{ hyvällä asialla WWF}

07.12.2014

Tervehdys täältä synttärihulinoiden keskeltä!

Tällä kertaa ollaan hyvällä asialla, nimittäin luonnon ja eläinten asialla. Indiedaysin ja WWF kampanjan myötä minä, ja toivottavasti myös sinä, olen auttamassa yhtä maailman uhanalaisinta eläinlajia, lumileopardia. Lumileopardin kummeudella me aiomme nyt seuraavan vuoden ajan auttaa luontoa, ja sen monimuotoisuutta säilymään.
Meidän esikoisemme täyttää tänään kuusi vuotta. Melkoinen paketti tiedonjanoa ja uteliaisuutta. Ryhtymällä lumileopardin kummiksi aiomme seurata vuoden tilannetta Himalajalla. Tutustua karttaan, maapallon erilaisiin elinkeinoihin, kasvillisuuteen ja eläinlajeihin. Olemme pohtineet miksi jokin eläin on uhanalainen, mitä toimia me voimme tehdä arkipäivässämme maapallon tilanteen auttamiseksi. Lapsi nauttii tutustuessaan uusiin ihmeellisiin asioihin, ja oppii ymmärtämään ympärillämme olevaa maapalloa. Sovimme, että vuoden päästä katsomme tilanteen uudestaan. Ikään kuin syntymäpäivälahjana. Kenties jokin toinen eläin tarvitsee apuamme silloin kipeämmin, kenties lumileopardista tulee meille pitkäaikainen kummilapsi. Itse toivon, että auttamisen lisäksi saamme hyvän mielen ja kosolti yhteistä tekemistä ja yhteisiä kiinnostuksenkohteita.

Lumileopardi elää Himalajan vuoristossa n.3000- 5400 metrin korkeudessa, varsin niukan kasvillisuuden alueella. Vaikka suurikokoinen kissaeläin elää vaikeakulkuisella elinalueella ja pysyttelee piilosilla, on WWF, eli Maailman Luonnonsäätiö, todennut kannan olevan nyt pienempi kuin koskaan aikaisemmin. Pahimpana skenaariona siis onkin, että jälleen yksi arvokas eläinlaji tulisi poistumaan keskuudestamme.

11 -® Emmanuel KellerKuva: Emmanuel Keller

Mikä aiheuttaa lumileopardin uhanalaisuuden?
Syitä on lyhykäisyydessään kolme; Ilmastonmuutos, elinympäristön pieneneminen sekä salametsästys. Puurajan noustessa, ja vuoristokasvillisuuden muuttuessa, lumileopardi on joutunut nousemaan yhä ylemmäs Himalajan vuoristoa, ja sen elintila on pienentynyt, sillä tämän korkeammalla laji ei enää pysty elämään. Ilmastonmuutoksen lisäksi elintilaa ahdistaa asutus, maatalous ja kaivosteollisuus, jotka ajavat eläintä asuinsijoiltaan. Tämä kaikki johtaa myös siihen, että lumileopardille luontaisia saaliseläimiä on yhä vähemmän, ja eläin joutuu hädässään turvautumaan paikallisten karjaan. Kuten arvata saattaa, tässä kohtaa noidankehä onkin valmis. Kaiken edellisen lisäksi lumileopardi on myös salametsästäjien tähtäimessä esim. turkkinsa vuoksi.

5 -® Emmanuel KellerKuva: Emmanuel Keller

Noidankehää ja ilmastonmuutosta vastaan taistelee WWF. Sen lisäksi, että säätiö taistelee jatkuvasti ilmastonmuutosta vastaan, on tietyn eläinlajin suojelemiselle myös omat kehyksensä:
WWF kehittää yhdessä paikallisten kanssa kestäviä, ja lajien säilymistä turvaavia elinkeinoja, ja kestävää karjanhoitoa. Lisäksi säätiö taistelee jatkuvasti pysäyttääkseen salametsästyksen, ja keinoina tässä sodassa ovat puhdas valistus ja tiedonanto, sekä petokorvausjärjestelmän kehittäminen, joka lopettaisi lumileopardien tappamisen karjan puolustamiseksi.
WWF:n tuella vuoristoon viedään riistakameroita, joilla saadaan tietoa lumileopardin kannasta, saaliseläinten määrästä ja puhtaasti lumileopardin käyttäytymisestä, jotta lajin suojelu olisi entistäkin tehokkaampaa. Tärkeää suojelutyössä on pelastaa lumileopardin elinalue, ja WWF onkin ollut perustamassa ja kehittämässä suojelualueita Himalajalle.

Tutkijat Nepalissa -® Rinjan Shrestra_WWF (2)Tutkijat Nepalissa, kuva: Rinjan Shrestra WWF

Ryhtymällä kummiksi autat!
Juuri nyt WWF kaipaa kipeästi tukea lumileopardin auttamiseen, sillä lajin tilanne on erittäin huono. Kummina voit kohdentaa tukesi juuri tälle uhanalaiselle eläimelle, ja olla mukana talkoissa, joiden tarkoitus on taata maapallon lajien kirjo.

2 -® Emmanuel KellerKuva: Emmanuel Keller

Kummius tarkoittaa WWF:n säännöllistä rahallista tukemista. Kummina voi lahjoittaa rahaa joko kuukausittain
(8 euroa tai enemmän) tai vuosittain (60 euroa tai enemmän). Kummius on siis hyvä lahjaidea myös joulun alla niille, joille yleensä et tahdo keksiä mitään anettavaa.  Yhtä hyvin kummius voi olla myös lahja lapselle. Omallesi tai kummilapselle. Ole mukana, ja tutustu lapsen kanssa maapallon ihmeellisyyteen!

Vielä loppuun minä ja WWF esitämme pyynnön: Mikäli tuntuu, että juuri nyt et voi itse rahallisesti tukea lumileopardihanketta, kerrothan asiasta eteenpäin! Kenties joku ystävistäsi tai tuttavistasi kiinnostuisi. Kun hätä on suuri, pienikin apu tekee ihmeitä. Niinhän sitä sanotaan; Pienistä puroista kasvavat ne isommatkin virrat!

Tästä linkistä voit tutustua kummiuteen, sekä lukea vielä enemmän lumileopardista ja sen tilanteesta.

Kiitos!


Kommentoi