rakkaudesta kahviin

18.5.2015

Suhteeni kahviin on tuskin jäänyt epäselväksi kenellekään blogiani pidempään seuranneelle. En suoranaisesti sylje teekuppiinkaan, mutta koska ihminen ei voi jatkuvasti juoda jotakin, pitää asiat laittaa tärkeysjärjestykseen. Kahvi on elämäni eliksiiri, eikä meillä tapahdu mitään ennen kuin olen saanut vähintään yhden tuhdin aamulatten.

Kahvirakkauteni oli myös syynä siihen, että lähdin mukaan Indiedaysin ja Segafredon kampanjaan. Paitsi, että yhteistyön myötä pääsin maistelemaan Segafredon kahveja, pääsin myös kuulemaan ja oppimaan kahvin valmistuksen saloja. Meira nimittäin järjesti meille bloggaajille Taste of coffee –workshopin, jossa baristakouluttaja kertoi ja opasti niin kahvijuomien valmistamisessa kuin kahvipapujenkin matkasta aina valmiiseen juomaan asti.

Kahvin ystävänä oli kiva kuunnella niin kahvin paahtamisesta, kuin kahvilaatujen valmistamisesta. Oppitunnin lopuksi jäi melkein harmittamaan, etten äänittänyt kaikkea nippelitietoa puhelimelleni, sen verran mielenkiintoinen aihe oli. Mutta, kahvitietouden lisäksi aiheenamme oli erikoiskahvit ja niiden valmistus. Meillä oli käytössä vain pari tuntinen aikaa, joten itse koulutusosia käytiin pikaisesti läpi. Koulutettavat baristat kuulemma käyttävät saman kaksituntisen pelkän espresson läpikäyntiin.

Espresson tärkeyden selittää kuitenkin se yksinkertainen tosiseikka, että espresso on jokaisen erikoiskahvin perustana. Juoko kahvin sitten sellaisenaan, vai lattena tai cappuccinona, on lähinnä makuasia. Workshopin yhtenä ehkä tärkeimpänä oppina pidän kuitenkin sitä (minkä itse olen oppinut lähinnä käytännön kautta), että kahvin paahtoaste vaikuttaa paitsi kahvin makuun, myös sen happoisuuteen. Moni suomalainen jollain tavalla pelkää espresson vahvuutta, mutta todellisuudessa, mitä tummempipaahtoisempi kahvi on kyseessä, sitä vähemmän se vaikuttaa esimerkiksi vatsaan. Oma vatsani ei nykyisin juuri siedä tavallista suodatinkahvia, koska olen totuttanut sen tummapaahtoiseen espressoon. Paahtaminen näet muuttaa kahvin hapon aromeiksi, ja mitä voimakkaamman makuinen kahvi on, sitä vähemmän se vaikuttaa vatsaan tai laittaa korventamaan.

En ole hetkeen valmistanut espressoa käsipelillä, vaan kahvikone on hoitanut homman puolestani. Nyt kuitenkin olen opetellut Segafredo kahvien käyttöä pannun kanssa. Sain itse asiassa pressopannun käyttööni, sillä mutteripannut eivät enää käy induktioliedellä, mutta jostain syystä en saanut kahvistani hyvää pannun kanssa. Liekö vaatia vielä jonkin verran harjoittelua. Niinpä laitoin mutteripannun teräskattilaan ja sain näin valmistettua liedellä kahvin, joka maistui juuri niin taivaalliselta, kuin hyvän espresson kuuluukin. Workshopissa käsittelimme myös veden kovuuden vaikutusta kahvin makuun, mutta itse on paha sanoa, tekeekö meidän kova vesi kahvista huonompaa, makuun kun on tottunut. Sen verran se kuitenkin vaikuttaa, että esimerkiksi kahvikone kalkkeutuu jatkuvasti, ja maidon vaahdottaminen on kalkkeutuneella koneella haastavaa. Tavallisesti kuitenkin juon kahvini juurikin lattena, eli espressoa vaahdotetun maidon kanssa. Se, teenkö latteni tupla vai tripla espressoon riippuu varmaan siitä, kuinka väsynyt aamuisin olen. :) Alla kuitenkin kuva kahvista, jolla yleensä päiväni aloitan.

Workshopin idea oli kuitenkin ajatella ”outside the box”, ja haastaa meidät kokeilemaan sellaisten kahvijuomien valmistamista, joita emme ehkä ennen ole tehneet. Tarkoitus oli myös jakaa teille lukijoille mielenkiintoinen kahviresepti, mutta rehellisesti sanottuna, en usko pystyväni kehittelemään kahvijuomaa, jota joku muu ei olisi jo keksinyt. Jääkahvi on kuitenkin jotain sellaista, mitä en ole koskaan itse valmistanut, ja niinpä ajattelin lähestyvän kesän merkeissä kokeilla viileää kahvijuomaa. Kun workshopissa kerroin, että aion valmistaa jääkahvin ja kysyin vinkkejä, sain ohjeen sisällyttää juomaan jotakin makeaa. Ilman makeutta jääkahvi ei kuulemma oikein toimi.

Maustettu jäälatte

tupla espresso
makusiirappia (itselläni caramel)
maitoa
jääpaloja

Sekoita kannussa (tai sheikkerissä) keskenään makusiirappi, jääpalat ja kylmä maito. Kaada tarjoilulasiin ensin maito jääpaloilla, ja lopuksi kahvi. Sekoita nopeasti ja nauti heti!
Hirvittävän yksinkertaista, mutta eipä vain ole tullut koskaan tehtyä. Kylmiä maitojuomia on tullut joskus ostettua reissun päällä kaupan kylmähyllystä, mutta nytpä tiedän, että kotona on mahdollisuus valmista jotakin hurjasti parempaa. Näitä tulee kulumaan kesällä yksi jos toinenkin! :)

Mutta hei, tuolla kampanjasivulla on paitsi meidän bloggaajien reseptejä, myös Meiran baristan kahviohjeita. Kannattaa käydä kurkkimassa. Ihan ne tutuimmat erikoiskahvit löytyvät tuolta ohjeineen, mutta mukana on myös vähän erikoisempaakin kahvinautintoa.

Brändisivulla on myös mahdollista osallistua kilpailuun, josta voi voittaa laadukkaita Segafredo espressoja! Kilpailu päättyy 31.5. 2015


9 Responses to “rakkaudesta kahviin”

 1. Lumo sanoo:

  Olen itsekin käynyt tuolla Meiran baristakoulussa. Hauskaa hommaa, tosin onnistuin räjäyttämään latet ympäri keittiötä…

  Jääkahvit ovatkin kesäsuosikkejani. Heti kun ilmat tästä lämpenevät, siirryn jäälatteen normaalin kuuman juoman sijaan.

  • Oioi, kuulostaa tuo räjäyttäminen ihan joltakin, mitä olis voinut sattua mulle. Onneksi ei kuitenkaan sattunut. :)

   Mä olen kai ollut vähän vanhanaikainen, kun olen jumiutunut siihen kuumaan kahviin. No, mutta tämä jäinen versio oli kyllä niin herkkua, että pakkohan sitä on nauttia toistekin. :)

 2. idahhh sanoo:

  Minun lempparini on ollut jo kauan frappé, eräänlainen kreikkalainen kylmäkahvi, jota opin kyproksella juomaan nuorena. Ja nyt olen juonut sitä joka aamu kesät talvet jo lähes 10vuotta ja ilman sitä ei päivä lähde käyntiin! Suodatinkahvia minäkään en juo kuin harvoin. Frappe on siitä helppo ettei siihen tarvita kovinkaan kummosia välineitä tai raaka-aineita (vesi 1/3 lasia + pikakahvi 1 kahvimitta + sokeria maun mukaan >>tässä vaiheessa vaahdotus jos haluaa<< + maitoa niin että lasi täyttyy) ja sen tekoon menee max 5min. Toki senkin voisi vaahdottaa ja kruunata jääpaloilla mutta minä en yleensä aamuisin jaksa – tuo minun versio on ehkä vähän tuollainen "arkiaamunjäälatte" :D vaikka kahvinystävä olenkin espressoa ei ole tullut maisettua ja houkuttelisi todella ostaa espressokeitin ja tehdä tuota sinun ohjeiden mukaista jäälattea! Vaikuttaa ainakin just sellaselta mikä sopis mun makuun :) kahvintuoksuista maanantaita!

  • Kannattaa aloittaa just jollakin edullisella pannulla. Mutteriversioitakin kai saa jo myös induktiolle. Kyllä paras kahvi tulee hyvästä espressosta.
   Itse en juo pikakahveja ollenkaan. Jotenkin tulee sellainen pula-ajan korvike mieleen. Muistan että mökillä oli aina pikakahvia, ja jotkut aikuisista joivat ja jotkut eivät. Voisi tosin joskus maistaa, ja kokeilla. :)

   • idahhh sanoo:

    Joo, makuasioitahan ne on eikä kaikki niistä pikakahveista tykkää. Taidan itse olla jo niin tottunut vaikka se ehkä joskus ollutkin pahaa? :D mutta en itsekkään juo sitä kuin frappessani/kylmässä kahvissani – siinä se maku ei ole niin voimakas :)

 3. Sandy S sanoo:

  Mutteripannu kattilaan… Kiitokset vinkistä. Minä olen monet kerrat murheissani tuijotellut pannuani kun nykyisessä kodissa on tosiaan se induktioliesi.

 4. jeba sanoo:

  No mutta hei!! Eihän mulla ollu käyny mielessäkään, että mutteripannua voi käyttää induktioliedellä noin! Nerokasta! :D mulla meni erikoiskahvikone rikki ja varastosta löytyy mutteripannu, mutta koska meillä on induktioliesi, ni en ole voinut sitä käyttää.

  Mutta nyt! Kokeiken taatusti! :) Niin ja myöhästynyttä nimipäivää Emilia. ♥