Sininen, jonka ei pitänyt koskaan palata

09.2.2016


Joku saattaa muistaa, kuinka pohdin suhdettani siniseen väriin sisustuksessa jo kolmisen vuotta sitten. Kirjoitin aiheesta, ja aihe puhutti myös muualla. Savon Sanomien Outi Poikosen kirjoitus tuli joskus googlettamalla vatsaan, enkä voinut kuin hymähdellä ja nyökytellä. Jaoimme varsin samanlaisen suhtautumisen siniseen, ja ennen kaikkea jaamme saman kokemuksen yliannostuksesta. Tuosta edellä mainitusta postauksestani on jo aikaa, mutta silloisesta, inspiraation poikasesta huolimatta, sinisen uusi tuleminen jäi kokematta. Ok, pieniä kokeiluja on tullut tehtyä, mutta ei mitään varsinaista hullaantumista. Sen sijaan harmaaseen olen uponnut kahdessa ja puolessa vuodessa yhä syvemmälle.

Vaan mitä tapahtuikaan, kun nappasin pari viikkoa sitten postilaatikosta Elloksen uuden katalogin työmatkan viihdykkeeksi. Kodinsisustusta käsittelevät sivut tuli ahmittua ja selattua moneen kertaan. Paljon sinistä, lisää sinistä, ja yht’äkkiä olin jälleen rakastunut. En tiedä oliko se keväinen aurinko, kevään ja kesän odotus, vai mikä. Hullaannuin kuitenkin sinisestä ihan täysin!

Niinpä ajattelin selaamistani sivuista inspiroituneena jakaa pienen annoksen sinisen ilosanomaa myös teille. Aivan mahtavia sävyjä, ja juurikin niitä pikkuisen utuisempia sinisiä. Ja juuri sillä itämaisella vivahteella höystettynä. Ellos ei suinkaan ole ainoa, joka on tarrannut siniseen tämän kevään aikana, ja jos sininen maniani jatkuu, tullaan tähän värimaailmaan palaamaan varmasti myös muidenkin yritysten tarjonnan kautta.

81-4879_D9

Pinnat, kuviot, sävyt, materiaalit. Erilaisilla yhdistelmillä ollaan kaukana siitä vuosituhannenvaihteen sinisestä kaudesta. Sinisen sekaan mahtuu ripaus myös muita vahvoja värejä, kuten keltaiset vipsut matonreunassa.

65-1024_D9

Kaappirakkautta ensi silmäyksellä, vaan eipä mulla taida olla tuollaiselle paikkaa. Saviruukut ja viherkasvit, vahvoja värejä ja aavistus myös vaaleanpunaista…

89-6582_D9

Hamam -tyylinen pyyhe on samaan aikaan söpön sininen, mutta vipsuineen ja hapsuineen se ei ole kuitenkaan pikkusievä.

92-3345_D9

Keramiikka! Olen hulluna kukkaruukkuihin, mutta liikkunut tähän asti aika turvallisella paletilla. Ruskea ja turkoosi kuitenkin miellyttävät silmää.

ells_0139106_M_16150

Pellavan karheutta, kasvien vehreyttä, rottingin luonnonsävyjä ja raikasta sinivalkoista. Tässä kuvassa on ehkä rahin verran liikaa ruotsalaista kesäkotifiilistä, mutta muuten kaikki kohdallaan.

ells_0139095_16150

Yllä ja alla olevat kuvat ovat mielestäni hieno osoitus siitä, miten sinisen voi liittää yhteen vallalla olevaan harmaaseen. Beige ja haalea pastelliroosa sitovat kokonaisuuden tasapainoiseksi.

ells_0137313_15255

Erilaiset sisustustekstit kokivat kohdallani jonkinlaisen inflaation jo aikoja sitten, mutta alla olevassa kuvassa on silti jotain kiehtovaa. Pellavamaisuutta, samettia, luonnonmateriaaleja ja valloittavaa kuviointia.

83-3045_D8

Niin, että jos nyt verrataan siihen aikaan kun koti ja kaikki muu puettiin (presidentistä lähtien) siniseen unikko -kuosiin (kaikki kunnia tosin unikolle!), liikutaan tässä ihan eri vesillä. Vai mitä te tykkäätte?

Eikä muuten varmaan tarvitsisi erikseen kertoa, että viime postauksessa näkynyt korillinen Ikean sinistä oli hankittu tuon katalogihuuman jälkeen. Sininen palaa sittenkin!

Mutta nyt pakkaamaan! Lennän illalla Tukholmaan, jossa on muuten meneillään niin messua (Stockholm Furniture & Light Fair), kun Desig Week -ohjelmaa muutenkin. Eli inspiroitumista niin väreistä, kuin muodoistakin on tiedossa.

Huomenna en varmaankaan pääse postailemaan, mutta instaan koitan päivitellä ainakin jotakin matkan varrelta. Muuten toivottelen mukavaa viikon jatkoa teille kaikille! Pus!


28 Responses to “Sininen, jonka ei pitänyt koskaan palata”

  1. Kehrä says:

    Täällä sama! ❤

  2. Anu says:

    Ihania sinisen sävyjä, en todellakaan ole mikään sinisen ystävä ollut, mutta näitä sinisiä voisin meillekin kotiuttaa! Ja olen ihan rakastunut noihin vanhoihin saviruukkuihin ja tuo kaappi <3

  3. Hurmioitunut says:

    Minullakin tuli joitain vuosia sitten yliannostus siniseen, mutta astioissa pidän siitä edelleen. Sellaisesta syvästä sähkön- ja merensinisestä. Turkoosi on kulkenut pitkään mukana suosikkivärinä, se on niin raikas. Mutta huonekaluihin ja tekstiileihin en vielä(?) tahdo sinistä takaisin.

    • Itselleni sininen on aina ollut pukeutumisessa yksi pääväri. No, tuleehan se farkuista. Pidän vaaleansinisistä paidoista ja merihenkisistä raidoistakin. Kotona sininen on ollut kuitenkin vähissä, ja varmaan yksi syy on se, että pelkää taas niitä övereitä. Mullahan oli sisninen sohva, matot, tyynyt, astiat jne. Tai kaikissa jotain sinisen sävyä.
      Toisaalta se vikä ei välttämättä ole sinisessä ollenkaan, vaan muuten vain muuttuneesa maussa sitten vuosituhannen vaihteen, mutta sininen vain on joutunut syytetyn penkille. 😀

  4. Minä hankin oman yliannostukseni sinistä avioliittomme ensimmäisinä vuosina! Nyt olen vasta pikkuhiljaa siirtymässä harmaaseen,mutta makuuhuone on edelleen sininen:http://maalaishiirenelamaa.blogspot.com
    Mielenkiinnolla jään odottamaan, millä tavoin sininen hiipii takaisin sinun sisustukseesi 🙂

    • Mielenkiinnolla odotan minäkin! Hyvin varovaisilta tuntuu askeleet, kun varmaan sitä yliannostusta pelkää taas. 🙂
      No, toivotaan, että sininen lunastaa taas paikkansa ja pääsee muiden värien mukaan. Ei välttämättä kunkuksi, mutta osalliseksi kuitenkin. 🙂

  5. Nanna says:

    Tottakai sininen palaa,eikä minnekkään ole koskaan lähtenytkään.Sininen on upea väri,lukuisine sävyineen.Mitään väriä ei pidä käyttää liikaa.

    • No, liika onkin sitten suhteellinen käsite. Missä menee minkäkin sävyn ja värin liikaraja. Itse jaksan käyttää sinisiä farkkuja päivittäin jaj katselisin sinistä taivastakin vaikka aamusta iltaan.
      Kyllä ne överit tulevat niin odottamatta, oli kyse sitten väreistä, herkuista, kukista, tyylisunnasta tai mistä tahansa. 🙂

  6. Elisa says:

    Ihana sininen! Niin kauniita kuvia!

  7. Mä olen noita samoja kuvia kuolannut ja erityisesti tuota tyynypinon ylintä tyynyä tasseleilla. Ja makuuhuoneessa olisi upeat tumman siniset pellavalakanat tai edes päiväpeitto. Onneksi Ellos ei toimita Irlantiin tai muuten olisin vararikossa 😀

    • Haha, no tuo on kyllä hyvä keino välttyä heräteostoksilta!
      Mulle myös tuo tyyny teki sellaia rakkausfiiliksiä. Se on vaan niin ihana. Makkariin haluisin enemmän sellaista utusinistä, just vaikka pellavainen päiväpeitto olisi ihan mahtava!

  8. idahhh says:

    Niin mäkin luulin vielä noin 1-1,5 vuotta sitten että meille ei sinistä tule mutta viime talvesta saakka meilläkin on vaan lisääntynyt sininen tekstiilien, muutaman huonekalun ja onpa meillä eteisaulan seinätkin maalattu siniseen vivahtavalla kalkkimaalilla ja nyt jo haaveilen muutaman seinän maalaamisesta tummansinisellä! 😮 😀
    Sininen on todellakin palannut sydämmeeni <3

    • Oi sä olet kuule nyt niin trendin aallonharjalla. Taas! 😀
      Mun pitää ehkä vielä seinissä sinistä vältellä, mutta utuisen sinisiä sävyjä voisi alkaa kevättä kohti lisäilemään. 🙂

  9. Outi says:

    Samoista kuvista täällä hullaannuin. 🙂 Varsinkin tuo kuviollinen matto on aivan ihana. Makkariin suunnittelin jotain uutta sinistä, viime keväänä päivitin jo yhtä vanhaa sinistä tuolia ja ujosti ostin yhden sinikuviollisen tyynyn. 😀 Jotenkin juurikin tuo itämaisuus yhdistettynä siniseen miellyttää, ei niinkään se ysäri keittiöruutu. Vaikka trendikäs taitaa olla sekin.

    • Ihan sama, ei ne ruudut, vaan nämä vähän erilaiset kuvioinnit.
      Veikkaan, että lähden itsekin aika ujosti liikkeelle, tai katsotaan nyt. Makuuhuoneesta ja keittiöstä taidan kuitenkin aloittaa. 🙂

  10. Marjah says:

    Niin ihansti olet ottanut keväänsinisen ja keväänvaaleanpunaisen tuohon kollaasiin. Ihan itsekin tykkäisin noista 🙂

  11. Ansku says:

    Näissä kuvissa silmä lepäsi eikä yhtään tullut ysärisininen olo 🙂

  12. venla says:

    Tuleeko Uusi Kuu nimi Pieni runotyttö kirjasta? 🙂

  13. Jarna says:

    Sinisestä en tiedä, mutta messuilla en oo käyny pitkään aikaan! Viimeksi neljä vuotta sitten. Kerrohan mitä jäi mieleen? 🙂

    • Voi, minä en millään ehtinyt messuilemaan. 🙁 Mutta mitä nyt ammattilaisten puheita kuulin, ei muotoilun suhteen trendeissä ollut niin kauheasti uutta. Värit sen sijaan ottavat yhä enemmän valtaa. 🙂

      • Jarna says:

        Yhdistin mielessäni heti Tukholman ja ajankohdan messuiksi. Monta vuotta käynyt juuri ammattilaispäivänä. 🙂 mutta selvisihän se, missä olit. Kaunista muotoilua katsomassa kuitenkin.

Kommentoi