Pimeiden nurkkien orkideat

04.3.2016

Menipäs viikko äkkiä!

No, mutta näin perjantain kunniaksi ajattelin vinkata maailman helppohoitoisimmista kasveista, eli kyllä ihan tekokukista!
Muistanette ehkä viimejouluisen kuusenkarahkani joka jakoi mielipiteitä, mutta myös huiputti ihan vierestä katsojia. Kyseessähän oli Mr Plantin lehtikuusi, joka tosiaan oli (kaikki puheeni aitoudesta pyörtäen) tekokuusi. Noh, tekokasvejakin on moneen junaan ja noin karkeasti ne voidaan jakaa kalliisiin ja halpoihin. Ensin mainitut ovat yleensä niitä laadukkaampia ja jälkimmäiset… no näyttävät koko rahan edestä tekokasveilta. Vaikka kuusi hintansa puolesta olikin useamman vuoden sijoitus, ihastuin Mr Plantin laatuun ja myös pienempien kasvien hintaan. Aina välillä törmää houkuttelevan aidon näköisiin teko-orkideoihin, mutta yleensä hintalappua vilkaistessa sitä meinaa pyllähtää takamukselleen. Kun liikutaan hintaluokassa 100-200 euroa, tulee väistämättä mieleen, että samalla rahalla ostaa aikamoisen nipun aitoa tavaraa.

Orkidea koki suosiossaan 2000-luvun alun jälkeen pienen notkahduksen, mutta siitä huolimatta niitä on näkynyt tasaisesti sisustuskuvissa. Mikä ihmeellisintä, yleensä pimeiden eteisten tai kylpyhuoneiden kaunistuksena.

Suomalaisesta tuulikaappikulttuurista johtuen, harvassa omakotitalossakaan eteinen on se valoisin mahdollinen paikka. Itse asiassa harvaan eteiseen yltää luonnonvaloa muuten kuin ehkä ulko-oven ikkunaosasta. Samoin taitaa olla kylppäreiden suhteen. Toki tehokkaat lamput hankitaan niihinkin, mutta yleensä kylppäri on paikka jossa vain käydään, ja lähtiessä valotkin sammutetaan automaattisesti. Noin niin kuin yleisesti ottaen elävä orkidea kylppärissä, tai pimeässä eteisessä, on siis yhtä suurta huijausta kuin sisälle talvehtimaan kannettu oliivipuu käytössä olevan kakluunin vieressä. Ei toimi kuin ehkä kuvissa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska makuuhuoneemme on oikeasti talon pimeimpiä paikkoja, ei oikea orkidea kestä sielläkään kovin pitkään. Toki se jaksaa ehkä yhden kukintansa sinnitellä, mutta valon puolesta olosuhteet eivät ole kovin otolliset kasvin pidempi ikäiseen säilymiseen. Mutta, koska pidän orkidean luomasta tunnelmasta ja haluan makkariinkin jotakin elävää, tai ainakin elävältä näyttävää, olen jo tovin metsästänyt laadukkaita ja aidon näköisiä kasveja. Kohtuulliseen hintaankin tietysti.
Kun sitten näin kuvat Mr Plantin orkideoista, ja laadusta oli kokemusta kuusen sekä kuusenoksan verran, päätin koettaa onneani. Ja nyt makkarin tunnelmaa onkin jo hetken kohottanut pari orkidearuukkua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kivan ruukun (en ole vielä varma jäävätkö nämä Bergs Potter -ruukut pysyvästi makuuhuoneeseen, vai siirtyvätkö keväällä ehkä kuistille tai ulos) ja itse kasvin lisäksi tarvitsin palan kukkasientä (kuiville kasveille) ja pari kourallista orkideamultaa ruukun viimeistelyyn. Lisäksi käytin pari vanhaa orkidean tukikeppiä isomman kasvin tukemiseen. Pienemmässä tukikeppi olikin mukana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sienen leikkasin suurin piirtein ruukun kokoon, sillä sehän antaa periksi ruukkuun painettaessa. Sitten vain kasvi, ja mahdolliset tukikepit, sieneen ja orkideamultaa katteeksi.
Voilà!

orkideat 1

Perhosorkideat ilmajuurineen ovat hyvinkin aidon näköisiä, eikä niitä ainakaan feikiksi huomaa, jos ei erikseen ole tietoinen niiden todellisesta luonteesta. :)

orkideat5orkideat 2

Pienempi (kaapin päällä oleva) orkidea löytyy täältä ja iso (suorana yli metrin korkuinen) kasvi löytyy täältä.

Niin, että jos sinne kenkäkaapin tai eteisen lipaston päälle haluaa välttämättä sen orkidean, tai mikäli koti-spa kaipaa piristystä, tässä oiva ratkaisu. Ja toimiihan ne muuallakin. Joko sitten olosuhteiden pakosta tai vain laiskan hoitajan iloksi. :)

Tallenna


2 Responses to “Pimeiden nurkkien orkideat”

  1. Marjah sanoo:

    Tosi kiva idea, täytyy käydä HomeNordin sivuilla ajan kanssa! :)