Paine paremmasta elämästä

18.8.2016

Kiiltokuvamaista ja viimeisen päälle harkittua. Mielipide, joka yhdistyy usein blogeihin. Tässä lähiaikoina olen törmännyt useampaankin blogia koskevaan ajatuseen niin omassa mielessäni kuin muiden kanssa keskustellessa. Täydellisyyden tavoitteluun, elämän kiillotukseen ja siihen, mikä on aitoa.

Valehtelisin väittäessäni, ettei bloggaaminen ajoittain olisi tuonut itsellenikin tarvetta olla parempi vähän kaikessa. Kyllä se taitaa olla ihan normaalia useamman bloggaajan kohdalla, vai pitäisikö käyttää sanan normaalia sijaan ilmaisua inhimillistä. Totta kai bloggaajakin kokee paineita joko omasta ulkonäöstään tai elämästään ylipäätään. Pitäisi olla nätimpi tai hoikempi (tässä kohtaa jo nuorempikin), esitellä viimeisimmän sesongin muotia, sisustaa kotia jatkuvasti ehkä kalliimmilla design-tuotteilla tai vähintäänkin herätä joka aamu luovana ideanikkarina. Lapset pitäisi pukea niinikään design-kuoseihin, ja kenties olla vähintäänkin hiilareita ja gluteenia karttava vegaani, joka jaksaa pöristää itselleen smoothien ainakin kolmesti päivässä kotimaisista marjoista, luomuhedelmistä ja superfoodeista.

Mutta onko täydellisyyden tavoittelu ainoastaan bloggaajiin kohdistuva ongelma? Nykypäivänä kun joka tuutista tulee ulos terveellisiä elämäntapoja, (jopa vääristyneitä) kauneusihanteita, ihmisiä jotka jaksavat päivästä toiseen huippusuorituksia (ja menestyvät vielä urallaan ja parisuhteessaan), joutuu jokainen koville. Kun samaan aikaan pitäisi olla mestari ihan kaikessa ja vielä nukkua kunnon yöunet, elämä menee pakostakin solmuun – oli sitten bloggaaja tai ei. Ja mistäkö tiedän? Siitä, että olen itse sortunut tuohon ansaan jo paljon ennen kuin sana blogi oli edes kantautunut Suomeen.

suorituspaineita 5

Väitän, että 1990-luvun loppupuolella musiikkikanavalla tiuhaan pyörinyt Everybody’s Free (To Wear Sunscreen) (Baz Luhrmann), biisi (en tiedä, miten musikaalisesta pätkästä nyt lopulta on kyse), nousi jonkinlaiseen kulttimaineeseen. Elämänohjeineen tuo video teki tuolloin itseeni suuren vaikutuksen, ja varsinkin kohtaa “Do not read beauty magazines, they will only make you feel ugly” on tullut sittemmin lainattua elämässä useaankin otteeseen. 1990-luvun jälkeen maailmassa ja elämässä on ehtinyt tapahtua,  mutta totuus kauneusihanteista, ja niiden kyvystä murtaa itseluottamustamme, on säilynyt tähän päivään asti. Sama pätee myös muihin ihanteisiin, sillä tuskin olen ainoa, jolle oma koti tuntuu ihan hemmetin tylsältä ja vaatimattomalta kun on hetkeksi syventynyt laadukkaan sisustuslehden antiin. Puhumattakaan niistä joulunumeroista, joissa kiirettä ja stressiä ei ole tippaakaan, vaan koti huokuu tunnelmaa, ihmiset iloa ja maailmassa on kaikki aivan helkkarin täydellisesti.

Koen siis täydellisyyden tavoittelun suhteen ponnistavani jotakuinkin samalta viivalta, kuin suurin osa ihmisistä yleensä. Se, miten jokainen sitten käsittelee tuon tunteen, ja oman elämänsä vaillinaisuuden, onkin asia erikseen. Toki tärkeää on tiedostaa, että kuva sisustuslehdessä (tai blogissa) on yleensä tarkkaan rajattu. Pidemmälläkin valotusajalla se kyseinen kuvassa näkyvä hetki on ajallisesti sekunnin pituinen. Samaan tapaan me tiedetään jokainen, että ryppyvoidemainoksen malli ei todellakaan ole meikitön, ja tarkan meikin jälkeenkin kuvaaja on poistanut mallin kasvoilta vähintäänkin ihohuokosia, ripsien tuomia varjoja, posken nukkaa ja kenties jokusen juonteen tai rypynkin.
Toisaalta, me luemme näitä inspiroivia lehtiä ja selaamme mainoksia juuri siitä syystä, että osaisimme tehdä omaan elämäämme, kotiimme tai ulkonäköömme muutoksia. Jotta löytäisimme uusimmat tehovoiteet, joilla taikoa iholta muutama vuosi pois, tai törmäisimme superruokavalioon, jolla kaikki huolemme kaikkoaisivat. Jotta saisimme vinkkejä, miten omasta kodista voisi rakentaa sen sisustuslehden sivuilla näkyvän onnellisen kodin. Niin, koska mainonnassa pelataan mielikuvilla. Yksikään talotehdas kun ei paina katalogiinsa kuvaa, jossa äiti ja isä huutavat toisilleen kodin sydämeksikin kutsutussa keittiössä, ja lapset pakenevat tilannetta surullisina omiin huoneisiinsa. Siitäkin huolimatta, että lähes jokaisessa talotehtaan talossa kai jossakin kohtaa sen elinkaarta tapahtuu myös niin. Ja miksikö? Siksi, että se on inhimillistä ja oikeaa elämää!

suorituspaineita 9

Niinpä jäin miettimään kysymystä, johon hetki sitten törmäsin: “Eikö ole raskasta olla bloggaaja, kun koko ajan on se paine olla jotenkin parempi?” Asiaa mietittyäni tulin siihen tulokseen, että se on tasan niin raskasta kuin siitä itselleen raskasta tekee. Toisaalta se voi olla huomattavasti helpompaa, kuin olla “ei bloggaaja”, jonka naapurissa asuu ne “Markku ja Ritva”, joilla on korttelin upein talo ja kalliimmat autot. Ritva kun on kuvankaunis, treenattu ja näyttää korkeintaan parikymppiseltä, ja Markkukin tulee aina kotiin jäätävän suuren kukkakimpun kanssa. Niiden elämä kun on varmasti ihan älyttömän täydellistä ja luonnollisesti sitä itsekin haluaisi vaihtaa paikkaa Ritvan kanssa.

Me aikuisetkin sorrumme joskus prinsessahaaveiluun, samoin kuin pienet tytöt. Siitäkin huolimatta, että meistä harva olisi lopulta valmis vaihtamaan paikkaa oikean kuninkaallisen kanssa, koska tiedämme miten siniverisyys myös velvoittaa. Silti noukimme elämästä sieltä täältä jotakin, jolla luomme itsellemme paineita. Koemme hirveitä paineita olla kuin se naapurin täydellinen Ritva, vaikka tuskin tiedämme hänen onnellisuudestaan tai naapureiden avioliiton tilasta yhtään mitään.

suorituspaineita 6

Blogin ei tarvitse olla vain niitä silmänräpäyksen mittaisia hetkiä. Se voi olla myös kivoja kuvia yhdistettynä elämänmakuiseen tekstiin. Harvemmin sen kuuluukaan olla kovin henkilökohtainen; jokaisella meillä on se henkilökohtaisempi elämämme, jota emme jaa aivan kaikille. Silti blogeja lukiessa pitää muistaa, että jokaisessa perheessä on myös omat huolensa ja murheensa – siitäkin huolimatta, että niitä ei luetella koko kansan luettavaksi.
Mediana blogit voivat kuitenkin olla lukijalle hankalia, sillä jokaisella bloggaajalla on oma tyylinsä. Toinen avaa parisuhdetta tai lastenkasvatusta, toinen vaikenee perheestään kokonaan. Joku esittelee kotiaan, toinen vain ja ainoastaan hotelliyöpymisiä. Silti talotehtaiden esitteet noudattavat samaa linjaa, samoin kuin ryppyvoidemainokset ja sisustuslehdet. Pitää siis muistaa, että vaikka kirjoittaja ei koskaan mainitsisi puolisoa tai lapsia, sellaiset voi hyvinkin olla olemassa. Bloggaaja, joka ei koskaan kuvaa ruokaa tai tee ruoka-aiheisia postauksia, syö hänkin todennäköisesti päivittäin. Se mitä blogista itselleen irrottaa, kannattaa siis aina valitan kunkin blogin ja bloggaajan tyylin mukaan. Itse tykkään välillä kirjoittaa myös joistakin arjen rösöistä, kuten vaikka mainita, että aamulla väsytti/ketutti, ja olisin halunnut jäädä peiton alle koko päiväksi. Voin mainita flunssan tai pyykinpesun, koska haluan pitää blogini jollain tasolla inhimillisenä, vaikka en kuvaakaan pyykkikasoja tai tee videopostausta lapsen nenähuuhtelusta. Sillä ihan kuten jokaisessa taloudessa, meilläkin tehdään ja eletään niitä ihan tavallisia juttuja. Joku kokee sen valittamisena, toinen samaistuu, maistaa arjen.

Suorituspaineita 7

Paine täydellisen (tai vähintään paremman) elämän tavoitteluun iskee meille kaikille silloin tällöin. Silloin kannattaa muistaa, että säröjä ja rösöisyyttä on ihan kaikkialla ja epätäydellisyys kuuluu oikeaan elämään.


28 Responses to “Paine paremmasta elämästä”

  1. LS says:

    Hieno kirjoitus!

  2. idahhh says:

    Olipa hyvä kirjoitus! 🙂 Tämä aihe osui ja upposi. Vaikka en itse koe kovinkaan usein minkäänlaista painetta omasta elämästä vs. muiden elämään, varsinkaan netin maailmassa. Ystävien ja lähimmäisten onnesta olen vaan iloinen – se ei todellakaan ole mitenkään itseltäni pois 🙂 Kyllä tietysti kadehdin kaikkia joilla on iso vanha hirsitalo maalla isolla pihalla ja kasvihuoneella tai hirveästi rahaa tai aikaa matkustella ympäri maailmaa mutta ei se ole sellasta “kateutta” tai ei se tee minulle huonoa oloa. Ja miksi edes tekisi? En ymmärrä. Minähän luen näitä blogeja ja kaikkia lehtiä juuri siksi että saisin inspistä enkä siksi että kokisin kateutta ja huonoa oloa! Ja miksi muiden ihmisten ja bloggaajien pitäisi näyttää omia “heikkouksiaan” (tarkoitan esim. pyykkikasoja, tiskejä, tahroja, koiran karvoja, puuttuvia lattialistoj, kiukuttelevia lapsia, raivoavia teinejä, homevaurioita, sairauksia, pettymyksiä, onnettomia parisuhteita jne.) että minä tuntisin itseni paremmaksi? Olen harmillisesti tässä viime aikoina törmännyt omassa elämässä ikävästi ihmisten kateuteen ja ilkeyteen sellaisissa asioissa mitkä eivät ole kenenkään elämästä pois :/ en ole edes uskaltanut olla onnellinen monesta asiasta tai edes kertoa niistä kuin ihan lähimmille ihmisille, koska en onnellisuudessani halua nähdä yhtään murhaava kateellista katsetta tai kuulla yhtäkään nasevaa kommenttia. En vaan ymmärrä miksi ihmiset ovat koko ajan kateellisia toisilleen ja vertaavat koko ajan elämäänsä toisiin? Sillä energialla mitä siihen käytetään ihmiset voisivat käyttää sen tekemään omasta elämästä onnellista. Olla onnellinen siitä mitä itsellä on. Onnellisuus ei ole rahasta kiinni tai tavaroista. Harva meistä on Kroisos tai muuten vaan kultalusikalla syötetty. Kaikki meistä venytetään senttiä ruokakaupassa, maksetaan itsemme kipeiksi asunto- ja autolainaa, odotetaan palkkapäivää ja ärsyynnytään kun se palkkapäivä oli ja meni ja tili näyttää ihan samaa kuin edellisenäkin päivänä. Enkä tässä halua ottaa kantaa työttömyyteen ja esim. yksinhuoltajuuten,ne ovat ihan oma lukunsa ja molemmat ovat todella ikäviä ja todella haastavia ja rankkoja elämänvaiheita kenelle tahansa ja jolloin usko tulevaisuuteen ja onnellisuuteen saattaa olla vaakalaudalla. Mutta muuten olen sitä mieltä että me kaikki voisimme olla hieman armollisempia itsellemme ja toisillemme ja olla onnellisia siitä mitä meillä itsellä on ja olla vähän vähemmän kateellisia muille! 🙂

    • Voi mä olen kanssasi niin samoilla linjoilla! Kateutta on aina, ja kuuluukin olla, mutta sen pitäisi olla sitä hyvää, jonka voi sanoa ääneen: “Vitsit kun oon kade tästä teidän talosta” tai “Voi kun kadehdin noita sun hiuksia/hyvää ihoa jne.”

      Itse voin rehellisesti sanoa, että en olisi jaksanut kirjoittaa blogia näinkin pitkään, jos aina kadehtisin muiden elämän hienoutta. Tottakai luonnollisesti joskus tulee se plääh-fiilis oman elämän suhteen, mutta noin pääasiassa olen siihen tyytyväinen, enkä ihan randomilla lähtisi sitä heti jonkun (pintapuolin tuntemani) kanssa vaihtamaan. Ja kun se nyt vaan on niin, järkikin sen sanoo, että jokaisella on kuitenkin ne omat murheensa ja sudenkuoppansa.

      Olin joskus jossain luennolla jossa puhuttiin suomalaisesta kateudesta ja sen erosta “jenkkikateuteen”. Suurin ero on se, että jenkit kadehtivat “vitsi kun tolla on toi/vitsit kun toi on menestynyt, miten mäkin saisin tuon/elämäni menemään noin” ja suomalainen kadehtii juuri sillä tavalla, kuin toisen onni tai saavutukset olisivat itseltä pois. Kun ei se ole. Olen sitä mieltä, että pitäisi enemmän ajatella niitä silmissämme menestyneitä ihmisiä esikuvina, eikä vihata.

      Kurja tuo sun tilanne, mutta valitettavasti sen kai on melkein jokainen joskus joutunut kokemaan. Mitä typerämmistä syistä. Onneksi ne kauteudet yleensä menee sitkeimmilläänkin ohi, ja unohtuvat ajan saatossa. Paljon tsemppiä!

      • idahhh says:

        Amen!:D Juurikin näin! Kyllä se tästä, ärsyttävintähän tässä on se kun haluaisi kiljua onnesta mutta kun tietää ettei onneasi jaa kuin muutama ihminen lähelläsi ja muut murhausivat sinut vähintään. Mutta huoh, kai se vanha suomalainen sananlasku vaan pitää edelleen paikkaansa että “se kel onni on se onnen kätkeköön”… mukavaa sunnuntaita teille ♡

        • Olkoon sun onnenaihe sitten mikä tahansa (hassua, mutta mä kuvittelen jo tietäväni mikä se on :D), niin nauti kuule ihan täysillä. Onnen kätkeminen harmittaa sitten joskus myöhemmin. Kun on aihetta iloon, pitää iloita ja kunnolla. Sillä myös näytää muille, että elää omaa elämäänsä ja nauttii siitä. Lopulta ne muutkin kai ymmärtävät, että samassa tilanteessa iloitsisivat itsekin.

          Ihanaa sunnuntaita!♡

  3. Aava says:

    Ihan mieltsi kirjoitus. Just näin. Tai siis, että tämä pitäisi muistaa. Niin blogien kirjoittajien, että myös lukijoiden. Todella kauniisti kirjoitettu!

  4. Katja says:

    Voi Emilia, niin viisas teksti täynnä asiaa! Juurikin näin! Ylipäätään koko some asettaa ihme paineita että pitäisikö minunkin, pahin juttu on ehkä smoothiebowlit. Kuka sellaisia ehtii tehdä, itse kauhon seisaalteni vesikaurapuuroa aamuisin kitaa kohti. 😀 Olet kyllä fiksu nainen jolla on sydän paikallaan ja jalat maassa, ehdottomasti mun blogiesikuva niin kuin joskus sinulle livenä höpisinkin. <3

    Katja
    http://optimismiajaenergiaavaatteilla.blogspot.fi/

    • Hah, se vesikaurapuuro on kuule niin tuttu juttu täälläkin. 🙂 Mutta ehkä just se, että ymmärtää ja hyväksyy asian, on kuitenkin tärkeintä. Ja se, että ymmärtää elämän olevan vaihtokauppaa. Jokainen smoothiebowlin tekijä ottaa sen ajan jostakin muusta. Vuorokausi on kaikille just tasan yhtä pitkä, ja me sitten valinnoillamme asetamme tekemisemme jonkinlaiseen järjestykseen.

      Ja kiitti, oot kyllä itse niin ihana! ♡

  5. Bunzi says:

    Hyvä postaus, osui ja upposi. 🙂

    Viimeksi sorruin tuntemaan paineita ja jopa alemmuutta siitä, että miehen veli asuu vaimonsa ja vauvansa kanssa upeassa 180 neliöisessä kerrostaloasunnossa miljoonakaupungissa.

    Me asumme 4 lapsen kanssa pian ahtaaksi käyvässä asunnossa suomalaisessa pikkukaupungissa.

    Aloin jo miettiä, kärsiikö lapsemme tästä. Pitäisikö meillä olla kauniimpi ja hienompi koti? Jäävätkö lapsemme jostain paitsi?

    Aristelen jopa näyttää kuvia kodistamme. Onko se liian tavanomainen? Entä jos mun sisustussilmä menee ihan metsään?

    Viime aikoina olen roikkunut netissä yömyöhään asti etsimässä meille isompaa asuntoa. Kröhöm.

    Aiemmin olin ihan onnessani, että meillä on ikioma koti. Pienehkö ehkä, mutta söpö.

    Ihan höpsöä. 🙂

    Kiitos ihanasta blogista!

    • Ihanan rehellinen esimerkki! ♡

      En ole mikään ammattilainen neuvomaan, mutta mieti tarkkaan onko kyse vain asunnosta. Vai ehkä siinä on takana se hirvittävän jännä elämä muutenkin, miljoonakaupungin humussa. Se, mitä itse ei voi nähdä ja kokea. Koska yleensä jos saamme sen kovastikin haluamme, huomaamme, ettei se lopulta elämää sen ihmeellisemmäksi tee. Ja toisaalta, veikkaampa, että jokainen suurkaupungissa asuva on joskus unelmoinut ruuhkattomasta aamusta, rauhallisesta ympäristöstä ja turvallisesta asuinpaikasta. 🙂

      Nyt asuntoselailut sikseen ja oman kodin kaikki hyvät puolet mieleen. Usein kun oikein harmittaa, kannattaa palata mielessään siihen onnen ja ilon tunteeseen, kun uusi koti oli vihdoin totta. Mä olen näinä remppavuosina monesti turvautunut tähän kikkaan ja kas, kun oma koti onkin taas niin äärettömän rakas! 🙂

      Ihanaa viikonloppua! ♡

  6. Malla says:

    Hyvä kirjoitus, mutta jäin miettimään, että jotkut bloggaajat myös ottaa itsensä liian vakavasti. Luovat itse itselleen turhia paineita, vaikkei lukijat edes odota saavansa jotain “suurta ja ihmeellistä”. Tai vaikka osa lukijoista niin odottaisi, ei kaikkeen tarvitse mennä mukaan.
    Bloggarit voivat olla halutessaan myös suunnan näyttäjiä siinä, ettei koko ajan tarvitse sattua ja tapahtua, esitellä uutuuksia.

    • En tiedä, mitä tuo liian vakavvasti itsensä ottaminen tarkoittaa, mutta olen kanssasi samaa mieltä suunnan näyttämisessä. Mä itse haluan lukea blogeja, joista “saan” jotakin. Ja se jotakin on yleensä siis jotakin, mitä voin myös itse toteuttaa. Tästä syystä mä rakastan blogeja, joissa pelataan aika pienillä jutuilla; Leivotaan, sisustetaan tavallista kotia ja pukeudutaan johonkin muuhun kuin pelkkään designer-kamaan. 🙂

  7. Sally says:

    Hyvin sanottu, Emilia! Ajattelen itsekin juuri näin ja jo 7 vuotta bloggailleena en voisi olla mitään muuta kuin oikeasti olen, sillä ei blogilla olisi silloin jatkumoa. Mulle blogi on hyvän mielen paikka, jossa ei ruodita parisuhdetta, rahahuolia tai liian henkilökohtaisia juttuja, vaikka kaikillahan meillä on omat myrskymme. Silti haluan joskus avata aiheita, jotka ovat olleet itselle kipeitä (esim. koulukiusaaminen), sillä koen, että tarinan kertomisella on hyviä vaikutuksia ja jos voin omat kokemukseni jakamalla auttaa edes yhtä muuta vastaavassa tilanteessa kamppailevaa, niin se tarina kannatti kertoa.

    Blogithan myös usein syntyvät juuri jossain tietyssä elämäntilanteessa (raksa, kotiäitiys, treenaaminen, käsityöharrastus jne) ja blogitekstit harvenevat tai bloggaaminen jopa päättyy, kun talo valmistuu, lapset kasvavat, palataan töihin, tulee ero, harrastus vaihtuu jne. Ne ovat katkelmia elämästä ja ainakin itse ilahdun joka kerta kuullessani, kun joku ihana kertoo olleensa mun lukija jo ammoisista ajoista lähtien. Kehittyminen ja kasvaminen on väistämätöntä, eikä pidä liikaa ruveta ajattelemaan, mitä muut tästä ajattelevat. Hyvä bloggaaja tekee aidosti omaa juttuaan, niin kuin sä, ja osaa kirjoittaa siitä luontevasti ja elämänmakuisesti!

    Ihanaa alkavaa syksyä ja viikonloppua sinne! Noita puunkantohommia huokaillen ihastelen, kun saataisiinpa joskus raksa siihen malliin, että voisi sytyttää ensimmäiset tulet takkaan..

    • Jep, se samainen 7 vuotta täälläkin täynnä, ja jos tämä nyt jotain roolipeliä olisi, niin kyllä melkoinen fagiiri saisi olla. 😀

      Ja olen ihan samaa mieltä, että jostain aiheista haluan avata myös oman näkemyksen, ja mulle ne on olleet syömishäiriö ja synnytyksen jälkeinen masennus. On myös ollut kiva saada jonkinlaista vertaistukea aknen kanssa painimiseen.
      Mutta ne arjen riidat, eripurat ja ongelmat käsitellään sitten kotona niiden ihmisten kanssa, joita asia oikeasti koskettaa. 🙂

      Ollut ihan mielettömän hieno seurata teidän taloprojektia. Siitä tulee kyllä niin upea! Ja sitten nautit siitä puiden kantamisesta, vaikka tulee nekin päivät, kun sekin kyllästyttää! 🙂

      Ihanaa viikonloppua! ♡♡♡

  8. Ritva says:

    Hei! Ostan sisustuslehden samasta syystä kuin suklaalevyn. Se vie minut hetkeksi arjen yläpuolelle. En saa siitä minkäänlaisia paineita. Inspistä haen ehkä jos ei oikein huvita siivota. Sama asia taidenäyttelyssä. En koe huonommuutta siitä etten osaa maalata kuin Ruokokoski, enkä halua jokaista taulua itselleni.

  9. seija says:

    Hei,loistava,huippu,täyttä asiaa oleva kirjoitus!
    Idahhh kirjoitti oikein oikeaa asiaa! Yhdyn siihen. Kiitos Emilia hienosta blogista, luen päivittäin,kommentointi vähäisempää! Ihanaa viikonloppua❤

    • Kiitos, Seija! 🙂 Kyllä mä koen sut vakkarikommentoijaksi, eikä siihen tosiaan vaadita jokapäiväistä kommentin naputtelua. 🙂

      Ihanaa ja toivottavsti aurinkoista viikonloppua! ♡

  10. Katja_tata says:

    Tosi hyvä kirjoitus! Itse sorrun turhan usein vertailemaan itseäni vähän kaikessa muihin. Välillä onneksi onnistun takomaan järkeä päähäni ja muistan, että en itsekään ole hassumpi (vaatii tosin aika hyvän päivän tällä itsetunnolla…), aina en tosin ole yhtä onnekas. Onneksi niissä huonommissa hetkissä voin lopettaa blogin / lehden lukemisen tai ohittaa kadehtimani ihmisen kadulla ja jos se ei auta, puhua asiasta kotona avomiehelle. Ja mietin millainen ihminen haluaisin olla ja mikä on edes mahdollista 🙂
    Kiitos blogistasi!

    • Ihanan rehellinen kommentti! ♡
      Jos yhtään lohduttaa noita hetkiä tulee/on tullut varmasti meille lähes jokaiselle! Ja se mikä on avannut silmiäni paljon, on havainto siitä, että sillä täydellisemmälläkään tyypillä ei välttämättä ole se paras mahdollinen itsetunto. Eli ei se rakennu niistä ulkoisista tekijöistä, vaan oman itsemme sisältä.

      Mullekin mies on se, jolle tuntoni puran. Joskus on ihan kiva vaihdella ajatuksia, ja rakkaan ja luotettavan ihmisen seurassa se taakka aina kevenee nopeasti.

      Selkä suoraksi ja nenää ylös! Jokainen ihminen on upea, ja persoonallisuus syntyy erilaisuudesta! 🙂

      Ihanaa viikonloppua! ♡

  11. Ellinen says:

    Ihana kirjoitus! Kiitos siitä. Tärkeitä ja totuudenmukaisia oivalluksia ihmisyydestä, liikaa yrittämisestä ja paineista. Viisautta joka sana. Luen blogiasi jatkossakin. Niin kauan kun jaksat ilahduttaa teksteilläsi ja kuvillasi. Hyvää syksyn jatkoa!

  12. Henna says:

    Hyvä kirjoitus! Erityisesti erilaisia somekanavia seuratessa on toisinaan tullut tunne, että tämän ajan ihmiset ovat varsinaisia joka paikkaan ehtiviä ja joka asiassa loistavia “superihmisiä”. Monesta asiasta kiinnostuneena sitä joskus tosiaan sortuu luomaan paineita omaankin elämään, että pitäisi olla jotenkin parempi ja ehtivämpi monessa suhteessa… Lievää someähkyäkin on tullut viime aikoina podettua ehkä juurikin tästä syystä, vaikka tiedostaakin, että se somessa esitelty elämä on usein vain monen pieni ja juuri se hohdokkain osa elämää. Ollaan siis armollisia itsellemme 🙂

    • Juuri näin! Ja sitten on hyvä muistaa, että superihminen on se, joka miettii, mikä omassa elämässä on oikeasti tärkeinta ja mahduttaa sen siihen mikä on todellista. Sama 24 tuntia kun on meillä kaikilla vuorokaudessa. 🙂

      Armollisuutta siis tosiaankin itsellemme! 🙂

      Ihanaa viikonloppua!

  13. MariaE says:

    Omalla kohdallani täydellisyyden tavoittelua on eniten vähentänyt yksinkertaisesti ikä. Luotan enemmän omaan kykyyni valita kotiini, vaatekaappiini ja lautaselleni ne asiat, joita tarvitsen ja joista saan hyvän olon. Olen tyytyväisempi itseeni kaikkine pienine epätäydellisyyksineni.

    Meille ei tule mainoksia, luen oikeastaan enää yhtä sisustuslehteä säännöllisesti, enkä enää seuraa kuin muutamaa blogia. Monen blogin seuraamisen lopetin nimenomaan siksi, että ne muuttuivat liian “muovisiksi” ja hengettömiksi. Edelleen kärsin jossain määrin sisutuslehtien/-blogien aiheuttamasta sohvatyynysyndroomasta (tarve oikoa ruttuun istutut koristetyynyt ojennukseen vaikka sohvalla edelleen istuisikin joku) ja esteetikkona nautin sisustamisesta ja kauniista vaatteista, mutta en enää suorita elämää samoin kuin nuorempana.

    Minusta on tärkeää ymmärtää, että useimpien blogien luoma kuva elämästä ilman nurkkiin kertyvää pölyä, lattialle levitettyjä legoja ja huonoja hiuspäiviä ei ole todellinen. Minustakin on ihana laittautua erityistilanteisiin, tehdä ajan kanssa hyvää ruokaa kauniisti katettuun pöytään ja asetella rakkaita esineitä kauniisti esille, mutta jos tekisin sitä joka päivä, missä välissä ehtisin elää sitä rakasta tavallista arkeani?

    Maria

    • Ikä ja eletty elämä ovat parhaita opettajia. Itse lisäisin siihen myös äitiyden, joka on antanut perspektiiviä ja pakottanut näkemään asiat myös toisin. Kaikki tuo on tuonut mukanaan kiitollisuutta, jonka valossa oma elämä on hyvää säröineen ja epätäydellisyyksineen.

      Se, että elää elämäänsä oikeasti on kaikkein tärkeintä – tekee sitten blogia tai ei. Oikeassa elämässä merkitsee kokonaisuus, blogikuvassa usein tärkeintä on vain se pieni kameraan rajautuva alue.

      Ihanaa viikonloppua!

Kommentoi