Hyvinvointi – terveyttä vai onnellisuutta?

16.8.2017

Aurinkoista aamua! Jälleen olisi aika jatkaa Lifen ambassador -postaussarjaa, ja tällä kertaa mennäänkin niihin ihan perusjuttuihin, aiheena koko perheen hyvinvointi. Mistä syntyy hyvinvoinnin kivijalka ja mitä hyvinvointi ylipäätään merkitsee? Tuolta postauksen lopusta löydät myös huikean kilpailun, jossa viisi onnekasta voittaa itselleen hyvinvointikonsultaation. Mutta sitä ennen niitä ajatuksia siitä hyvinvoinnista! Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Life:n kanssa.

Terveys, elinolot, toimeentulo ja onnellisuudenkokemus ovat varmaankin ne hyvinvoinnin perusmääreet, mutta koska hyvinvointi kostuu melko moninaisista palasista, on kokemus hyvinvoinnistamme täysin subjektiivinen. Toisaalta siis kroonisesti sairas ihminen voi kokea itsensä hyvinvoivaksi, kun taas terve ja energinen, mutta yksinäinen henkilö kokee hyvinkin vahvasti hyvinvointinsa heikkouden.

Vaikka kuulun itse niihin kroonisesti sairaisiin, en mittaa hyvinvointiani sairaudella tai sen puuttumisella. Toki sairaus joskus vaikuttaa hyvinvointiini enemmän, mutta en koe, ettenkö voisi voida pääasiassa hyvin sairaudesta huolimatta. Oma hyvinvoinninkokemukseni tulee enemmänkin juuri siitä onnellisuudesta ja elämänilosta. Arjessa jaksaminen ja elämisen mielekkyys menevät itse sairauden edelle. Koen myös erittäin tärkeänä osana hyvinvointia ihmissuhteet sekä elinympäristön. En kuitenkaan koe ihmissuhteita automaattisesti onnellisuuden takeena; En välttämättä muutu automaattisesti onnelliseksi rakkaan ihmisen seurassa, mutta koen tärkeänä, että ollessani onneton, voin kääntyä läheisen ihmisen puoleen ja tuntea olevani rakastettu. Kaipa se on eräänlaista turvallisuudentunnetta ja päätyy osittain tuonne elinolojen kategoriaan.

Kun henkinen ja fyysinen hyvä olo kulkevatkin käsikkäin, on täysin luonnollista, että ne myös tukevat toisiaan, mutta samaan tapaan kokonaisuus kärsii toisen osa-alueen tullessa häirityksi. Kakkupala ei siis automaattisesti edistä fyysistä hyvinvointiamme, mutta iloisessa seurassa ja erityisessä tilanteessa nautittu herkku, nostaa onnellisuudentunnettamme ja kompensoi tilanteen. Toisaalta terveelliset elämäntavat eivät takaa hyvinvointia kun kohtaamme elämässä vastoinkäymisiä.

Koska onnellisuuspilleri on edelleen keksimättä, omaa hyvää oloa pitää rakentaa pala palalta. Kaikki langat eivät tietenkään ole omissa käsissämme, mutta valta osa parempaan oloon johtavista valinnoista on kiinni itsestämme. Väitän, että hyvinvoivan kehon on helpompi tavoittaa myös hyvinvoiva mieli. Kun koemme itsemme energiseksi ja virkeäksi, myös muut hyvinvointia vahvistavat valinnat tuntuvat helpommalta toteuttaa. Kun olo on vetämätön ja jatkuvasti väsynyt, on melkoinen kynnys lähteä liikkumaan, vaikka tiedämmekin liikunnan ja ulkoilun merkityksen hyvinvoinnille ja onnellisuudelle.

Fyysinen hyvinvointi lähteekin kolmesta peruspilarista ja tärkeysjärjestyksessään ne ovat nämä:

 1. Riittävä lepo/uni
 2. Ravinto
  (Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, jota lisäravinteet tukevat.)
 3. Liikunta

Itseni toistamisen uhallakin muistutan, että hyvää oloa ei saa purkista, pilleristä tai kapselista. Mikään määrä vitamiinia ei korjaa unenpuutetta tai epäterveellistä ruokavaliota. Lisäravinteilla voi kuitenkin täydentää ruokavaliota ja huolehtia siitä, että keho saa varmasti tarvitsemansa rakennusaineet.  Tähän postaukseen on nyt kerätty sellaiset hyvinvoinnin perustuotteet Life -myymälästä: Ne tärkeimmät vitamiinit, rasvahapot ja probiootit, jotka auttavat täydentämään ruokavaliota.

Tämän kuluneen Life-vuoden aikana ehkä suurin henkilökohtainen oivallukseni on ollut vatsan ja suoliston hyvinvointi. Hyvinvoiva vatsa toimii sekä välittömästi, että välillisesti. Kipristelevä suolisto, tai vessassa ravaaminen eivät tee ketään hyvinvoivaksi, saati onnelliseksi, mutta suoliston hyvinvointi vaikuttaa myös esimerkiksi ihoon ja yleiseen vireystilaan. Suoliston kunto vaikuttaa ravinnon ja ravinteiden imeytymiseen ja väitetäänpä, että suolistolla on myös selkeä yhteys aivojemme toimintaan. En kiellä, terve suolisto ja vatsa ovat oman kokemukseni perusteella melkoinen harppaus paremmin voivaan kehoon ja mieleen.

Meidän jääkaapista löytyy Bioteekin probiootti-perheestä kaksikin tuotetta. Bioteekin Probiootti Plus, sekä Bioteekin Probiootti Comp. Ensin mainittu on hyvä perusprobiootti joka toimii niin aikuisella kuin lapsellakin. Vaikka tuoteperheestä löytyykin versiot Baby ja Junior, meillä päädyttiin tähän, koska se käy koko perheellemme. Kapseli on helppo avata ja sen sisällön voi sekoittaa lapsille jugurtin, smoothien tai muun kylmän ruuan tai juoman joukkoon. Sisältö ei tuo ruokaan makua eikä tuoksua, joten vastustuskykyä ja suoliston limakalvoja hellivät ainesosat tulee nautittua kuin huomaamatta. Probiootti Comp taasen tomii silloin kun elimistö joutuu erityiselle koetukselle: Epäsäännöllinen päivärytmi, ärtynyt suolisto tai poikkeava bakteerikanta. Comp toimii myös kuuriluontoisena antibioottikuurin tai ulkomaanmatkan aikana, sekä yleisesti silloin kun vastustuskyky on muuten koetuksella.

Life Omega3 – 70 %  huolehtii tärkeiden rasvahappojen saannista. Rasvahapot ovat nekin tärkeitä suolistolle, ja erityisesti se ärtynyt suolisto taltutetaan omega kolmosilla probioottien ohella. Rasvahapot ovat tärkeitä myös aivoille, sydämelle, verisuonille. Rasvahapot auttavat aivoja esimerkiksi muistia parantamalla, parantavat veren rasva-arvoja (kolesteroli) ja ehkäisevät 2 tyypin diabetesta. Plussana tästä tuotteesta täytyy mainita, että tämä on ensimmäinen kokeilemani tuote, joka ei tuo mukanaan pahanhajuista hengitystä tai kalanmakuista röyhtäilyä!
Koska kapselit ovat suuria ja jälkeläisemme kakovat niitä lötköjä lapsille tarkoitettuja omega 3 ”hyytelökarkkeja” meille suositeltiin Lifen myymälässä tuota nestemäistä Eskimo -3 Pure -nestettä. Tämä on nimittäin tosi raikas sitruunanmakuinen kirpsakka liuos, eikä kumpikaan lapsista ole vastustellut sen käytössä. Lusikallinen iltapalan yhteydessä, ja se on siinä. Nestemäinen tuote toimii myös aikuisille, jotka eivät saa nieltyä suuria öljykapseleita.

Yhtenä uutuussuosikkinani täytyy nostaa esiin tuo Nordic Health Boost B12. Se on suun limakalvoille suihkutettava B12 -vitamiini. Koska kyseinen vitamiini menettää hieman tehoaan kulkiessaan suoliston läpi, suihke ratkaisee ongelman, ja B12 imeytyykin jo suun limakalvoilta. Erityisen tärkeä tämä vitamiini on kaikille kasvissyöjille, mutta myös meille hatarapäisille äideille ja isille. B12 -vitamiini on sekä hermoston, että aivojen kannalta erittäin tarpeellinen ja siitä on todettu löytyvän apua myös väsymykseen ja uupumukseen (tuote ei suinkaan korvaa unta). Jos siis olo on sellainen ”kuraan kuollut kuttu”, eli mitä se nyt usein lapsiperheissä arjen pyörteissä on, niin silloin tämä kannattaa napata päivärutiiniin. Suihke maistuu aprikoosille ja se on makeutettu ksylitolilla. Kuin karkkia suihkuttaisi suuhunsa, paitsi että tässä vielä tuo kromi tasaa kehon normaalia verensokeripitoisuutta.

Tuon tehosuihkeen lisäksi perushyvinvointia tukee se tavallinen kattaus vitamiineja. Life Life Multivitamin -sarjassa on eri ikäryhmille ja erilaisiin elämäntilanteisiin sopivia vitamiinikapseleita, mutta meillä on päädytty tuohon Life Multi Sport -tuotteeseen (huomioiden erityisesti energia-aineenvaihduntaa, hapetusstressiä ja immuunijärjestelmää). Sarjassa on kaksikin erilaista vitamiinisekoitusta nimenomaan miehille, mutta koen yksinkertaisempana, että meillä on yhteinen monivitamiini, ja tuo Sport on Life Multivitamin -sarjassa se vahvin.

D-vitamiinin käyttöä ei kai voi koskaan höpöttää liikaa, joten nostetaan sekin taas pöydälle! Jos jostakin syystä jätit kesällä D-vitamiinit napsimatta, niin nyt viimeistään on hyvä aika ottaa asian suhteen ryhtiliike! D-vitamiini on tärkeää paitsi vastustuskyvyllemme, mutta myöskin luustollemme ja lihaskunnollemme. Itse nappaan D-vitamiinia pari kolme kertaa viikossa vähän isomman annoksen, sillä rasvaliukoisena vitamiinina se varastoituu elimistöön ja keho käyttää sitä omasta varastostaan. Pienet öljyhelmet on helppo niellä, ja lapset saavat myöskin pureskeltua niitä, mikä helpottaa kapselin nieltävyyttä entisestään. Jos flunssa-aalto on pyyhkäisemässä kohti, D-vitamiinin päiväannosta voi nostaa vastustuskyvyn aktivoimiseksi. Meillä on käytössä Aurinko D 100 μg, mutta sarjasta löytyy muitakin vahvuuksia.

Life Vitamin C + Berries sisältää tuhdin annoksen C-vitamiinia (1000 mg/tabletti) ja on täysin vatsaystävällinen. C-vitamiini auttaa raudan ja kalsiumin imeytymisessä, kollageenin muodostumisessa ja on välttämätön esimerkiksi juuri tuon B12-vitamiinin imeytymiselle. Vaikka keripukki vähemmän suomalaisia nykyään vaivaa, ravintoköyhä ruokavalio saattavat johtaa C-vitamiin puutosoireisiin, eli väsymykseen, heikkouteen, haluttomuuteen tai nivelkipuihin ja hengenahdistukseen. On siis ihan yleisen vireystilan ja jaksamisenkin kannalta suositeltavaa varmistaa C-vitamiinin saantinsa!
Life Vitamin C + Berries sisältää myös marjojen flavonoideja (kirsikka, goji, acai ja mustikka), jotka edistävät C-vitamiinin imeytymistä.

Jos mietitään koko perheen fyysistä hyvinvointia (ja välillisesti myös henkistä) laitan nuo kolme listaamaani perusasiaa heti samaan järjestykseen. Lepo/uni, ruokavalio ja liikunta.
Selkeä vuorokausirytmi on tärkeä aikuisellekin, mutta riittävä uni on lapsen kohdalla ehdoton. Olen itse rutiiniriippuvainen, ja tavallaan lapset ovat tottuneet kanssani samanlaiseen rytmiin. Nukkumaan mennään aikaisin, ja meillä myös herätään aikaisin. Arki-iltana kahdeksalta on ihan hyvä nukkumaanmenoaika lapsille, ennen kymmentä aikuisille. Meillä pidetään myös kiinni kiireettömistä aamuista, eli arkena noustaan sen verran aikaisemmin, ettei kenenkään tarvitse lähteä matkaan ”silmä kourassa”. Kun aamulla on vielä aikaa leppoisalla jutustelulle, ja vaikka pienelle leikille, päivä saa paljon miellyttävämmän alun, kuin kiireessä ja pinna kireällä.

Ruokailujen kannalta meillä aikuisilla on iso vastuu esimerkkimme voimalla. Lapsi omaksuu aika helposti perheen ruokailutavat, joten täysipainoiseen ateriaan satsaaminen on oman lapsen terveyteen, hyvinvointiin ja tulevaisuuteen panostamista. Terveysasioista kannattaa kuitenkin puhua lapsen vasta ymmärtäessä asioita.  Liikaa ei saa lasta tietotulvalla stressata, vaan enemmänkin omalla esimerkillä ohjata niitä elintapoja.

Toisaalta tuo esimerkkinä oleminen palvelee myös itseäni. Yksin ollessa unohdan helposti syödä, mutta lasten kanssa pöytään on ikään kuin ”pakko” istua, ja monipuolinen ateria tulee nautittua koska haluan olla esimerkkinä. Toisaalta terveellisyydestä, kasviksista tai hedelmistä ei kannata tehdä numeroakaan. ”Superteervellinen marjasmoothie” kannattaa myydä mieluummin nimikkeellä mansikkamehu tai mansikkapirtelö. Ja, jos juoma menee mukisematta alas, kun siihen saa pillin, kannattaa pilli tosiaankin uhrata! :)

Mitä tulee liikuntaan, siinä ainakaan lapsia ei juuri tarvitse motivoida. Lapset liikkuvat luonnostaan ja harrastukset tuovat myöskin niitä tärkeitä ihmissuhteita ja yhteenkuuluvuuden tunteita. Ehkä se lapsiperheen suurin ongelma onkin se, että myös aikuisille pitäisi löytyä aikaa liikkumiseen lasten harrastusten, harrastuskuljetusten ja kotitöiden ohessa. Selvää on kuitenkin se, että myös me vanhemmat tarvitsemme hyvinvointia ollaksemme läsnä lapsillemme ja sitä omaa hyvinvointia tulee todellakin hoitaa ja vaalia. Niin unella, ravinnolla kuin liikunnallakin.

Vaikka aiheena onkin koko perheen hyvinvointi, en siltikään kuoppaisi ajatusta ”kun äiti voi hyvin, koko perhe voi hyvin”. Oli kyseessä sitten fyysinen hyvinvointi, elämänilo tai onnellisuus, kaikki se heijastuu myös lapsiin ja koko perheeseen. Positiivinen ilmapiiri, turvallisuudentunne sekä terveelliset elämäntavat peilautuvat aikuisesta lapseen, ja vanhemmuuden rooli on huomattavasti monimuotoisempi kuin kiellot, säännöt tai suulliset ohjeet. Satsaus omaan hyvään oloon ei siis ole vanhemmilta lainkaan itsekästä, päinvastoin, se on ehdottoman tärkeää!

Mutta sitten se kilpailu, jonka jo lupasin!

Eli nyt viidellä onnekkaalla olisi mahdollisuus voittaa itselleen henkilökohtainen konsultaatio Life -myymälässä!
Lifen ammattilaisten kanssa pidetyssä n. tunnin kestävässä konsultaatiossa pääset keskustelemaan kaikista omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista ja saat yksilöllisiä vinkkejä, sekä tuotesuosituksia parempaan hyvinvointiin. Voittajilla on lisäksi konsultaation yhteydessä mahdollisuus saada -10% erikoisalennus kaikista konsultaatiokerralla ostetuista tuotteista. Konsultaatio voidaan järjestää missä tahansa Life myymälässä Suomessa (löydät myymälät Life -sivustolta), ja tarkka sijainti sovitaan kunkin voittajan kanssa.

Kerro kommenttiboksissa mikä/mitkä asiat koet hyvinvointisi kannalta tärkeäksi levon, ravinnon ja liikunnan lisäksi!

Kilpailun säännöt löydät kokonaisuudessaan täältä.

Voidaan hyvin! ♡

Save

Tallenna

Save

Save

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna


19 Responses to “Hyvinvointi – terveyttä vai onnellisuutta?”

 1. Tiina sanoo:

  Koen ulkoilun ja yleensäkin kaiken luonnossa liikkumisen tosi tärkeäksi hyvinvoinnin kannalta. Stressitasokin laskee metsäretken aikana.

 2. Sanna sanoo:

  Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi kokonaisvaltaista hyvinvointia lisää mielekäs työ ja/tai harrastus, josta saa onnistumisen kokemuksia, positiivista palautetta ja jonka kokee itselle tärkeäksi.

 3. Kirsi sanoo:

  Hei,
  Oikeasti, jos syö perusruokaa niin ei todellakaan tarvitse tuollaista määrää kaiken maailman lisämömmöjä. Meidän perheessä otetaan ainoastaan d-vitamiinia ja sitäkin vain talvella. Voidaan vallaan mainiosti. Tietysti ihmisissä on eroja, mutta tuollainen määrä lisäravinteita ei voi olla tarpeellista. Näin ainakin uskoisin, en voi tietenkään vannoa väittämääni, koska en ole lääkäri, mutta epäilen että yksikään lääkäri ei suosita tuollaista määrää.

 4. Nannil sanoo:

  Tärkeimmäksi koen mainitsemiesi asioidesi ohelle rauhoittumisen stressin välttämiseksi, hetkestä nauttimisen ja läsnäolon voiman. Tulee elää, rakastaa ja tulla rakastetuksi <3

 5. mybohem sanoo:

  Olen kanssasi täysin samoilla linjoilla. Kolme peruspilaria ovat tärkeimmät. Itsellä ei ole hirveästi kokemuksia lisäravinteista, mutta olen viimeaikoina innostunut mehustamisesta ja vihermehtu, toki smoothietkin ovat säännöllisenä osana ruokavaliota. Ne ovat ulkonäkönsä lisäksi aina raikkaita ja maukkaita! Mukavaa viikon jatkoa :)

 6. Anu sanoo:

  Nuo mainitsemasi kolme peruspilaria kun ovat kunnossa niin on jo hyvät eväät pysyä terveenä ja voida hyvin, mutta itse lisäisin tuohon kolmen nauttimisen, elämästä pitäisi muistaa nauttia, ei vain suorittaa :). Kaipaisin konsultaatiota, koska tiedän, että vaikka peruspilarit ovat kunnossa niin lisävitamiinia talven aikana tarvitaan, mutta mikä olisi järkevää ja riittävästi, koko perheelle…

 7. Eevuska sanoo:

  Perhe, ystävät ja luonto. Nämä levon, liikunnan ja hyvän ravinnon lisäksi.

 8. Anna sanoo:

  Noiden kolmen lisäksi itselle on tärkeää se oma aika ja hiljentyminen.

 9. Piia sanoo:

  Tällä hetkellä on hyvinvointitekijät hieman hakusessa, mutta se, mistä koetan pitää kiinni on kiireettömyys. Toki se ei aina onnistu, teen kuitenkin parhaani!

 10. Tiina sanoo:

  Minun paras voimavarani on vuosi sitten meille tullut koira.
  Kävelyt metsässä ja aina iloisella tuulella ihan koko perheen terapeutti

 11. LauraS sanoo:

  Ulkoilu & luonnossa liikkuminen, sosiaaliset suhteet sekä mielekkäät harrastukset tulevat ensimmäisenä mieleen :)

 12. Melissa sanoo:

  Minulle on tärkeää saada välillä sitä ihan omaa aikaa, vaikka se olisikin vain 15 minuuttia. Myös luonto, perhe ja ystävät ovat hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. :)

 13. Johanna sanoo:

  Allekirjoitan kyllä tuon kolmen kohdan ohjeistuksen levosta, ravinnosta ja liikunnasta. Nyt kun jokainen osa-alue on rempallaan niin sen kyllä huomaa. Tähän listaan jatkaisin vielä läheiset, sillä ilman perhettä ja ystäviä hyvinvointini kärsii.

 14. Maria M sanoo:

  Peruspilarit hyvinvointiini on juuri nuo mainitsemasi kolme asiaa. Ikävä kyllä aina ei ole helppo niitä noudattaa vaikka myös kroonisesti sairaana pitäisi pitää huolta itsestä enemmän. Myös perhe ja eläimet ovat hyvin tärkeitä itselle.

 15. Nanna Yli-Pelkonen sanoo:

  Yksinolo ja hiljaisuus. Teen niin kiihkeärytmistä työtä muistisairaiden parissa
  ja B-12-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini meille jo vähän vanhemmalle
  ikäluokalle mm. muistin parantamiseksi, D-vitamiinia unohtamatta, jonka turvallisista rajoista ei ole päästy yksimielisyyteen.
  Olisi aivan upeaa päästä Life-liikkeen konsultaatioon,
  koska haluan myös perusteluja ja vastuun kantoa asioista.

 16. Hanna sanoo:

  Oma aika on tärkeää ainakin mulle!

 17. Aino sanoo:

  Heippa, itselleni tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta levon, ravinnon ja liikunnan lisäksi on positiivinen elämänasenne, läheiset ihmiset, huumori ja rakkaus.

 18. Hanna sanoo:

  Noiden edellämainittujen lisäksi koen itselleni tärkeimmiksi:
  Perhe; ilman heitä ei päivissäni olisi rytmiä, rakkautta eikä halauksia niin paljon kuin sitä nyt on.
  Nauru; huonoimmankin päivän pelastaa vedet silmissä naurettu hetki!
  Sauna; jossa rentoudutaan ja kerrotaan ilot, surut ja pohditaan poikalasten mieleen juolahtavia kysymyksiä. Tai siellä voi olla ihan hiljaa, jos haluaa.

 19. Minttu sanoo:

  Nuilla kolmella peruspilarilla pääsee jo pitkälle. Itse tarvitsen myös omaa aikaa ja läheisten läsnäoloa sopivassa suhteessa.
  Nyt syksyllä lähden vuorotyön ohessa opiskelemaan, joten konsultaatio olisi hyvinkin aiheellinen.