Uusvanhoja ideoita sisustukseen

18.8.2017

Hei se on perjantai! Monessa perheessä ensimmäinen arkiviikko on kohta taputeltu ja viikonloppua jaksaa tuskin odottaa. Perjantain kunniaksi pujahdetaan hiukan sisustamisen syövereihin ja nimenomaan menneiden vuosikymmenten rentoon plagiointiin. Kromi ja messinkiputki ovat olleet jo pitkään suomalaistenkin suosiossa, mutta myös 1950-luvun ”konttorityyli” tekee vahvasti tuloaan. Uusvanha retro on yksi tämän syksyn sisustustrendi myös Elloksen valikoimissa ja tämän kaupallisen yhteistyön myötä sukelletaan nyt sinne retroilun syövereihin.

Moderni pohjoismainen retrotyyli vahvoine väreineen on yksi sisustuksen trendiaalloista. Funkkista tai retroa, ei ole niinkään tärkeää, mitä termiä käytetään tai miltä vuosikymmeneltä vaikutteet otetaan, vaan lähinnä ideana onkin sekoittaa sisustukseen muotoja ja trendejä menneiltä vuosikymmeniltä. Menneiden vuosikymmenten rento plagiointi tarkoittaa myös sitä, ettei sisustusta tarvitse kopioida suoraan ja liian yksityiskohtaisesti. On siis täysin sallittua yhdistää vanhoja muotoja uudempaan muotoiluun, tai turvautua uusvanhaan.

Vaikka kodin sävymaailma olisikin neutraali (kuten meillä), materiaalit ja muodot, sekä struktuurit fiilistelevät mennyttä. Vaikutteita voi myös ottaa leikiten. Esimerkiksi tuo Valentin-pöytävalaisin saa todella retron ilmeen kun siihen yhdistää tummanvihreän samettivarjostimen. Pelkällä valonlähteellä leikittely taasen tekee valaisimesta hauskasti erilaisen. 

Tekstiilejä modernissa retrotyylissä on laidasta laitaan. Verhoissa, sisustustyynyissä ja verhoilukankaissa näkyy paksua samettia, ja jopa matoissa on samettinen efekti. Toisaalta tekstiileissä on sitä samaa karheutta kuin 1950- ja  1960 -lukujen verhoilukankaissa. Paksua kudontaa ja näyttävää struktuuria. Menneiden vuosikymmenten karheuden voi kuitenkin korvata vain karhealla lookilla, ja valita iholle oikeasti pehmeän pestyn pellavan. Valitsin itse tekstiiliesimerkiksi tuon Hannelin-torkkupeiton, jossa juju on juurikin elävässä pinnassa.

Tiimalasit ovat sisustuksessa iso juttu, ja vuosi sitten niitä katselinkin Tukholmassa eri muodoissa ja eri kokoisina. Hiekkakello nyt jo pelkästään käyttötarkoituksensakin vuoksi huokuu mennyttä, mutta kaunis muotoilu tekee esineestä yksinkertaisen koriste-esineen. Kaksi rinnakkain aseteltua Monza-tiimalasia käyvät kuin taide-esineistä, vaikka kyseessä edullinen sisustustuote onkin.

Tuntuu aika hauskalta päästä kokeilemaan miten joku ”tyylisuuntaus” solahtaa omaan kotiin. Retro kun voi olla niin monella tapaa, ja sisustusjutuissa lopputulokseen vaikuttaa kuitenkin yhtä tuotetta enemmän se kokonaisuus. Mutta vaikka tässä nyt mentiinkin melko neutraalilla paletilla, on mieleni syövereissä raksuttanut kyllä yksi hyvinkin trendikäs väri, joka voisi piristää kotiamme tänä syksynä. Nimittäin sellainen sahraminkeltainen tai sinapinkeltainen. Pari tyynynpäällistä voisi piristää kummasti, ja toimisi kaverina viherkasveille!

Elloksesta on viime vuosina tullut itselleni yksi vakio-ostospaikka näissä sisustusjutuissa (samoin kyllä muodinkin puolelta). Tykkään siitä että, Ellos vastaa vallallaan oleviin sisustustrendeihin nopeasti ja tuotteita löytyy valikoimista edullisesti. Pidän myös kuvien stailauksista, ja pinnailempa Pinterestiinkin usein Elloksen sisustuskuvia. Vähän kuin nettikauppa ja sisustuslehti samassa paketissa. Ja vaikka valikoimissa paljon merkkituotteita onkin, olen löytänyt monet suosikkini ihan sieltä Elloksen omista tuotemerkeistä.

Kokosin tuolta Elloksen Uusvanha Retro -sivustolta muutaman ohjenuoran, jonka avulla sisustukseen saa lisättyä pohjoismaista vintagetyyliä (joko vähän enemmän tai sitten varovaisesti asioita lisäillen):

messinki ja kromi
1950-luvun verhoilukankaiden struktuuri
taulut seinillä tai tasojen päällä asetelmina
pyöreiden ja kulmikkaiden muotojen korostaminen
taidelasi ja -keramiikka
graafiset kuviot
syvä sininen, tumma vihreä, oranssi ja sahraminkeltainen
ruskeat puukalusteet
pastellisävyt ja lämmin beige
viherkasvit

Monza-tiimalasit, Valentin-pöytävalaisin ja Hannelin-torkkupeitto löytyvät kaikki Elloksen valikoimista.

Näissä tunnelmissa toivottelen teille oikein ihanaa viikonloppua!

Save

Tallenna


4 Responses to “Uusvanhoja ideoita sisustukseen”

 1. Eeva sanoo:

  Hei,
  ihania Retrojuttuja, modernilla twistillä! Kerrassaan hurmaava ja inspiroiva.
  Kiitos näistä.
  p.s. Mistä olet ostanut tuon ihanan mustan pianojakkaran? Itsellä ollut jo pitkään hakusessa samankaltainen, mutta mistään en ole löytänyt.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.
  Eeva

  • Hei, Eeva!

   Et ole ensimmäinen jakkaran alkuperää kysellyt. Valitettavasti pitää kuitenkin kertoa, että se on Ikean jakkara, jota ei enää valmisteta. Tuo tarttui aikanaan mukaan Ikeasta, kun oli poistuva tuote ja maksoi jotakin kymmenen euron pintaa. Todellinen löytö, josta on ollut paljon iloa.

   Kaunista syyskesän viikkoa!

 2. Tiitu sanoo:

  Oi, toi teidän piano on kyllä niin ihana!