Helppo ja herkullinen tomaattikeitto

23.8.2017

Heipsan! Tomaattikeitto on yksi ikisuosikkini, siihen kun ei tunnu kyllästyvän koskaan. Vaikka välillä lounaskeitto tuleekin napattua valmiina kaupasta (ja joka kerta kysyn itseltäni miksi?), se ihan paras versio syntyy kotona, pienistä ja maukkaista tomaateista uunissa paahtamalla. Makua tomaattikeitto nappaa yrteistä sekä valkosipulista ja sen hapokkuutta tasaa kerma tai juusto

Ilmojen viiletessä moni kesätauolle jäänyt ruokalaji palaa ainakin meillä taas listoille, ja yksi näistä on nimenomaan keitot. Kesällä kuuman keiton syöminen puskee hien pintaan, mutta viileämmällä säällä keitto menee siinä missä muukin lämmin ruoka. Talvella keittolautanen on viluisen ihmisen parhaimpia kavereita. Höyryävä liemi nimittäin sulattaa sen luihin ja ytimiin päässeen kylmyyden. No, nyt ei olla vielä syksyssä, saati talvessa, mutta sen verran on syksyä kuitenkin ilmassa, että keitto taas maistuu. Lämmin keitto jopa täyttää vatsaa salaattilounasta paremmin, ja itse syön päivälliseksikin mieluummin kevyen keiton, kuin tuhdin pasta-aterian.

Helppo ja herkullinen
tomaattikeitto

2-3 annosta (pääruoka)

1 kg kirsikkatomaatteja, tai muita maukkaita pieniä tomaatteja
oliiviöljyä
muutama valkosipulinkynsi
tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria
2dl kana- tai kasvislientä (riippuen keiton toivotusta paksuudesta)

Lisäksi makua taittamaan kermaa, ranskankermaa, vuohenjuustoa tai mozzarellaa

Laita uuni kuumenemaan n. 175 asteeseen.
Pese ja kuivaa tomaatit, huuhtele timjaminoksat. Öljyä uunivuoka kevyesti oliiviöljyllä ja kuori valkosipulinkynnet (voit halkaista valkosipulinkynnet pitkittäin kahtia tai painaa ne veitsellä littanaksi). Laita vuokaan sekä tomaatit, että valkosipuli ja timjami.

Paahda tomaatteja uunissa n. 45 minuuttia.

Nypi timjaminoksat pois tomaattien joukosta. Jos et halua lopputuloksesta voimakkaasti valkosipulista, voit myös poistaa osan valkosipulinkynsistä tai noukkia ne tässä kohtaa vallan pois. Kaada tomaatit, ja niistä irronnut neste kattilaan. Riivi mukaan myös timjamin lehtiä, mutta älä laita kattilaan niiden varsia. Lisää kattilaan myös liemi. Mikäli haluat keitosta ohuempaa, voit lisätä joukkoon myös enemmän kana- tai kasvislientä. Itse pidän paksusta keitosta. Sekoita tomaatteja kauhalla, jotta niiden rakenne menee kunnolla rikki. Keitä hiljalleen miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia.

Soseuta, ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kerman voi sekoittaa valmiin keiton joukkoon ja kuumentaa, mutta kerman tai juuston voi myös lisätä vasta lautasellekin, kunkin syöjän maun mukaan. Itse sekoitan kuumaan keittolautaseen lusikallisen ranskankermaa, ja kiehuva keitto muuttuu nopeasti suuhun lusikoitavaksi.

Mausteena käytän usein myös basilikanlehtiä, mutta tällä kertaa nyt vain timjamia. :)

Oikein maukkaan tomaattikeiton saa aikaan myös kokonaisina säilötyistä tomaateista, tai vaikka 50/50 suhteella tuoreiden kanssa!

Tänään nakkasin villatakin sijaan ihan takin päälleni. Harmaan ja kolean tuntuinen aamu tarttui näköjään myös koko päivään, tarjoten mahdollisuuden harjoitella syksyyn asennoitumista. Hyvä hetki opetella nauttimaan niistä pienistä jutuista, jotka tekevät syksystä kaunista ja kodikasta!

Kivaa keskiviikkoa!

Save

Save

Tallenna

Tallenna


6 Responses to “Helppo ja herkullinen tomaattikeitto”

 1. Anu sanoo:

  Ihana keitto-ohje, tämän pistän kyllä kokeiluun, ainakin me miehen kanssa tykätään takuulla, lapsista en tiedä…

 2. Äm-Pee sanoo:

  Kiitos kivasta reseptistä, tuli tosi maukasta keittoa! Tinjami oli ihana vaihtelu basilikaan, unohdan aina käyttää sitä vaikka pihalla kasvaa iso puska. Meillä lapset/teinit antoivat 5/5 eikä äidille jäänyt huomiseksi töihin lounaskeittoa.

 3. Hetukka sanoo:

  Oi, pitääpä kokeilla tätä ohjetta! En ole varmaan ikinä syönyt tomaattikeittoa, ja pitänyt sitä hieman epäilyttävänä ruokana, mutta kelien viiletessä tarvitsen uusia keittoreseptejä. Joten tämä lähtee kokeiluun! :)

  • Oi, tomaattikeitto on ihan parasta! Voisin elää tällä tomaattipohjaisella ruokavaliolla ja höystää sitä yrteillä, valkosipulilla ja oliiviöljyllä vaikka loputtomiin!
   Tosin tänään meillä syötiin syksyn eka karjalanpaisti ja voi kun oli sekin hyvää. Perunamuusin ja puolukkahillon kanssa! :)