hus ja pois – syysflunssan torjuntaa

13.9.2017

Aivan ihania nuo punaisen ja keltaisen sävyt, joita leijailee nurmikolle lehtien muodossa. Mutta niin ihana kuin se syksy onkin väreineen, takkatulineen ja kynttilöineen, tuo se mukanaan usein myös jonkinlaisen syysflunssan ja flunssakauden. Täällä tuo flunssa-aalto alkoi itse asiassa jo heti koulujen alettua, eli harvinaisen aikaisin mielestäni. Mutta hei, tänään jatketaan Lifen kaupallisten yhteistyöpostausten sarjaa, ja pureudutaan vähän vastustuskykyyn ja siihen syysflunssan ehkäisyyn!

Elokuun postauksessa mietittiin hyvinvointia noin yleisesti, ja silloinkin nostin esiin tuon fyysisen hyvinvoinnin kolme peruspilaria: Riittävä lepo, terveellinen ruokavalio ja liikunta. Aika pitkälle nuo kolme perusjuttua ovat myös ne avaimet parempaan vastustuskykyyn, mutta toki flunssan ehkäisyssä kannattaa muistaa muutama muukin asia. Niistä siis seuraavaksi!

Tosi usein kuulee flunssaan sairastuneelta, että pitikin sairastua juuri nyt, kun siihen sairasteluun ei olisi aikaa. Kun on monta rautaa tulessa ja pitäisi ehtiä tekemään vaikka mitä. Tai sitten sairastutaan  juuri kun on saatu ne tuhannen ja yksi juttua hoidettua ja alkaisi loma. Niinpä, yleensä me sairastumme juuri silloin kun keholta vaaditaan hiukan enemmän, ja tämän voi melkein suoraan yhdistää tuonne riittävän levon alueelle. On se nimittäin sitten unta tai muuta lepäämistä, stressitön keho on huomattavasti stressaantunutta vastustuskykyisempi. Joskaan sairastelulle nyt koskaan juuri sitä ihan oikeaa hetkeä onkaan!

Levännyt keho ja mieli eivät kuitenkaan yksin pysty kaikkeen. Jaksamista ja vastustuskykyä lisää kuitenkin täysipainoinen ruokavalio ja sen paikkaaminen tarvittaessa lisäravinteilla. Eli keholle annetaan kaikki sen tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet. Puutostilat johtavat paitsi kehon alisuorittamiseen, myös vastustuskyvyn laskuun. Lisäravinteista on puhuttu tämän ambassador -yhteistyön aikana paljon, ja edellisessä postauksessa nostinkin esiin muutamia peruslisäravinteita. Tänään puolestaan mennään niihin muutamaan juttuun, joilla nostetaan sitä vastustuskykyä, ja hoidetaan jo mahdollisesti päälle hyökännyttä syysflunssaa.

Mitä sitten tulee sen liikunnan osuuteen vastustuskyvyn parantamisessa, juttu onkin vähän enemmän ”kaksiteräinen miekka”. Nimittäin liikunta ja riittävä ulkoilu kyllä nostavat vastustuskykyä, mutta silloin kun keholta vaaditaan äärimmäisyyksiä (tavoitteellinen treenaaminen ja huippu-urheilu), keho joutuu väkisinkin stressitilaan ja vastustuskyky laskee. Siispä sen lisäksi, että kysyy itseltään, liikunko tarpeeksi, kannattaa kysäistä myös, millaista liikuntaa harrastan! Mutta jottei tulisi liikaa päällekkäisyyksiä, tuohon liikunta aiheeseen ja liikunnan vaikutuksesta vastustuskykyyn, voit lukea enemmän Jotta jaksaa liikkua -postauksesta.

Levon, vitamiinien saannin ja liikkumisen lisäksi syysflunssan torjunnassa tärkeää on myös hyvä käsihygienia! Pese siis kädet lämpimällä vedellä ja saippualla riittävän usein (ja aina kun tulet kotiin, käyt vessassa tai ryhdyt syömään/laittamaan ruokaa) ja muista siivotessa pyyhkiä myös kodin kosketuspinnat, kuten ovenkahvat ja -vetimet sekä kaiteet.
Tärkeää on myös kehon nesteytys, eli huolehdi riittävästä veden juonnista, mutta pidä kuitenkin itsesi kuivana ulkoisesti. Säänkestävät vaatteet ja kengät, sekä hengittävät urheiluvaatteet estävät vilustumista!

D-vitamiinin riittävää saantia ei voi kai koskaan alleviivata liikaa! Jos et kesällä syönyt D-vitamiinilisää aloita sen käyttö ihan viimeistään nyt! Jo ihan ensimmäisellä vierailullani Porin Life -myymälässä paneuduimme D-vitamiinin tärkeyteen, ja mieleeni on pinttynyt aiheesta erittäin paljon. Yksi Tiinan neuvoista olikin, että syö D-vitamiinia ympäri vuoden, ja nosta annostusta, jos hiukankin tuntuu siltä, että flunssa on tulossa. Tätä oppia noudattaen aion mennä eteenpäin, ja D-vitamiinin syöminen on meidän perheessä laitettu pysyvästi kuntoon!
Life D-vitamiinia on saatavilla paitsi kapseleina, myös käytännöllisinä tippoina, jolloin vitamiini on helppo lisätä vaikka suoraan smoothien joukkoon.

Alhainen hemoglobiinini on toinen asia, johon keskityimme jo heti ensimmäisellä myymälävierailullani. Raudan puute, mutta myöskin liiallinen saanti, kuormittaa puolustusjärjestelmän toimintaa. Omaa hemoglobiinia kannattaa siis seurata ja mikäli tarvetta raudan saantiin ilmenee, rautakuuri on paikallaan. Varsinkin vastustuskyvyn kannalta on tärkeää, että näin flunssakauden alettua mahdollinen rautavaje korjataan nopeasti! Koska kehomme ei itse muodosta rautaa, sen riittävä saanti on turvattava ravinnon ja lisäravinteiden avulla. Rautakuuri on useimmiten paikallaan odottaville ja imettäville äideille, kiireisen elämän eläjille, ikäihmisille, runsaista kuukautisista kärsiville, paljon liikkuville, toipilaille sekä kasvissyöjille
Ferronol rautalisä sisältää myös C- ja B-ryhmän vitamiineja, sekä foolihappoa. Hemoglobiinin ja vastustuskyvyn nostamisen lisäksi tuote  huolehtii siis esimerkiksi muistin parantumisesta. Nestemäisen muotonsa vuoksi se imeytyy jo ohutsuolessa, ja näin vältetään useimmille rautavalmisteille tyypilliset vatsaoireet.

Sinkki tunnetaan useimmiten hyödyistään iholle, hiuksille ja kynsille (ja nyt muuten sinkkiä säännöllisesti syöneenä voinen todeta, etteivät nuo lupaukset ole lainkaan turhia). Sinkkiä tarvitaan kuitenkin myös vastustuskyvyn ylläpitoon, hedelmällisyyden ja testosteronitasojen tukemiseen sekä mm. pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen rakentamiseen. Sinkin tarpeemme lisääntyy erityisesti fyysisessä rasituksessa sekä raskauden ja imetyksen aikana. Sinkin jatkuva saanti on tärkeää, mutta sinkkiä voi lisätä ravintoonsa myös kuureina, ja varsinkin silloin kun vastustuskyky on koetuksella tai flunssa iskemässä. Imeskeltävä Kelasin sinkki sopii sekä jatkuvaan, että kuuriluontoiseen käyttöön.

Probioottien käytöstä ja niiden vaikutuksesta vastustuskykyyn kirjoittelinkin jo viime kerralla. Suolisto kun on tavallaan se vastuskykymme peili.  Maitohappobakteerit ovat paikallaan toki aina ulkomaanmatkojen ja mahdollisten antibioottikuurien aikana, mutta vastustuskykyä tukee myös probioottien säännöllinen käyttö. Varsinkin näin pöpöjen kulta-aikaan, arjen, koulujen ja päiväkotien alettua/jatkuessa maitohappobakteerien säännöllinen käyttö on paikallaan.
Bioteekin Probiootti Comp sopii jatkuvaan käyttöön koko perheelle ja kuuriluontoiseen käyttöön lääkekuurien ja ulkomaanmatkojen aikana. Kapselit voi tarvittaessa myös avata ja sisällön sekoittaa viileään ruokaan tai nesteeseen.  Ainakin meillä se toimii lasten kanssa parhaiten juuri näin.

Mutta entäs jos sitten huomaa flunssan jo hiipivän salakavalasti kohti?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa tietenkin hidastaa tahtia niin paljon, kuin se vain suinkin on mahdollista! Jätä lenkki ja treeni välistä ja anna keholle aikaa levätä. Joskus tuo ratkaisu voi tuntua tympeältä, mutta pitkässä juoksussa ennakoiva lepo voi osoittautua hyödyllisemmäksi, kuin pidempi sairastelu ja mahdollinen vuodelepo. Muista myös huolehtia kehon nestetasapainosta ja juo riittävästi. Kuumeisena ja viluisena kuuma juoma tuntuu mukavalta, mutta tärkeintä on ylipäätään juoda! Itse nostan välittömästi myös D-vitamiinin annostusta, sekä sinkin saantia.

Niin kauan kuin vain suinkin pystyn muistamaan, vanhempani ovat käyttäneet Vogelin Echinaforce -tippoja. Muistan, että joskus yritin itsekin noita ottaa äidin kehotuksesta, mutta nuori kapinnallinen sisälläni tyrmäsi heti sekä vieraan maun, että koko flunssaa torjuvan ajatuksen. Sittemmin punahattu-uute on saanut tuekseen tieteellisten tutkimusten tuloksia, ja tänä syksynä aion todellakin seurata vanhempieni (jotka muuten sairastavat äärimmäisen harvoin) jalanjäljissä ja niellä ylpeyteni. Echinaforce punahattu-uute kohottaa yleistä vastustuskykyä tulehdustauteja vastaan. Sitä voi käyttää tulehduksiin, kurkkukipuun, kylmettymiseen, flunssaan, käheyteen, yskään.
Sain testiin myös Vogelin silmätipat, jotka sopivat paitsi flunssan kuivattamiin silmiin, myös ihan yleisesti esimerkiksi näyttöpäätetyötä tekevälle. Ainakin itse huomaan talviaikaan kuivan huoneilman käyvän silmieni päälle. Mainitsemisen arvoista näistä tipoissa on kuuden kuukauden säilymisaika tuotteen avaamisen jälkeen!

Pakurikääpäjauhe on ehkä yksi tämän hetken kuumimmista superfoodeista ja sen tehoa vastustuskyvyn parantajana hehkutetaan jatkuvasti enemmän. Varsinaista pakurijauhetta tulee keittää pitkiä aikoja, mutta Puhdistamon Instant pakurijauhe on käyttövalmiissa muodossa. Purkillinen mustikkapakuria vastaa 1,5 kiloa tuoreita mustikoita ja 100 grammaa pakuria, eli kyseessä on tiiviisti pakattu terveyspommi! Vahvasti mustikanmakuinen jauhe on helppo sekoittaa kuuman teen tai mehun joukkoon. Tuotteesta on saatavilla myös maustamaton versio, jota voi sekoittaa vaikkapa kahviin.

Sillloin kun oikein paleltaa ja tuntuu, että kylmyys on hiipinyt luihin ja ytimiin ja flunssa iskee päälle, itselläni on tapana nauttia rutkasti inkivääriä. Inkivääri nimittäin lisää vastustuskykyä, ja siinä on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia, C-vitamiinia ja magnesiumia. Teemukiin, tai vain kuumaan veteen, voi leikata paloja inkivääristä, mutta halutessaan inkiväärin voi myös puristaa valkosipulipuristimella juoman joukkoon. Termogeeninen inkivääri lisää aineenvaihduntaa, ja itse olen todennut sen lisäävän myös elimistön lämpötilaa. Inkivääri on sellainen mukavasti lämmittävä mauste. Koska inkivääri on vanha ja tuttu ystävä, ilostuin kovasti, kun Porin Life -myymälän Tiina laittoi kassiini myös Carmolis Inkivääri yrttikaramelleja. Nämä tosin tuli popsittua miehen kanssa aika nopeasti, vaikkei ihan viluisiksi itseämme tunnettukaan. Jos kuitenkin käy niin että flunssa tänäkin syksynä iskee, aion imeskellä näitä karamelleja samalla kun luen kirjaa ja annan kehon levätä! :)

Lisää tuotteita vilustuneelle ja vastustuskykyään parantavalle löydät täältä.

Lifessä on nyt käynnissä  ”Osta 3 maksa 2” –kampanja, joka koskee kaikkia Life-tuotesarjan tuotteita.
Kampanja on voimassa vain Life-myymälöissä (ei verkkokaupassa) ajalla 11.-17.9.
Life tarjoaa ostajalle kolmesta Life-tuotesarjan tuotteesta
edullisimman veloituksetta.

Niin, että eiköhän pysytä terveinä! Kivaa keskiviikkoa. ♡

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Tallenna


Comments are closed.