vartissa valmista – kasvisruokaa koko perheelle

07.1.2018

Kaupallinen yhteistyö/Soyappétit Meals

Sunnuntaita! Huomenna jatkuu arki. Koulut, päiväkodit, harrastukset jne. Samalla jatkuu myös arkisyöminen. Meillä ei juurikaan tehty mitään uudenvuodenlupauksia, mutta yhdessä päätimme, että ruokailuihin panostamme myös tänä vuonna tietoisesti enemmän. Ja tämä tarkoittaa laadukkaan ja täyspainoisen ruoan lisäksi myös sitä, että yritämme syödä koko perhe yhdessä entistä useammin. Tänään vähän juttua arkiruokakiireen selättämistä, ja pohdintaa siitä, voiko ainaisen jauhelihan korvata myös lapsiperheessä kasvisvaihtoehdolla. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Soyappétit Mealsin kanssa.

Kasvisruokapäiviä en ole aikaisemmin laskenut, mutta vuonna 2017 tulin jollakin tapaa entistä tietoisemmaksi siitä, että kasvisruoka on myös meillä se tulevaisuuden juttu. Enkä nyt tarkoita tälläkään kertaa, että käännyttäisin koko perheeni vegaaniksi, mutta kuitenkin arkiruokavaliossa pyrin jatkossakin korvaamaan lihatuotteita kasvisvaihtoehdoilla.
Vaikka aikuisuuden kynnyksellä luovuinkin tiukasta kasvisruokavaliostani, lihattomat ateriat jäivät ihan luontevaksi osaksi jokapäiväistä syömistäni, ja soijarouhe osaksi ruokakomeron vakiosisältöä. En edelleenkään koe, että ateria olisi välttämättä rakennettava eläinperäisen proteiinin ympärille, vaan mietin mieluummin kokonaisuutta. Kun ravintoaineet, maku ja helppous ovat kohdillaan, ruoka toimii niin arjessa kuin juhlassakin. Enkä jaksa nähdä vaivaa siitä, että selittäisin lapsille jonkin ruuan olevan kasvisruokaa. Mielestäni jauhelihan korvaamisesta soijarouheella ei kannata tehdä lasten kanssa niin suurta numeroa. Lapset oppivat esimerkistä ja arkiruokaan on helppo sujauttaa kasvisproteiineja. Sen sijaan haluan mieluummin korostaa lapsille arjen kiireessäkin sitä, miten tärkeää on syödä tuoreita kasviksia ja erityisesti sitä, miten tärkeää on syödä yhdessä!

Meillä pyritään siihen, että arkena syötäisiin useampi päivä samaa ruokaa, mutta ei niissä suunnitelmassa ole aina helppo pysyä. Niin hienoa kun olisikin tehdä sunnuntai-iltana vähintään puolen viikon ruoka jääkaappiin valmiiksi, tulee eteen tilanteita joissa todellisuus vesittää hienot suunnitelmat. Jäljelle jää vain arki-iltapäivät, jolloin ruokaa pitäisi saada pöytään liki valon nopeudella, ja mielellään tietenkin myös sellaista ruokaa, joka ei aiheuttaisi liiemmin vastahakoista mutinaa.
Meillä lasten ruokatoiveet menevät usein texmex -puolelle, ja silloin kun lapset saavat päättää, mitä meillä syödään, on toiveena yleensä joko perinteiset makaronilaatikot tai sitten tacot ja burritot. Jälkimmäisiä näistä syön mielelläni itsekin ja pidän siitä, että tuoreet kasvikset yhdistyvät helposti maukkaaseen ateriaan. Ja vaikka texmex -aterian helposti mieltäisi työlääksi, ei kyseessä kuitenkaan tarvitse olla omeletin paistoa kummempi juttu. Monesti kasvisruokavalio mielletään työlääksi, mutta ihan oikeasti, siitä ajatuksesta kannattaa pyristellä eroon. Ja kiireessä on aina lupa myös oikaista! Jos kaipaat arkiruokaan helppoutta ja nopeutta, mutta myös lisää kasvisruokapäiviä viikkoosi, kannattaa etsiä kaupasta nuo Soyappétit Meals -ateriapussit. Niillä nimittäin loihtii kasvisruokaa nälkäiselle perheelle nopeasti ja tehokkaasti. Yksinkertaisista ateriapusseista ruokaa osaa valmistaa myös koululainen, joten jos oikein tulee kiire ennen illan harrastusmenoja, voi kokkauspuuhiin patistaa myös lapsensa. 🙂

Arkipäivän pikatacot:

Soyappétit Meals Tex Mex -ateria-ainekset
tacokuoria
salaattia
paprikaa
tomaattia
kurkkua
jalapenoa, maissia, papuja tmv. oman maun mukaan.

Kaada Soyappétit Meals ateria-ainekset kulhoon, ja lisää joukkoon 3dl vettä. Anna soijarouheen turvota n. 10 minuuttia ja pilko sillä välin tuoreet vihannekset. Paista turvonnut soijarouhe kuumalla pannulla tilkassa oliiviöljyä. Lämmitä tacokuoret ja nosta ruoka pöytään. Jokainen ruokailija voi koota haluamansa tacon itselleen, ja maustaa ne halutessaan vaikka jalapenoviipaleilla.

GMO-vapaa soija sisältää runsaasti proteiinia ja kuituja, ja toimii tästä syystä paitsi vegaanin, myös paljon liikkuvan (ja vaikkapa lihaksiaan kasvattavan) sekasyöjän ruokavalion peruspilarina. Soija kannattaa ottaa ruokavalioon myös, jos tarkoituksena on esimerkiksi pudottaa painoa. Proteiinipitoinen soija nimittäin antaa pitkäkestoista kylläisyyden tunnetta, ja yhdistettynä tuoreisiin kasviksiin, täyttävän aterian saa koottua myös kevyesti. Ravintokuitu sitoo myös nestettä, joten riittävä vedensaanti soijan kanssa kannattaa muistaa.
Se, mikä itseäni useimmiten ärsyttää näissä soijakeskusteluissa, on puurojen ja vellien sekoittaminen keskenään. Ja tällä tarkoitan puhetta soijapitoisen ruokavalion ja esimerkiksi sademetsien tuhoamisen välillä. Kyllä, on totta, että eläinrehuksi viljeltävä soija uhkaa maapallomme vehreyttä, mutta samalla kannattaa myös muistaa, että ihmisravinnoksi viljeltävä soija ja rehusoija ovat kaksi täysin eri asiaa. Valitettavasti kuitenkin rehusoijan viljely kattaa jopa 85% koko soijan tuotannosta ja ihmisravintoon viljeltävän soijan (sertifikaatti valvottu) osuus on vaivaiset 6%. Meillä Suomessa voi siis hyvillä mielin syödä soijaa, sillä sen GMO-vapautta valvovat sekä Evira, että Tulli.

Mutta hei, nyt olisi myös teillä mahdollisuus voittaa terveellinen ja herkullinen Soyappétit Meals –tuotepaketti.
Kerro kommenttiboksissa, mitä Soyappétit Meals –tuotetta tahtoisit testata, ja olet mukana kisassa, jossa arvotaan viisi tuotepakettia, jotka sisältävät kaikki tuotesarjan makuvariantit. Jätä kommenttisi viimeistään sunnuntaina 14.1.2018 ja olet mukana. Kilpailun säännöt löydät täältä.

Soyappétit Meals –tuotteita löytää parhaiten K Citymarketeista, joissa itseasiassa
nämäkin tuotteet ovat tarjouksessa 11.-14.1. järjestettävillä Europäivillä. Reseptiikkaa ja vinkkejä tuotteiden käyttöön löytyy Soyappétit Facebook-sivulta.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna


46 Responses to “vartissa valmista – kasvisruokaa koko perheelle”

  1. Idahhh says:

    Soyappétit Tex Mex kiinnostaa kaikista eniten koska meksikolainen ruoka on suosikkiani. Tacoja ja tortilloja voisin syödä joka päivä kyllästymättä!

  2. Marjaana says:

    Tex mex kuulostaa herkulliselta.

  3. Henna says:

    Falafel-paketti kiinnostaisi erityisesti.

  4. Pajulintu says:

    Jos kaikki ihmiset alkaisivat käyttää soijaa ravintonaan, ei tarvitsisi syöttää soijaa eläimille ja kierrättää sitä eläinten kautta. Se, jos mikä, aiheuttaa turhia päästöjä ja kuluttaa luonnonvaroja. Lihankäyttöä tulisi vähentää monessakin mielessä.
    Olen suosinut soijarouhetta ruuanlaitossa jo useita vuosia. Esimerkiksi korvaamaan jauhelihaa makaronilaatikossa.
    Osallistun arvontaan, mieluiten syön Tex Mex-maustettua soijaa.

  5. Seijahannele says:

    Soyappetit Meals Bolognese

  6. Riikka says:

    Ihan kaikkia haluttaisiin maistaa, mutta ihan erityisesti tuota texmexiä – pientä vaihtelua nykyiseen komboomme, joka sisältää nyhtökaurasta, tomaattimurskasta ja mausteista keitellyn soossin

  7. Niinu says:

    TexMexiä kehiin,kiitos!
    Ja mahtavaa että ovat vielä gluteenittomia(ja maininta siitä isolla!),käyvät perheen keliaakikollekin,joka muutenkin suosii kasvisruokaa:)

  8. Ulla Henriksnäs says:

    Tex Mex kuulostaa herkulliselta. Kaikkia muitakin voisin kokeilla, mutta mieluiten Tex Mexia.

  9. Sussukka says:

    Falafelit houkuttelisivat ehkä eniten, mutta mielelläni kokeilisin kyllä ihan kaikkia. Vaikuttavat aika näppäriltä ja helpoilta. 🙂

  10. Anni says:

    Tex mex ! 🙂

  11. Marika says:

    Falafelit kyllä kiinnostaisivat. Joskus olisi mukava oikaista ja saada silti lautaselle herkullisia pyöryköitä!

  12. Jenni M says:

    Falafelit kiinnostaa eniten, mutta kaikki muutkin kuulostaa hyvältä. Suosin kasvisruokaa.

  13. Pia says:

    Kiinnostuin blogipostauksesi kautta tuosta Tex Mexistä ja aion kyllä testata ainakin sen.

  14. Rose says:

    Falafel kuulostaa hyvältä!

  15. Hantsu says:

    Meillä tykätään tehdä burgereita, usein kasvis-soija-mustapapupihvillä. Tuo burgermix kiinnostaa kyllä kokeilla! 🙂

  16. Anna-Maija says:

    Texmex voisi noista parhaiten upota meillä, vaikka sanovatkin että jos on kasvisruokaa, niin eikö se voisi sitten olla rehellisesti vain kasviksia eikä mitään “lihaa muistuttavaa mössöä” 😀 Mutta täytynee nämäkin tuotteet kokeilla.

  17. Maria says:

    Falafel olisi kiva testata

  18. Suvi says:

    Falafel kuulostaa kiinnostavimmalta.

  19. Marika says:

    Falafeliä olisi mielenkiintoisia kokeilla.

  20. Maria m says:

    Tex mex kuulostaa hyvältä, mutta varmasti kaikki tulee kokeiltua:-)

  21. Elma says:

    Texmes tietty!

    – ELma –

  22. Tinja says:

    Falafel kiinnostaa eniten.

  23. ride says:

    Texmex polttelisi mun makuhermoja!

  24. Niina says:

    Tuo Falafel näyttää hyvältä!! Näitä täytyy varmasti kokeilla.

  25. Johanna says:

    Falafel kiinnostaisi eniten!

  26. Laura says:

    Kaikkia voisin kokeilla, ensin vaikka burger-pussia!

  27. Kaisa says:

    Oi, mitä herkkuja. Menevät ehdottomasti meillä testiin!

  28. Nina says:

    Testailisin mielelläni kaikkia, jos vain löytyy helposti.

  29. Anniina says:

    Texmex 🙂

  30. Tiina says:

    En osaa valita. Haluaisin testata näitä kaikkia.

  31. Jonna says:

    Helpot ja vaivattomat falafelit kiinnostaa!

  32. EllaM says:

    Burgerin ystävänä Burger -mixiä!

  33. Mari says:

    Tex mexiä haluaisin kokeilla

  34. manna says:

    Falafel kiinnostaa!

  35. Tarja S says:

    Lihaton tammikuu täällä menossa, ja texmex-paketti lähtisi ehdottomasti kokeiluun nimenomaan lapsille!
    Soijarouhe onkin kokonaisuudessaan vielä testaamatta, hävettää ihan myöntää…jauhelihan tilalla tai edes osittain sitä korvaamaan se olisi ehdoton, kun lapsille ei muu tahdo maistua.

  36. Piia says:

    Sanonpa minäkin; texmex!

  37. Jaana says:

    Texmex kiinnostaa 🙂

  38. Anne says:

    Bolognese kiinnostaa, pastan kaveriksi helppo kastike.

  39. Marjo says:

    Kiitos vinkistä, kasvissyöjänä haluaisin kokeilla noita kaikkia.

  40. Amanda says:

    Falafel kiinnostaisi testata

  41. Tiitu says:

    Ihan uudet tuttavuudet mulle, lähtee kyllä kokeiluun. Burger mix ehkä ekana!

  42. minna says:

    Texmeksiä ois innostava kokeilla. Yritin etsiä tuoteselostetta käytetyistä mausteista, mutten löytänyt. Harmittavasti aika monen puolivalmiin käyttö tyssää vatsaa ärsyttäviin mausteisiin.

  43. Nina K says:

    Kaikki maut kiinnostavat, mutta erityisesti falafel. 🙂 Niistä kun on maistanut niin monia erilaisia versioita ja vain muutamat ovat olleet oikeasti herkullisia.

  44. Suvi says:

    Kaikkia, mutta jos pitää valita niin falafel 😉

  45. Kristiina says:

    Tex Mex nyt vaikka ekaks, mutta kaikkia vois kyllä testata.

  46. Ainakin Bolognesesa

Kommentoi