pidä huolta itsestäsi

14.8.2018

Kaupallinen yhteistyö / Life / Ambassador


Ihana kamala arki. Kalenteri täyttyy ja uusia harrastuksiakin olisi kiva aloitella. Tehdä asiat pikkuisen paremmin kuin ennen. Monelle arjen aloitus on myös jonkinlainen ”henkinen kurinpalautus”; sekä ruokavalio, että elämäntavat halutaan laittaa kuntoon juurikin vuoden vaihtuessa tai kesälomien loputtua. Lista on loputon, mutta ihanalta kuulostanut arki ja ruutinit voivatkin muuttua ylikuormittaviksi. Siitäkin huolimatta, että loppuunpalamisen sijaan tarkoitus olikin voida hyvin. Tänään vähän juttua toimivammasta ja helpommasta arjesta. Nutturaa löysätään kaupallisessa yhteistyössä Life:n kanssa.

Olen huomannut lomien loppumisen ja koulujen alkamisen herättävän tunteita niin puolesta kuin vastaankin. Mutta ehkä silti valtaosa kuitenkin on jossain määrin mielissään arjen alkamisesta. ”Ihanaa palata rutiineihin” on ollut monenkin somepäivityksen sisältö viimeisten viikkojen aikana.  Me ihmiset kun ollaan sellaisia rutiineja kaipaavia, ja vaikka kaikki ei haluaisi asiaa myöntää, niin onhan niitä meihin kaikkiin pinttynyt. Jo ihan aamulla ensimmäiseksi asioita tehdään opitulla tutulla kaavalla. Ja kuten rutiinit ylipäätään, myös aamutoimien tuttu työjärjestys takaa asioiden toimivuuden. Sen sijaan, että rutiineista pyristelisi arjessa eroon, niitä kannattaa vahvistaa ja varsinkin opetella uusia toimivampia rutiineja, jotka edistävät hyvinvointia.

Palautuminen on käsite, joka liitetään usein liikuntaan. Kuntosalilla lasketaan palautumisaika sarjojen väliin ja treeniviikkoon sisällytetään lepopäiviä ja palauttavaa liikuntaa. Ja just näinhän sen kuuluukin mennä. Harva kuitenkaan tulee miettineeksi, että myös ihan tavallisesta arjesta pitää palautua, vaikka ei harrastaisikkaan nousujohteista treenaamista. Päivän aikana kohonnut stressitaso pitää pystyä palauttamaan viimeistään yöunen myötä, mutta myös arkipäivään pitäisi saada mahdutettua tilanteita, joissa stressitaso saadaan laskemaan.
Stressi terminä herättää sekin usein vahvoja reaktioita. Toisten stressiä vähätellään ja moni jopa väittää, ettei koe stressiä. Tässä kohtaa on hyvä erottaa jyvät akanoista ja muistaa, että ihan meillä jokaisella on joka ikinen päivä stressiä, vaikka emme olisikaan palamassa loppuun. Fysiologinen stressireaktio syntyy kun vireystilamme nousee. Pitää olla kärppänä liikenteessä, muistaa asiota, saada jotakin aikaiseksi ja välillä kiiruhtaakin. Ei se sen kummempaa ole, stressi pitää meidät hengissä ja valppaana. Se, mikä erottaa tämän hyvänlaatuisen ja tarpeellisenkin stressin pitkittyneestä stressitilasta jossa palamme enemmin tai myöhemmin loppuun, on juurikin palautuminen. Mikäli keho ei palaudu edes yöunen aikana, kärsimme ylikunnosta tai olemme matkalla kohti tiiliseinää. Aikamme vitsaus onkin burnout.

Unen tärkeyttä ei voi koskaan vähätellä. Riittävä unensaanti, ja toisaalta myös se palauttava lepo, ovat arjessa jaksamisen kannalta kaikkein olennaisimpia.  Niinpä arjen sujuvuuden ja oman hyvinvoinnin kannalta ihan ensimmäiseksi pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miten aikaisin käy nukkumaan. Iltayöstä nukutun unen on sanottu olevan laadultaan parempaa, kuin aamuyön unen, joten se kannattaa käyttää hyödyksi. Usein kuitenkin päädymme oravanpyörään, jossa kuittaamme vielä illalla tekemättömiä töitä ja heräämme seuraavan päivään väsyneinä. Tuota pyörää kannattaa yrittää mahdollisuuksien mukaan pysäyttää. Nimittäin levänneenä herännyt ihminen on usein huomattavasti tuotteliiaampi seuraavana päivänä, ja niitä tekemättömiä hommia jää iltoihin yhä vähemmän. Uni poistaa väsymystä ja stressiä, mutta myös huolehtii muististamme ja oppimisesta. Uni on iso osa fyysistä hyvinvointia, mutta samalla se tukee mielenterveyttä.
Joillakin ihmisillä on ihailtava tapa nukkua 10-20 minuutin tehounia. Alle puolen tunnin päikkärit lisäävät vireystilaa ihan NASAnkin tutkimusten mukaan, mutta kaikilta tehotirsat eivät onnistu ja itse kuulun juurikin tähän ihmisryhmään. Niinpä kehon stressitilaa pitää saada päivällä laskettua jollakin muulla tapaa. Mala-helmien laskemisesta tai teekupposesta keskellä päivää voi tehdä itselleen tietoisen pysähtymisen hetken. Rentoutusharjoitukset, meditointi, lukeminen tai oleilu rauhallisesti luonnossa voivat olla ihan yhtä hyviä, tai jopa parempiakin tapoja kuin väkisin tirsoittelu.

Jotta keho jaksaa toimia ja palvella päivällä, mutta myös uusiutua ja levätä yöllä, on terveellinen ja monipuolinen ravinto heti unen jälkeen tärkeimpänä listalla. Ihan kuten autokin, myös ihminen tarvitsee polttoainetta. Ja energian laadulla on merkitystä. Niin se hyytyy dieselautokin, jos tankkiin valuttaa bensaa. Mikään ei korvaa ladukasta ruokaa ja monipuolista ravintoa, mutta lisäravinteilla pystytään tehostamaan kehon hyvinvointia. Monivitamiinit, sinkki, rasvahapot, D-vitamiinia ja probiootit tukevat yleistä jaksamista ja vastustuskykyä. Jos arki tuntuu erityisen haasteelliselta, aivoja ja jaksamistaan voi erityisbuustata täsmätuotteilla. B12-vitamiini vähentää väsymystä ja edesauttaa hermoston sekä aivojen normaalia toimintaa. Nordic Health Boost B12-vitamiinisuihke on muistivitamiini näppärässä suihkemuodossa. Hyvänmakuinen vitamiini imeytyy nopeasti limakalvoilta. Myös ruusujuuresta olen kirjoittanut aikaisemmin, ja itse otin tuotteen taas arjen alkaessa kuuriluontoisesti käyttööni. Ruusujuuri on täsmätuote juurikin henkisen ja fyysisen suorituskyvyn ja keskittymisen lisäämiseen, mutta myös stressistä palautumiseen. Life Ruusujuuri on edullinen ja muistattehan, että ”uusikuu” koodilla saatte voden loppuun -20% Lifen omista tuotteista niin myymälässä kuin netissäkin.

Vasta unen ja ravinnon jälkeen tulee liikunta. Ja niin tärkeää kuin se liikunta onkin, ilman riittävää lepoa ja laadukasta ravintoa liikunnasta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Niinpä onkin tärkeää miettiä liikunnan tehoa, ja keskittyä myös liikkumaan monipuolisesti. Korkeasti kuormittavan treenin lisäksi pitäisi muistaa kehonhuolto ja rauhallisempi liikunta. Antaa keholle aikaa palautua myös fyysisestä rasituksesta. Liikuntaan liitetään automaattisesti keuhkojen hapenottokyky, tuki- ja liikuntaelimet, sykkeet ja lihasten kasvattaminen. Pitäisi kuitenkin muistaa, että parhaimmillaan liikunta antaa myös henkistä pääomaa. Se on usein sitä ”omaa aikaa” itseensä positiivisesti keskittyen tai mukavaa tekemistä hyvässä seurassa. Parhaassa tapauksessa arkeen mahtuu näitä molempia.

Lisäravinteiden peruslista:

Monivitamiini
Life MultiSport monivitamiinivalmiste sopii miehille ja naisille. Lisäksi erityisesti miesten tulisi huomioida myös riittävä sinkin saanti, sillä se edistää testosteronin tuotantoa, mikä siinä kolmen-neljänkympin kohdalla alkaa jo luontaisesti hiipumaan. Sinkki onkin tärkeä lisäravinne varsinkin miehille, sillä se tuo lisää energiaa arkeen, poistaa vetämätöntä ja auttaa painonhallinnassa.

Sinkki
on tärkeä ihan meille kaikille. Näin arjen alettua se on hyvä vastustuskyvyn lisääjä, mutta myös iho hyötyy sinkistä. Sinkkiä on monelaista, ja nyt päädyimme kokeilemaan Puhdistamon uutta Tripla Sinkkiä, josta löytyy kaikki kolme sinkin parasta muotoa.
Lisäksi erityisesti miesten tulisi huomioida riittävä sinkin saanti, sillä se edistää testosteronin tuotantoa, mikä siinä kolmen-neljänkympin kohdalla alkaa jo luontaisesti hiipumaan. Sinkki onkin tärkeä lisäravinne varsinkin miehille, sillä se tuo lisää energiaa arkeen, poistaa vetämätöntä oloa ja auttaa painonhallinnassa.

Probiootit
tukevat vatsan ja suoliston hyvinvoitia, ja hyvinvoiva suolisto tuo useimmiten mukanaan hyvinvoivan kehon ja mielen, ja tietysti vastustuskyvyn. Life probiootin maitohappobakteerikannat kestävät hyvin mahahappoja ja sappisuoloja. Suoliston hyvä kunto takaa, että ruoan tärkeät ravintoaineet imeytyvät kehoomme, ja saamme laadukkaasta ravinnosta kaiken mahdollisen hyödyn irti.

Rasvahapot
Aivoille, sydämelle ja verisuonille tärkeät rasvahapot löytyvät Life Omega-3 kapseleista.

D-vitamiini
on jokaisen suomalaisen peruslisäravinne. Jos D-vitamiinilisä jäikin kesällä käyttämättä, niin viimeistään nyt on hyvä alkaa täydentämään kehon D-vitamiinivarastoja. Aurinko D -sarjasta löytyy eri vahvuuksia.

Valmistele ja ennakoi:

Perheen yhteisiä aikatula kannattaa käydä läpi jo hyvissä ajoin, ja aikatauluja merkitä ylös sitä mukaan kun uusia suunnitelmia syntyy. Ei kuitenkaan riitä, että aikataulut ovat yhden ihmisen kalenterissa. Viimeistään sunnuntaina on hyvä istua alas, ja miettiä, miten uudesta viikosta selvitään. Kokoukset, iltamenot, työmatkat, harrastukset, huoltajaillat ja muut ylimääräiset menot on hyvä käydä läpi ja miettiä toimintasuunnitelma. Seinäkalenteri, johon mahtuu paljon tekstiä, on perhearjen pelastus. Näin kaikki pysyvät kärryillä viikon agendasta, eikä kenenkään jumppa jää väliin vain koska siitä ei ollut muistutettu tarpeeksi.

Tee kauppalista! Mieti ja harkitse etukäteen, mitä tarvitaan. Näin turhat kauppareissut jäävät pois ja monesti myös ne turhat ostokset. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on yksi hyvinvoinnin peruspilareista. Arjen kiireessä on kuitenkin helppo sortua vähemmän hyviin vaihtoehtoihin. Kun viikon ruokalistaa suunnittelee etukääteen ja kerralla valmistaa isomman annoksen syötävää, säästytään pahimmilta sudenkuopilta. Sunnuntaina on hyvä heittää uuniin jokin ruoka jolla pärjätään alkuviikko. Kun uunia ei tarvitse lämmittää joka päivä säästetään ajan lisäksi myös energiaa.
Terveelliset välipalat tulee syötyä, mitä paremmin ne ovat valmiina ja kädenulottuvilla. Pese hedelmät valmiiksi, ja pidä kaapissa pähkinöitä ja manteleita välipalavarana. Mitä helpompaa on napata se terveellisempi vaihtoehto sitä varmemmin se tulee myös valittua.

Hyvän aamun avain on yleensä hyvissä valmisteluissa. Jo illalla voi katsoa seuraavan päivän vaatteet valmiiksi. Pakata repun ja laukun, ja vaikka laittaa jo harrastuskassinkin valmiiksi. Kun seuraavaan päivään valmistautuu jo illalla, on unensaanti helpompaa, kun ei tarvitse miettiä, mitä kaikkea aamulla pitikään muistaa. Jos sänkyyn kuitenkin tuli mentyä seuraava päivää valmistelematta, pidä yöpöydällä paperia ja kynää. Jos unensaanti tahtoo jäädä kiinni jostakin ”pakko muistaa aamulla” -stressistä, kirjoita asia ylös, ja se on siltä päivältä hoidettu. Muistilappu muistuttaa kyllä aamulla!

Vanha sanonta vain otettu lääke auttaa, pitää edelleen kutinsa. Sama pätee kuitenkin myös lisäravinteisiin. On turha hankkia vitamiineja, jotka unohtuvat keittiön kaappiin tai laatikoihin. Pidä vitamiinit ja lisäravinteet helposti kädenulottuvilla, jolloin ne on helpppo napata aamu- tai iltapalan yhteydessä.  Jos pakkausten jättäminen näkyville ei houkuta, laita purkit ja paketit kivaan leipäkoriin ja peitä liinalla tai keittiöpyyhkeellä. Kaikki näppärästi samassa paikassa ja helposti käytettävissä!
Pitkässä juokussa kannattaa myös miettiä, mikä muoto lisäravinteista on sopivin käyttöön. Joskus kapselin nieleminen on helpompaa, kuin nestemäisen tuotteen nauttiminen. Meillä lapset natisevat jatkuvasti pureskeltavista monivitamiinivalmisteista, ja asia ratkaistiin nyt koulujen alettua suuhun suihkutettavalla marjanmakuisella monivitaaminisuihkeella (Nordic Health MultiVit monivitamiinisuusuihke +1-vuotialle lapsille). Pieni juttu, mutta vitamiini tulee otettua paljon varmemmin.

Tunnusta rajallisuus:

Joskus pitää kuitenkin myöntää myös oma rajallisuutensa. Niin kivalta kuin se tuntuisikin täyttää kalenteri liikuntaharrastuksilla, yhdistystoiminnalla, ihmissuhteilla ja kivoilla riennoilla, pitää kuitenkin muistaa kohtuus. Ihaillen huokailemme ”Miten sä oikein jaksat?” niille lähipiirimme ihmisille, jotka tuntuvat menevän kuin duracellpuput ja ehtivät vaikka mitä. Ja silti totuus on, että ihminen jaksaa rajallisesti. Aina. Jonkin aikaa on mahdollista elää yli fyysisten ja henkisten varojen. Jokin aikaa pärjää jatkuvalla univajeella, liian kovalla treenillä ja liian niukalla tai yksipuolisella ravinnolla. Sillä että keho ei palaudu. Meillä on sellainen hassu yhteiskunta jossa ylisuorittamista ihaillaan, ja jokaisella tuntuu olevan se käsitys, että haastavasta elämänvaiheesta pitäisi selvitä yksin. Ja sitten tulee niitä tiiliseinään törmäyksiä. Kun ihminen on siitä hassu, että usein oppimiseen tarvitaan juurikin ne omat virheet.
Kaikella on kuitenkin rajansa. Vitamiineja ja ruusujuurta voi toki nauttia jaksamista parantamaan, mutta samalla pitää miettiä, että mikä on liikaa. Minkään lisäravinteen tarkoitus ei ole muutta meitä ihmisiä koneiksi. Omaa jaksamista pitää punnita rehellisesti ja omien voimavarojen rajallisuus tarpeen tullen myös myöntää. Silloin kun alkaa tuntua, että arki ylikuormittaa ja jaksaminen on kovilla, jarrupolkimen painaminen on yleensä se ihan kaikkein paras vaihtoehto. Siinä kohtaa pitää osata karsia epäolennaiset pois. Joskus pitää vain myöntää, ettei minusta ollutkaan treenaamaan näin tavoitteellisesti tai kovaa. Tai että uuden kielen tai taidon oppiminen ei sovikkaan juuri tähän elämänvaiheeseen. Joskus pitää opetella sanomaan EI niille energiaa syöville ihmissuhteille, vaivihkaa kasvavalle työtaakalle ja liikaa aikaa vieville vapaaehtoistöille. Joskus pitää vain tunnustaa, että nyt on liikaa juttuja. Siinä kohtaa kun arjessa ei ole mitään karsittavaksi ja oma jaksaminen on kortilla, pitää myös pystyä pyytämään apua. Joskus ihan vain oman uupumuksen myöntäminen läheisille auttaa, joskus asiaan pitää hakea apua ulkopuoliselta tai terveydenhuollosta. Tärkeintä on muistaa ettei avun pyytäminen ole heikkouden merkki. Päinvastoin!

Muistakaahan huolehtia arjen tasapainosta ja tietysti itsestänne!
Ja muistakaa myös hyödyntää uusikuu -alennuskoodi. Se on voimassa sekä verkossa, että kivijalkaliikkeissä, ja koodilla saa -20 % kaikista normaalihintaisista Lifen oman tuotesarjan tuotteista.

 


2 Responses to “pidä huolta itsestäsi”

  1. RMARIANNAS sanoo:

    Kyllä tosiaan arkiseen rytmiin palaaminen on mukavaa, vaikka vähän suretti loman päättyminen. Oikeastaan enemmänkin lähestyvä kesän ja helteiden päättyminen. Nautin kaikista vuodenajoista, mutta kesän päätös on haikea. Onneksi tosiaan energian voi taas suunnata hyvinvointiin ja juurikin syksyn tuodessa koleampia ilmoja jää mieluusti sisälle rauhoittumaan. Kesällä on vähän ”pakko” olla ulkona aamusta iltaan ja puhkua energiaa, mutta syksyn lähestyessä salaa odottaa lämpöiseen vilttiin käpertymistä. Ja pakko TAAS kerran vaan todeta, että hyvät hyssykät kuinka kaunis olet! Kunpa itsellekin sopisi noin hyvin lasit!

    • Voi mä ajattelen juurikin samoin. Haikeudella luovun kesästä, mutta jotenkin on myös rentouttavaa kun ei ole ”pakko” nauttia keleistä. Siis just se, että on lupa vaan olla ja jäädä sisälle. Ja uskon myös, että kun kesä oli mitä oli, syksystä nauttiminenkin on helpompaa. :)

      Ja kiitos, sulle! ♡ Ihanaa viikonloppua! ♡♡♡