varastettuja hetkiä

27.9.2018

Kaupallinen yhteistyö / Nordqvist


Torstaita ihanat!
Kun arki tuntuu painavan maahan tai repivän joka suuntaan, on ihan paikallaan opetella pysähtymään, astua hetkeksi muiden tavoittamattomiin ja nauttia seurasta oman itsensä kanssa. Minä-aika on kuitenkin arjen jaksamisen ja elämän mielekkyyden perusta, yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Minä-ajasta jatkuvasti tinkimällä tinkii myös omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Joskus voi tosin tuntua haasteelliselta löytää sitä omaa aikaa arjen keskeltä, mutta mahdotonta se ei missään nimessä ole. Tänään aiheesta kaupallisessa yhteistyössä Nordqvistin kanssa.

Luin tässä taannoin artikkelin, jossa tutkijat olivat arvioineet Länsi-Eurooppalaisten työikäisten aikuisten päivittäisen minä-ajan kestoksi noin yhden tunnin. Tulos on mielestäni aika pysäyttävä, mutta perustelut sitäkin paremmat. Sekä työelämä, että arki ovat muuttuneet, ja meidän odotetaan nykyisin olevan tuottavia, luovia ja tavoitettavissa miltei vuorokauden ympäri. Ajatella, että niinkin tavallisesta asiasta kuin minä-ajasta on muodostunut tavoiteltu arjen ylellisyystuote.
Koska meillä kaikilla on kuitenkin käytettävissämme ne samat tunnit vuorokaudessa ja tiedostamme myös riittävän unensaannin tärkeyden, voi sen oman minä-ajan löytäminen (ihan vain tunninkin) tuntua vaikealta tai jopa ylivoimaiselta. Toisaalta samoin kuin olemme opetelleet pilkkomaan liikuntaa, myös minä-aikaa voi paloitella päivän muiden toimien lomaan. Joskus muutama minuutti keskellä päivää voi olla jopa tärkeämpi kuin iltaan asti odotettu tunti.

Jos ennen koinkin oman henkilökohtaisen hyvinvointini kannalta tärkeimmäksi nukkumisen, terveellisen ravinnon ja liikunnan, olen viime vuosina oppinut, että sellainen henkinen hyvä olo on vähintään yhtä tärkeää kuin tuo peruskolmikko. Että mikään määrä unta, terveysruokaa ja liikuntaa ei auta, mikäli tunnen jatkuvasti olevani jonkinlaisen suorituspaineen alla tai puhtaasti onneton. Ja nykyisin kun olemme yhä tietoisempia terveyden edistämisestä, voimme aika helposti kasata paineita myös sen suhteen. Pitäisi syödä terveellisesti, pitäisi harrastaa liikuntaa ja pitäisi ehtiä nukkumaan. Pitäisi montaa lajia, mutta väitän kuitenkin, että ehkä eniten meidän vain pitäisi kuunnella itseämme!

Koen, että samaan aikaan kuin äitiys on siunaus, on se myös jonkinlaista jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta. Sinne jonnekin muiden tarpeiden ja pyykkivuorten väliin on tavallaan myös helppo kadottaa oma minuutensa. Sen etsiminen, saati löytäminen, onkin sitten huomattavasti vaikeampaa, ja vaatii nimenomaan dialogia oman itseni kanssa. Ja tuo vuoropuhelu ei kuitenkaan onnistu omistamatta aikaa ihan vain itselleen.

Suomalainen Nordqvist on tuonut markkinoille Feel good -teesarjan, jonka ideana on juurikin tuon minä-ajan lisääminen normaalin päivärytmin lomaan. Aamusta iltaan -teepakkaus sisältää neljää erilaista teetä, joiden maku ja funktionaaliset ainesosat on kehitetty tukemaan juurikin päivän mittaan varastettuja minä-hetkiä. Aamulle, aamupäivälle, iltapäivälle ja illalle on oma teesekoituksensa. Vaikka makumaailma on tietenkin tärkeä, pidän vielä parempana rytmiikkaa joka auttaa muistamaan omien hyggehetkien viettämisen arjen lomassa. Neljä pientä pysähtymistä päivän mittaan on huomattavasti helpompi järjestää, kuin yhden minä-tunnin lisääminen arki-iltaan. Teepussin kokoinenkin muistutus oman minä-ajan varastamiseen toimii yllättävän hyvin!

  Olen itse selkeästi aamuihminen ja herään mieluummin varhain, kuin venytän päivääni iltapäästä. Nousen aamulla mielelläni aikaisin myös siitä syystä, että saan varastettua aikaa ihan vain itselleni. Aamuihmisyys ei nimittäin automaattisesti tarkoita sitä, että olisin sosiaalinen ja vastaanottavainen heti herättyäni. Aikaisen heräämisen vuoksi jaan aamuni myös kahteen eri osioon ja tahdon että niillä on jokin selkeä vedenjakaja. Joten vaikka aamuuni kuuluisikin tietokoneen näpyttelyä tai pyykkien viikkausta, ennen varsinaista aamun aloitusta yritän aina ehtiä rauhoittamaan mieleni ja pysähtymään hetkeksi. Koen jotenkin aika vahvasti, että ilman sellaista tietoista läsnäoloa itsensä kanssa, on aika vaikeaa olla läsnä kenellekään muullekaan. Se oma pieni rise and shine -hetki on siis arvokas paitsi minulle itselleni, mutta myös välillisesti lapsille.Sen lisäksi, että Nordqvistin Feel Good -teesarjan aamuteellä on ihana nimi Aamuvirkku, se on omasta mielestäni myös sarjan paras teesekoitus. Inivääri ja sitruuna kun puhkuvat jotenkin sellaista puhdasta energiaa, josta itse nautin.

Arvonta:

Kerro kommenttiboksissa mikä on sinun arjen feel good-hetkesi ja olet mukana Nordqvistin tuotepaketin arvonnassa! Kilpailu päättyy jo 30.9, joten pidä kiirettä. Arvonnan säännöt löydät täältä.

Kaikkiin Nordqvistin tuotteisiin voit tutustua tästä linkistä.


39 Responses to “varastettuja hetkiä”

 1. Marjo sanoo:

  Teen vuorotyötä ja välillä on viikolla vapaata. Lapseni on kouluikäisiä. Feel good hetkeni on kun olen yksin kotona, usein juon rauhassa kahvia/teetä

 2. kukka sanoo:

  Mun Feel Good-hetki arjessa on ystävien näkeminen ja hyvä ruoka :)

 3. Sirius sanoo:

  Iltatee ja kirja sohvan nurkassa, kissa vieressä rapsuteltavana. Rauhoittuu mukavasti ennen nukkumaan menoa.

 4. Kirsi Y sanoo:

  Olen myös ehdottomasti aamuihmisiä. Liian pitkään nukuttu aamu niin tuntuu, etten saa mitään itsestäni irti koko päivänä. Toki lapsiperheessä ei sinänsä sellaista ongelmaa ole tällä hetkellä :D kuullostaa muuten hyvältä nuo tee uutuudet. Mukana arvonnassa!

 5. Jenna sanoo:

  Rauhalliset aamut – että on aikaa syödä aamupala rauhassa ja valmistautua tulevaan päivään.

 6. Satu sanoo:

  Heippa,
  Minun feel good-hetki on illalla lasten mentyä nukkumaan.Silloin rauhoitun itse juurikinteekupin äärelle tai venyttelen olkkarissa kuunnellessani kuulokkeilla samalla ihanaa musiikkia.

 7. Marjuska sanoo:

  Emmerdale hiljaisuudessa töiden jälkeen joka arkipäivä! :)

 8. Sirkku sanoo:

  Voi, en ollut kaupassa vielä huomannut näitä uutuuksia. Teetä nautin koko päivän, koska en juo kahvia. Mutta paras hetki illalla kun ehtii kunnolla hauduttaa teen ja nauttia sitä rauhallisesti kynttilän valossa!

 9. Anna sanoo:

  Feel Good -hetkeni on aamulla ennen muun perheen heräämistä teekupin ja sanomalehden parissa. Toisaalta myös iltapala ja -tee perheen kanssa. Vaihdetaan kuulumiset ja nautitaan yhdessäolosta. <3

 10. Annika sanoo:

  Kyllä se on sauna ja saunan jälkeen kuppi kuumaa teetä hunajalla höystettynä, siihen vaikka muutama suklaanpala ja villasukat jalkaan.

 11. Riikka-Maria sanoo:

  Oma feel good hetkeni on illalla suihkun jälkeen kun saan vetää yöpuvun päälleni ja mummun tekemät villasukat jalkaan. Kuppi kuumaa ja lempisarja kruunaa illan.

 12. Eeva sanoo:

  Oma hetkeni on viikonloppuisin aikaisin aamulla kun muu väki nukkuu. Lähden merenrantaan koiran kans. Mukaan otan termariin kahvit. Luonto on parasta! Arki illoin pyrin ottamaan hetken itselleni teekupin äärellä ja samalla sisustuslehtiä selaillen.

 13. Minna sanoo:

  Olen vasta nyt aikuisena ”opetellut” juomaan teetä. Parasta on päivätee-hetki, hyvää teetä, pala suklaata ja hiljaisuus :)

 14. Marine sanoo:

  Mun feel good hetkeni on (pääsen tosi aikaisin töistä) kun olen saanut töiden jälkeen koirat lenkitettyä, mahdollisesti lämmitettyä uunia tai tehtyä ruoan valmiiski. Sitten sen jälkeen saan rojahtaa ihan itseni ja tietysti kahden karvaisen kaverin sohvalle nauttimaan. Olla vaan ja katsella meidän isoista ikkunoista ihanaa avaraa maisemaa. Se rentouttaa, tarvitsen ehdottomasti töiden jälkeen oman hetken ja se onnistuu sillä mieheni pääsee myöhemmin töistä. Koirille ei tarvitse puhua jos ei halua joten ne eivät häiristse. Olen näin paljon parempi vaimo. Jos en tätä omaa hetkeä saa, olen todella kiukkuinen koko loppupäivän.
  Viikonloppuaamuisin jos saan saman hetken se on luksusta mutta en sitä viikonloppuisin niin paljon tarvitse.

 15. Idahhh sanoo:

  olen myös aamuvirkku ja rakastan vapaapäivän aikaisia aamuja yksin kotona nauttien rauhallista aamupalaa ja sit tunnetta kun olet ehtinyt nauttia hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta jo monta tuntia ja huomaat että kello on vasta 8 että sitähän ehtii tänään vielä vaikka mitä! :)

 16. Anna J sanoo:

  Ehdottomasti rauhalliset aamut arkenakin, herään pari tuntia ennen kuin pitää lähteä töihin, jotta saan rauhassa lukea lehden ja syödä kunnon aamupalan.

 17. Maarit sanoo:

  Oma Feel Good -hetkeni on kiireetön aamupala. Yleensä rauhallisempi kissani tulee samalla syliin makaamaan. Sekin on keksinyt sen omaksi Feel Food -hetkekseen.

 18. Johanna sanoo:

  Herään myös arkisin reilusti ennen muita, teen muutaman aurinkotervehdyksen ja luen Hesarin sohvan nurkassa viltin alla. Iltapäästä taas hyvän kirjan lukeminen ja yöhön rauhoittuminen tärkeänä rutiinina.

 19. Riina sanoo:

  Aamuisin oma hetkeni on istua toisen kahvikupin kanssa hierontatuolissa. Tuon hieronnan ajan saan kelata päivän kulun mielessäni ja kaikki on jotenkin selvempää sen jälkeen. Iltaisin vietän taas hetken teekupposen äärellä. Luen, kudon tai vain katselen kynttilän liekkiä. Täällä on ollut myös käytössä pari kuukautta tuo Maaren Kallion kirja. Se on jo nyt antanut työkaluja juuri tuon omien rauhoittumiskeinojen löytymiseen.

 20. Matilde sanoo:

  Aamujooga ja sen jälkeinen hetki on päivän feel good -hetkeni. Tee kruunaa hyvän olon.

 21. Kaisa sanoo:

  Nyt kun kuopuskin on niin iso, että hän voi jäädä jo hetkeksi yksin kotiin tai isoveljien kanssa, olen ottanut itselleni iltaisin omaa-aikaa. Teen vähintään 45min kävelylenkin (ellen ole harrastuskuljetusten välissä lenkkeillyt), ennen kuin alkaa iltapuuhat. Tämä on osoittautunut hyväksi ja energiaa anatavaksi tavaksi.

 22. Johanna sanoo:

  Oma hetkeni on kun lapsi menee päikkäreille. Keitän itselleni teetä tai kahvia, plärään kännykkää tai luen kirjaa, fiiliksen mukaan

 23. Sari sanoo:

  Rauhallinen ja hiljainen hetki lasten ollessa päiväunilla.

 24. Mari sanoo:

  Kuppi lämmintä; teetä tai kahvia. Joskus lasi viiniä. Ja kynttilän rauhoittava liekki. Sohvalla, nojatuolissa tai keittiössä, missä milloinkin tulee rauhoituttua.

 25. Noona S sanoo:

  Oma hetkeni on ehdottomasti rauhallinen aamukahvi ja aamupala <3 siitä on hyvä jatkaa päivän ja illan kiireisiin.

 26. Reetta sanoo:

  Teehetket, rauhalliset viikonloppuaamut, hyvä kirja ja joogatunti. Saunominen ja kahvilassa käynnit! Olipa mukava blogiteksti!

 27. Jade sanoo:

  Ulkoilu ja rauhalliset iltahetket ja viikonloppuaamut.

 28. kaija sanoo:

  Mies on keittänyt valmiiksi aamuteen ja sen yhdessä nauttiminen ja ikkunasta lintujen ja oravien seuraaminen

 29. Anneli Kaikkonen sanoo:

  Mulle on tärkeää saada juuri sitä omaa aikaa. Meen usein metsään ja kävelen siellä repussani on termarissa teetä ja tietty kahvileivät mukana. Myös neulominen antaa mulle oikein hyvän fiiliksen, saan siinä toteuttaa itseäni. Nuo uutuusteet kuulostavat taivaallisilta. Syksyisin ja talvisin nautinkin enemmän teetä hunajan kera kynttilän valossa. Sielu ja mieli rentoutuvat.

 30. Henna sanoo:

  Oma hetkeni on myös aamuisin. Herään ensimmäisenä, istun sohvalle viltin alle ja katselen ikkunasta ulos uutta päivää. Samalla syön aamupalaa.

 31. Saara L. sanoo:

  Ehdottomasti aamu. Herään ajoissa ennen töihin lähtöä jotta saan rauhallisen oman hetken. Villasukat jalassa ja iso kahvimuki kädessä.

 32. Milla sanoo:

  Oma hetkeni on joko yksin oleminen kotona tai ystävän kanssa hetki :)

 33. Anna-Maria K sanoo:

  Hei aivan IHANA postaus! <3 Tuli jotenkin tosi pehmeän seesteinen olo tätä lukiessa. Sulla on hyviä ajatuksia, kuten nyt vaikka tämä: "Pitäisi montaa lajia, mutta väitän kuitenkin, että ehkä eniten meidän vain pitäisi kuunnella itseämme!"

  Olet niin oikeassa. Ja vain pysähtymällä se onnistuu. Kiitos hienosta postauksesta, taidan jakaa tämän omassa kanavassanikin.

 34. Murupelle sanoo:

  Feel good hetkiä on monenlaisia. Saunan jälkeen olo on raukean levollinen. Kun olen saanut siivottua ja tuoreet kukat pöydällä, ai että. Pyöräilen tai kävelen järven rannalle, termarissa joko kahvia (aina juhla mokkaa) tai teetä (kokeilen eri makuja). Kun tulen pilateksesta ja keho kiittää ym ym.

 35. Jensku sanoo:

  Oma hetkeni on arkisin pikku kakkosen aikaan, kun ruoka on syöty ja pöytä siivottu, ja perheen miesväki vetäytyy olohuoneeseen. Juon silloin kupillisen kuumaa ja luen lehteä tai selailen nettiä, täysin hiljaa :)

 36. Nelliina sanoo:

  Mun feel good- hetki on lauantaiaamu, jolloin nukun pitkään ja sen jälkeen fiilistelen aamiaisen äärellä pitkään. Mukana.

 37. Miia sanoo:

  Ennen oma Feel good- hetkeni oli saunominen omassa rauhassa, mutta valitettavasti nykyisessä asunnossamme ei ole saunaa.. Niinpä tällä hetkellä oma hetkeni ajoittuu iltaan, kun lapset ovat jo menneet nukkumaan. Tällöin keitän toisen kupposen iltateetä ja nappaan parii palaa suklaata.

 38. Ilokseni sanoo:

  Leppoisat illat kun saa rauhoittua vaikkapa hyvän kirjan parissa.

 39. Daphnion sanoo:

  Matkailualan vuorotyöläisenä vapaapäivät osuu usein arkipäiviin. Parasta on se kun pääsee arkiaamuna pienelle metsäretkelle eväiden kanssa. Saa hetkeksi vähän hengähtää ja kerätä voimia raskaaseen työviikkoon. Arjen luksusta.