{ joulu on juhlan aikaa }

16.12.2013

Joku jonkun postauksen yhteydessä kysyikin, voisinko kertoa perheemme juhlatraditioista ja perinteistä. Vastasin tuolloin, ettei meille ole ehkä vielä muodostunut perinteitä, ja syvälle juurtuneita tapoja. Olemme nuori perhe, joka tavallaan vuosi vuodelta, luo omaa tapaansa juhlia ja viettää juhlapyhiä.
Kuten oli puhetta, viime joulu meni todellisella alisuorittamisella. Raskauden loppuvaihe ja syksyn muutto söivät energiaani, ja joulu meni omalla painollaan nauttien muiden laittamasta ruuasta. Mutta viime vuonna teimme myös päätöksen tämänvuotista joulua ajatellen; Vietämme joulun kotona.
Käytännössä tämä tarkoittaa nyt sitä, että aaton puuroreissu vanhemmilleni jätetään ohjelmasta, samoin kuin ruokailureissut parilta seuraavaltakin päivältä. Teemme kaiken ruuan itse, ja olemme ilmoittaneet, että pöytäämme mahtuu ruokailijoita.
Sinänsä tämä päätös ei tuota työtä sen enempää kuin edellisinä vuosina, koko joulun menun kun olemme aikaisemminkin laittaneet itse. Tällä kertaa tuosta vaivasta tulee ehkä nautittua enemmän, ja ruokaa menee hukkaan vähemmän. Onhan täysin järjetöntä puhista keittiössä marraskuusta lähtien, jos aikoo ehtiä syödä omatekoista jouluruokaa vain aattoiltana!

lumoan 3

Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen joulu tuntuu nyt stressittömältä. Huoli siitä, että sukulaisten pöytiin istutaan tasapuolisesti, ja joulu menee lasten ja lahjojen pakkaamisessa autoon, on poissa. Tunnen helpotusta! Uskon, että tämä päätös oli kannattava, joskaan ei välttämättä joka taholta ymmärretty. Mutta, kuten sanoin, olemme nuori perhe, ja nyt on meidän aikamme luoda omia jouluperinteitä, ja etsiä omaa ja oikealta tuntuvaa tapaa viettää yksi vuoden suurimmista juhlapyhistä.

lumoan 2

Ensimmäistä kertaa joulu on myös vapaata töistä. Tähän saakka mieheni on ollut jokaisena jouluna töissä. Ensimmäistä kertaa aiomme myös ehtiä yhdessä perheen kesken joulukirkkoon ja hautausmaalle. Ja tiedättekö mitä! Odotan joulua enemmän kuin koskaan! Odotan sitä, että on lupa vain olla. Olla kotona, ottaa rennosti. Nauttia siitä, että kaapit tursuavat valmista ruokaa, sitä ruokaa, jota on vaivalla tehty, ja johon on kulutettu paljon rahaa. Aikaa nauttia suklaasta ja kirjasta. Olla läsnä lapsille ja levähtää hetki myös itse.

Puhtaat lakanat, kevyt siivous ja viimeistellyt yksityiskohdat kynttilöineen ja kukkasineen tuovat joulun kotiin. Joulukuusi, hiljalleen lisääntyvät koristeet ja joulupukin odotus, ne ovat tärkeitä lapsille. Pipareita voidaan leipoa jouluna lisää, tai yhtälailla vaikka limppuja. Kaikki se aika, joka on ennen käytetty autossa istumiseen, tai lähdön tekemiseen, on nyt aikaa omalle perheelle.

lumoan 1

Avasin yhden joulupaketin jo hiukan etuajassa, mutta onneksi tein niin. Rennon joulun aion nimittäin viettää uudessa Lumoan -mekossani. Trikoomekko kaipaa seurakseen vain paksut sukkahousut ja lämpimät villasukat. Juhlavampaa kuin verkkarit tai pyjama, mutta mukavuudesta ei tarvitse tinkiä. Siinäpä se tämän joulun idea kiteytettynä onkin; Mukava juhla, sellaisen aiomme viettää!

Mekko blogin kautta saatu ⎜Lumoan

Kiitos, Suvi ❤


20 Responses to “{ joulu on juhlan aikaa }”

 1. anna sanoo:

  Kiitos taas kerran niin kauniista kuvista ja muutenkin kivasta postauksesta. Kysyisin vielä, että onko tuo keskimmäisessä kuvassa näkyvä ihana lyhyt Tine K:n?

 2. M sanoo:

  Voi Emilia kuinka voinkaan samaistua (taas kerran) tähän tekstiin! Mekin olemme joka vuosi tuhlanneet joulun juoksemalla sukulaiselta toiselle, omat vanhempani kun asuvat 300km päässä. Vuosi vuodelta olen kypsynyt siihen, että joulunpyhät menevät autossa lapsikatraan kera istuen ja aikatauluja kytäten. Kunpa voisinkin sanoa, että mekin teimme vastaavan ratkaisun kuin te, ja vietämme oman perheemme kesken joulun… Jospa tämä olisi viimeinen reissujoulu meillekin (samaa vannoin kyllä ison mahan kanssa viime vuonna…)!
  Minunkin miehellä on usein töitä joulun pyhinä, tällä kertaa onneksi vain edeltävä viikonloppu on töitä, mutta pyhät vapaat :)
  Rauhallista ja tunnelmallista joulun aikaa teidän perheelle <3

 3. viiru sanoo:

  Onpas kaunis mekko ja niin sopiva kotoisan joulun juhlimiseen. Itse menen samoilla linjoilla. Ja tuo on niin tärkeää että saa alkaa luomaan omia jouluperinteitä kun on pieniä lapsia. Nyt on muiden mummojen aika tulla teidän herkkupatojen ääreen. Samoin meillä. Ihana joulu kotona kolmen isovanhemman ja poikamme sedän ja tädin kanssa.

 4. Tanja sanoo:

  Kuulostaa aivan vallan täydelliseltä tuo teidän joulu, noinhan sen kuuluu mennäkin. On harmi kuluttaa aikaa autoilemalla sinne ja tänne pienten lasten kanssa ja teillä ihana koti hienosti laitettu, eihän sieltä minnekään kannate lähteä! Tuo mekko se osu ja uppos, tilasin heti itelleni samanlaisen joululahjaksi. :)

 5. Ilona sanoo:

  Siitä asti kun lapset ovat olleet mukana kuvioissa, on ollut itsestäänselvää, että vietämme joulua meillä. Lasten ja pakettien raahaaminen ympäri kaupunkia ei ollut meille edes vaihtoehto. Olette tehneet hyvän päätöksen ja toivottavasti läheisenne osaavat sitä kunnioittaa:)

 6. Lotta sanoo:

  Meillä on pohdittu tänä vuonna samoja asioita. Olemme joka vuosi olleet joulun mummilassa, jonne myös kaikki sisarukseni perheineen ovat tulleet. Olen ollut aina sitä mieltä, että joulu kuuluu viettää suuressa porukassa, mutta tänä vuonna minulla on ensimmäistä kertaa ollut olo, että tahtoisinkin olla joulun kotona oman perheen kanssa. Joulupukki kuitenkin tulee mummilaan ja ollaan jo luvattu että sinne mennään… Se lahjojen ees taas rehaaminen kuitenkin stressaa jo nyt :( Noh, ehkä ensi jouluna….
  Kiireetöntä ja ihanaa joulua teille, nauttikaa <3

 7. Tara sanoo:

  Kaunis mekko!
  Me tehtiin toisen lapsen syntymän jälkeen päätös, että me vietämme joulun omissa oloissamme. Ennen sitä oli kauheaa rallia anoppilan ja minun vanhempien väliä ja loppujen lopuksi olimme kaikki väsyneitä siihen rumbaan. Meidän molempien vanhemmat sentään asuvat samassa kaupungissa. ENsiksi tuli kieltämättä kritiikkiä etenkin appivanhempien puolelta ja ensimmäisenä jouluna tulivat istumaan meille moneksi tunniksi. Vissiin tarkistamaan, että olemme todellakin siellä missä sanoimme olevamme.

  Mutta ehdottomasti paras päätös ja se muuten pitää. Ihana rauha ja saamme tehdä omaan tahtiin asioita. Syödä, käydä hautausmaalla ja kävelemässä.

 8. Sanna sanoo:

  Ihana mekko! Lapseni sai kummeiltaan lahjaksi Lumoan kaulakorun, joka onkin todella kiva kummilahja.

  Katseeni kiinnittyi kuvassasi tuohon sinisävyiseen itämaistyyppiseen mattoon. Olen etsinyt jotain vastaavaa jo pidemmän aikaa. Mistähän olet ostanut sen?

 9. Suvi sanoo:

  Ihanaa että tykkäsit <3

  Terkuin, Suvi / Lumoan

 10. Onpa kaunis mekko!

  Kotona joulun viettäminen tuntuu nykyään omimmalta. Meillä on joka joulu vanhempani ja molempien, minun ja mieheni mummit mukana menossa. Jouluaaton haluan viettää läheisten kanssa, mutta kotona. Edes vanhemmillani en pääsee enää siihen samaan rentoon ja kotoisaan fiilikseen, vaan kotona on paras!

  Meillä kans mies usein aattona töissä, mutta ei tänä vuonna! Molemmilla viikko lomaa ja aion todellakin vain levätä, lukea kirjoja, pelailla tyttären kanssa lautapelejä, katsella leffoja ja syödä herkkuja. <3

 11. Minna Kedolta sanoo:

  Meillä on nyt ekaa kertaa sama juttu, kotona ollaan. Aina on mennyt aatto muilla kyläillessä, parhaimmillaan kahdessa paikkaa kun molempien vanhemmilla on pitänyt käydä nimenomaan aattona. Nyt en vaan jaksa. Haluan kerrankin leipoa ja tehdä jotain meille ja laittaa omaa kotia. Tiedän, että tämä aiheuttaa närää sukulaisissa, mutta tunnen itse syvän rauhan kun vain ajattelenkin sitä, että olemme ihan vain omalla porukalla. Siitä tulee niin hyvä mieli :)

 12. Jaana sanoo:

  Ihana mekko, taidanpa mennä shoppailemaan itsellenikin tuollaisen!

  Ja ihanaa viettää joulu omassa kodissa. Itselläni on takana vuosien reissujoulut eikä se vaan ole sama enää näin aikuisena palata lapsuuden kotiin viettämään joulua. Oma koti on aina paras ja mielellään kaikki läheiset sinne <3

  No, näinhän tehdäänkin tosin toimin hakukuskina kaukana asuville isovanhemmille (mies vie heidät kotiin iltamyöhällä, hekin haluavat viettää jouluyön omassa kodissa). Vaikka aatto on täynnä touhua ja ruuan laittoa, ehdin silti käydä kuuntelemassa joulurauhan julistuksenkin. Se jos mikä tuo joulun sydämeen! Ihanaa joulua sinulle ja perheellesi :)

 13. Hosuli sanoo:

  Voi hurja miten kaunis vanha kaappi!

 14. Katri sanoo:

  Ihanaa, kuulostaa täysin samoilta aatoksilta kuin minulla. Aiempina vuosina joulu on ollut edestakaisin suhaamista ja jatkuvasti on huono omatunto siitä, kun ei ehdi istumaan toisten joulupöydässä kauempaa ja on kuitenkin jo myöhässä seuraavasta paikasta. Kaikki kolme päivää on mennyt tähän. Silti aina joku on ollut pettynyt vähintään siitä, kun juuri aattona emme ole olleet heillä. Ensimmäistä kertaa tosiaan vietämme joulun kotona ja olemme kutsuneet ihmiset meille. En missään nimessä halua erakoitua – pidän yhteisöllisyyden tunteesta ja siitä, että on ihmisiä ympärillä. Mutta tosiaan, on ihanaa kerrankin syödä juuri niitä itse laittamia ruokia, tepsutella kotona ja vaan olla. Viime vuonna aattona tuli itku ja mies oli kireä, kun aatto meni vain suhatessa paikasta toiseen – silloin sai riittää. Ihanaa ja rauhallista joulua teidän perheelle Emilia! Minua jännittää, saanko olla joulun kotona, kun tuntuu että pikkuinen olisi tulossa vatsasta ulos jo..

 15. Hennis sanoo:

  Kuulostaa hyvältä päätökseltä!
  Meidän lasten molemmat isovanhemmat asuvat samassa kaupungissa kuin mekin, joten senkin vuoksi olemme päätyneet tuohon joka paikassa suhaamiseen.

  Itse myös kannan jonkinlaista velvollisuudentuntoa omia vanhempiani kohtaan, jotka olisivat aika usein jouluna kahdestaan (meitä on kaksi sisarusta ja toinen asuu huomattavasti kauempana) ellen perheeni kanssa siellä vierailisi. Toisaalta sitten mieheni on usein töissä joulunakin ja ymmärrän hänenkin tarvettaan nauttia lapsuudenperheen seurasta silloin kun vapaajoulu sattuu ja meidän lapset ovat myös siellä puolella ainoita lapsenlapsia, joten eiväthän isovanhemmat malta olla heitä näkemättä. Yhtenä jouluna kokeilimme sitä, että kutsuttiin molemmat isovanhemmat meille, mutta siinä ei oikein sellaista jouluntunnelmaa ollut… Vaikka minun ja mieheni vanhemmat keskenään hyvissä väleissä ovatkin, niin tunnelma oli silti jotenkin muodollisempi.

  Mutta tosiaan, monenlaisia paineita joulunviettoon on ja ehkäpä meidän vuoro on ensi vuonna tehdä omat ratkaisumme, kun asumme uutta kotia. Tämä tällainen välijoulu väliaikaiskodissa vielä menköön tällä kaavalla ja kuten juuri pari tuntia sitten äidilleni sanoin, niin en halua tehdä tästä vaikeampaa kuin tämä onkaan, kun kuitenkin sentään kaikki läheiset tässä samassa kaupungissa asuvat.

  • Eihän ne ole lainkaan yksinkertaisia nämä joulun velvoitteet ja odotukset. Toivottavasti kuitenkin teillä on joulu, joka on omasta mielestänne sellainen, josta pidätte. Se on pääasia!
   Jokainen tekee omat ratkaisunsa, ja löytää perheelleen toimivimman ja parhaimman tavan viettää pyhät. Pääasia on oikea tunnelma ja rakastava ilmapiiri!

   Kaikkea hyvää uuteen vuoteen! ♥

 16. Raija sanoo:

  Onnittelen rohkeasta päätöksestä!Puhut tärkeästä asiasta. Minulla oli anoppi, joka vaati joka joulu vieraita. Omatkin vanhemmat minulla olisi ollut. Joulupäivän aamuna hän tiuskien kiersi huoneita ja valitti vieraitten tekemästä sotkusta. Silloin päätin, etten koskaan vaadi lasteni perheitä tulemaan meille, he saavat itse päättää joulustaan.

  Nyt saamme viettää aaton kahdestaan, toinen poikani tulee omasta tahdostaan joulupäivänä. Odotan innolla aattoa, jolloin lopultakin saan katsoa joulun konsertteja Tv:stä. Eläkeläisenä minun ei myöskään tarvi olla vuorotyössä. Ihanaa Joulua , toivottaa Raija

  • Joulu on vaikeaa aikaa. Monen odotukset kun pyritään toteuttamaan, joutuu lähes jokainen kiristämään, joustamaan ja tekemään kompromisseja.
   Mutta tänä vuonna tehtiin rohkea veto, ja samalla päätös myös tulevien vuosien varalle. Olemme jatkossakin kotona, toivotamme sukulaiset tervetulleiksi, mutta kenenkääne ei ole pakko tulla. Joulu oli mukava ja saimme aikaa olla yhdessä perheen kesken. Tavoite siis täyttyi! :)

   Levollisia välipäiviä ja kaikkea hyvää alkavaan vuoteen!

 17. Raija K. sanoo:

  Jatkan vielä tuohon edelliseen. Annetaan myös meidän mummojen ja pappojen olla joulu omassa kodissa. On niin ihana lukea omalla sohvalla, nukkua omassa sängyssä , eikä tarvi passata ketään! Raija K.