hygge

06.11.2015

Tiedättekö, kun vieraissa kielissä on usein sanoja ja käsitteitä, joita ei oikein suoraan voi suomentaa. Tai sitten ainakin käännettäessä se monimuotoinen tarkoitus katoaa. Hyvä esimerkki on ruotsalainen fredagsmys. Tiedämme kaikki, että käsite kuvaa perjantain tunnelmaa, jossa kokoonnutaan yhteen läheisten kanssa, syödään hyvin ja rennosti, nautitaan muutenkin laatuaikaa vaikkapa kodin lämpöisessä tunnelmassa kynttilänvalossa tai takkatulen loimutessa. Mysa on siis jotakin, mitä on vaikea suoraan suomentaa ja mysig paljon enemmän kuin vaikkapa mukava, kodikas tai rento. Niin, yksi vieras käsite sisältää useamman sanan omasta kielestämme.

Fredagsmysin lisäksi on toinenkin käsite, jota vähän kuin ”kadehdin”. Se on tanskan kielen hygge.  Hygge merkitseekin kaikkea hyvää ja mukavaa elämässä, elämästä nauttimista, tunnelmaa, läheisiä ihmisiä jne. Ehkä enemmänkin tunne ja olotila, kuin pelkkä laatusana. Jos siis fredagsmys ei ole mielestäni hölläilyä, ei hygge myöskään tarkoita pelkkää kodikkuutta, vaikka näin käsitteet kai on suomennettu.

Viimeinen viikko on ollut yhtä menoa ja menemistä, ja tänään kotona on sellainen ihanan raukea ja lämmin tunnelma. Hygge!

hygge 1 hygge 3 hygge 4 hygge 5hygge 2 hygge 6

Tänään hygge on mulle palavan puun tuoksua ja tunnelmaa Sitä, että syödään lasagnea yhdessä ja poltetaan kynttilöitä. Hygge on kodikkaaksi siivottu koti, kiireettömyys ja villasukat. Yhteistä aikaa, levollista tunnelmaa ja onnellisuutta.

Ihanaa perjantaita ja viikonlopun aloitusta.


46 Responses to “hygge”

 1. Marika sanoo:

  Ihanan lämmin ja kodikas tunnelma…hygge

 2. Jenny sanoo:

  Koselig også ❤️

 3. AnuElina sanoo:

  Ihana hygge siellä valloillaan! Teillä on sen näköistä, että jos tulisin kyläilemään, jäisin varmaan samantien asumaan. Hiihtelisin villasukissa, hörppisin teetä ja nauttisin kauniista lyhdyistä, asetelmista, tunnelmasta… Rentoa ja mukavaa viikonlopua!

 4. Heini sanoo:

  Saisinko tulla teidän keittiön nurkkaan istuskelemaan ja ihastelemaan? ❤️

 5. emilia sanoo:

  Teillä on niin kaunis koti että melkein itkettää:o ha en trevlig helg:)♡

  • Oi kiitos, kaimaseni! ♡
   Olen kyllä itsekin niin iloinen tästä kodista, joka tuntuu kodilta ja jossa on se oikea tunnelma. Se ”the koti” oli pitkään unelma, ja nyt se on totta. :)

 6. idahhh sanoo:

  Smukke billeder <3 Hyggelig fregdag til dig! :) t. minä kuuma peruna suussa :D

  • Voi kiitos ihana! ♡
   Joo, eikös se niin mene, että ruotsin kieliset vain nappaavat perunan suuhunsa, ja sillä pärjää Tanskassakin. ;)
   Ihanaa viikonloppua sinnekin ja hygge-olotilaa. ♡♡♡

   • idahhh sanoo:

    Haha, kuta kuinkin! ;) tai ainakin omasta mielestä kuulostaa ihan tanskalta mutta luulen ettei yksikään tanskalainen ymmärrä siitä mitään, hehe :D rauhallista ja hyggeligiä isänpäivää ja sunnuntaita sinne <3 <3

 7. anu sanoo:

  Ihana, ei mikään ihme, että tuolla on mukava nauttia! Minä ”joudun” tänään lähtemään kotoa, illalla teatteriin… Nyt ei yhtään huvittaisi, mielummin kotoilisin ja polttelisin vähän kynttilöitä ja olisin vain…

  Kivaa viikonloppua!

  • Mulla on usein samat fiilikset kun pitäisi jonnekin lähteä. Mutta lopulta on aina kivaa, ja kotiin niin ihana palata!
   Joten nautihan kulttuurista. Huomenna kynttilöitä! ♡♡♡

   Ihanaa viikonloppua.

 8. Voi hygge kun teillä on tunnelmallista!! Såååå koselig,johon usein instassa törmään!:) Mulle tulee hyggestä mieleen hykertely, ja nytkin voin ihan helposti kuvitella itseni hykertelemään tuonne teidän keittiöön, pehmoisen taljan päälle.. <3 ei älä pelkää, ihan virtuaalimielessä vaan!:D ihanaa höstmyyssiä tähän viikonloppuun!!

  • Eipä tuo ajatus pelottanut ollenkaan! Tervetuloa vaan! :)
   Joo, suomen kielen ihana ei oikein riitä laatusanaksi monessa paikkaa. Selkeästi pitäisi luetella joskus litania monia instakuvia katsellessa. Kielen rikastuttamista vaan kehiin, ja lainasanojen käyttöä! :)

 9. sanna sanoo:

  No onpa kyllä todella ihana mys!!! <3

 10. Tuija sanoo:

  Olen itsekin miettinyt monesti noille sanoille suomenkielistä vastinetta. Koti siivottuna, päiväsauna lämpimänä ja kynttilät sytytetty. Ja vielä hyvää ruokaa päälle.

  Ihanaa viikonlopoua!

  • Juuri näin! Ja tietty sitten vielä, miten kukin kokee sen unelmahetkensä ja rentoutumisen. Ehkä kynttilät, suklaa ja hyvä kirjakin vielä mukaan! :)

   Ihanaa (hyggeä) sunnuntai-iltaa! :)

 11. Minna sanoo:

  Oi, miten kaunista ja kutsuvaa. Norjan ja Tanskan kielessä on paljon ihania sanoja, joita voisi adoptoida. <3

 12. Saako taas hehkuttaa? Sinulla on niin ihana ja tunnelmallinen koti!! Tuolla on kyllä hygge enemmän kuin kohdallaan :) Saaks muuttaa teille?

 13. Nonna sanoo:

  Hyggestä tulee kyllä mieletön Köpis-ikävä! mutta teillä on kyllä aika ihanaa… Mukavaa viikonloppua!

 14. Lumo sanoo:

  Meillä on Tanskan matkoilta poimittu sana hygge ja sen johdannaiset kuten heggeily kotona sujuvasti käytössä :-)

  • On oikeastaan vain piristävää, ettei kaikkia sanoja lainata aina englannin kielestä. Eli hyggeillään ilolla, ja toivotaan, että tämäkin termi vakiinnuttaisi asemansa jonkinlaisena suomalaisten käyttäytymisessä. Iloinen ja rento elämänasenne kun ovat niitä tanskalaiseten peruspiirteitä! :)

 15. Elisa sanoo:

  Samanlainen fiilis täälläkin. Kynttilöitä, uutta ihanaa teetä ja pari sisustuslehteä. <3

  Mitä noi mustat "taulut" keittiössä on? Onks ne liitutauluja? :-)

  Ha det! :)

 16. Frida sanoo:

  Ihanan kotoisa tunnelma… Hyggeä vaalitaan täälläkin: villasukat on jo jalassa, kynttilät palamassa ja ruoka valmiina liedellä odottamassa perheen teinejä kotiin :) Mukavaa perjantai-iltaa :)

 17. Aidafoun sanoo:

  Teillä on kyllä aivan älyttömän kodikasta ja kaunista <3
  Ihanaa iltaa! :)

 18. Essi sanoo:

  Ah, miten kaunista! Täydellinen tunnelma kuvissasi!
  Hygge on niin mun lempparisana, täydellinen termi kuvaamaan montaa asiaa, jolle suomeksi ei ole vastinetta!

  • Onneksi voidaan adoptoida näitä termejä, ja ehkä joskus kielitoimisto jonkun johdannaisen vielä virallisesti hyväksyykin! :)

   Ihanaa iltaa sinne. Hyggeä siis! ♡

 19. Ansku sanoo:

  Ihanaista viikonloppua sullekin!

 20. Anni sanoo:

  Oi, miten kaunista! Ihana tunnelma kuvissa <3. Mistä olet hankkinut nuo taljat?

 21. Mä en niin kestä kuinka ihana teidän keittiö on! ♡♡♡ Mä hyggistelin kans ihan täysillä tänään. Alkuillasta olin hetken yksin kotona -sytytin tsiljoona kynttilää, korkkasin viinipullon ja istuin sohvalla maailman löysimmissä pyjamanhousuissa. Ah. Juu ja söin irtokarkkeja.

  Ihanaa viikonloppua. ♡

 22. Niin kaunista ja tunnelmallista <3 Hygge ja fredagsmys ovat ihania sanoja! Toden totta kuvaavat paljon enemmän kuin yksi suomen kielen sana :)
  Ihanaa viikonloppua!

 23. Kaisa sanoo:

  Hei! Kaunista teillä.:) Miten tuo juuttimatto toimii käytännössä lapsiperheessä ruokapöydän alla? Siitä haaveilen.