Mainio maanantai

11.4.2016

Oletteko koskaan miettineet, mikä teillä on se juttu, joka tekee päivästä hyvän? Onko se täysin putkeen mennyt 12 tuntia, jonka jälkeen voi illalla todeta, että olipa hyvä päivä? Vai voiko kenties päivä olla hyvä jo heti aamusta alkaen, ja mikä silloin tekee päivästä hyvän? Onko se odotettavissa olevia kivoja juttuja, auringonpaiste vai mitä?

Oma kelloni pirisi aamulla jo viideltä, sillä muutama rästihomma piti saattaa loppuun. Siinä ihanassa aamun hiljaisuudessa oli mukava istua keittiön sohvalla läppäri kädessä (kuten teen joka ikinen päivä), ja nauttia samalla päivän ensimmäisestä kahviannoksesta. Mutta oikeastaan jo ennen ensimmäistä hörppyä kahvista totesin mielessäni, että onpas oikeesti ihana päivä!

mainio maanantai 1

Itse huomaan, että omiin päiviini ja niiden paremmuuteen vaikuttaa hurjasti eilinen. Ja eilinenhän oli mitä upein sunnuntai. Aurinko paistoi, linnut lauloivat ja koko päivä kului puutarhatöissä. Toki välillä käytiin lämmittämässä bataattivuokaa mikrossa, mutta muuten pihatöissä meni ihan aamusta iltaan. Paljon saatiin aikaiseksi, vaikka toisaalta eihän me saatu puoliakaan edes alapihasta kuntoon. Mutta silti; Kun näkee silmiensä edessä vastaharavoidun nurmen, ja vertaa sitä siihen pihan osaan joka on ihan täysin syksyn ja talven jäljiltä, ero on valtava. Joten, vaikka aamuaikaisella ei vielä ikkunasta pystynytkään ihailemaan eilisen tuotoksia, se onnistumisen ja hyvän tuloksen fiilis oli tuolla takaraivossa. Ja se eilinen päivä oli muistissa myös lihaksissa. Nimittäin käsivarret, olkapäät, kyljet ja selkälihakset ovat nyt aivan kosketusarat! Puutarhanhoito on siis hyötyliikuntaa mitä parhaimmasta päästä ja antaa kropalle ihan erilaista treeniä kuin esimerkiksi salilla käyminen.

mainio maanantai 4

Mutta jos se eilinen vaikuttaa positiivisesti niin, että hyvän päivän jälkeen seuraa uusi hyvä päivä, niin entäs jos elämä meneekin ihan metsään? Onko huonon päivän jälkeen tiedossa huono päivä, ja miten jatkumo katkaistaan. Pohdin siis tätäkin, ja tulin siihen tulokseen, että huonon päivän jälkeen tulee myös hyviä päiviä, mutta silloin kyse on selkeästi enemmän omasta positiivisesta ajattelutavasta. Kun kaikki on oikeasti mennyt niin mäkeen ja pyllylleen, että takana on Huono Päivä isoilla alkukirjaimilla, tulee seuraavana aamuna (tai oikeastaan jo illalla) se fiilis, että tästä ei ole suuntaa kuin ylöspäin. Niinpä huonon päivän jälkeen oma mieli lähtee automaattisesti tekemään seuraavasta päivästä miellyttävämpää ja parempaa. Toki aina siinä ei onnistu vaikka kuinka yrittäisi. Lähimuistissani on nytkin päiviä, jotka toisensa jälkeen tuntuivat menevän pyllylleen, mutta lopulta merkittävää oli kuitenkin se, että niitä tietoisesti kuitenkin yritti parantaa.

mainio maanantai 8

Niinpä joka kerta kun elämä potkii päähän, ja kaikki kaatuu aamukahvista alkaen, pitäisi muistaa, että loppupeleissä sillä on iso merkitys, että väliin tulee myös niitä huonoja päiviä. Sillä eipä olisi tämäkään maanantai niin kauhean mainio, jos piha olisi kuukaudet läpeensä niin hyvin hoidetun näköinen, että näitä onnistumisen tunteita ei sitä kautta tulisi. Tai jos koskaan ei tulisi niitä huonoja päiviä, joihin parempia verrata, voisi elämä muuttua aika tasapaksuksi ja tylsäksi.

mainio maanantai 7

Tähän ikään mennessä olen oppinut elämässä pari aika suurta asiaa. Ensimmäinen on se, että lähestulkoon kaikella on tarkoituksensa, ja kun toinen ovi suljetaan, toinen yleensä myös avataan. Toki joskus hirveän kriisin keskellä on mahdotonta ajatella, että tästä koskaan seuraisi mitään hyvää, mutta elämä on opettanut, että moni asia olisi jäänyt tekemättä, näkemättä, kokematta tai oppimatta, jos silloin joskus ei olisi tapahtunut niitä pahojakin asioita.
Toinen asia, jonka elämä on myös opettanut on positiivisuus. Oman mielen voima on valtava ja sen avulla on lopulta mahdollista onnistua aika monessakin asiassa. Jos lähtökohtaisesti aloittaa aina kaiken ajatuksella ”ei tästä kuitenkaan mitään tule” tai ”en mä tässä millään onnistu”, niin lopputulos on jotakuinkin aivan varmasti myös tätä luokkaa. Sen sijaan kannattaakin lähteä liikkeelle ajatuksella ”kyllä mä tähän pystyn ja hitto teen sen vielä hyvin”, ja mitä todennäköisemmin myös tulos on sen mukainen.

Tämä maanantai on siis mainio kahdestakin syystä: Siitä että takana on loistava sunnuntai ja siitä, että mieleni on sitä mieltä, että tästä päivästä tulee myös todella hyvä.
Silti tämä on ihan tavallinen maanantai; koti-/kerhopäivä, siivouspäivä, makaronilaatikkopäivä ja pyykkipäivä. Ja oikeasti sen enempää en jaksa yhdeltä maanantailta edes odottaa!

mainio maanantai 9

Kevätmessuilta tarttui inspiraation lisäksi mukaan myös 50 tulppaania. Ei tosin kotimaisia, mutta pakko oli ostaa kun halvalla sai. Ja kyllä ne nyt ihan kivasti maanantaipäivää kaunistaa!

Mahtavaa hyvän viikon alkua kaikille!

Ps. Tuli tuosta puutarhasta mieleen, että kiinnostaisiko teitä jonkinlainen postaus sieltä, vaikka se ei nyt vielä kukkaan ole puhjennutkaan. Mietin myös jonkinlaista postaussarjaa siten, että ottaisin kuvat tietyistä paikoista tasaisin väliajoin, jolloin kuvista olisi helppo hahmottaa kesän kulku, kasvu ja muutos. Huudelkaa HEP, jos piha-/puutarhapostaukset kiinnostaa. Saa myös sanoa STOP, jos tuntuu, että niitä tulee eteen muutenkin ihan riittävästi. :)

Tallenna


35 Responses to “Mainio maanantai”

 1. Nina sanoo:

  Kauniita tulppaaneja ja ihania lastenvaatteita ja -asusteita teillä! Ja ehdottomasti tänne lisää puutarha- ja muutenkin maalaiselämäpostauksia! Niistä on mielestäni suuri pula muuten kauniissa blogeissa, ja jotkut meistä raukoista valitettavasti asuu keskellä kaupunkia ja ei ikinä saa tarpeekseen puutarhajutuista kun niistä on muuten puutetta betonin keskellä :)

  • Mutta tämähän oli mielenkiintoinen kulma! Itse jotenkin ajattelee, että juuri ne kaupunkilaiset ei halua niitä puutarhajuttuja lukea. Mutta kiitos, nyt osaan ajatella tätäkin eri tavalla! :)
   Laitetaan siis puutarha- ja pihaelämää enemmän blogiin!

   Kaunista ja aurinkoista kevätpäivää sinne! :)

 2. Elisa sanoo:

  Hep! Ihanaa maanantaita sinne!

 3. Tuija sanoo:

  HEP! Todellakin kiinnostaa puutarha-asiat. Itsekin kevätmessujen annista inspiroituneena odotan sormet syyhyten, että tuonne kukkapenkkeihin pääsen toden teolla tonkimaan.

  Eilinen oli hyvä päivä: aurinkoa ja mökillä järjetön kasa lehtiä haravoituna, vielä ainakin 5 x järjetön kasa haravoimatta. Viime yö tuli nukuttua huonosti, mutta silti tänään on komposti tyhjennetty, terassi pesty ja talvitavaroita kuskattu tallin vintille eli hyvältä tuntuu. Nyt sen maanantai-makaronilaatikon laittoon, täälläkin :D

  • Ihana kuulla, että kiinnostusta löytyy! :)
   Mulla on ainakin niin hirveä into jo pihapuuhiin, että vaikea pysyä nahoissaan. Ja kyllä nuo kevättyöt vain on siitäkin kivoja, että katensä ja tekemisen jäljen todella huomaa.

   Täällä yksi juoksee tyllihameessaan keittiötä ympäri ja huutaa, että makaroonilaatikko on lempparia. Ei siis lainkaan väheksytä niinkin arkista ruokalajia! :D

 4. kirsi sanoo:

  HEP!

 5. LS sanoo:

  HEP!! Meillä on pihaprojekti alkamassa ja toivoisin vinkkejä jostain helppohoitoisista pensaista ja kukista, nyt kun saa toivoa!
  Ihanaa kevättä!!

  • Kaikki on helppohoitoista on mun motto, mutta koitetaanpa kerätä kivoja ideoita kasaan! :)
   Ihanaa pihaprojektia teille! :)

 6. Ihanan virkistävä postaus. Pitäisi kyllä aina muistaa, että huonoja päiviä tulee ja menee. Loppujen lopuksi, en kyllä muista yhtään huonoa päivää, mutta muistan monta hyvää päivää – tai aivan täydellistä hetkeä :) Mutta ei niitäkään muistaisi ilman niitä huonoja päiviä tai hetkiä.

  • Just näin! Hyvän on erotuttava massasta ollakseen hyvää. Mutta onneksi elämä on juurikin sitä. Välillä vähän kökönpää ja sitten taas hymyilyttää. :)

 7. Anu sanoo:

  Kiva postaus ja tärkeää asiaa! Minä ajattelen, että hyvän päivän fiilis syntyy paljolti itsestä, miten herää aamuun ja millä mielellä. Minä pääsääntöisesti herään kyllä hyvällä mielellä uuteen päivään ja odotan innolla, mitä se tuo tullessaan. Koiria lenkittäessä aamulla on hyvä hetki ajatella omia ajatuksiaan ennen päivän tohinan alkamista. Huonoja päiviä on aina välillä, tai ehkä enemmänkin huonoja hetkiä, en kyllä muista, milloin olisi oikeasti ollut ihan koko päivä huono, paitsi joskus kipeänä ollessa, jotenkin ajattelen, että kaikkiin päiviin (myös niihin huonoihin) mahtuu myös hyviä hetkiä.

  Oikein mukavaa maanantain jatkoa sinne!

  • Niinhän se on. Asenne ratkaisee tässäkin lajissa. Ja tosi sekin, että koko päivä ei välttämättä ole huono, vaikka jotain ikävää sattuisikin. Ja silloin kun on niitä kokonaisia huonoja päiviä, niin ehkä sitä on tullut sitten itse manattua, että ”tänään mikään ei suju tai onnistu”. Kun olisi kuitenkin pitänyt toistella sitä, että ”voihan räkä, mutta päivää on onneksi vielä jäljellä”. :)

 8. Kyllä todellakin kiinnostaa puutarhapostaukset! Ja niin jaan tunnelmasi, sillä mulla myös juuri ensimmäinen puutarhapäivä tuntuu lihaksissa ja viipyy mielessä. Kirjoitinkin päivästä eilen jo blogiini https://sundaymoodblog.wordpress.com/. Mietin myös aamulla juuri samaa, että kun takana on ihana päivä, niin sen voimin jaksaa seuraavanakin päivänä paremmin. Vaikka toisaalta olisin niin halunnut aamulla mennä jatkamaan puutarhahommia, enkä lähteä virkatöihin, niin töihinkin oli ihan ok mennä, kun tietää, mikä ihanuus kotona odottaa. Päivän ovat niin ylellisen pitkiä jo, että puutarhaan ehtii töiden jälkeenkin. Ihanaa viikkoa toivottaa Nina :)

  • Kiva kuulla, että kiinnostusta pihapostauksiin löytyyy sieltäkin.
   Ja kuule ihan sama fiilis! Tänään on pakko päästä takaisin haravan varteen! :D

 9. M sanoo:

  HEP! Ehdottomasti juttuja puutarhasta :) Olen jo monen monta hyvää vinkkiä saanut blogisi kautta, niin pihan kunnostamiseen/hoitamiseen kuin ruoanlaittoon ja leivontaankin.
  Täällä päivä lähtee yleensä aina hyvin käyntiin jos ulkona on hyvä ilma ja koira on varovaisesti herättänyt kuolaisilla pusuillaan, näin äitiyslomalla on ihanan kiireettömiä aamuja. Toista varmaan on kun vauva sitten syntyy parin viikon päästä maailmaan, aamut voi olla jo vähän kiireellisempiä :D Mutta niistäkin pitää vain löytää ne hyvät puolet ja osata ottaa rennosti ja tehdä niistäkin ihanan kiireettömiä.
  Tästä postauksesta tuli tosi hyvä fiilis! :)

  • Kaikkea hyvää sinne loppurutistukseen! Vaivan kanssa ei onneksi ole aamuisin kiire, joten nauti ihan kaikessa rauhassa niistäkin aamuista. Itse jopa juuri kaipaan niitä vauvavuosien aamuja elämän erilaisuutta.
   No nyt olisi pihapostaus numero 1 ulkona. Tosin eipä tuolla nyt niin kovin kaunista vielä ole, joten odotellaan vehreyttä! :)

 10. Julia sanoo:

  HEP. Ehdottomasti. Kaikenlaiset vinkit vanhan pihan kunnostukseen ovat tarpeen!

  • Hienoa kuulla, että täällä on puutarhainnostuneita linjoilla. Eka postaus olisi nyt ulkona. Tosin vähän sellainen perusinformatiivinen näin aluksi. :)

 11. reemi sanoo:

  Hep! :) niin kauniita kuvia! Ja teidän värimaailma..!:)

 12. Hanna sanoo:

  Joo, kiinnostaa kaikki puutarhaan liittyvä! Itse asun pari vuotta sitten valmistuneessa talossa, johon pitäisi tänä kesänä aloittaa pihatyöt. Suunnitelmia ja haaveita on paljon, mutta kun kaikki maksaa… :)
  Kasvien suhteen olen ihan noviisi, eli kaikki perenna-jutut ja helppohoitoiset systeemit kiinnostaa. Eilen perehdyin ämpäriperunoiden ihmeelliseen maailman ja mietin josko saisin sellaisen kasvun ihmeen aikaiseksi tulevana kesänä.

  • Tottahan se on, että puutarha nielee rahaa kyllä ihan niin paljon kuin vaan on laittaa. Mutta toisaalta se myös antaa! Ja perennoja kannattaa kysellä tutuilta ja sukulaisilta. Usein ne jaetut ovat kaupan taimia parempiakin. :)
   Mä haaveilen isosta perunamaasta. Kunhan vain mies saisi ensin siivottua tuo piharakennuksen takana olevan alueen, jonne hyötypuutarhaani kaavailen. :)

 13. Sanna sanoo:

  Joo, ehdottomasti puutarhajuttuja. Mun vapaapäivä sujui tänään puutarhahommissa, oli hyvä päivä.

 14. Susna sanoo:

  Ihanaa pohdintaa postaus täynnä! Pisti oikein omatkin ajatukset pohtimaan, mikä tekee päivästä hyvän.. Mitä enemmän leppoisaa puuhastelua hyvällä meiningillä (oli se sitten sisä- tai ulkohommaa) niin sen kivempi on päivä. Hyvät yöunet ja kaunis aamukin helpottavat fiilistä!

  Ehdottomasti HEP kaikelle puutarhaan liittyvälle!

  • Hassu juttu muuten, että usein se hyvä päivä ei tarvitse mitään niin ihmeellistä. Aika arkiset ilotkin ja juuri se kiirettömyys toimivat myös mulla. :)
   Nyt olisi puutarhajuttua luettavana! :)

 15. Susanna sanoo:

  HEP!!! Ehdottomasti kiinnostaa. Talon laajennuksen jäljiltä on piha vielä keskeneräinen ja ideoita tartteis…

  • No ensimmäisen postauksen jo tein, mutta toivottavsti niitä ideoita saan kasaan vielä useamman postauksen verran! :)

 16. MariaK sanoo:

  HEP HEP :) Ihanaa ja aurinkoista kevättä.

 17. HEP! Puutarhajutut kiinnostavat ehdottomasti! Ja jaan nuo ajatukset kanssasi. Oikealla asenteella selviää mistä vaan, eikä pienistä vastoinkäymisistä pidä lannistua. Huonot päivät kuuluvat elämään, sillä eihän mikään tuntuisi miltään, jos aina olisi huippua!

  • Juuri näin. Huippu ei kovin kauaa olisi huippua, jos siitä tulisi arkipäivää. Positiivinen mieli vie kuitenkin tosi pitkälle! :)

   Ja nyt on tosiaan eka erä puutarhaa luettavissa! :)