hygge, namaste ja zen

28.11.2018

kaupallinen yhteistyö/Glade


Moikka! Mikäs sen hyggempää kuin poltella kynttilöitä. Ja tässä kohtaa vuottahan niitä menee. Paitsi että kynttilät kuuluvat syksyyn ja talveen, kai me jokainen tarvitaan vähän sitä jotakin heggeä arjen ja kiireen vastapainoksi ympäri vuoden. Minä ainakin! Tänään hyggeilystä ja tuoksumuistoista kaupallisessa yhteistyössä Gladen kanssa.

Pidempään blogiani seuranneet tietävätkin jo, että oma intohimoni kynttilöihin, ja nimenomaan tuoksukynttilöihin, sai aikansa jotakuinkin tasan kymmenen vuotta sitten. Pahan raskausajan masennuksen ja vielä pahemman synnytyksen jälkeisen masennuksen, sekä kymmenen minuutin pätkäunien keskellä, tuoksukynttilöistä, ja kynttilöiden rituaalinomaisesta sytyttämisestä, tuli viimeinen oljenkorteni elämän syrjästä kiinni pitämiseen. Ja esikoisen täyttäessä nyt joulukuun alussa kymmenen vuotta, uskon vieläkin siihen, että kynttilöitä polttamalla voi parantaa oloaan. Jos nyt ei ihan kokonaan pysäyttää sellaista elämän vapaapudotusta, niin ainakin hidastaa ja pehmittää sitä maahan iskeytymisen tunnetta.

Nykyisin taidan aika useinkin ilmoittaa haluavani olla ”ihan vain hygge, namaste ja zen.” Tämä on sitä, että aina ei jaksaisi lähteä yhtään minnekään ja toisaalta kaipaan kotonakin jonkinlaista harmoniaa ja seesteisyyttä ympärilleni. Toiveeni pitääkin sisällään sen, että jokainen siivoaa lattioilta ja pöydiltä omat romunsa ja laittaa ne omille paikoilleen. Sitten vähintääkin oikaistaan pikkuisen paikkoja ja laitetaan kynttilät palamaan. Jos minua haluaa hemmotella, tässä on takuuvarma resepti myös siihen. Ja kun äiti saa aika ajoin olla ihan vain hygge, namaste ja zen, veikkaan, että ihan kaikilla on paljon mukavampaa.

Olen aina ollut herkkä tuoksumuistaja ja tietyt asiat, ja jopa tietyt päivät vuodesta, tuoksuvat mielestäni aina samalta. Esimerkiksi kevään tuleminen on sitä, että yhtenä päivänä vain aistin ulos astuessani, että nyt se on täällä. Sillä yhdellä kevätpäivällä on oma tuoksunsa ja se on lopullinen pelastus pitkän talven jälkeen, ja samalla lupaus tulevasta kesästä. Samoin ihan tavallisella arjella ja kiireellä on oma tuoksunsa. Ei ehkä mikään oikeasti nimettävä, mutta sen arjen fiiliksen aistii silti ihan jokaisella tavalla – jopa nenällään. Siksi tuoksukynttilät ovat se mun juttu. Niillä voi ikään kuin nollata arjen ja vaikka ei mistään suoranaisesta vapaapudotuksesta olisikaan kyse, myös tarrata vähän tiukemmin siihen sellaiseen turvallisuudentunteeseen, että kaikesta kyllä selviää.

Syksystä toiseen meillä palaa nuo Gladen tuoksukynttilät. Tykkään siitä, että kynttilät on yksinkertaisessa lasissa, joka ei riitele minkään sisustuksen kanssa. Hento vaniljan tuoksu vie ajatukset pois siitä tavallisesta arjesta ja omenapohjaiset tuoksut taasen lujittavat syksystä selviämistä ja joulun tunnetta. Juuri tähän aikaan vuodesta tuo pieni punainen lasikynttilä (Spiced Apple) on oma suosikkini. Pieni valkoinen kynttilä on vaniljan tuoksuinen ja isommissa on niin ikään omenan ja kanelin yhdistelmä, sekä vaniljan ja magnolian tuoksu.

Mutta sitten se arvonta! Kerro kommentissasi mikä tuoksu tuo sinulle mieleen jonkin
kivan muiston? Vastanneidein kesken arvotaan noin 22 euron arvoinen Glade-tuotepaketti. Osallistumisaikaa on 5. 12. 2018 asti ja arvonnan säännöt löydät täältä.

 

Kaunista keskiviikkoiltaa ♡


43 Responses to “hygge, namaste ja zen”

 1. Avatar Anna-Mari sanoo:

  Kanelin tuoksu tuo mieleen joulun!

 2. Avatar Satu sanoo:

  Moikka,
  Minulle tuoreen pullan tuoksu tuo mieleen lapsuuden. Sellaisen ihanan, hetkessä elämisen ja ilon :). Tähän aikaan vuodesta tykkään kanelin tuoksusta. Sen miellän syksyn tummeneviin iltoihin ja leivinuunista loppulämmöillä paistettuun omenapiirakkaan. Ja jouluun tietysti :) Kiva arvonta :)

 3. Avatar Minna sanoo:

  Puuhakkeen tuoksu avaa heti tuhannet muistot.

 4. Avatar Sari sanoo:

  Niin monet tuoksut tuovat lämpimiä muistoja mieleeni. Muistuttavat jostain tärkeästä tai koskettavasta tapahtumasta. Nuo hetket aivan kuin astuvat uudelleen elettäväksi tähän hetkeen. Kaardemumma, äiti alustamassa pullataikina. Savu, lauantai-sauna. Mäntysuopa, laituri-mattopyykki. Hyasintti, kun pieneä tyttönä vietiin naapureille Hyvän Joulun toivotukset…on onni että meillä on kaikki nämä tuoksut ja miljoona muuta (sydänhymiö)
  Kiitos kauniista kuvista :)

 5. Avatar Cartsa sanoo:

  Savun tuoksu tuo mieleen lauantaisaunan.

 6. Avatar Minna sanoo:

  Syksyn ensimmäinen höyryävä glögi mukissa tuo aina ihanan joulunodotusfiiliksen. Usein se nautitaan jo syys-lokakuussa ja siinä hetkessä on jotain perinteistä ja turvallista ❤️

 7. Avatar Sisko sanoo:

  Hei! Sinulla on aivan ihana blogi, kiitos siitä. Minulle joulukuusen tuoksu tuo aina lapsuuden ihanat joulut mieleen:)

 8. Avatar Suvi sanoo:

  Mieheni hajuvesi tuo mieleen meidän seurusteluajat! 💓

 9. Avatar Minttu sanoo:

  Jouluomenan tuoksu tuo mieleen rakkaat muistot lapsuudesta <3

 10. Avatar Teija sanoo:

  Mausteiset tuoksut, esim. kaneli tuo mieleen joulun.

 11. Avatar Kalamuija sanoo:

  Puhtaan pyykin tuoksu ja savu (saunan piipusta). <3

 12. Avatar idahhh sanoo:

  Eräs hajuvesi tuo mieleen nuoruuden ja teini-iän kun sitä silloin käytin. Muisto on sellainen pakahduttava onnellisuus ja muistuttaa siitä nuoruuden innokkuudesta ja elämänjanosta kun kaikki oli uutta ja vähän ihmeellistä ja vaan yksinkertaisesti niin kivaa ja huoletonta! :D <3

 13. Talvituoksuista kaneli ja neilikka-appelsiini tuovat mieleen joulun ajan ja jouluun valmistautumisen ihanan kutkutuksen.

 14. Avatar Katri sanoo:

  Laventelin tuoksu palauttaa aina mieleen meidän perheen kahden vuoden takaisen kuukauden irtioton Etelä-Ranskaan!

 15. Avatar Kukka sanoo:

  Tervan tuoksusta tulee ihania muistoja mieleen!

 16. Avatar Maria sanoo:

  Kanelin tuoksu tuo mieleen lapsuuden kotiin tulon koulupäivän jälkeen, kun äidin korvapuustit on juuri nostettu leivinuunista jäähtymään.

 17. Avatar Annamaija sanoo:

  Omena- ja appelsiinituoksut luovat minulle energiaa, vaniljan tuoksu on myöhäiseen iltaan viinilasin kera, kukkaistuoksut ovat kuin kimppu tuoreita kukkia juuri siivottuun kotiin. Tuoksut tuovat muistoja lapsuudesta, rakastumisesta, hyvistä hetkistä ystävien kanssa. Tuoksuva kynttilä luo rauhallisen tyyneyden tilaan hämärään iltaan, pieni meditaatio tarpeeseen

 18. Avatar Minna P sanoo:

  Tuoksut on ihania, kun niitä on sopivasti. <3
  Kevään tuoksu on juurikin se kostean maan tuoksu, joka huutaa vapautumistaan talven taakasta, kesään kuuluu juuri puhjenneiden koivunlehtien tuoksu, syksy alkaa tuleentuneen viljan tuoksusta ja talveen kuuluu ehdottomasti havujen tuoksu. Bonuksena jouluaattoaamun aamuyön kinkun tuoksu. <3
  Vaniljasta tulee mieleen lapsuuden nukkeleikit, joissa vauvanuken pää tuoksui vaniljalle. ;)

 19. Avatar anna s. sanoo:

  Kanelista tulee aina mieleen jouluaaton aamu, kun syö herkullista riisipuuroa :)

 20. Avatar Sari sanoo:

  Savun tuoksu tuo mieleen takan ja perheen kanssa vietettyjä hetkiä.

 21. Avatar Maria M sanoo:

  Kaneli tuo mieleen joulun ja omenan tuoksu on myös vuodenaikaan kovasti sopiva.

 22. Avatar Marja Leena sanoo:

  Kielon tuoksu tuo mieleen äidin hajuveden kauan sitten.

 23. Avatar Anneli sanoo:

  Mulle tulee piparkakun tuoksusta joulu mieleen. Sekä oikein punaisista omenoista ja appelsiineista, koska niitä oli meillä aina lapsuuden kodissa.

 24. Avatar Maria Hyle sanoo:

  Punaisen omenan tuoksu tuo aina mieleeni tyttäreni syntymän itsenäisyyspäivan aattona -odotimme häntä jouluaatoksi.Puhalsin kynttilän kun lähdimme sairaalaan häntä hakemaan.

 25. Avatar H sanoo:

  Kuiva heinä, puuhake, puun polttamisesta tuleva savu, pieni vauva, kaneli, juhannusruusu -siinä ihanimpia tuoksuja.

  Niitä, kun joku toisi nuuhkittavaksi vielä vanhainkotiin… :)

 26. Avatar Nelliina sanoo:

  kanelin ja kardemumman tuoksuista mulle tulee aina mieleen lapsuuden lauantaisaunojen jälkeinen kanelipullien syönti :) Mukaan kivaan arvontaan.

 27. Avatar An-Su sanoo:

  En osallistu arvontaan enkä halua ”mestaroida” mutta kirjoitit että kynttilöitä polttamalla voi parantaa oloaan. Olet varmaan tietoinen myös niiden terveyshaitoista. Niistä löytyy paljon tietoa netistä.

 28. Avatar Jarna sanoo:

  Mulla vastaava tuoksupäivä on elokuussa se ensimmäinen syksyltä tuoksuva aamu. Sen kyllä tunnistaa kun työntää nenänsä aamulla ovesta ulos. Eka syyspäivä, mun lemppari vuodenajan aloittava päivä. Ei ehkä tuoksumuisto, mutta tärkeä tuoksu ja tärkeä päivä vuodessa. :)

 29. Avatar Soili sanoo:

  Pullan tuoksu lauantaisin, äiti leipoi joka viikko. Kun isä tuli töistä kotiin sain pullaa ja maitokahvia.

 30. Avatar Kristiina sanoo:

  Kahvin tuoksu on jokapäiväisin tuoksu yli muiden.
  Kevät ja kielot ehdottomasti kuuluvat tuoksumuistoihini.

 31. Avatar Erika sanoo:

  Tuoksut ovat mulle tosi tärkeitä. Hääpäivänä käyttämäni tuoksu palauttaa kyseiseen ihanaan päivään. Tällä hetkellä ihanin ja houkuttavin tuoksu on pipari.

 32. Avatar Minna sanoo:

  Oi miten ihanalle tuntui lukea ”selviämistarinaasi” ja koin voimakkaasti kun kerroit miten kynttilät ovat olleet niin vahvassa roolissa. Satsumien tuoksu tuo mieleeni lapsuuden joulunodotus-fiiliksen. Ihanaa lähestyvää 1. Adventtia sinulle.

 33. Avatar M sanoo:

  Pullan tuoksu, varsinkin jos se tulee vastaan lenkillä😍😂 pienenä aina yhen talon ohi kävellessä joka viikko se pullan tuoksu tuli vastaan

 34. Avatar Mallukka sanoo:

  Näin joulun alla lapsuuden joulutuoksut puusaunoineen ja vastoineen, aitoine joulukuusineen ja herkkutuoksuineen saa hyvän mutta toisaalta myös kaihoisan hymyn huulille!

 35. Avatar Laura sanoo:

  Kanelin tuoksusta tulee mieleen äidun leipomat korvapuustit ja joulupuuro :)

 36. Avatar Marine sanoo:

  Minä olen kova tuoksufiilistelijä. Mutta juurikin se kevään tuoksu on minulla myös vahva, yhtenä aamuna sen aistii. Toinen on ensimmäsen kerran vasta-ajetun ruohon tuoksu. Siitä tietää että kesä on alkamaisillaan ja sitä on kuitenkin vielä paljon jäljellä.

 37. Avatar Susan sanoo:

  Vauvan tuoksua ei voi kuvailla yhdellä sanalla, mutta se tuo mieleen lastemme ensihetket kotona.

 38. Avatar Tanja sanoo:

  Laventeli = puhtaat lakanat ja hyvin nukuttu yö ❤️

 39. Avatar Ansku sanoo:

  Nivean eräs kosteusvoide tuo mieleen erään ulkomaan matkan ❤
  Ite sytytän aina kynttilät ja rauhotun pöytään juomaan rauhassa kahvit, kynttilät rauhottaa vaikka lapset ja koira häiläisi ympärillä kuinka!

 40. Avatar Maritta sanoo:

  Minulle maalin haju tuo joulun ja varsinkin lapsuusjoulun mieleen niin hulllulta kuin se kuullostaakin. Se johtuu siitä, että meillä usein maalattiin tuvan lattia juuri ennen joulua ja tuore maali tuoksui jouluna. Maalaistalossa oli kesät niin kiireisiä, ettei silloin ehtinyt maalata.

 41. Avatar MJV sanoo:

  Yksi tietty kosmetiikkasarja oli mulla kokeilussa eräällä Kreikan lomalla ja edelleen aiheuttaa vahvoja muistoja ko. reissulta.

 42. Avatar Noona S sanoo:

  Pullan ja kahvin tuoksu tuovat mieleen turvallisen lapsuuden kodin. Ja kahvin tuoksu erityisesti rauhoittaa tilanteen kuin tilanteen :)

 43. Avatar hilkka sanoo:

  Kahvin tuoksu aamulla saa kyllä nousemaan vilkkaasti sängystä. :)