Lähdetkö kanssani kynttiläillalliselle?

21.3.2019

kaupallinen yhteistyö/ WWF


30.3.2019 klo 20:30 sammutetaan jälleen turhat valot Suomessa. WWF:n Earth Hour on maailman suurin ilmastotapahtuma, johon osallistuu jo liki 200 maata, miljoonia yksityishenkilöitä sekä yhteisöjä ja yrityksiä – ja varmasti myös suurin osa teistä. Sammuvista valoista huolimatta Earth Hourin ei kuitenkaan ole energiansäästötempaus, vaan enemmänkin symbolinen valomerkki ilmastoasioiden puolesta. Osallistumalla otamme kantaa ja pysähdymme miettimään ympärillämme vallitsevaa tilannetta. Mulle on ilo ja kunnia päästä puhumaan jälleen WWF:n puolesta ja niinpä kutsunkin teidät kaikki mukaan, vaatimattomasti, maailman suurimmalle kynttiläillalliselle! Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa.

Ilmastoasiat ovat käsitteenä laaja ja teemme jokainen päivittäin lukuisia valintoja ilmaston puolesta. Joskus suurempia kokonaisuuksia hahmottamisessa asiat kannattaa jakaa pienempiin kokonaisuuksiin ja niinpä vuonna 2019 Earth Hour on Suomessa viidettä vuotta peräkkäin maailman suurin kynttiläillallinen, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua erityisesti ruuan ilmastovaikutuksista. Tämä siksi, että ruoka muodostaa noin viidesosan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista – samanlaisen siivun kuin liikenne.

Enemmän kasviksia lautaselle!

Yli puolet ruuan ilmastovaikutuksista syntyy juurikin alkutuotannosta. Eläinperäisen ruuan tuotannossa käytetään aina ensin kasvikunnan tuotteista valmistettua rehua, joten helpoin tapa muuttaa omaa ruokailuaan ilmastoystävällisemmäksi on vähentää lautaselta lihan osuutta ja vastaavasti lisätä lautaselle enemmän kasviksia.

Meistä suomalaisista ihan jokainen on syönyt joskus kasvisaterian, tai ainakin uskon, että pinaattikeitto, pinaattiletut ja esimerkiksi ohraryynipuuro ovat kuuluneet ihan yleisesti koulujen ruokalistoille. Asia ei siis ole meille uusi, joskin se on nyt entistä enemmän tapetilla, ja lihattomien aterioiden tarpeellisuutta pohditaan jatkuvasti enemmän. Samaan aikaan kasvipohjaisten elintarvikkeiden saanti on huipussaan. Kaupan hyllyltä löytyy kasvipohjaiset ”maitotuoteet” juustoista lähtien ja valittavana on nopeita ja helppoja proteiinin lähteitä. Ainakin meidän perheessä eläinperäisen ruuan käyttö on parissa vuodessa laskenut ihan mielettömästi ja siitä kiitos innovatiivisille tuotekehittelylle. Esimerkiksi suomalainen kaura on parissa vuodessa taipunut mitä monipuolisemmiksi elintarvikkeiksi. Mutta mikä tärkeintä, meidän perheessä kiinnitetään jatkuvasti vähemmän huomiota siihen, miten eläinperäiset tuotteet tulee korvattua kasvikunnan tuotteilla. Näin on mielestäni hyvä. Uskon nimittäin että vanhempina meidän tehtävämme on juurikin tehdä noista valinnoista lapsillemme luonteva osa arkea ja ruokailua sen sijaan, että niistä tehdään numeroa tai melua. Asenteiden muuttumisella onkin erittäin suuri merkitys kun puhutaan ilmastoystävällisestä ruokailusta. Itse olen utelias maistamaan ja kokeilemaan, ja juuri tästä syystä kasviperäisten tuotteiden suosimisesta on tullut luonteva osa arkea.

Eläinperäisten tuotteiden vähentäminen lautaselta on toki vaikutuksiltaan suurin ilmastoteko, jonka voimme syömällä tehdä. Jos ruokavalioon kuitenkin kuuluu myös lihatuotteita, kannattaa tutustua WWF:n lihaoppaaseen, joka auttaa tekemään ympäristöystävällisempiä valintoja. Myös lähivesien kalat ovat hyvä valinta ja tietoa vastuullisista kalavalinnoista ylipäätään voit myös lukea WWF:n sivuilta kalaoppaan muodossa.

On kuitenkin myös muitakin tapoja ympäristöystävällisemmän ruokailun toteuttamiseen. Hävikkiruoka on niistä yksi. Itse olen huomannut että helpoin tapa hävikkiruuan välttämiseksi on hyvä suunnittelu. Viikon ruokalistan ennakkoon suunnittelu ja useamman päivän ruokien valmistaminen samanaikaisesti säästää energiaa, aikaa, rahaa ja luontoa. Myös kauppareissut vähenevät, ja turhaa ruokaa tulee hankittua vähemmän. Tähteiden jalostaminen ateriaksi on taito, jonka omaksuin jo lapsuudenkodissani. Olenhan sentään lamavuosien kasvatti.

Treffeille?

Aiotko osallistua WWF:n Earth Hour -tapahtumaan? Mikäli niin, olisi kiva kuulla myös omat ajatuksesi aiheesta. Vaikka teemana onkin maailman suurin kynttiläillallinen, on ihan ok sammuttaa myös vain ne valot ja nauttia lauantai-illan tunnelmasta kynttilää poltellen. Ja mikäli sekään ei onnistu esimerkiksi työn vuoksi, voi hengessä kuitenkin olla mukana. Tärkeintä on kuitenkin pohtia pohtia ilmastokysymyksiä ja omaa toimintaansa ilmaston hyväksi. Teeman mukaan erityisesti niitä ruokailuun liittyviä. Lauantaina 30.3. on esimerkiksi loistava tilaisuus testata sitä kasviruokareseptiä, jota et ehkä ole muuten uskaltanut kokeilla! Omat reseptit saa toki mielellään myös jakaa komenttiboksissa!

Kuvissa pestomarinoitua tofua salaattipedillä. Helppoa ja nopeaa. Kuivaa vain tofu huolellisesti siivuja painelemalla ja paista ne sitten pannulla oliiviöljyssä. Lisää joukkoon pestoa ja hienonnettuja valkosipulin kynsiä. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa salaatin kanssa.

Lisää tietoa tapahtumasta löydät WWF:n sivuilta ja Earth Hour Facebook tapahtumasta.


Comments are closed.