Väsyttääkö kevät?

09.5.2019

Kaupallinen yhteistyö ⎮ Suomen Bioteekki


Hoitoaikojen ilmoittaminen, lupalappu, oppilaskonsertti, hammaslääkäri, retki sinne, retki tänne, viimeinen ilmoittautumispäivä kevätjuhlaan, lisenssi, vakuutus, synttärit, nimpparit, ylimääräiset treenit, peli, turnaus, kimppakyyti, infotilaisuus, kauden päätöstilaisuus, ja ihan vain joku tilaisuus, jonka funktio on vähän auki. Varaa aika lääkäriin ja optikolle, osta pesuainetta ja eteiseen uusi lamppu. Niin ja muista ripustaa ne eilen pestyt pyykit! Kun kaikki lopulta tuntuu olevan jotakuinkin kasassa, huomaat sopineesi ainakin kahdet treffit ja pari muuta menoa juuri sille lauantaille, joka piti pyhittää koko päivän treeneille tyttöporukassa tai soittotunti pidetäänkin poikkeuksellisesti maanantain sijaan tiistaina ja pari tuntia myöhemmin.

Joskus tuntuu, että pää on kuin hämähäkinseittiä. Toisiinsa liittyviä asioita siellä täällä, ihan kuin sellaisella telkkarisarjojen maanisella etsivällä, joka on kerännyt todisteista ja vihjeistä huoneen kokoisen muistitaulun ja yhdistänyt asioita erivärisillä langoilla. Ei, vaan pitäisikö tässä itsekin tehdä sellainen muistitaulu ja käyttää kenties punaista villalankaa? Siltä kieltämättä joskus tuntuu!

Trust me, minäkin vihaan  sanaa ruuhkavuodet ja termiä metatyö, mutta paremman puutteessa puhutaan tänään niistä. Ja yleisesti siitä, miten oman hyvinvoinnin vaaliminen ja terveelliset elämäntavat auttavat kun tuntuu, että arki puristaa ja välillä jopa ahdistaa. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Suomen Bioteekin kanssa.

Tutustuin itse B-vitamiinin tärkeyteen esikoisen syntymän jälkeen. Raskaus, synnytys ja vauvan mukanaan tuoma univelka heikensivät jaksamista ja söivät aivojen kapasiteettiä muistaa tavallisia asioita tai omaksua uusia juttuja. Vauvakuplassa maailman meno ja politiikka tuntuivat yht’äkkiä jotenkin kauhean kaukaisilta ja vaikeasti hahmotettavalta. Muistan laskeneeni  vanhoja alveja, kun niidenkin muutokset oli mennyt jotenkin ihan vain ohi. Sitten meni pari vuotta, ja tuntui, että aivot alkoivat ikään kuin palautua. Kunnes koin saman ainakin jossain määrin taas uudelleen ja kuopuksen kasvaessa huokaisin helpotuksesta. Nyt olisi aikaa omille aivoille ja omalle jaksamiselle. Vaan sitten tulivatkin ne ruuhkavuodet. Ne viikot, kun jokaiselle päivälle on tiukka aikataulu aamusta iltaan. Tulivat harrastukset ja lupalaput, ja tuhansien muistettavien pikkujuttujen röykkiö. Jatkuva huono omatunto jostakin ja viiltävän kova riittämättömyydentunne.

Parin viime vuoden aikana olen kirjoitellut paljon aiheesta hyvinvointi. Edelleen sen pyhänä kolmijalkana toimii lepo, ravinto ja liikunta. Ja juurikin tässä kyseisessä järjestyksessä. Riittävä uni ja palauttava tekeminen toimivat kaiken perustana. Sitten monipuolinen ravinto, vihannekset, hedelmät, hyvät rasvat, kuitu ja säännölliset ateriavälit. Liikunnalle pitäisi myös raivata aikaa, sillä kehoa pitää huoltaa ja vahvistaa. Ja vaikka tämä kolmijalka onkin kaiken perusta, sen tukeminen lisäravinteilla on joskus ihan paikallaan. Varsinkin kun puhutaan jaksamisesta, energisyydestä ja muistin pelaamisesta B-vitamiini astuu kuvioihin.

Bioteekin Super-sarjan B-vitamiinivalmisteissa on valinnanvaraa riippuen siitä, millainen oma ravintolisän tarve on. B12-vitamiini on tuki muistille, hermostolle ja vastustuskyvylle ja välttämätön lisä vegaaniseen ruokavalioon. Vahva Biotiini-valmiste on oikea tuote kun haluat edistää kauniiden hiusten, vahvojen kynsien, tai hehkeän ihon saamista. Bioteekin Super Super B-vitamiini on monipuolinen B-vitamiinivalmiste, joka sisältää kaikkia B-vitamiineja. Se edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, immuunijärjestelmää ja verisolujen syntymistä, sekä normaaleja psykologisia toimintoja. B-vitamiini myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.Vesiliukoinen B-vitamiini toimii kehon kaikissa osissa ja tarvitsemme sitä ihan jokaisena päivänä. Lisäravinteena Bioteekin Super B-vitamiini sopii jatkuvaan käyttöön tai sitä voi syödä satunnaisesti. Esimerkiksi näin keväällä, jos oma jaksaminen tuntuu olevan koetuksella.

Vaikka kuulunkin ehdottomasti siihen ihmisryhmään, joka kokee syksyn pimeyden väsyttävämmäksi kuin kevään valon, huomaan vuosi vuodelta kesää edeltävät kuukaudet kuormittavammaksi. Kuten loppuvuodesta, myös tähän ajanjaksoon sisältyy täyteen ahdettuja päiviä, yöunista pihistettyjä tunteja ja jatkuva väsymys väritettynä sillä ikävällä tunteella, että olen aivan varmasti unohtanut jotakin olennaista. Kuten loppuvuosi, myös kevät on monessa työssä kuormittavaa aikaa. Tilikausien päättäminen ja mentaliteetti ”ennen joulua” tai ”ennen kesälomia” kasaa paineet usein muutamalle viikolle. Näihin kun yhdistää sen ruuhkavuosien perhearjen ja kaiken mahdollisen siihen liittyvän metatyön, ruuti on herkässä syttyä.

Kiireen ja väsymyksen keskellä tuntuu helpolta ratkaisulta sortua siihen helppoon, mutta ei ehkä niin terveelliseen ruokaan. Omista yöunista ja liikkumisesta joustaminen tuntuu yksinkertaisesti ainoalta mahdolliselta tavalta saada kaikki muu mahtumaan arkeen. Itse olen kuitenkin oppinut, että tällaisen tilanteen edessä peli pitää viheltää poikki ja äkkiä. Lautaselle laadukasta ruokaa, tossut jalkaan ja illalla ajoissa sänkyyn. Jo yhden päivän jälkeen kaikki tuntuu paremmalta. Lääke väsymyksen helpottamiseen ei ole sipsipussin kanssa sohvalle kääriytyminen, vaikka joskus tosin sekin on ihan paikallaan. Ja toki me kaikki olemme erilaisia, mutta ainakin itselleni veltostuminen vain lisää velttoa oloa ja edessä on helposti kierre, jossa mikään normaalisti hyvä asia ei kiinnostakaan.

Riittävä lepo ja uni, mahdollisimman terveellinen ruokavalio lisäravinteilla boostattuna, sekä vaihteleva ja monipuolinen liikunta. Siinä omat vinkkini energisemmän arjen eväiksi.

Kilpailu

Kerro kommenttiboksissa, mistä sinä saat energiaa kevääseen ja miten selätät mahdollisen kevätväsymyksen?

Vastanneiden kesken arvotaan Bioteekin Super-sarjan B-vitamiinien tuotepaketti! Kilpailun päättymispäivä on 15.5.2019 ja tarkemmat säännöt löydät täältä.

Energistä torstai-iltaa! ♡


47 Responses to “Väsyttääkö kevät?”

 1. Avatar idahhh sanoo:

  Ollaan hurahdettu vihersmootheihin ja niitä tehdään joka ilta iltapalaksi <3

 2. Avatar SIRKKU sanoo:

  Kyllä sitä tulee purkista nautittua lisävitamiinejä vaikka yritän syödä marjoja ja vihanneksia ja kasviksia mutta myös yritän kävellä ulkona keväisessä luonnossa.

 3. Avatar SIRKKU sanoo:

  Lisään kasviksia, hedelmiä ja vihannesten syömistä. Kävelen keväisessä luonnnossa ja yritän levätä kun voin.

 4. Avatar Satuj sanoo:

  Saan energiaa ystävistä, hyvästä ja värikkäästä ruoasta sekä ajoittaisista päiväunista työpäivän jälkeen :)

 5. Avatar Elma sanoo:

  Luonnosta, metsästä, meren rannalta…

  – Elma –

 6. Avatar Sari sanoo:

  Kävely ihastellen luontoa, aurinkoiset päivät, kasviksia, hedelmiä ja lepoa.

 7. Avatar Jadeliini sanoo:

  Yritän syödä värikkäästi ja levätä ja juosta auringonpaisteessa!

 8. Avatar Niksuliini sanoo:

  Retkeilen ja koitan nukkua ja syödä järkevästi

 9. Avatar Soili sanoo:

  Vitskuja syön säännöllisesti, B,d ja kalkki. Tämän kuun alusta jätin sokerin ja vehnän ja syön enemmän vihanneksia ja hedelmiä.
  Yritän liikkua ja liikutkin enemmän. Painoa olisi kiva saada vähän alas. 😀

 10. Avatar Annika sanoo:

  Saan energia kotoilusta, lukemisesta, ystävistä ja yksin olemisesta. Kun kevätväsymys alkaa voittaa toukokuussa, kiinnostaa enemmän liikkua ja nähdä ihmisiä.

 11. Avatar Katja sanoo:

  Kevät kyllä väsyttää ja allergia väsyttää. Vitamiineja syön ympäri vuoden. Tänään sain piristystä ja iloa kevääseen kun 4v poikani ojensi äitienpäiväorvokkipurkin kerhonsa jälkeen.Eli sieltä amennan voimia luonnon heräämisestä, kukkien, siemenien ja kasvien istuttamisesta.

 12. Avatar HeidiS sanoo:

  Päivittäin biotiinia, multivita vitamiinia ja lisäksi vihanneksia, marjoja ja hedelmiä-niillä arjessa eteenpäin-unohtamatta unen ja auringon valon tärkeyttä, HeidiS

 13. Avatar SaaraL sanoo:

  Smoothie joka arkiaamu ainakin, paljon marjoja ja jotain vihreää sekaan. Ulkoilua ja auringon valoa.

 14. Avatar Melissa sanoo:

  Ulkoilusta ja liikunnasta! :)

 15. Avatar Karoliina sanoo:

  Lisääntyvästä valosta!

 16. Avatar Miia sanoo:

  Lisääntyvä valo tuo energiaa mutta mistä saan sitä lisää, on vihermehut.

 17. Avatar Mari sanoo:

  Ulkoilu, ystävien seura ja lepo ovat tärkeitä ja tietoisuus siitä, että kesä ja loma ovat pian täällä.

 18. Avatar Sanna sanoo:

  Ihan paras piristäjä on metsälenkki koiran kanssa! Vaikka olisin kuinka väsynyt / vihainen / surullinen / masentunut /jännittynyt, niin heti kun pääsen koiran kanssa metsään, taakka putoaa hartioilta ja suupielet kohoavat ylöspäin. Koira ja metsä, ihan parasta!

 19. Avatar Tuula Lassas sanoo:

  Hei. Kyllä kevät on stressi aikaa, paljon pitäisi ehtiä. Kuitenkin tunnen,että saan voimaa auringosta ja siitä että pöyhiä kukkapenkkejä ylösalas.😍😀👍

 20. Avatar Hanna sanoo:

  Ulkoilu ja värikäs kasvispainotteinen ruoka.

 21. Avatar Liisa Risto sanoo:

  Saan energiaa ulkoilusta, vitamiineista, riittävästä levosta ja tressiin välttämisestä

 22. Avatar Marine sanoo:

  Rauhalliset kävelyt koirien kanssa, runsas aamupala ja vitamiinit toimivat minulla. Tosin tässä alluraskauden aikana olen kuin zombie väsymyksen ja pahoinvoinnin kanssa.

 23. Avatar Outi Jauhiainen sanoo:

  Herättyäni venyttelen jalkojani ja käsiäni. Sen jälkeen teen lyhyen jooga-sarjan, jossa kiinnitän huomion hengitykseen, vatsan ja ristiselän tukilihaksiin. Syön sitten gluteenittoman kaurapuuron marjojen ja maidon kera.
  Aamuohjelman paras osa on sauvominen läheiseen metsään: saan nauttia kevääseen heräävästä luonnosta. Lintujen laulu saa surullisenkin mielen iloiseksi.
  Lisäravinteista: D-vitamiinin lisäksi B12- vitamiinin aamuisin(keliakian vuoksi). Iltaisin saatan ottaa magnesium- ja calsium-tabletin estämään jalkakramppeja.

 24. Avatar Teemu sanoo:

  Pakastemarjat puuroon, banaania välipalax. Säännöllinen ateriarytmi. Omegaa, sinkkiä, ceetä ja mankkua purkista. Talvella sama setti+d-vitsku purkista.

 25. Avatar Mervi sanoo:

  Ehdottomasti paras piristäjä on ollut oikea kilpirauhaslääke, ja muut endokrinologisten sairauksien hoitoon saamani lääkkeet, kun minut viimein tutkittiin.
  Lisäravinteet on kuuluneet arkeen jo vuosia monestakin syystä,mutta vasta tänä keväänä olen huomannut B-vitamiinien merkityksen. Kun niitä on vitamiini valmisteessa kunnon jyty annos, monet vaivat ja väsymys katoavat sen myötä. Liikaa ei näytä tulevan, vaikka niitä söisikin pidempään, sillä labra-arvot on normaalit.
  Eli Bertat on nyt mun piristeitä.

 26. Avatar Krista sanoo:

  Valoisat aamut, juoksulenkit ja nauruntäyteiset kahvihetket töissä.

 27. Avatar Salme sanoo:

  Kävelylenkit metsässä koivun silmuja maistellen.Salaatti lehdet kerään vuohenputkesta ja voikukan suorista lehdistä.

 28. Avatar Santtu0183 sanoo:

  Kyllä se on luonnossa liikkuminen, unen lisääminen ja vitamiinit sekä kasvikset. Kevätväsymys kyllä iskee joka kevät. Kesää kohti!

 29. Avatar ennu sanoo:

  Valoisista illoista huolimatta aikaiset nukkumaanmenot helpottavat kevätväsymystä.

 30. Avatar Satu sanoo:

  Liikkumalla ja tekemällä pakastemarjoista (ja mitä milloinkin kaapeista sattuu löytymään lisäksi) smoothieita iltaisin.

 31. Avatar Mari sanoo:

  kävelylenkki hyvässä seurassa auttaa kummasti -hetkeksi.

 32. Avatar Annika12 sanoo:

  Energiaa kevääseen tuo eniten aurinko ja lisääntyvä valo. Tämän lisäksi ne perusjutut eli liikunta, lepo ja hyvä ruoka tuovat minulle energiaa.

 33. Avatar manna sanoo:

  Lisääntyvä valo antaa energiaa.

 34. Avatar Riikka sanoo:

  Ulkoilemalla ja perheen kanssa puuhaten.

 35. Avatar Elvira sanoo:

  Heräävästä luonnosta ja kukkasista. Ulkoilu ja lenkit luonnossa. Liikkeellä olemisesta.

 36. Avatar Teija sanoo:

  Minulle energiaa tuo tuorepuuro, juoksu, aurinko ja kesäloman odotus.

 37. Avatar Sari P sanoo:

  Lepo, lisääntyvä auringonvalo ja välillä hemmotellen ihanalla kosmetiikalla ja ruoalla. Aina kannattaa ajatella myös tulevaa kesää ja lomaa :D

 38. Avatar Jenna sanoo:

  Erilaiset vitamiinit purkista auttaa paljon terveellisen ruokavalion ohessa. Toki ulkoilu ja liikunta myös. Kun ruokavalio menee huonoksi, huomaa sen kyllä olossa….! Kiinnostavaa tietoa oli tässä tekstissä, kiitos!

 39. Avatar Liisa sanoo:

  Vitamiinit tulisivat tarpeeseen. Kevätväsymystä edelleen erittäin raskaan ja työteliään talven jäljiltä. Hyviä vinkkejä sain kirjoituksestasi ja riittävä nukkuminen onkin tärkein väsymyksen selättäjä.

 40. Avatar Päivi sanoo:

  Metsälenkit koiran kanssa antavat lisää energiaa ja rauhoittavat kiireisen työpäivän jälkeen. Välillä on myös otettava lisävitamiinit purkista.

 41. Avatar Anne sanoo:

  Ulkoilu, likunta ja terveellinen ruoka!

 42. Avatar Anna sanoo:

  Perusasioista huolehtiminen; riittävän pitkät unet, värikäs ruoka ja liikunta, mieluiten ulkona!

 43. Avatar Eeva sanoo:

  Ulkoilu, kasvisruoka, metsä, ja liikunta. Joskus lasi punaviiniä ja treffit parhaimpien ystävien kanssa.

 44. Avatar Jarna sanoo:

  Liikunnasta saan energiaa keväällä. Kevätväsymys selätetään liikunnalla ja riittävällä levolla. Hidastamalla ja panostamlla oleelliseen. :)

 45. Avatar Marjo sanoo:

  Metsälenkit on aivan parhaita,vielä kun sää hyvän ystävän mukaan, unohtuu väsymys.

 46. Avatar Jenna sanoo:

  Juuri nämä kolme mainitsemaa ovat oman hyvinvoinnin perusta. Olen tehnyt paljon smoothieita, helppo saada monipuolisesti vitamiineja!😊

 47. Avatar Anna-Maija sanoo:

  Keväinen väsymys unohtuu heräävää luontoa ihastellessa ja pihajuttuja suunnitellessa. Välillä on pysähdyttävä kaiken touhuamisen keskellä vaikkapa valokuvaamaan sinivuokkoja ja lehtikuusen tuoreita neulasia, kuten eilen tein kun olin ihan puhti pois. Riittävä nukkuminen on kyllä haasteellista kun ei iltaisi malttaisi tulla pihalta pois kun on niin valoisaa..