#stayhome

21.3.2020

Olen kirjoittanut blogia kohta 12 vuotta. Kaikki nuo vuodet olen yrittänyt pitää blogin uskonnollisesti ja poliittisesti täysin värittömänä. Olla hajuton ja mauton, helposti lähestyttävä ja vältää kumartamista tai pyllistämistä suuntaan tai toiseen. Aina en ole onnistunut, mutta mielestäni melko hyvin siihen nähden, että in real life olen aika vahvasti kantaaottava ja mulla on asioista vahva näkemys.

Nyt kuitenkin tiedän jo valmiiksi loukkaavani jotakuta, mutta en enää edes yritä olla pyllistämättä. Olkoonkin, että kaikki eivät tästä pidä ja tämä kirjoitus ei kuulu blogini henkeen. Mutta suoraan sanottuna ja selvällä suomella: Mikä helvetti ihmisiä vaivaa!?!

Koko maailmantalous on ajautunut kriisiin. Meidän hieno maa, se kuuluisalla suomalaisella sisulla ja sillä talvisodan hengellä rakennettu hyvinvointiyhteiskunta, on ajautumassa taloudelliseen epätoivoon. Kilpailu- ja vientikyky taantuu, puhumattakaan niinkin yksinkertaisista asioista kuin ihmisten työpaikat, yrittäjien elinkeino tai ihan silkka taloudellinen toimeentulo. Meidän hienossa Suomessa on jo valmiiksi ihmisiä, joilla on pulaa ruoasta. Helpotusta ei ole tiedossa, vaan yhä useampi ihan tavallinen perhe joutuu ahdinkoon. Vuosien työ ja sinnikäs yrittäminen itsensä työllistämiseksi valuu monella sinne kuuluisaan kankkulan kaivoon. Ne turvallisessa työsuhteessa olevat, joita välillä minäkin kadehdin, jäävät ilman työtä. Useimmat vähintään ilman palkkaa. Seuraukset ovat valtavat. Kun talous romahtaa, tippuu pelistä taas lisää yrityksiä ja lisää työpaikkoja, kun kansalla ei ole varaa kuluttaa.

Talouden pyörät eivät pyöri. Ollaan kuin niissä kuuluisissa Asikkalan puisissa rattaissa. Meidän työikäiset jäävät kotiin lastensa kanssa. Osa on saanut käteensä lomautuslapun, moni viimeisen puristuksen. Moni yrittää selvitä pienten lasten hoidosta, kotikoulusta ja omista töistään. Kaikki eivät millään pysty. Uusi linjaus on, että lapsen voi viedä kouluun, mikäli hoitoa ei pystytä muuten järjestämään. Silti suuri osa lapsiperheistä tulee kuuliaisesti noudattamaan  valtioneuvoston ohjetta: Pidä lapsesi kotona, jos se suinkin on mahdollista. Perheet joustavat, työnantajat joustavat. Mutta mikä tärkeintä, meidän lapset joustavat.

Koulutuksesta ei saa leikata, kuului liki yhteen ääneen kansan suusta vielä hetki sitten. Niin minunkin. Nyt siitä koulutuksesta leikataan. Oikeudesta käydä koulua leikataan. Oikeudesta ilmaiseen kouluateriaan leikataan. Oikeudesta saada riittävää opetusta leikataan. Oikeudesta sosiaalisten taitojen oppimiseen yhdessä ystävien kanssa leikataan. Meillä on ihan valtava määrä perheitä, joissa painitaan päivät sen kanssa, miten tehdään työt, tuetaan lasta koulutöissä kotona, opetetaan sellaista, mitä ei itsekään osata ja ruokitaan nälkäiset suut. Tämä tilanne tulee jättämään jälkensä perheisiin. Se tulee jättämään jälkensä lapsiin. Se tulee aivan varmasti näkymään joillakin vaikeutena oppia uutta, kun tiedon kivijalassa onkin yksi puutteellinen kerros. Se tulee näkymään perheiden hyvinvoinnissa ja yksilön pahoinvoinnissa. Lieveilmiöt ovat niin suuria, että niitä on turha kenenkään edes yrittää tässä vaiheessa listata. Ei meillä ole tämän kriisin jälkeen yhtään sen enempää kouluterveydenhuoltoa. Ei yhtään sen enempää resursseja varhaiseen puuttumiseen tai lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ja syrjäytymisen hoitamiseen. Eli mitä järkeä tässä kaikessa on, jos osa ei välitä tehdä omaa osuuttaan?

Tällä hetkellä moni lapsiperhe uhraa tilanteelle ihan mielettömän paljon. Osa pakon edessä, osa velvollisuuden tunnosta. Ja siksi mun on ihan äärimmäisen vaikeaa tajuta, että ikäpolvi, joka on ehkä joutunut kokemaan ne 90-luvun lamavuodet, työttömyyden ja pahoinvoinnin juurikin samanlaisessa elämäntilanteessa, ei välitä! Ja se jos mikä suututtaa. Satuttaa. Tekee niin vihaiseksi, että pää meinaa haljeta! Miten voi olla niin, että osa kansasta tekee ihan valtavia uhrauksia ja osa ei viitsi edes letkauttaa korvaansa? Aikuiset ihmiset, ne jotka pitävät normaalioloissa itseään malliesimerkkinä nuoremmille! Nyt ei ole se aika, kun vedotaan siihen, että en minäkään, jos ei tuokaan. Nyt on aika toimia kuin vastuuntuntoinen aikuinen!

Jokainen on joskus nähnyt sellaisen törmäysvideon, jossa autoon on sijoitettu nukke. Hidastetun pätkän kolarista. Me ollaan nyt vähän samanlaisessa tilanteessa. Suomen terveydenhuolto tulee joutumaan isoon rysäykseen, mutta juuri kuten noissa videoissa, nyt on tarkoitus hidastaa tapahtumaa. Me ei voida olla niin naiiveja, että ajatellaan Suomen jotenkin säästyvän koronalta. Kyllä se tulee ja on jo täällä. Nyt eletään kuitenkin vielä suhteellisen tyyntä myrskyn edellä. Mutta jotta me ei mentäisi kahtasataa päin betoniseinää, eikä jouduttaisi myrskyn silmään, meidän pitää hidastaa tapahtumia. Ja siihen tarvitaan ihan jokaisen panos. Se on meidän K A I K K I E N  V E L V O L L I S U U S! Meidän ihan jokaisen velvollisuus on huolehtia, että sairaaloihin ei päädy kertarysäyksellä tuhansia ihmisiä ja hoitajat eivät muutu hoidettaviksi.

Kyse ei nyt ole siitä, kuinka nuorekkaana kukakin itseään iästään huolimatta pitää. Kyse ei ole siitä, että joku ei välitä vaikka sairastuisi tai jopa kuolisi. Kyse ei ole siitä, etteikö 70-vuotiaan kroppa kestäisi tautia ihan yhtä hyvin kuin jonkun 30-vuotiaan. Kyse on nyt siitä, että raja on vedettävä. Ihan yhtälailla se vedettiin lasten opetuksen suhteen. Ihan samalla tavalla se voidaan vetää iän mukaan. Kyse ei ole ikärasismista, eikä syrjinnästä. Kyse on nyt siitä, että niiden sairaaloiden toiminta pitää pystyä varmistamaan. Pitää pystyä pitämään tilanne siinä, että kun joku esimerkiksi siellä lapsiperheessä tarvitseekin apua, sitä on myös saatavilla. Meidän pitää varmistaa yhdessä, ettei yksikään lapsi jää vaille hoitoa jos sattuukin jotakin ihan muuta. Ettei yksikään lapsi jää vaille äitiä tai isää, kun terveydenhuolto ei pystykään hoitamaan ”tavallisia” onnettomuuden uhreja ja allergia- tai sairaskohtauksen saaneita. Nyt on hitto soikoon aika luopua itsekyydestä ja mukavuudenhalusta ja pysyä kotona. Se ei voi olla niin hemmetin vaikeaa! Ihan vain
P Y S Y Ä   K O T O N A !

Kaupat ovat auki. Ruokaa saa ostaa, ja apteekista saa lääkkeitä. Apua on tarjolla ja kunnat pyrkivät helpottamaan avunsaantia kotiovelle. Apua saa ja kuuluukin pyytää. Siitä huolimatta, että lapsiperheet ovat kovilla, monet ovat valmiita auttamaan ja antamaan aikaansa myös muille, jotta kaikki tarvittava saadaan jatkossakin hoidettua. Jotta apua on tarjolla kun sitä itse tarvitsee. Yhteisten talkoiden tarkoitus on pitää asiat tällä tavalla. Pitää välttämättömät rattaat pyörimässä  ja avunsaanti varmistettuna. Nyt ei ole oikea aika matkustaa sukuloimaan, eikä oikea aika jonottaa kauppakeskuksissa. Ei uusissa tai vanhoissa. Nyt ei ole oikea aika hengata ja kokoontua. Sitävastoin just nyt on oikea aika kantaa se oma korsi kekoon, jotta toisten tekemä työ ei valu hukkaan. Nyt on oikea aika mennä metsään, siivota komero, neuloa, leipoa, lukea, levätä tai tehdä ylipäätään ihan niitä tavallisia juttuja. Me aikuiset ei voida olla niin vieraantuneita noista asioita, jos lapsetkin tähän pystyvät.

Tehdään jokainen parhaamme, kannetaan kortemme siihen yhteiseen kekoon, josta meidän lasten ja tulevienkin polvien on vielä ammennettava. Yhdessä rintamassa, yhteisellä päämäärällä. Ja jos ei itselle, niin ajatellen hyvää ainakin jollekulle toiselle! ♡

Meillä syödään tänään pullaa. Rakastan leipomista ja se onkin mitä parhain tapa viettää aikaa ihan vain kotona.


36 Responses to “#stayhome”

 1. Johanna sanoo:

  Aivan huippua tekstiä, kiitos!

 2. Amanda sanoo:

  Sodassa aikoinaan maamme presidentin puoliso pyysi kansaamme rukoilemaan Jumalaa maamme puolesta. Olisiko aika meidänkin rukoilla maamme ja koko maailman puolesta. Kiitos blogistasi😊

  • Surullista, että juuri tuollainen yhteinen henki ja yhteinen rintama tuntuu juuri nyt puuttuvan. Jää väkisinkin pohtimaan, mitä pitää tapahtua ennen kuin sellainen syntyy. 😔
   Kiitos sinulle. Aurinkoa viikonloppuun! ☀️

  • Marita sanoo:

   Niinpä, kansa joutui nöyrtymään sotien aikana. Ehkä nyt olisi sama tilanne jälleen..?

 3. meri sanoo:

  Mistä tuo ihana paita on? :) tosi söpö

 4. Sh sanoo:

  Erinomainen teksti! Kiitos, että vaikuttajana tuot asiaa esille! Sairaanhoitajana, äitinä ja tyttärenä pelottaa miten tämä päättyy. Todella toivoisin, että nyt kaikki ottaisivat asian vakavasti ja malttaisivat pysyä kotona meidän kaikkien vuoksi!

  • Kiitos! ❤️ Nyt tuli vahvasti se fiilis, että pakko sanoa jotakin painavaa.
   Toivotaan nyt parasta. Sitä että systeemi ja yksilö kestää ja sateen jälkeen tulee taas poutaa. ❤️

 5. Kati sanoo:

  Niin totta, pysytään kotona ❤️
  Huippu kirjoitus!!

 6. Bea sanoo:

  Tosi hyvä kirjoitus, kiitos!🙏
  Tätä menoa meillä on pian pakko ottaa käyttöön Italian ja Espanjan kaltainen ulkonaliikkumiskielto.
  Kuvista haluan sanoa, että teet todella kauniita pullia 👍😊

  • Voi kiitos! ❤️

   Kyllä, jos me ei itse osata käyttää järkeämme, jonkun on pakko tehdä päätöksiä meidän puolesta!

 7. Sanna sanoo:

  Juurikin näin🙏
  Ollaan kaikki kotona ja vältetään kaikkea ylimääräistä ja ei-välttämätöntä, vaikka se ehkä tylsää voi ainakin ajoittain olla.
  Mm. koulujen, oppilaiden, huoltajien ja opettajien uskomattoman venymisen ja sopeutumisen jälkeen on suorastaan oksettavaa nähdä uutiskuvia bilettävistä snoukkaajista tai jonoista kauppakeskuksen avajaisissa.
  Kiitos Emilia!💕

  • No just tämä! Tekee niin vihaiseksi. Miten itsekästä ja lyhytnäköistä. 😡

   Aurinkoista viikonloppua sinne! ☀️❤️

 8. Rachel sanoo:

  Kiitos vahvasta kirjoituksesta ja valitettavasti tuo kaikki on totta! Tulee meille vielä se ulkonaliikkumiskieltokin kun ihmiset ei nyt usko. Maailman tilanne huolestuttaa ja välillä tuntuu ettei pää pysy kasassa vaikka luulen että tämä on vasta alkua. Yritän myös tehdä niitä arkisia asioita mitä muutenkin, leipomista, ruoanlaittoa, ulkoilua. Ihanaa kun aurinko paistaa! Voimia myös sinulle!

  • Mä mietin, että vähintään yhtä tärkeää kuin näiden ohjeiden kuunteleminen, on se että pidetään itsestämme huolta. Ja siihen kuuluu juurikin se positiivisen arjen ylläpitäminen. Tehdään asioita, jotka tuottavat iloa. On paljon mitä voi tehdä kotona ja luonnossa kulkiessa. Pidetään oikea asenne! ❤️

   Voimia ja aurinkoa viikonloppuun! ❤️☀️

 9. Minttu MAMI GO GO sanoo:

  No just näin! Mulla tuli ihan itku tätä lukiessa. Ollaan yli viikko oltu vain kotona, pidetty kotikoulua, yritetty selvityä omien töiden kanssa ja murehdittu tulevaa, raha-asioita, koko maailman, riskiryhmiin kuuluvien läheistemme ja lapsiemme tulevaisuutta ja terveyttä. Noin niinkun alkuun. Ja silti tarjottu apua tuntemattomille, ettei heidän tarvitisi altistaa itseään. Sitten tuolla mummot ja papat (ja monet muut) istuu kauppakeskuksissaa kahvilla, osallistuu 9 hengen pilatekseen eikä hittoakaan välitä muista. Tuntuu niin epäreilulta, että me ollaan täällä vedetty itsemme jo ihan tiukille koko yhteiskunnan edun takia, mutta jotkut vähät välittää.

  • Mä niin pystyn samaistumaan teidän arkeen. Tuntuu tosi tosi epäreilulta, että toisia ei lainkaan kiinnostaa. Suututtaa. Mä en oikeasti edes pysty ymmärtämään, että miksi joku ei nyt pysty ottamaan tätä vakavasti. Ei mahdu päähän. 😞
   Tsemppiä teidän arkeen. Voikaa hyvin! ❤️

 10. Ulla sanoo:

  Allekirjoitan tekstisi täysin! Toivon niin kovin että ihmistä voisivat katsoa nenäänsä pidemmälle ja luopua itsekkyydestä edes hetkeksi. Kiitos että kirjoitit aiheesta!

  • Kiitos! Nyt olen iloinen, että uskalsin kirjoittaa. Ja toivon todella, että teksti olisi tavoittanut jonkun sellaisenkin, joka ei ehkä ennen ajatellut miten ison panoksen muut ovat asialle jo antaneet.
   Aurinkoista viikonloppua sinne! ❤️☀️

 11. Seija sanoo:

  Hei ja kiitos upeasta tekstistä. Hieno sisältö. Ja totta joka sana.
  Tänään puhuttiin miehen kanssa, pian on ulkona liikkumis kielto ja niin uutisissa jo uudellemaalle väläyteltiin.
  Ja asia mikä itseäni on mietityttäny, miksi ihmiset ei viihdy kotona. Koti ihmisenä en sitä ymmärrä. On myös vanhempien vastuulla kun koulut ja harrastukset on tauolla, sitten nuoret kerääntyy suurin joukoin kaupungille.
  Tänään oli pakko käydä kaupassa, tuntui että kaikki käveli päälle.
  Olen riskiryhmään kuuluva, minulla on astma ja polvessani on keinonivel, juuri pariviikkoa sitten olin leikkauksessa.
  Kaikkea hyvää, kotoillaan ja mennään metsään ja pestään kädet. Ja uskotaan hyvään, että me selvitään.

  • Totta se on, että kohta se ei enää ole meidän päätettävissä.

   Mä olen miettinyt samaa. Itse viihdyn kotona ja olen aina viihtynyt. Tuntuu hassulta, että ihmiset on niin vieraantuneita ihan vain kotona olemisesta.

   Voimia sinne ja aurinkoa viikonloppuun! 🙏🏻❤️☀️

 12. rmariannas sanoo:

  Isovanhempamme pyydettiin sotaan ja meitä pyydetään istumaan sohvalla eikä siihen edes kyetä! On kyllä melkoisen surullista ja väistämättä ajattelee kuinka pumpulissa ollaan eletty täällä Suomessa kun ei oteta ohjeistuksia ja tilannetta vakavasti.

  • Just tämä! Ja toiset joutuivat sodassa jättämään kotinsa. Nyt siellä saisi oikein luvan kanssa pysyä. Ei pysty ymmärtämään! 😞

 13. Ninni sanoo:

  Täyttä asiaa jokainen sana ja oikein hyvä kun otit kantaa! Näinhän se on että maailma romahtaa jos MINÄ en pääse sinne kuntosalille koska MINÄ olen niin tottunut urheilemaan (miten olisi jumpat ja kehonpainoliikkeet ihan siellä kotona?) MINÄ olen loukkaantunut koska ikärasismi (se ikäihminenkin ei ole vain potentiaalinen uhri, vaan myös uhka muiden terveydelle mikäli ei ohjeita noudata) MINÄ olin sopinut tälle viikolle kissanristiäiset, MULLA on oikeus, MUA ei voi rajoittaa. MINÄ,MINÄ,MINÄ. Toivon että tästäkin kriisistä seuraisi jotain hyvää ja oppisimme edes himpun verran nykyistä enemmän asettumaan toisen ihmisen asemaan. Toivottavasti siihen mennessä oppirahat eivät tule olemaan liian suuret.

  • Niinpä. Jossain tulee taitekohta, jolloin suuri osa ihmisistä ymmärtää luopua oikeuksistaan yksilönä. Nähdään isompi kokonaisuus. Se voi kuitenkin tulla liian myöhään. Ja surullisinta on, että kaikki eivät ymmärrä koskaan. 😔

 14. Kaarin sanoo:

  Aamen🙏 ja kiitos kun otat kantaa! Juuri puhuimme miehen kanssa että se mikä itseä tässä kriisissä kannattelee on ajatus siitä että olemme kaikki samassa veneessä, jokaisen on nyt kannettava vastuunsa. Ja kuinka mielipuolista on tajuta että toiset aikuiset ihmiset nostavat edelleen omat tarpeet tämän kriisin edelle.

  • Niinpä. Se, miten joku nyt itsekäästi laittaa oman napansa muiden edelle on todellakin mielipuolista. Tekisi mieli huutaa, että havetkää. Samassa veneessä ollaan kaikki ja vastuu pitää kantaa yhdessä!

 15. Kaarin sanoo:

  Mietin myös millaisen mallin tälläinen välinpitämättömyys antaa lapsille kriisiin asennoitumisessa. Että annetaan sellainen kuva että on olemassa rajoituksia mutta ne eivät meitä koske kuitenkaan, tai että niitä on ok kiertää kun sopivasti asiaa itselleen perustelee. Kansakuntaa uhkaavan kriisin keskellä äärimmäisen tärkeää on kuitenkin ihmisen kyky sopeutua, mukauttaa omaa toimintaa yhteiseksi hyväksi.

  • No just tämä! Mä ymmärrän, että teinit on vaikeita. Mutta säännöt on sääntöjä ja niitä on noudatettava. Ei me voida opettaa lapsille, että jokainen rajoitus on tehty rikottavaksi. Ei tavallisessa arjessakaan, koska sitten kun tulee tällaiset tilanteet, pitää pystyä ymmärtämään, että sääntö on tehty noudatettavaksi. Aikuiset esimerkkinä muille. Se tässä nyt mättääkin, että meillä aikuisilla ei ole yhteistä rintamaa ja yhteistä päämäärää. Ja miten sairasta se on! 😣

 16. Outi Syrjänen sanoo:

  Loistava kirjoitus!❤️

 17. -A- sanoo:

  En voi muuta sanoa tai ylistää tarpeeksi, mutta oli kyllä hieno kirjoitus! Kiitos siitä! Hyviä vointeja sinulle ja perheellesi.

  • Kiitos! ❤️ Tuntuu ihan mielettömän hienolta, että saan näin paljon tukea tekstilleni ja koen, etten joudu seisomaan viestini kanssa yksin. ❤️
   Hyviä vointeja myös sinne ja aurinkoista uutta viikkoa!