Tähän päättyy juhla ja biletys

29.9.2020

Syyskuu tekee loppuaan ja vaikka kasvihuoneessa vielä osa kasveista kurkottaakin ylöspäin, on myös niitä, joiden lehdistö roikkuu masentavasti maata kohti.

Siitä huolimatta, että tykkäänkin tavallaan syksystä (siis aurinkoisista alkusyksyn päivistä ja kirjavasta luonnosta) tämä vuodenaika aiheuttaa aina jonkinlaista haikeutta. Kesä on kuin juhla. Siihen aletaan valmistautua jo aikaisin keväällä, tai vuoden vaihduttua. Mietitään keitä kutsutaan ja mitä tarjotaan. Pohditaan kasvatettavien kasvien erityisruokavaliot ja plaseerataan kukat auringon ja varjon mukaan. Taimien kasvamista seurataan kuin olisi pyydetty vastausta kutsutuilta ja lopulta luonto puhkeaa kukkaan ja näky on kuin Royal Ascot. Pelkkää, väriä, riemua ja kimmallusta. Bileet ovat alkaneet!

Koko kesä tarjoillaan drinkkejä kasveille, hoivataan ja hellitään ja nautitaan aamuvarhaisesta iltamyöhään. Kiitetään lahjoista, jok’ikisestä tomaatista tai salaatinlehdestä ja mietitään lahjuksiin perustuen kuka saa kutsun myös ensi vuonna. Vähemmän anteliaat, käytökseltään hankalat tai muuten happamat vedetään vieraslistalta yli. Näitä ei kutsuta ensi vuonna.

Ja sitten tulee syyskuu. Bileet väsähtävät ja kasvit alkavat nuokkua ja näyttää surkeilta. Vielä yritetään elvyttää, nyppiä, boostata ja pitää lämpimänä, mutta minkäs teet. Osa nuokkuu pöydällä ja osa pöydän alla. Sisäänheiton sijaan pitääkin toimia ulosheittäjänä.

Ja ihan kohta juhlat on juhlittu ja sitten on jäljellä vain se armoton siivoaminen. Ja kun sekin on viimein tehty, olo vain tyhjä. Kaikkensa antanut, mutta ennen kaikkea tyhjä. Eikä siihen oikein auta, vaikka jossain ruska vielä välkkyisi kuin neonvalot jatkoille houkutellen. Ne omat bileet oli siinä, eikä auta kuin odotella ensi kevättä ja kesää. Sitä, että jälleen innostuu ja tekee asioita taas ehkä pikkuisen viisaammin. Koska lopulta nämä bileet on kuitenkin kaiken tämän vaivan arvoiset. Ja enemmänkin.


12 Responses to “Tähän päättyy juhla ja biletys”

 1. Avatar Miia sanoo:

  Ihanasti kiteytetty 😃
  Eihän sitä kukaan jaksa koko aika juhlia. Hyvä on välillä hengähtää ja levätä.

  • Just näin. Pari-kolme kuukauttaa tekee ihan hyvää hengähtää ja sitten voikin taas jo tammikuussa aloittaa vieraslistojen miettimisen. 😅

 2. Avatar Eija sanoo:

  Kivasti kirjoitettu, kiitos siitä!

 3. Avatar Teija sanoo:

  Ha haa! Miten mainiota kerrontaa! Tämä teksti sai totisesti hymyn huulille :) Se tunteenpalo, jolla kasveista kirjoitat, kertoo miten paljon niitä rakastatkaan❤️

  • Kiitos, Teija. ❤️ Tunteenpalo on kyllä kova tässä lajissa, mutta samaan hengenvetoon mietin kuinka ihanaa on oikeasti ihan vain harrastaa. Ilman sen suurempia tavoitteita.

 4. Avatar Marja sanoo:

  Siis juurikin näin, tismalleen :D Pakko kyllä tunnustaa, että tässä vaiheessa bileitä alkaa itsekin olla jo hieman väsynyt ainaiseen juomatarjoiluun ja paikkojen siistimiseen… vaikka toisaalta ei millään haluaisi vielä kohdata valopilkkuakaan. Vielä olisi paljon uusia nuppuja kohdattavana mutta taitavat raasut väsähtää ennen kukkaan puhkeamistaan. Kuten juhlien järjestäjäkin. Siksi ajattelinkin siirtyä suoraan jouluvaloihin, järkkäämättä mitään sen kummempia syysbileitä kanervineen. Olo on haikea ja tyhjä mutta toisaalta, tekee hyvää hetki levähtää ennen seuraavan kesän juhlia. Niiden suunnitteleminen on alkanut tosin jo… ennakkotilausten muodossa :D

  • Ennakkotilaukset kuulostaa hyvältä! 🙌🏻🤩 Itse skippaan syyskarnevaalit myös. En oikeastaan ole koskaan ymmärtänyt koristekaaleja sun muita. Ne on niin hetkellisiä, ettei oikein jaksa nähdä vaivaa. Kohti joulua vaan, niin tulee taas kevätkin nopeammin 😆

 5. Avatar Sanna sanoo:

  Jestas nainen kun sinulla on kaunis puutarha!ja kasvihuone!Kerrassaan kaunista.