Hampaat valkoisiksi kotona

16.10.2016

Äh, edelleen tuntuu vieraalta vilautella hampaitaan, sitä kun on tottunut piilottelemaan hymyään. Mutta lapsuuden telaketjut (siten niitä koulussa kutsuttiin), ovat poissa, ja oikeasti mulla on ihan nätti hammasrivi suussa, tai niin ainakin itse ajattelen. Hammashymyily on silti asia, joka vielä joskus vähän ujostuttaa. Miksi, siihenkin löytyy ehkä vastaus tästä postauksesta. Vuorossa on nimittäin jatkoa Yotuel -yhteistyölle, joka polkaistiin käyntiin jo keväällä. Jos et yhtään muista, mistä oli kyse, käy lukaisemassa aiemmat postaukseni pohjustukseksi: Hymyile itsesi Madridiin ja Valkaisevat totuudet.

Yhteistyö tosiaankin starttasi valkaisevien, ja pinttymiä poistavien hammastahnojen käytöllä, ja huipentuu nyt lopulta hampaiden kotivalkaisuun. Matkan varrella on kuitenkin tullut opittua valtavasti uutta, ja kumottu muutama vanha uskomuskin. Jälleen kerran vähän viisaampana ja ehkä entistä enemmän niitä lapsuuden oikomisia ja ahkeraa hampaidenpesua kunnioittaen.

yotuel-8

Kotivalkaisua varten kävin teettämässä muotit hampaistani hammaslaboratoriossa ja tämän jälkeen tein valkaisun käyttöönottokäynnin hammaslääkärin pakeilla. Hampaiden kunto tarkistettiin, ja hammaskivet putsattiin pois. Hammaslääkäriltä sain paljon tietoa hampaiden valkaisemisesta, itse hampaan rakenteesta ja mielenkiinnolla imaisin itseeni myös tietoa hampaiden, ja sen vaaleuden, psykososiaalisesta merkityksestä.

yotuel

Ihan alkuun me lähdimme kuitenkin hammaslääkärin kanssa liikkeelle siitä, että mittasimme (jep, hassu laite teki homman) omien hampaideni värin. Hammasvärikartalla ylähampaani asettuivat toiseksi valkoisempaan ryhmään ja alahampaani kolmanneksi vaaleimpiin. Hammaslääkäri näytti myös muutaman sävyn sinertävän valkoisista hampaista, ja totesi, että on olemassa myös keinotekoiset valkoiset, joita tässä projektissa ei nyt tavoitella. (Huokaisin helpotuksesta!) Lisäksi lääkäri muistutti, että silloin kun puhutaan luonnollisesti valkoisista hampaista, minun tulee ymmärtää, että jo lähtökohtaisesti vaaleat hampaani eivät tulisi kokemaan muutosta, jonka häikäisee ystäväni. Ja tässä kohtaa pääsimme mielestäni siihen asian ytimeen: Ihminen huomaa itse pienenkin muutoksen, ja se vaikuttaa oloomme ja siihen, miten koemme itse itsemme. Kuvittele vaikkapa tilanne jossa olet tiputtanut 2-5 kiloa painoa. Sen verran, että tunnet, kuinka pahin turvotus on poissa ja housunnappikin sujahtaa taas paremmin kiinni. Kukaan ei kuitenkaan vielä kysele, että oletko laihtunut. Ei, muutos on pieni, mutta itsetunnossasi sen merkitys on valtava. Ryhtisi paranee, ja koko olemus tuntuu jotenkin paremmalta. Tästä samaisesta tunteesta on kyse silloin, kun hampaidenvalkaisulla haetaan vain yhden tai kahdenkin pykälän muutosta. Toki kotivalkaisulla päästään näkyvämpiinkin tuloksiin, mutta silloin lähtötilanne vaatii luonnollisesti enemmän mistä valkaista.

Puhuimme paljon valkoisten hampaiden merkityksestä myös siinä, miten näemme toisemme. Pohdimme valkoisen hammasrivistön vaikutusta työhaastattelutilanteessa, ja ihmistenvälisessä kanssakäynnissä. Myönnän itsekin, että valkoiset hampaat antavat mielestäni huolitellumman kuvan ihmisestä, vaikka sillä ei itse huolitellun kanssa olisikaan mitään tekemistä.

Opin hammaslääkärikäynnilläni paljon myös hampaiden rakenteesta. Kiille suojaa hammasta, ja usein valkaiseva apu löytyykin jo hammaskiven puhdistamisella ja poistamalla pinttymiä kiilteen pinnasta. Itse olinkin tehnyt tätä jo jonkin kuukauden käyttämällä Yotuelin hammastahnoja. Valkaisu taasen menee kiilteen ohi hammasluuhun asti, ja vaalentaa sitä. Vaikka hammaskiilteen alunperin kai onkin tarkoitus juuri suojata hammasluuta, kiille kuluu ajanmyötä, ja alkaa päästämään pienistä halkeamista värjäytymiä hammasluuhun asti. Suurin tekijä on ikä, tai oikeastaan aika, joka haurastuttaa hammaskiillettä. Myös esimerkiksi hapot tai hampaiden narskuttelu aiheuttavat mikroskooppisen pieniä hiusmurtumia hammaskiilteen pintaan. On siis täysin luonnollista, että vanhemmiten hammasluu alkaa tummumaan. Opinpa senkin, että on melko normaalia että ihmisen kulmahampaat ovat muuta rivistöä hiukan tummemmat.

yotuel 2

Koska hampaiden valkaisu jakaa mielipiteitä ja siihen jos mihin liitetään ihmeellisiä uskomuksia, päätin kysyä lääkäriltä suoraan:

Kuluttaako hampaiden valkaisu hammaskiillettä niin, että valkaisun jälkeen hampaat tummuvat helpommin?
Ei. Turvallinen hampaidenvalkaisu ei kuluta kiillettä, päinvastoin, nyt kyseessä on tuote, joka myös hoitaa kiillettä. Valkaistu hammas ei tummu valkaisematonta yhtään helpommin.

Jotta hampaidenvalkaisusta olisi hyötyä, pitääkö nyt lopettaa kahvin, teen ja punaviinin nauttiminen? Tähänkin sain suoran vastauksen, ei missään nimessä! Koska hampaiden valkaisulla haetaan jotakin kivaa ja ekstraa elämään, olisi typerää, että se olisi muista nautinnoista pois. Tummentuvia poistava hammastahna on hyvä apu päivittäisiin pinttymiin, mutta kahvin, teen ja punaviinin soimaaminen on turhaa. Usein unohdetaan, että ruoka ja mausteetkin aiheuttavat ajan myötä pinttymiä. Hammaslääkäri jopa kertoi, että ainoa tapaus, jonka hän voi nimetä juomalla tummentuneista hampaista on viinien maahantuojalla, joka  pyörittelee punaviinin makuja suussaan vuodesta toiseen päivätyökseen. Normaalisti juoma kun yleensä niellään, eikä jätetä suuhun.

Entä miltä kotivalkaisu tuntuu? Helppoa se on ainakin. Pienestä ruiskusta annostellaan valkaisevaa ainetta muotteihin niin, että ainetta on vain hampaan etuosaan osuvassa kohdassa muottia. Omat muotit sujahtavat suuhun kuin sormikas, ja niiden kanssa pystyy vallan hyvin puhumaankin. Ehkä ässä suhahti aluksi hiukan helpommin, mutta omien muottien istuvuudesta kertoo se, että kun irvistin mieheni naaman edessä ja käskin katsoa hampaitani, hän kysyi vain, olinko valkaissut hampaani, vai mitä. Muotteja ei edes huomaa, joten kävinpä joskus kaupassakin ne suussani. Valkaisu suositellaan tehtäväksi kuuriluontoisesti maksimissaan kolmen viikon jaksoja. Itse noudatin lääkärin suositusta, joka kohdallani oli tunti päivässä, kaksi viikkoa vuodessa. Tuloksena sain valkoiset hampaat, oikeastaan valkoisemmaksi näitä tuskin luonnollisin keinoin saa. Ja miehen mielestä eron huomaa, vaikka vakuutin kyllä, että on ihan ok, vaikkei hän sitä huomaisikaan. :)

yotuel-1

Tämä matka hampaiden parissa antoi paljon. Tuntuu hassulta, että minä, lapsuuden ”torahammas”, ”rautahammas” ja ”telaketju”, joka likipitäen asui hammaslääkärin vastaanotolla, pääsi vasta nyt sinuiksi hampaidensa kanssa – ja kaiken sen kanssa, mikä hampaisiin liittyy. Ymmärrän nyt paljon paremmin omia tuntemuksiani ja hampaiden merkitystä omaan sosiaaliseen käyttäytymiseeni. Yotuelin hammastahnat jäävät käyttöön, sillä jatkan kahvin, teen ja punaviinin nautiskelua, kuten elämästä nautiskelua ylipäätään. Ikävä ei ole myöskään hammastahnan vaahtoa, joka pitkän ajan jälkeen sai minut tässä taannoin lähes oksentamaan.

Loppuun pieni arvonta! Nimittäin nyt olisi tilaisuus voittaa pari lippua 5.11. järjestettävään Inspiration Blog Awards -gaalaan (juhla on K-18). Osallistu kahden lipun arvontaan jättämällä tähän postaukseen kommentti, jossa kerrot, miten hoidat hampaitasi! Kilpailun säännöt löydät täältä, ja osallistua voit 23.10. 2016 asti.

Huisia sunnuntaita kaikille!

Yhteistyössä Yotuelindiedays-ja-brm-yhteislogo

Tallenna

Tallenna

Tallenna


27 Responses to “Hampaat valkoisiksi kotona”

 1. Hei!
  Olen käyttänyt yotuel hammastahna kevästä saakka kun osallistuin kyselyyn ja olen eriittän tyytyväinen hammastahnaan,harjaan hamppaat kaksi kertaa päivässä,ja huomaan että hampaat valentunut ,toki kävin suuhygiensilä täää syyskuussa ja ja hän poisti hammaskiveä ja kiilotti hampaat.Mikä on on hyvä tässä hammastahnassa on että se ei vahtoa.Käytän myös hammastikkua sillein että puhdistan hampaiden välit aamuin ja illoin,vähentää hammaskiven kehitymistä,olen todenunt että mulle parempi käyttää hammas tikkua kuin lankaa,kesti useampi vuosia ennen kuin rupesin käyttää hammastikkuja,vaikka oi kehotettu näin tekemään..lopputulos on vähemmän hammaskiveä.

  • Mä muuten tykkään myös tikusta lankaa enemmän. :)

   Ja olen kanssasi samaa mieltä, nuo tahnat kyllä vaalentavat hampaita ihan silmin nähtävästi!

 2. Kaura sanoo:

  Lankaus, sähköhammasharjapesu, suuvesi ja hyvä puhdas ruokavalio.

 3. Sari sanoo:

  Ihanan värinen paita! Mistähän mahtaa olla? :)

 4. Maria M sanoo:

  Hampaiden hoito rutiinit ovat olleet kauan samat eli pesu 2 krt/vrk, hammaslangan käyttö usein (ehkä liiankin usein), hammaslääkärillä käyn joka vuosi ja hammaskiven poistossa 2 krt/vuosi.

 5. Marjah sanoo:

  Sinulla on todella kauniit ja ehjät ja puhtaat hampaat! Nauti niistä! Sinulla on hyvä hammaslääkäri, ihanaa että olet sellaisen löytänyt :) T: julkisen puolen suuhygienisti joka kovasti haluaisi tehdä valkaisuja mutta julkisella nou nou :)

  • Valitettavasti tämä hammaslääkärikäynti oli ainoa laatuaan. Nimittäin varasin ajan Helsinkiläiseltä hammaslääkäriasemalta, kun teetin muotit myös Helsingissä, niin näin kävi helposti.
   Mun hampaat on tähän asti hoidettu aina julkisella puolella, ja olen kyllä siihen tyytyväine. Tosin mulla on oikomisten jälkeen ollut helpot hampaat. Ainoastaan hammaskiveä on jouduttu välillä putsaamaan, mutta vähäistä sekin. Viisaudenhampaatkin ehti oikomishoitoni tehnyt hammaslääkäri poistaa ennen kuin jäi eläkkeelle. :)

 6. Hurmioitunut sanoo:

  Kyllä, muistan jo edellisen hammashoitojaksosi ja sain uutta tietoa. Tuo on kyllä ihan totta, että pienillä asioilla on suuri merkitys. Ei tarvitse sellaisia pimeässä hohtavia hampaita (vrt. Frendien Ross) jotta tuntee olonsa kauniiksi ja itsevarmaksi. Minäkin olen vaihtanut vaahtoavat hammastahnat toisiin. Aluksi vaati totuttelua, mutta nyt en vaihtaisi takaisin. Asiasta toiseen tuo paita on kaunis ja väri saa kasvosi hehkumaan.

  • Hih, kiitos. :)

   Joo, mä tykkään puhua muutoksesta ylipäätään siellä asteikolla ”luonnollinen”. Hohtavan valkoiset hammaskuoret, ihonkiristykset tai vihreät hiukset ei ole mun juttu. Mutta maailma on menossa vähän siihen suuntaan, että kaiken tarvisi olla hirveän suurta ja näkyvää. Että kaiken pitäisi olla jotenkin maksimaalista. Kun kuitenkin aika moni hymy piristyisi ihan vain tavallisesta turvallisesta valkaisusta ja hymy usein myös tekee ihmeitä ihmiselle muutenkin. :)

 7. Anne sanoo:

  Harjaus kaksi kertaa päivässä ja loistavilla ”hammasvälitikuilla” puhdistaminen iltaisin. Suuhygienistiläl kerran vuodessa.

 8. katariina sanoo:

  Huomenta Emilia. Hoidan hampaitani tavalla mikä opetettiin lapsuudessa sejkä kotona että koulussa, 2 krt.harjaus päivässä ja fluoraus silloin tälloin, hammaslanka AINA veskassa. Ikävä kyllä kärsin pahasta yöpurennasta, eli kisko käytössä, ilman ei pärjää. Juuri nyt olen relaksanttia vailla, niin jumiin purrut suu-ja kaulalihakseni. (Lääkäriin..) Katson ihaillen purukalustoasi ja hammaslääkärisi kuulostaa asiantuntevalta, ilmeisen hyvissä käsissä olet! Aikoinaan olen myös valkaissut kotona, mutta nykyään hampaat kovin arat vihlonnalle etten enää uskalla. Kunpa vain heräisi leukaperät levänneenä olisin tyytyväinen, sitä odotellessa..pyrkimyksenä stressitön elämä, ja kuten tiedämme sehän on helppoa hmm..Iloista päivää kauniiseen kotiisi!

  • Oih, mulla epäillään myös lievää yöpurentaa. En itse tiedosta, ja mieskin kieltää kuulleensa, mutta hampaissa näkyi pientä kulumaa.
   Ikävä vaiva, jonka olen kuullut vaivaavan monia. Voi kun siihen stressiin voisi helpommin vaikuttaa.
   Terveisin: Kova stressaaja myös. :(

 9. sinii sanoo:

  Rrakastan hampauiden pesemistä! :D Aamulla pesen hampaat aina ensimmäisenä ja illalla viimeisenä. Voisin pestä tosin useamminkin… Hammaslankaa pyrin käyttämään viikoittain sekä purkkaa syön silloin tällöin…

 10. Elina sanoo:

  Hampaanhoitorutiineihin liittyy harjaus 2 kertaa päivässä ja iltaisin hammasväliharjan käyttö. Käyn vuosittain hammaslääkärillä tarkastuksessa. Valkaisua en ole kokeillut ja jotenkin nämä mainitsemasi ennakkoluulot valkaisuun liittyen on itselläni mielessä joten osaksi valkaisu jäänyt tästä syystä tekemättä. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Ja ihana paita! Mukavaa syksyä!

  • Hampaidenvalkaisulla on aina ollut riesanaan pelottavat uskomukset, mutta valkaisuja on monenlaisia, ja kun ammattilaisten kanssa yhteistyössä tekee, saa varmasti ne parhaat tulokset. :)

 11. maarit sanoo:

  moi!
  hampaanhoitorutiinit hallussa kiitos hyvän hammaslääkärin- huolelline harjaus 2 kertaa päivässä sekä lankaus päivittäin- näin vältytäänhammaskiveltä!
  mistä ihananvärinen neuleesi on?? Todella pirteä väri?

 12. Milla sanoo:

  Pesen hampaat kahdesti päivässä ja hammaslankailen päivittäin :) Hyvin ovat säilyneet!

 13. Marja sanoo:

  Hampaiden hoitorutiinit päivittäisiä. Pesu aamuin illoin Youtuel hammastahnalla, käytän illalla myös hammaslankainta tai hammasväliharjaa. Yritän myös MUISTAA suun huuhtelun aterian jälkeen hmmm…Hammaslääkärissä ja suuhygienistillä käynti kerran vuodessa kuuluu myös rutiineihin. Että sillee

 14. Sirpa sanoo:

  En ole uskaltanut mitään valkaisevia käyttää

 15. carlalalaaa sanoo:

  pesemällä aamuin&illoin, syömällä purkkaa ja hammaslangalla!

 16. Kere sanoo:

  Säännöllinen aamuin ja illoin harjaus ja välillä hammaslankaa

 17. Sofia T sanoo:

  Hoidan hampaitani harjaamalla niitä aamuin ja illoin, tarvittaessa myös päivällä. Hammaslanka ja tikut kuuluvat myös iltaisin hoitorutiineihini!

 18. Suski sanoo:

  Hampaiden harjaus aamuin illoin, langoitus ja suuvesi ovat päivittäinen hampaiden pesurutiinini. Olen myös kokeillut 3D crest white hampaiden valkaisu liuskoja, joiden tehtävänä on puhdistaa hampaiden pintaa. Mielestäni kuitenki yksi tärkeä hampaiden värjääntymistä estävä kikka on se, että vältän kaikkea mikä värjää hampaita muun muassa limuja, teetä ja kahvia en juo ollenkaan. Pitää kuitenkin nauttia elämästä joten kohtuus siis kaikessa :)

 19. Marja-Leena Alamettälä sanoo:

  Peruspesut ja hoidot hampaille. Säännöllinen hammaslääkärissä käynti.

 20. Satu sanoo:

  Moikka,
  Perus hampaiden pesu ja lankaus.Ja käyn säännöllisesti hammaslääkärissä