{ sinkitty hektar }

19.11.2014

Ihan oikein arvasitte, vatipään vati todellakin oli valaisin, ja tarkemmin Ikean Hektar, jonka olin spreijannut harmaaksi.

Etsin pitkään keittiön ruokapöydän päälle kahta isokokoista valaisinta. Koska tämä on keittiö, eikä vain ruokailutila, karsin tekstiilivalaisimet heti pois pelistä. Mitään ihan hirmuista rakastumista en kokenut löytämieni yksilöiden kanssa, ja 250€ per valaisin tuntui aika kalliilta. Se olisi kertaheitolla 500 euron paukku. Ja, entä jos ei ole ihan varma!?
Ikean isokokoinen Hektar -valaisin oli malliltaan kiva, mutta kaksi mattamustaa valaisinta keskellä huonetta veisivät kaiken huomion, eikä ne nyt niin hienoja kuitenkaan olleet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sinkkimaalia olen spreijaillut vähän sinne sun tänne, se on ihan kelpo tavaraa, ja esim. säilykepeltipurkista taikoo äkkiä kivan istutusastian sinkkimaalin avulla. Todellinen sinkkimaalihurmos tuli viime keväänä, kun spreijasimme nykyisen työhuoneen tulisijan kipinäalustan (vai mikä se on viralliselta nimeltää?!), joka oli sellainen kuparinvärinen ja  rumaksi hapettunut. Mun tehtävä oli ollut hommata se uusi alusta siihen mennessä, kun uuni kannetaan paikalleen. Tietysti olin unohtanut koko jutun, ja kiireessä keksin komerossa lymyilevän maalipurkin.

Sinkkimaalin sävy on kaunis mattaharmaa, ja ajan myötä se saa myös hiukan eloa pintaansa. Niinpä nappasimme pari suurta Hektaria mukaamme samalla, kun haimme keittiön altaan, ja eilisen päivän suhauttelin maalia menemään. Ihan ei riittänyt yksi pullo per valaisin, tosin joku parempi maalari varmaan osaisi maalata vähemmälläkin maalilla. Hintaa tuli siis kahdelle valaismelle n. 170 euroa, ja sinkkimaaliakin jäi melkein täysi pullo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vasta yksi valaisin on katossa, sillä toiselle pitää sähkömiehen vielä vedellä virtaa. Eikä tämä yksikään ole ihan lopullisella paikallaan, mutta halusin mallata valaisinta kattoon. Ne nimittäin näyttivät lattialla niin hurjan suurilta, että pelkäsin jo tehneeni virhearvion. Katossa tuo näyttää kuitenkin ihan kivalta ja kolmemetrisen ruokapöydän päälle kaksi valaisinta sopii oikein hyvin. Pidämpä myös siitäkin, että vaaleanharmaa valaisin ei vie huomiota noilta Tine K:n mustilta seinätarjottimilta. Ainoastaan tuota valaisinten ketjuosaa jäin miettimään. Ehkä siihen sopisi jokin paksumpi ja raffimpi kettinki. No, pitää mutustella!

Mutta nyt toivottelen kivaa iltaa teille!


24 Responses to “{ sinkitty hektar }”

  1. Essi says:

    Ah, miten ihana! Takuulla vielä ihanemmat parina. 🙂
    Sinkkispray on kyllä kaikkien aikojen paras maalikeksintö, ihan huikeeta tavaraa! Värin lisäksi myös tuntu maalissa on tosi kiva.

    • Joo, tulee upean näköinen kun niitä on kaksi paikallaan!
      Sinkkimaali on kyllä ihana. Aikaisemmin olin vain näperrellyt joitakin pikkukohteita, mutta se tulisijan alunen näyttää niin kivalta, että oli paako kokeilla myös valaisimeen. Toimii, ja varmaan tällä tuunaisi monen näköiset valonlähteet. 🙂

  2. Muoto ja väri natsaavat täydellisesti yhteen! Täytyypä itsekin tutustua sinkkimaaliin.

  3. Henni says:

    Hei, minulla on ollut myös jonkin aikaa kaksi Ikean “merimies”-tyyppistä hopea/kulta pintaista valaisinta mielessä tuunata uudella värillä,uuteen uskoon, joten kysynkin nyt sinulta, teitkä noille “Hektareille” mitään esivalmisteluja, kuten hioitko niiden pintaa ennen spraymaalia tms.?

    Mieheni, kun oli sitä mieletä, kun sain tämän samankaltaisen päähän piston hankkia spraymaalia noihin omiin tuunauskohteisiini, että helpompi viedä vaan esim. automaalaamoon, että tulee hyvää jälkeä eikä tarvi alkaa itse hiomaan jne. Mutta itse mietin, että silloinhan koko idea katoaa edullisesta DIY-projektista!?! Eli tosiaan olisiko tuo sinkkispray nyt myös ratkaisu omaan lamppuprokkikseeni? 😉

    Mukavaa joulun odotusta ja kivoja hetkiä uuteen keittiöön!

    • Tiedän valaisimen, meilläkin on ollut niitä joskus pari.
      Nehän ovat kiiltäväpintaisia, ja tämä Hektar taasen oli mattapintainen, joten siinä on tietty pieni ero, jos hiomista miettii. Toisaalta, tuo kylmägalvanointi sinkki kyllä tarraa mihin vaan kiinni, ja valaisimet nyt varmaan muutenkaan kovin kovalle kulutukselle joudu, joten unohtaisin sinuna ne hiomiset kokonaan. Toki puhtaan pinnan pyyhit metalliin, ja maalaat sen kuivana.
      Ihan turha viedä parin kympin valaisimia maalaamoon, kun itse ne saa kympillä kuntoon.
      Suihkuta maalia kaukaa, niin saat ohuen kerroksen. Suojaa siis itsellesi iso tila, jossa voit rauhassa suihkia! 🙂

      Mukavaa joulun odotusta sinne myös, ja kivoja maalauspuuhia! 🙂

  4. Creme says:

    Ihana! Ja kuulostaa kokeilemisen arvoiselta tuo sinkkimaali. Mitäs jos valaisimen johto/ketju olisi samaa sävyä oven kahvojen kanssa? Tai tokihan se voisi olla sitä mustaa. Tai sitten keittiön laatikoiden vetimien kanssa sävytetyt…

    • Joo siis nyt tuo ketju on spreijattu samalla kuin valaisimen kupu. Vaan ei mua niinkään sen väri, vaan se muoto. Jotenkin kovin hento, ja kaipaisin jotain massiivisempaa. Johtokin olis toki kiva vaihtaa vaikka kangaspäälysteiseksi, mutta hetken ne saa kyllä ainakin olla näin. 🙂

  5. Jaana says:

    Aivan todella ihana! Hyvä idea!

  6. Marja says:

    No nyt mun on ihan pakko matkia!! Tuossahan on nyt just sellainen valaisin mitä olen keittiöön etsinyt. Montaa valaisinta betonilookilla olen tuijotellut mutta pääasiassa hinta on erottanut mut niistä kaikista. Meillä on niiiin pieni ruokapöytä että yhdellä Hektarilla pärjätään eli hinta pysyy järkevänä.

    Ja tuo maali! Mun on pitkään pitänyt sitäkin hankkia – kiitos siis muistutuksesta 🙂

    • Ehdottomasti juuri se budjettiversio! Voi taivaan talikynttilät, kun olen kauhistellut valaisinten hintoja. Ja siis aina joutunut tuplaamaan ne tietenkin.
      Ei muuta kuin Iksuun ja maalia suhuttelemaan! 🙂

  7. Ihana<3 Meilläkin on Hektar ruokapöydän päällä (vain yksi) ja tykätään todella paljon sen luomasta tunnelmasta ja valosta. Yksi parhaita ostoksia viime vuosilta. Sinkkimaali on mulle ihan uusi juttu. Täytyy laittaa korvan taakse, sillä näyttää erittäin hyvälle.:)

    • No tykästyin myös tuohon valaisimen antamaan valoon. Lastenkin on ollut nyt kiva piirreellä keittiön pöydän ääressä, kun on kunnollinen valo. Velä kun saataisiin se toinenkin paikalleen. 🙂

      Kannattaa kokeilla sinkkimaalia. Tosi monikäyttöinen juttu! 🙂

  8. Anne-Maria says:

    Tosi kiva väri! Musta olisi varmasti ollut liian tumma.
    Meillä vastaava valaisin on vielä mietinnässä, kun menin myymään vanhan

  9. jeba says:

    Kiva idea, tykkään! Mut samaa mieltä sun kanssa kettingistä, että joku raffimpi olisi parempi. 🙂 Mäkään en ole koskaan kuullut sinkkispraymaalista… täytyy laittaa korvan taakse!

    Reipasta päivää. ♡

  10. idahhh says:

    Näyttää huikean hyvältä ja väri on kyllä aivan nappi valinta! Miten sinä onnidtutkin aina saamaan ihan sanattomaksi, niin kaunista aina 🙂 nyt tekisi mieli kaivaa meidän hektar kaapinpohjalta ja maalata se mutta kun ei sille löydy enään oikeen paikkaa 😀

  11. Eija says:

    Kiitos taas hyvästä vinkistä! Meiltä löytyy mökiltä parikin tuollaista kuparista kipinäsuojaa, enkä ole niistä ikinä tykännyt. Nytpä tiedän mitä teen niille ensi kesänä 🙂

    Ja teidän valaisimet ja koko keittiö näyttää todella kauniilta.

  12. Daphnion says:

    Ostettiin olohuoneeseen pronssinvärinen jalkalamppu Hektar ja se on ihana! Myös noi kattolamput näyttää aikas kivoilta. 🙂

Kommentoi