{ ei pelkästään maun vuoksi }

18.2.2015

Tässä alkuvuodesta kun olen tutustunut superfoodien ihmeelliseen maailmaan, tuli uusien makujen ja reseptien lisäksi mietittyä myös erilaisten ravintoaineiden terveyshyötyjä, ja monikäyttöisyyttä. Vaikka Cocovin ja Indiedaysin kampanja noin pääsääntöisesti liittyykin superfood-resepteihin, ajattelin kuitenkin kirjoittaa noista tuotteista hiukan toisesta näkökulmasta.

Kävi nimittäin niin, että tuossa jossain kohtaa vuoden pimeintä aikaa kirjoitin väsymyksestä ja valonpuutteesta. Silloin ihana blogikollegani Maria laittoi Instagramini puolelle vinkin omasta aamun superjuomastaan, jonka avulla kuulemma kone lähti hurisemaan varsin energiseen tahtiin. Juoman pääraaka-aineet taisivat veden lisäksi olla sitruuna, maca- ja MSM-jauhe. Macasta olinkin jo joskus lueskellut, mutta MSM oli niin uusi kirjainyhdistelmä, että sehän piti googlettaa heti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuten tuossa kerroin, kärsin jatkuvista säryistä, jotka söivät niin energiaa kuin mielialaakin. Näitä särkyjä olen joutunut jo vuosia kestämään, ja reumalääkärin mielipide olikin, että kyseessä olisi fibromyalgia. Tavallaan siis vaiva, johon suoranaista lääkettä tai parrannuskeinoa ei ole. Oma oloni vaihtelee paljolti sään mukaan, ja pitkät kosteankoleat syksyt ovat kohdallani pahimpia. No, kun sitten lähdin googlailemaan MSM-jauheen (metyylisulfonyylimetaani) perään, osui eteeni hurja määrä kirjoituksia MSM:n edullisesta vaikutuksesta juuri fibromyalgiaan. Olen luonteeltani skeptinen, mutta jokainen jatkuvan säryn kanssa eläjä ymmärtää, että silloin kun tarjolla on pienikin mahdollisuus parempaan oloon, pitää oljenkorteen tarttua, ja niinpä minä tartuin Cocovin OptiMSM-jauheeseen. Itseäni ei tässä kohtaa juuri kiinnostanut edes piristävän aamujuoman loihtiminen, vaan ihan puhtaasti tuon rikkiyhdisteen nauttiminen ja nopeasti. Niinpä aloitin OptiMSM:n käytön ihan vain sekoittamalla teelusikallisen jauhetta pieneen vesimäärään. Voin sanoa, että hyvää tuo ei missään tapauksessa ole, mutta kulaus kitkeränmakuista vettä on aika pieni hinta paremmasta olosta. Ja päälle kun hutaisee ison lasillisen kylmää vettä, kärsimys kestää korkeintaan sekunin kaksi. Ei siis sen pahempaa kuin esimerkiksi yskänlääkkeen ottaminen.

Entä löytyikö apua?
Ei tainnut kulua viikkoakaan, kun huomasin jo selvän parannuksen olossani. Jos iltaisin istun tunninkin sohvalla, on kipu yleensä ylös noustessa niin suuri, että jalat tahtovat lähteä alta. Pikkuhiljaa tuo nouseminen helpottui, ja saatoin jopa iltaisin nukahtaa kyljelleni. Suurin “kokemus” oli varmaankin se, kun parin viikon päästä istuin taas illalla sohvalla ja katselin mieheni kanssa leffaa. Leffan loputtua nousin ylös, menin kontalleni lattialle ja saalistin sohvan alle pyörineen huulirasvani. Silloin todellakin tajusin, että jotain oli tapahtunut. Tuon kaltaiseen ripeään liikehdintään pitkän paikallaan olon jälkeen, en ole tainnut kyetä vuosiin. Nyt kun olen seuraillut omaa oloani, niin selvästi tunnen iltaisin ne päivät, jolloin MSM-jauheen nauttiminen on jostain syystä unohtunut. Voin siis lämpimästi suositella, mikäli joku tunnistaa tekstistä myös itseään. Varsinaisesti MSM-rikkiyhdiste sopii kuitenkin kaikille ihon ja tukikudosten kunnosta huolehtimiseen, ja liikkuvuuden ylläpitoon. Eli, ihan meidän kaikkien nivelet hyötyvät MSM-jauheen käytöstä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun nyt lähdettiin tälle vähemmän mauttomalle tielle superfoodien kanssa, ajattelin kirjoittaa vielä muutaman jutun kookosöljystä, jonka käytöstä jo aiemmassa postauksessa kyselittekin. Kookosöljy on toki terveellinen vaihtoehto keittiössä, mutta suosittelen öljyn ottamista käyttöön myös kauneudenhoidossa. Kookosöljy nimittäin on mitä ihanin meikinpoistoaine ja latvahoito hiuksille. Cocovin luomu neitsytkookosöljyssä on ihana, hiukan paahteinen tuoksu, ja se levittyy kasvoille helposti. Öljy on purkissa kiinteässä muodossa, mutta ihon lämpö pehmittää sen todella nopeasti. Oma kuiva ihoni on tykästynyt kookosöljyyn todella paljon, ja joitakin kertoja olen levittänyt sitä myös puhtaisiin kasvoin yön ajaksi ikään kuin kosteuttavaksi naamioksi. Ohut kerros imeytyy ihoon, eikä tahraa tyynyliinoja, kuten moni pelkää. Kookoksen öljy siloittaa myös ihanasti niin karheat hiukset kuin hilseilevät sääretkin. Se toimii myös loistavasti kynsinauhojen öljyämiseen ja oikeastaan kaikkeen kosteutavaan kauneudenhoitoon. Puhutaan luonnonkosmetiikasta, ja itse ainakin ajattelen, että jos käytettävä tuote on jotakin, mitä voit syödä, ollaan todellakin sanan luonto äärellä.

Kookosöljyllä on todettu myös muita hyviä vaikutuksia, ja tämä menee nyt taas osastolle “ei ehkä maistu niin hyvälle, mutta kannattaa kokeilla”. Nimittäin kookosöljyllä purskuttelu päivittäin kaappaa suun ja nielun alueen pöpöt, ja tällä konstilla voi hyvinkin välttyä ikäviltä kausiflunssilta. Myönnän, että oma purskutteluni on vähän niin ja näin, sillä minulla on herkkä kyökkä-refleksi ja öljyn tunne suussa vaatii totuttelemista. Ajanmyötä mestariksi, pätee siis kohdallani tässä kohtaa. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aikaisemmat, ne reseptipainotteiset, Cocovi postaukset löydät täältä ja täältä. Ja hei, tuolla kampissivulla on edelleen kisa käynnissä, eli sieltä on mahdollista voittaa itselleen Cocovin tuotepaketti! Kannattaa koettaa onneaan.

Ja, nyt siskot hyvät kaikki vinkit käyttöön! Kertokaa ihmeessä, mikäli olette löytäneet superfoodeista avun johonkin vaivaan! Itseäni ainakin harmittaa vietävästi, että löysin MSM:n vasta tänä talvena. Eli hyvät vinkit jakoon!


33 Responses to “{ ei pelkästään maun vuoksi }”

  1. LeAnn says:

    Heips Emilia!
    Nämä superfood-jutut on todella kivoja lukea, sillä käyttökokemuksia kaivataan. Itse käytän chia-siemeniä smoothien mukana. Vatsa kiittää, kun se toimii. 🙂
    Tuota Msm-jauhetta pitää kyllä kokeilla, koska ainakin rasvana on toimivaa.

    Mukavaa keskiviikkoa! 🙂

    • Mulle myös chia on tehnyt hyvää. Laiska vatsani kiittää, kun se saa kunnolla myllättävää. Tosin muistan ajat kun se ei kestänyt kuitua lainkaan.
      Chia on kyllä ihmeellinen, ja tosi monikäyttöinen. Sitä kuluukin aika paljon jo! 🙂

    • Johanna says:

      Itse puristan appelsiinin ja sekoitan siihen msm jauheen. Samalla tulee c vitamiini. Olen huomannut myös kipujen vähentyneen nivelissä.

  2. Heidih says:

    Kiitos MSM-jauhevinkistä! Mun äidillä on todennäköisesti myös tuo fibromyalgia (ilmeisesti testit eivät tukeneet tätä epäilyä, mutta oireena selittämättömät kivut). Täytyy vinkata tästä äidille. Mahtavaa, jos sulle on ollut jauheesta apua. Ihanaa kevättä!

    • Vinkkaa ihmeessä. Mullakin toinen lääkäri oli sitä mieltä, että on yksi kipupiste liian vähän. No, mutta toi on sairaus, jolle vissiin ei niitä maginaaleja ole niin tarkkaan vedettävissä.
      Toivotaan, että sielläkin löytyisi tästä apua! ❤︎

  3. Mari says:

    Tuo MSM-jauhe on vilahdellut hyvinvointiaiheisilla sivuilla ja blogeissa jonkin aikaa, ja on pitänyt muistaa selvittää, että mitä se tosiasiassa on ja olisikohan siitä itsellekin iloa… kiitos tästä muistutuksesta ja selonteosta, taidanpa ostaa kokeiltavaksi saman tien!

    Oma tuorein ruokahavaintoni ei varsinaisesti ollut superfoodia mutta läheltä liippaa; olen vuosia käyttänyt erikoissuoloja tajuamatta, että niissä ei ole riittävästi jodia. Löysin Voimaruuan luonnollisen suolan, jossa mukana on merilevähippuja jodin saamiseksi helpossa muodossa. Tuntuu, että olo koheni ihan viikossa-kahdessa, kun vaihdoin muut suolat tuohon hieman merelliseltä tuoksahtavaan suolaan 🙂

    • Suola on muuten aika iso juttu! Mulla todettiin joku vuosi sitten suurentunut kilpirauhanen, eli jodin puute oli päässyt jo aika pahaksi. Sen jälkeen olen vitannut kintaalla erikoissuoloille, sillä oma puutokseni tuli ihan vaan liian vähäisen suolan nauttimisen seurauksena. Samoin kuin huiteli verenpaineetkin aika alhaalla.
      Pitääkin katsoa tuo sun vinkkaama. Paljon hyvää olen lukenut näistä terveellisemmistä suoloista, mutta tosiaan tuo jodiasia on mulla aika iso ongelma.

  4. Pia L says:

    Kiitos MSM vihjeestä, kun kärsin myös särystä aina syksyllä ja keväällä. Pitää kyllä kokeilla =) Kiitos! Terkuin Pia

    • Ehdottomasti kokeiluun!
      Mullakin säryt alkavat aina tosi pahoina syksyllä, ja sitten kesällä on paljon parempi kausi. Usein tuli ihan vain sormetkin kipeiksi, vaikka vain hetken näpytteli läppäriä. Tätä ongelmaa ei nyt ole tullut vähään aikaan.
      Toivotaan, että auttaa sullakin! 🙂

  5. Marika says:

    Ohhoh,tai siis tietty vau, että oot saanut avun kipuihin. mutta että jotakin tapahtuu tollee et oikein huomaa ja tuollaisella pienellä jutulla ja vielä luonnollisesti. Hienoa! Tarviikin vinkata asiasta tuttavalleni, joka myös kärsii fibromyalgiasta. Oon kanssa hankkinut kookosta ja käyttänyt sitä lähinnä just iltaisin naamarasvana, välillä jalkoihin jne. Kokeilin myös huulivoiteena, mutta siinä ei kyllä riittänyt kosteutukseksi mulla ainakaan kun huulet jo oli rohtuneet. Ennaltaehkäisevänä vois toimia 🙂

    • Mullakaan ei toimi huulissa. Liian ohutta, eikä jää sellaista kerrosta, mitä huuleni kaipaavat,
      Olen todella yllättynyt tuon MSM:n suhteen. En rehellisesti uskonut tuohon juttuun ennen kuin kokeilin! Eli suosituksia vain eteenpäin! 🙂

  6. inspirations says:

    Hei! Ihanaa, että olet löytänyt noin hyvän avun! Samalla tiellä olen myös ollut tämän vuoden ja tuskin on paluuta. MSM:ää käytetään meilläkin aamujuomissa. Olen yleensäkin lisännyt paljon superfoodeja koko perheen ruokavalioon – ja ainakin meillä sairastellaan äärimmäisen harvoin ja jaksetaan hyvin (juniorit “supersporttaajia”). Yleensäkin koko perheen jaksaminen talven yli on paljon parempaa, kun joka arkiaamu alkaa smootheilla. Käytössä on paljon hyviä jauheita ja öljyjä. Leivonta- ja välipalaherkutkin teen usein raakaleivonnaisina superfoodeista. Hamppuöljy on myös aivan fantastinen, sekä ominaisuuksiltaan että maultaan. Raakasuklaa taltuttaa makeannälän. Erityisen energisoivia minusta ovat viherjauheet (klorella ja kotimainen vehnän- ja ohranoras). Alovera-shotit aamuisin ovat tosi miellyttäviä, puhdistavia ja energioivia myös. Ja mies on saant hyvää apua vatsan toimintaan koivuntuhkauutteesta. Useimmista näistä olen tehnyt postauksiakin: http://favouriteinspirations.blogspot.fi/search/label/low%20carb%3A%20superfood%20%2F%20rawfood
    Ihanaa loppuviikkoa!

  7. Heippa Emilia, olipas mielenkiintoinen postaus! Ja ainakin mulle hyvin ajankohtainen, sillä just tänään ostin tuota OptiMSM-jauhetta : ) Kokeilla en ole vielä ehtinyt. Nuo selittämättömät säryt ovat hyvin tuttuja, sillä olen kipuillut pahenevien lonkkasärkyjen kanssa viime vuodet. On kuvattu useampaan otteeseen, sitä ja tätä koetta otettu, mutta tulosten perusteella olen terve kuin pukki. Tutkimuksia jatketaan edelleen, mutta fibromyalgian mahdollisuudesta minullekin on mainittu. Viime kesänä säryt olivat niin pahoja, että huonoimpina päivinä en päässyt portaita yläkertaan ilman itkua. Monien vaiheiden jälkeen aloitin tekemään muutoksia elämäntapoihini ja suurelta osin jätin esim. valkoisen sokerin ja vehnäjauhojen käytön (blogissakin kirjoitin tästä). Hyvin nopeasti säryt vähenivät, lähes loppuivat kokonaan. Se oli niin ihmeellistä, sitä kun oli jo tottunut siihen, että aina särki. Tiesin, että kyllähän ruokavaliolla on iso merkitys ihmisen hyvinvointiin, mutta en ikinä olisi uskonut, että se voisi vaikuttaa näin paljon.

    Ihan mahtavaa, että sait apua tuosta MSM-jauheesta! Arki kun on paljon sujuvampaa ilman jatkuvia särkyjä : ) Ihanaa, aurinkoista viikkoa!

    • Kun mä ruin sun tekstin tuosta elämäntaparemontista, tunnistin siitä paljon mysö itseäni. Ei vähiten sen vuoski, että lonkkakivut ovat itselläni myös ne pahimmat, ja vuosien varrella ne on vieneet mua aika synkkiinkin kausiin. Olen käytännössä ollut välillä liikuntakyvytön.
      Liikunta on se, mistä mä nautin, mutta olen myös ihan mieletön herkkusuu. Olen pitkään kieputelut päässäni tätä ajatusta, että ehkä terveys pidemmän päälle löytyisi juuri siitä ruokavaliosta.
      Tämän sun kommentin luettuani tein päätöksen. Jauhot ja sokerit nurkkaan nyt. Päätän kokeilla, vaikka vain viikonkin. En pakota itseäni tässä kohtaa luopumaan noista loppuelämäkseni, mutta pidän nyt kirjaa olotilastani ja syömisistäni. Jossain kohtaa uskon niiden sivuavan toisiaan.

      Kiitos siis, Päivi! Ja ihan hurjasti onnitteluja myös tuon remonttisi suhteen. Sulla on ollut todella päättäväisyyttä pelissä, ja sitä selkärankaa tosiaan tarvittaisiin täälläkin!

      Aurinkoa ja aurinkoisia ajatuksia! ❤︎

  8. Nina L says:

    Hei!
    Kiva että olet löytänyt helpotusta kipuihisi. Senverran kyllä haluan puuttua keskusteluun, että toisin kun blogitekstissä kirjoitetaan kookosöljy ei ole terveellinen vaihtoehto keittiöön vaan erittäin epäterveellistä sisäisesti nautittuna. Jos tervellistä rasvaa haetaan se on rypsiöljy ja kylmäpuristettuna. Tämä ei ole makuasia vaan tieteellinen fakta.
    MSM vihjeestä otan kopin itsekkin. Ihanaa kevättä sinulle.

    • Mä en ole mikään kemisti tai tiedemies, mutta onko tämä kookosrasva keskustelu juuri sitä, että mielletään kaikki kookosrasva samanlaiseksi? Eli itse olen ymmärtänyt, että juuri se voipaketin näköisessä klimpissä myytävä kookosrasva on juuri sitä pahaa, ja kylmäpuristettu öljy taasen hyvää? Mutta tosin, en ole tiedemies. 🙂

      MSM ehdottomasti kokeiluun. Olen lueskellut sen hyödyistä, ja toivoisin että voin liittää esimerkiksi ihon paremman kunnon MSM:n nauttimiseen.

      Ihanaa kevättä! ❤︎

  9. kaija says:

    Voi että, kiitos MSM vinkistä! Pakko kokeilla! Itselläni on sekä nivelreuma että fibromyalgia ja kivut on kyllä välillä niin ärsyttävät ja vaikuttavat myös ihan henkiseen olotilaan. Hyvää vointia sinulle 🙂

  10. Noora says:

    Minun vinkkini tuon MSM-jauheen käyttöön on sekoittaa se c-vitamiiniporetabletin sekä sitruunamehun kanssa. Jostain olen lukenut, että c-vitamiini tehostaa MSM:n imeytymistä. Eikä tuo makukaan silloin ole ihan niin kirpsakka, hyvin menee alas… 🙂

  11. Maria says:

    Moikka kaunokainen
    niin ihana kuulla, että tuosta vinkistä oli sulle apua! Mulla sillä lähti kaikki olkapääkivut sun muun pois 🙂

    Torstaiterkkuja sinne ❤︎

  12. Johanna says:

    Otapa MSM jauhe vissyn kanssa niin maku ei ollenkaan niin paha. Aikaisemmin tehnyt itelläkin pahaa ottaa jauhe pelkän veden kanssa mutta kerran sitten hoksasin kokeilla vissyllä, hyvin toimii.

  13. Irina says:

    Minulla kynnet ovat menneet liuskaantuviksi ja haperoiksi laktoosi-intoleranssin ilmeentymisen myötä. Chia-siemenet auttavat todellakin kynsiin, mutta en nyt tällä ruokavaliolla ole keksinyt muuta mitkä aiheuttaisivat myös mahakipuja. Olen pitänyt taukoa käytöstä ja sen huomaa kynsissä.

    • Auts! Ikävän kuuloisia mahakipuja. Mulla ei ole kyllä chia sellaisia tuottanut, tosin ei näy niissä kynsissäkään mitään. Se on tosiaan totta, että kaikki me taidamme reagoida juttuihin niin eri tavalla. Mikä toimii toisella, ei välttämättä taas tuota tulosta toiselle.

  14. Heli says:

    Hei Emilia!
    Luen blogiasi hyvinkin säännöllisesti,ihanaa piristystä tähän välillä harmaaseen ja puuduttavaan arkeen. En ole aiemmin kommentoinut, mutta nyt aihe liippasi hyvinkin läheltä ja päätin kertoa omia havaintojani fibrosta. Itselläni se on ollut jo pari vuosikymmentä, välillä huonompana ja välillä parempana. Itseäni auttaa suuresti kunnon maitohapot, kasvispainoitteinen ruoka, hyvä uni, liikunta ja venyttely. Stressiä, kun vielä osaisi hallita eikä antaa sen ottaa valtaa.Itseä täytyy myös osata kuunnella ja kunnioittaa.
    Kuten lääkärini sanoo, että ei sen kodin ja elämän tarvitse olla aina niin järjestyksessä vaan tarkoitus on nauttia elämästä!
    Toivottavasti saat sinäkin taudin oireita vähemmälle!

    Oikein ihanaa kevään odotusta Sinulle!

    • Totta joka sana. Huomaan usein vaikeiden elämäntilanteiden ja särkyjen kulkevan käsikädessä. Muistan kymmenen vuotta sitten kun tuskin pääsin kävelemään, ja elämä oli solmussa muutenkin. Tosin tietenkin välillä miettinyt myös, kumpi on muna ja kumpi kana.
      Mutta sellainen rento tasapaino joka tapauksessa tuo apua. Olen tässä opetellut laitamaan sitä jarrua minäkin pohjaan. Välillä ehkä vähän liian myöhään, mutta ehkä tämä on sellainen ikuisen oppimisen paikka.

      Nyt on mennyt kipujen kanssa mukavasti ja kivutta on ollut helpompi aistia myös muita tuntemuksia, kuten ihan vaikka vain väsymistä.

      Ihanaa kevään osotusta sinne myös! ❤︎

  15. Heidi says:

    Hei, minulla myös kokeilussa MSM. Sairastan selkärankareumaa ja bonuksena fibromyalgia. 32v. Nainen. Mulla myös kokeilussa glukosamiini ja kun reumalääkäriltä pyysin reseptiä siihen(saa myös ilman),hän sanoi että parempi on chondroitiinisulfaatti. Cartexan 400mg nyt siis kokeilussa. Minulla reuma on päässyt tekemään nivelrikkoa ja rappeumaa. Toivon että saisin apua näistä ravintolisistä,että ei tarvitsisi kovin voimakkaita lääkkeitä syödä.Saako kysyä syötkö fibroon jotain reseptilääkettä? Minulle määrättiin yhtä ja en meinaa herätä koko päivänä. Ihan “tööt olo” koko päivän

    • Lääkkeet on aina vaikea asia, ja kun kaikki reagoivat niin erilaisesti. Mulla on myös tööt-lääkitys, jonka kanssa on vaan ollut pakko opetella elämään. Otan illalla (kokeiltiin kyllä niin, että olis hajautettu vuorokauden ympäri, mutta nukuin seisaltaan), ja jos esim tiedän yöunien jäävän lyhyeksi, en voi ottaa koko annosta. Työreissuihin kun pitää herätä välillä neljältä, niin ei nukkumaan meno äidiltä niin kovin aikaisin onnistu. Mutta onneksi olen siedättynyt vuosien varrella aika hyvin, ja aamukahvin jälkeen olen normaalisti jo ihan pirteä.

      Tsemppiä sinne. Toivottavasti oikea, ja helpotusta tuova, lääkitys löytyy! ❤︎

Kommentoi