{ superfood }

25.1.2015

Jatketaan herkkujen parissa, mutta tarkastellaan tällä kertaa asiaa hieman eri vinkkelistä. Olen nimittäin mukana Indiedaysin ja Cocovin kampanjassa, jossa tarkoitukseni on perehtyä superfoodien ihmeelliseen maailmaan, ja kenties samalla rohkaista teitäkin superfood-kokeiluihin.

Mutta, aloitetaan kuitenkin suhteestani näihin superruoka-aineisiin. Tässä kohtaa olisi tosi hieno päteä, ja kertoa, miten meidän lapset syövät vain ja ainoastaan hamppupannareita ja muita superfood-versioituja herkkuja, mutta myönnän, että tämä on osa-alue, josta olen ihan turkasen pihalla. Jos nyt ei oteta huomioon chian siemeniä, joita olen joskus aikanaan oppinut käyttämään proteiininlähteenä, ja kookosöljyä, jonka nimeen vannon pitkälle ihonhoidossa, olen superfoodeissa melkoinen noviisi. Kun lähdin pohtimaan syytä siihen, mikseivät superit ole vielä keittiötämme vallanneet, pääsin pähkäilyissäni avokadopasta-kompleksiini. Kärsin nimittäin herkästi vastareaktiosta kaikkea supertrendikästä kohtaan. Alan hylkimään ja torjumaan kaikkea, mikä keikkuu hypetyksen ja palvonnan rajamailla, ja vasta kun Hesari kirjoittaa avokadopastan olevan tylsää ruokaa, alkaa kiinnostukseni herätä. Sama on pätenyt superfoodeihin, raakakakkuihin ja raakasuklaaseen. Jos jotakin tyrkytetään joka tuutista, kiinnostukseni katoaa ja muuttuu enemmänkin ärsyyntyneisyydeksi. Niinpä superfoodien kohdalla kävi samoin, kuin useamman radiohitin kanssa; Samaa levyä kun soitetaan tarpeeksi kauan, alkaa se väkisinkin tympimään.

Yhteistyön myötä postipoika kuitenkin kantoi vuoden alkuun minulle paketin josta löytyi jos jonkinmoista jauhetta ja pulveria Cocovin pakkaamina. Tehtäväni oli kehittää raaka-aineiden pohjalta resepti, jonka voisin jakaa teille blogini lukijoille. Niinpä tässä taannoin, kun lapset sairastivat jonkinmoista vatsaflunssaa, ja olivat ruokahaluttomia, päätin piristää arki-iltaa lettukesteillä. Liekö pannarivalinta osa mukavuusalueeltani poistumista, sillä tuhannet protskupannarin ohjeet ovat aiheuttaneet kasvoilleni irvistystä jo parin vuoden ajan. Tuntuu, että niitäkin on ollut tyrkyllä ihan kyllästymiseen asti.

Siinä kun sitten hetken opiskelin tuotteiden sisältöä ja ominaisuuksia, löysin kohtalaisen hyvän kombon pannaritaikinaan. Pari lettua paistettuani poika jo juoksikin keittiöön ja huusi riemuissaan, että jee, äiti paistaa lettuja! Tässä kohtaa olin todella tyytväinen, että lapsen hajuaisti yhdisti uudet raaka-aineet varsin klassiseen herkkuun. Letut saivat kiitosta vielä pöydässäkin, ja huojentuneena tekstasin miehelleni, että meidän lapset syö hamppupannareita!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannukakut:

1dl kookoskermaa
2kpl munia
1rkl hamppuproteiinia
2tl psylliumjauhetta
1 tl kookossokeria
2rkl kookosjauhoja
ripaus suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
ja jauhettua vaniljatankoa maun mukaan.

Paistamiseen neitsytkookosöljyä

Vatkaa munat rikki ja sekoita kaikki aineet keskenään. Anna taikinan turvota n. 20 minuuttia.

Paista pannulla miedolla lämmöllä, ja käännä, kun letun pinta on hyytynyt. Voit tehdä joko pieniä amerikkalaistyylisiä pannukakkuja, tai suuria räiskäleitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka mikään ei tietenkään vedä vertoja omatekoiselle mansikkahillolle (siis sellaiselle vanhan ajan sokerihillolle), olen nyt ihastunut hiukan arkisempaan hilloversiooni, joka ei missään tapauksessa ole epäterveellinen herkku, vaan oikeastaan superteervellinen lisuke vaikkapa jugurtille tai rahkalle. Tätä kun voi hyvällä omallatunnolla lisätä vaikka puuron päälle, eikä ruokavalio muutu kuin hitusen terveellisemmäksi! Omaan makuuni mansikka on ihan kyllin makea ilman sokeriakin, mutta kookossokerilla ”hillosta” saa tietenkin enemmän sitä sokerihilloa muistuttavamman, ainakin maultaa. Helppoudellaan tämä herkku loistaa myös siinä, että voit hyvin tehdä vaikka viikon satsin jääkaappiin valmiiksi. Näin ei tarvitse joka aamu turvotella siemeniä, vaan lisuke on valmiina.

”Mansikkahillo”:

 2-3dl viime kesänä pakastettuja mansikoita
n. 4 tl chian siemeniä
Kookossokeria oman maun mukaan

 Sulata marjat ja sekoita niiden joukkoon chian siemenet ja sokeri. Anna seoksen vetäytyä 30-60min, jotta siemenet tuottavat hyytelömäisen sidosaineen. Voit myös tehdä hillon valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä päivänä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannareiden paistaminen oli älyttömän helppoa. Takinasta tuli sopivan paksua, ja pikkuisetkin letut paistoin ihan isolla pannulla. Kääntäminen oli helppoa, ja pannarit pysyivät hyvin kasassa. Kookosöljy antaa todella kauniin ja kullanruskean paistopinnan, jota ainakin itse arvostan suuresti. Niin lasten suussa kuin omassanikin (ja lopulta myös mieheni suussa) pannarit maistuivat ihan tavallisille. Maultaan nämä eivät siis juurikaan eroa esimerkiksi amerikkalaisista pannukakuista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kookossokeri ja -öljy ovat löytäneet nyt tiensä keittiöön, ja varmasti pysyvätkin osana ihan tavallista ruuanlaittoa ja leivontaa. Psylliumin suhteen kokeiluni ovat vielä alkutaipaleella, mutta sen hyödyntämistä olen lähinnä meittinyt vähähiilihydraattisien leipien leivonnassa. OptiMSM -jauheesta kerron teille myöhemmin lisää, sillä siihen kiinnostukseni heräsi makukokemuksiakin tärkeämmästä syystä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Saamani tuotepaketti sisälsi Cocovin chian siemenet, hamppuproteiinin, kaakaojauheen, kookossokerin, OptiMSM-jauheen, neitsytkookosöljyn, psylliumin ja superfood trailmix pussin. Lisäksi sain testaukseen joitakin Cocovin välipalapatukoita, jotka tulikin maisteltua aika äkkiä. ;) Kampanjasivulla on arvonta, jossa palkintona on samankaltainen starttipakkaus, eli mikäli kiinnostuit, käy ihmeessä osallistumassa!

Niin, ja antakaan nyt ihmeessä vinkkejä ja ohjeita, mikäli teillä sellaisia on. Kenties sitä hyvää oloa voisi vaalia myös terveellisemmällä ruualla!


8 Responses to “{ superfood }”

 1. Katri sanoo:

  Oho, täytyykin koittaa noita pannareita! Meillekin on noita superfoodeja kertynyt kaappeihin, viime aikoina tullut aika vähän käytettyä.. Mutta taas on kiinnostus nostanut päätään! Chiaa olen käyttänyt smoothieihin ja tein myös mansikkahilloa just noin, makeutin palmusokerilla. Se upposi kaikille ja olin tosi tyytyväinen, kun enää ei tarvitsekaan sokeria hilloon niin vietävästi! Raakasuklaata tein ennen tosi usein ja E tykkäsi siitä tosi paljon vielä viime vuoteen, ennen kuin pääsi oikeiden namien makuun.. Raskausaikana raakasuklaa sai minut voimaan tosi huonosti, ja sen jälkeen en olekaan saanut tehtyä.. Jäi joku ällötys päälle.. Kookosrasvan kanssa mulla on semmoinen ongelma, että en siedä kookoksen makua ja hajua! :) olen yrittänyt väkisin opetella ja vähän jo siedättynytkin.. Pari raakakakkua olen tehnyt ja oppinut häivyttämään usein pakollisen kookosöljyn makua, mutta vielä on totuttelemista.. Kova into on alkaa taas syödä terveellisemmin, hiilari ja rasvakiintiö alkavat olla täynnä.. Kiva jos siis bongaan täältäkin inspistä! :)

  Mä olen kans muuten potenut pientä ristiriitaa näiden superfoodien suhteen, kun oikeasti olen niin perusjuurista pitävä, että kaikenmaailman superhömpötykset ja toiselta puolelta maailmaa tuotavat jauheet vain ihmetyttävät.. Ja kun toiset väittävät että ovat niin ehdottoman hyviä, toiset sanovat että tyrni ja mustikka ajavat saman asian.. Niin tiedä niistä sitten! Mutta mä olen ajatellut, et nyt mä haluan syödä spiruliinaa ja laittaa smoothieeni lucumaa, ensi vuonna varmaan nauran itselleni. So what..

  • Todellakin kiintiöt täynnä. Viime viikolla tuli ostettua ihan liikaa sokeria, voita ja vehnäjauhoa. Niin ja suklaata! :D

   Mä myös päätin, että nyt kun juhlat on ohi, koitan saada ruokavalioon näiden avulla ryhtiä. Kenties hurahdan täysin, mene ja tiedä. Mutta aion ainakin tutustua ja oppia, huomaan, että minulal on tapa tuomita asioita ilman parempaa tietämystä, ja sen suhteen olen nyt päättänyt antaa supereille mahdollisuuden.

   Mä rakastan kookos öljyn tuoksua, meikinpuhdistuksessa se on ihana. Mutta se öljyllä purskutteleminen saa mut kyökkimään. Rasva suussa ei vain ole mun juttu. Mutta sitäkin yritän, kenties siihenkin voi tottua! :D

 2. Maria sanoo:

  Moikka ihana!
  Piti muuten jo kommentoida sun flunssaväsypostaukseen, että mulla on tuo optiMSM-jauhe pitänyt jo pari vuotta flunssat pois. Sellaista orastavaa pientä on ollut, mutta kuumetta ei ole näkynyt.

  Jokainen aamu alkaa huoneenlämpöisellä vedellä, johon olen sekoittanut 1 rkl MSM-jauhetta, 1 rkl chian siemeniä ja 1 tl macaa. Sitten sinne vielä pari tippaa sitruunamehua, niin saa helposti juotuakin. Tuo MSM kandee tosin aloittaa pienemmällä annostuksella ja nostaa määrää pikkuhiljaa. Joskus, jos teen illalla vielä kunnon treenin, niin juon ennen treeniä samanlaisen ”shotin” (puolen litran tuopista :D)!

  Hyvä olo mulla lähtee nimenomaan siitä terveellisestä ruokavaliosta, ei auta vaikka nukkuis ja liikkuis tarpeeksi, jos ruokavalio sakkaa!

  Kiitti lettureseptistä, menee kokeiluun :)

  Suloista sunnuntai-iltaa <3

  • Sä laitoit joskus mun instaan tän sun tehojuoman, ja sitä kautta päädyin googlailemaan tuota MSM-jauhetta. Kun luin, että sillä on todettu positiivisia vaikutuksia krooniseen särkyyn, innostuin todella! Mä huikkaan se kitaan han vaan veteen sekoitettuna, mutta ehkä voisin myös opetella sekoittamaan drinksun joitakin muitakin aineita! :)

   Ja ihan totta, kyllä se hyvä olo vaan on kaikkien tekijöiden summa. Jos yksi mättää, ei voi toivoa parasta mahdollista lopputulosta.
   Koska olen täysin noviisi näiden superfoodejen kanssa, tietää tämä kevät hauskaa tutustumista aiheeseen. Ehkä minäkin jo kesällä pyöräytän tottuneena raakakakkuja! :D

 3. Pipa sanoo:

  Hei, miksi kyselet ohjeita lukijoiltasi. Sinä olet saanut tuotepaketin ja sinulta oletetaan, että sitä vastineeksi kerrot mitä tuotteista voi kehitellä. Ystävällisesti Pipa

 4. Annu sanoo:

  Hei, kertoisitko lisää kookosöljystä ihonhoidossa?:) itsellänikin uusi ruokavalio, tarkoitus syödä tasaisemmin ja voida/jaksaa paremmin.

  • Tsemppiä uuteen ruokavalioon. Itsekin tässä tavoittelen juuri tuota hyvää vointia ja jaksamista.

   Voin kirjoittaa kookosöljystä joskus enemmänkin, mutta siis itse olen saanut sen avulla pakkasten kuivattaman ihoni jälleen hehkumaan. Käytän öljyä meikinpoistossa, ja ihan kosteuttavana naamiona. Vartin ajaksi öljyä kasvoille, ja ah, miten iho kiittää. Myös kuivat sääret ovat tykänneet tästä öljystä. Se imeytyy hyvin, ja suojaa ihoa talven kuivalta ilmalta. Suosittelen, jos yhtään kärsit kuivasta ihosta!