Design vetää puoleensa

12.9.2016

Maanantaita ja uutta viikkoa!

Design painotteisen Helsinki-päiväni jälkeen palataan vielä luontevasti muotoilun pariin, nimittäin nyt jatkuu Indiedaysin ja Iittala x Issey Miyake yhteistyöpostausteni sarja. Mallistohan julkistettiin jo alkuvuodesta , joten se taitaa olla teille kaikille tuttu? Mikäli näin ei jostain syystä ole, voit lukea myös aiemmat sarjan postaukseni täältä, täältä ja täältä.

iittala x issey miyake 4

Iittala on avannut uuden lippulaivamyymälän Espalle (osoitteeseen Pohjoisesplanadi 23), ja avajaisviikkoa vietettiinkin juuri nyt Helsinki Design Weekilla. Kävin itse katsastamassa paikan, ja postauksen kuvat ovatkin myymälän Iittala x Issey Miyake esillepanosta.
Iittalan koko tuotevalikoima, sekä harvinaisempia erikoistuotteita ja taidelasia, on esillä uudessa 217 neliön lippulaivamyymälässä, joka sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman Pohjoismaiden Yhdyspankin rakennuksessa. Tuotteiden lisäksi myymälän tarkoitus on tarjota kuluttajille tapahtumasisältöä.

Iittalan uusi myymäläkonsepti vaikuttaa galleriamaisella tyylikkyydellään, ja sen onkin tarkoitus nostaa Iittala vahvasti pohjoismaisen muotoilun edelläkävijöihin niin Suomessa kuin kansainvälisillä markkinoillakin. Visiittini myymälässä osoitti konseptin toimivuuden, sillä asiakaskunta oli silläkin hetkellä hyvin kansainvälistä. Myymälätilan vaikuttavaan tunnelmaan suhtauduttiin arvostaen ja kunnioittaen. Iittalan uuden konseptin mukaisia myymälöitä on avattu tänä vuonna myös esimerkiksi Taiwanin Taipeissa, Kööpenhaminan Illums Bolighusissa, Tukholman NK:lla, sekä tietenkin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Yhteensä Iittalalla on jo yli 250 myymälää ja shop-in-shopia ympäri maailmaa.

iittala-x-issey-miyake-aiittala x issey miyake 8iittala x issey miyake 9iittala-x-issey-miyake-b

Marraskuussa Helsingin Arabiaan avataan myös täysin uudenlainen Iittala & Arabia Muotoilukeskus. Keskuksen tarkoitus on toimia vetonaulana muotoilusta kiinnostuneille suomalaisille, mutta ehdottomasti myös turismille, jota Suomi-design kiehtoo yhä enenevässä määrin. Arabiakeskus onkin ollut jo vuosia muotoilusta kiinnostuneiden kuluttajien, ja erityisesti Aasiasta tulevien matkailijoiden keskeinen nähtävyys Helsingissä. Iittala outlet Arabian ovista kulkee vuosittain yli 200 000 kävijää ja  sen opastetuille kierroksille osallistuu vuosittain noin 25 000 vierailijaa. Nyt keramiikan rinnalle tuodaan myös lasi, ja Galleria Arabia avataan monipuolisena tapahtumatilana, jossa voidaan järjestää niin näyttelyitä, seminaareja, kuin muitakin tilaisuuksia.

Vaikka Iittala jo maailmalla tunnetaankin, voi melko varmasti sanoa, että Iittala x Issey Miyake -malliston kaltaiset yhteistyöt myös lisäävät kiinnostusta suomalaista brändiä kohtaan. Pohjoismainen design on maailmalla tunnettu käsite, ja tuntuukin äärimmäisen hienolta, että Suomessa ollaan valmiita tekemään töitä sen eteen, että paikkamme tässä kategoriassa pysyy vahvana ja vahvistuu myös tulevaisuudessa.

iittala x issey miyake 12

Pause for harmony -teemalla kulkeva Iittala x Issey Miyake-mallisto on ollut ehdottomasti tämän vuoden juttu niin muotoilussa, kuin sisustamisessa. Habitare-messuilla oli ilo nähdä mallisto myös osana Toimittajien tusinaa, joka on Sisustustoimittajat ry:n jäsenistön vuodesta 1999 saakka tekemä listaus, jossa vuosittain Habitare-messujen yhteydessä valitaan kuluneen vuoden 12 kiinnostavinta kotimaista, tuotantoon otettua sisustuksen uutuustuotetta. Ilo on ollut nähdä mallisto myös hyvin erilaisissa yhteyksissä. Osana hillittyä ja minimalistista sisustusta, mutta myös yhdistettynä leikkisämpään kokonaisuuteen. Siinä mielessä mallisto ei siis poikkea totutusta Iittalasta; muotoilulle löytyy erilaisia tapoja olla osana arkipäivää ja sen käyttöesineitä ja astioita.

iittala x issey miyake 3

Iittala x Issey Miyake -malliston sivuille pääset tästä linkistä. Minä toivottelen oikein ihanaa uuden viikon alkua!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna


2 Responses to “Design vetää puoleensa”

  1. Lille says:

    Iittala on kyllä kokenut muodonmuutoksen ja tuotteet ovat tällä hetkellä nuorekkaan ajattomia. Se mikä vaan tökkii tässäkin suomalaisyrityksessä, että tuotteet valmistetaan missä lie Thaimaassa tms.halpatyövoimamaassa. En osaa ostaa Iittalaa enää niinkään suomalaisena tuotteena vaan ainoastaan sillä että miellyttää silmää.

    • Ja kiva, että se ajaton nuorekkuus ei ole tarkoittanut koko tuotannon uudistamista, vaan vanhat tuoteperheet löytyvät vieläkin myynnistä. Itse tykkään myös siitä, että eri sukupolvet voivat jatkaa astiasarjoja. 🙂

      Tiesithän, että Iittalan tuotannosta suuri osa tehdään yhä Suomessa.

      “Iittala-tuotteiden valmistusmaat:

      Iittala-tuotteita valmistetaan omilla tuotantolaitoksillamme Suomessa ja sopimusvalmistajillamme Euroopassa ja Aasiassa.

      Iittalan lasitehdas on värillisen lasin tuotantoon erikoistunut piensarjavalmistaja. Siellä valmistetaan käsityönä esimerkiksi kaikki Aalto-maljakot ja taidelasi kuten Birds by Toikka -linnut ja Claritas-kokoelma, sekä muun muassa Tapio ja Ultima Thule -lasit. Koneellisesti tehtaalla tuotetaan esim. Kartio- ja Aino Aalto -lasit, Kivi- kynttilälyhdyt, Mariskoolit, Vitriini-sarjan lasiosat sekä Kastehelmi-tuotteet.

      Helsingin keramiikkatehdas on keraamisen osaamisen keskuksemme, ja se on keskittynyt valmistuksessa lautasiin, vateihin sekä keraamisiin piensarjoihin.

      Osa Tools-tuotteista valmistetaan Sorsakosken keitto- ja paistoastiatehtaalla.”

      Lisää tietoa Iittalan yritysvastuusta voit lukea täältä: https://store.iittala.fi/yritysvastuu

Kommentoi