{ menneen talven lumia }

17.4.2013

Ja sitä luntahan on nyt kovin vähän! Kevät tuli oikeastaan viikossa, niin nopeasti, että ei oikein edes pysty ymmärtämään. Tuntuu kuin syksystä olisi vain hetki, pieni silmän räpäys vain. Juurihan me vasta muutimme tänne, ja toivoin lunta peittämään hoitamatonta pihaa. No, siinä ne nyt ovat; Lehdet surrulisena maassa, ja piha odottamassa kruopsutustaan.

lumia5

Naapuri hakkasi syksyn ja talven aikana metsänsä matalaksi. Puita on kaadettu myös omasta pihasta, ja näkymät ovat aika autiot ja lakeat. Itseasiassa kirjoitan nytkin moottorisahan ääntä kuunnellen. Kävin juuri hyväksymässä suuren, vanhan ja kauniin, riippakoivun kaatamisen. Juurikin tuon, jonka oksille ylimmän kuvan köynnökset ovat kiivenneet. Kahdesta kilpalatvasta kasvanut koivu on keskeltä halki, ja natisee uhkaavasti tuulisella säällä. Pakko mikä pakko.

lumia6

Niilon suuresta pulkkamäkikasasta on jäljellä enää vain mitätön valkoinen läntti. Ne on niitä menneen talven lumia. Mitäs niitä murehtimaan.
Haravoitavaa olisi ihan omiksi tarpeiksi, perennapenkit pitäisi käydä läpi, ja siivota. Työtä on enemmän kuin yhdessä kesässä ehtii mitenkään tehdä, mutta onneksi meillä on aikaa. Tämän asian kanssa pitää vain katsoa omaa rajallisuuttaan silmiin.

talo1

Yllä olevan kuvan vasemmassa laidassa näkyy se, mikä vielä tänään oli “kuusiaidasta” jäljellä. Keskellä ulkorakennus, ja sen vasemmalla puolella ensimmäisen kuvan pihavajan katonharja. Oikealta voi juuri ja juuri erottaa päärakennuksen.
Punainen tupa, josta puuttuu vain perunamaa. Sen suunnitteleminen alkaakin olla jo ajankohtaista! Taidankin julistaa puutarhakauden virallisesti avatuksi. Haravan varteen mars!


11 Responses to “{ menneen talven lumia }”

  1. Hanna says:

    kevät tuli kyllä niin yhtäkkiä sitten kuitenkin, minäkin kaivoin eilen vaaleanpunaisen haravan esiin ja pääsin jo vähän kuopsuttamaan pihaa, meidän pihaan ei kauheasti voi suunnitella kun alkaa autotallin rakennus ja pihaakin myllätään jonkin verran, mutta pienen kasvimaa pläntin saan ainakin pitää 🙂

    • Täällä juuri kiroan, kun pihaan ajanut kaivuri pilasi kauniin nurmialueen! Murrrr, saa kyllä mies kunnostaa nurmikkoa ensitöikseen!

      Täällä ei ole laisinkaan kasvimaata, joten selaiselle pitää saada paikka heti ensitilassa. Mutta sitä ennen olisi täälläkin vaaleanpunaiselle haravalle töitä 🙂

  2. Martta says:

    Täälläkin piha näyttää siltä, että haravan varteen olisi syytä tarttua… Viikonlopuksi on kaiketi luvattu ihan oivallista säätä pihapuuhailuun. Näin tänään sekä peipon että västäräkin, joten tuli se kevät sittenkin 🙂

    • Puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen – kyllä kevät on tullut! 🙂

      Me saatiin juuri sellainen raekuuro niskaamme, että! Ja nyt paistaa taas aurinko kauniisti, ihan kuin kesäinen ukkoskuuro! 🙂

  3. Pauliina says:

    Kaadettavien puiden päätöksiä on täälläkin menneen talven aikana tehty.. Vaikka nyt kun puita on harvennettu ja pihapiiri näyttää vähän oudolta niin uskon että näin on paljon parempi 🙂
    Ja mikä parasta mun uuteen kodinhoitohuoneeseen paistaa tänä kesänä aurinko ja luonnonvalo valtaa tilan – kiitos puiden kaadon! Love it!!

    • Joo, kyllä eilen illalla oli niin oudon näköistä, kun piha oli ihan avoin. Suuri koivu (siis tosi suuri) kaatui ihan työntämällä, eli oli tosiaan ansainnut tuomionsa, sen verran oli lahonnut.
      Muakin lohduettiin tolla valon määrällä, ja kyllähän sen heti olkkarissa huomasi, että vaikka ikkunat on miltein itään, valoa tulee sisään nyt enemmän. Ja kyllä se luonnonvalo vaan on ihanaa, eli nautitaan siitä 🙂

  4. Tiina says:

    Kääk miten vähän teillä on lunta!! Täällä Espoossa ei ole toivoakaan päästä haravan varteen. Tosin tämän hetkinen niskavaiva ei sitä kyllä suvaitsekaan 😉 Mutta minä nautin myös keväästä, jos en haravoiden niin sitten jotenkin muuten!

    • Nautihan todella! Ja joskus on ihan kiva nauttia siitäkin, ettei voi haravoida 😉
      Taisi olla uudellamaalla tänäkin talvena lunta enemmän kuin täällä lounaisessa maankolkassa. No, mutta kyllä se on joka kevät sulanut sieltäkin, eli ei muuta kun mukavaa tuolia puutarhaan virittelemään 🙂

  5. Teija says:

    Onhan siinä savottaa, mut miten ihanaa sit, kun kaikki kukoistaa 🙂

  6. Leena says:

    Emilia, ota ihan rauhallisesti puutarhan kanssa tämä eka kesä. Katselet rauhassa mitä pihapiiristä löytyy ja teet mahdollisia muutossuunnitelmia syksyllä ja alat toteuttaa niitä seuraavana kesänä. Puutarha eo ole koskaan valmis ja siinä sen viehätys piileekin !
    Kasvimaa kannattaa perustaa kasvulavaan tai vastaavaan kehikkoon, Pääsisit paljon helpommalla ja ne ovat kaiken lisäksi tosi hyvän näköisiä . Ei tarvitse poistaa vanhaa maata, tai kuolettaa rikkaruohoja yms, vaan uutta multaa vaan katekankaan päälle ja kasvit kasvamaan.
    Uskon , että olsi sun juttu ja Niilokin voisi innostua.
    Menee nyt mainostamiseksi, mutta hyvää kannattaa mainostaa; nimittäin Saila Roution uutukainen kirja “Puutarha laatikoissa ” on hyvä tietokirja ja lisäksi visuaalisesti erittäin ihana. Suosittelen ostettavaksi.
    Ja ihanaa alkavaa kevättä sinne luonnon keskelle 🙂

    t.Leena

Kommentoi