{ saunan ehostusta }

12.7.2013

Kuten heinäkuuta ja terveisiä saunasta -postauksissa kerroinkin, otimme vihdoin oman pihasaunamme käyttöön. Ulkosaunassa on tunnelmaa ja puukiukaan löylyt ovat niin miellyttävät, että jopa minä, ei niin kovin saunaihminen, olisin viihtynyt lauteilla pidempäänkin.
Sauna käsittää meillä itse löylyhuoneen (joka on muuten mukavan tilava), sekä pukeutumistilan ja pienen eteisen, jossa tosin mahtuu lähinnä ovet aukeamaan. Saunan lauteet on edellien asukas uusinut, ja ne ovatkin hyvässä kunnossa, ja tukevan oloiset. Lauteet ja seinät on lisäksi käsitelty tummanruskealla suojalla, joka sekin on ihan ok, mutta itse olemme ajatelleet jossain vaiheessa tehdä käsittelyn vielä uudelleen, ja vaihtaa ruskea sävy hiilenmustaan.

kodin1annopenkki

Mitä saunatilat sitten kaipaavat:
Pukeutumistilan lattiasta pitää irroittaa vanha muovimatto, ja lattia pitää sekä hioa, että maalata. Pienen eteisen lattia kaipaa sekin kohennusta, vaikka kauniilla puulla onkin. Lisäksi eteisen ja pukeutumistilan seinät huutavat vaaleaa maalia, ikkunat verhoja ja seinät jotakin säilytysratkaisua ja naulakkoa. Myös kiukaan takana oleva betoniseinä kaipaa retron värinsä päälle vaikkapa pari kerrosta harmaata. Saunaremontti onkin sellainen varsin pienellä budjetilla hoidettava juttu, lähinnä ehostusta ja pientä fiiliksen korjaamista.

Hassun tilanteesta tekee se, että saunan ulkonäkö ei ole koskaan oikeastaan merkinnyt mulle mitään. Tai edes se, että onko talossa sauna vai ei. En siis ole koskaan aikaisemmin miettinyt, miten saunasta voisi saada viihtyisämmän!

kodin1mattoanno

Poimin tähän joitakin inspiskuvia Kodin Ykköseltä. Anno-sarjan puuvillaiset raitamatot esimerkiksi sopisivat loistavasti pukeutumistilan pitkään ja kapeaan lattiaan, ja kevyt matto on myös helppo pudistella puhtaaksi. Kauniita saunatekstiilejäkin löytyy Anno -tuotesarjassa, mutta pidän myös tuosta leveämpiraitaisesta Ratian versiosta.

kodin1saunatekstiilit

Pukeutumistilan penkkinä toimii seinänmittainen puulaatikko, joka puolestaan kaipaa pehmeitä tyynyjä osakseen. Kaunis kokonaisuus syntyy, kun tekstiilit pyyhkeistä ja matoista istuintyynyihin toistavat samaa värimaailmaa. Tunnelma on helppo viimeistellä kauniilla, mutta toimivilla saunatarvikkeilla.

kodin1pyyhkeet kodin1sauna

Saunan lopullinen tunnelma tehdäänkin sitten jo ihan jollakin muulla; Yhdessäolo ja rentoutuminen ovat tietenkin ne tärkeimmät jutut.

Mahtavaa perjantaita!

Ps. Koitan napata jotain “ennen” kuvia!


10 Responses to “{ saunan ehostusta }”

  1. Päivi says:

    HEI! Katsoppa 7.7 Huvila&Huussi -ohjelmaa. Siellä tehtiin just tuon tyylinen sauna, mistä kerroit ja itsekin olen haaveillut.

    Kiitos ihanasta blogista ja nautinnollisia saunahetkiä!

    • Kiitos, tässä on tullutkin nyt katsottua muutama jakso kyseistä ohjelmaa. Tosin siinä laittavat kyllä aika isolla kädellä paikkoja kuntoon, meillä kun ei ole tarkoitus tuohon nyt mitään kauheasti rahaa tai aikaa hassata.
      Mutta inspiksenä kiva ohjelma! 🙂

  2. hanna says:

    Kuullostaa ihanalle 🙂 Noita raitamattoja pitäisi käydä katsomassa!
    Ihanaa nähdä sitten lopputulos. Kivaa päivää sinne!

  3. piiku says:

    Moi, kurkkaappa uusin avotakka, siinä oli tunnelmallinen ja tyylikäs mökkisauna:) hyviä löylyjä! T.piiku

    • Joo, oli tosi tyylikäs, mutta ehkä hiukan liiankin laitettu mun makuun. Ja laitettu myös aika perusteellisesti. 🙂
      Meillä varmaan tuo on enemmänkin sellainen ehostus- kuin remonttiprojekti. 🙂

  4. teija says:

    Ihania ja tunnelmallisia saunahetkiä<3

  5. -heinie- says:

    Ihania inspiskuvia ja tuota raitamattoa on käytävä kattomassakin tarkemmin. Pitäis hankkia matto puku/khh:seen. Ja tuohan ois just passeli. Ja suunnitelmat kuulostaa ihanilta!

Kommentoi