{ perinteisen joulun puolesta }

17.11.2014

Pidempään blogiani seuranneet ehkä muistavatkin, kuinka olen julistautunut vuosittain joulukonservatiiviksi. Tällä olen tarkoittanut sitä, että pidän joulun perinteistä ja perinteiden vaalimisesta. Jouluruoka ja joulunajan herkut ovat vahvasti osa joulun perinteitä, samoin tavat ja traditiot, tuoksut ja tunnelmat.

Tänä vuonna olen lupautunut perinteisen joulun puolestapuhujaksi Indiedaysin ja Dronningholmin kampanjassa. Käytännössä tämä tarkoittaa perinteisen luumumarmeladin ja modernin omenamarmeladin leikkimielistä kilpailua, jonka taistelutanner on Instagramin ihmeellisessä maailmassa. Vaikka taisteluparina ovatkin marmeladit, kisa on levitetty koskemaan koko joulua, ja vastaikkain on aseteltu perinteinen ja moderni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joulun tähdet -kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät Dronningholmin instagramista. Lyhykäisyydessään ne ovat kuitenkin yksinkertaiset: Lataa instagramiin jouluisia kuvia ja merkitse ne tyyliisi sopivalla hastagilla. Joko #perinteinenluumu tai #moderniomena. Eniten kuvia kerännyt tiimi voittaa, ja voittajajoukkueen kesken arvotaan matkalahjakortti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta entä se perinteinen joulu?
Itselleni joulun tunnelma syntyy juuri perinteistä. Tuoksut ja maut kuljettavat lapsuuteen, laittavat perhosia vatsaan ja  tekevät mahdottomastakin mahdollista. Koen, että joulussa on taikaa, ja sen tunnelma herkistää. Joulu on kaunis päätös vuodelle, valo pimeän talven keskelle ja juhla joka syntyy sydämessä. Vaalimalla perinteitä, koen itse kunnioittavani myös edellisiä polvia. Valmistan jouluruokaa suvun vanhoilla resepteillä, ja yritän antaa myös lapsilleni niitä samoja muistoja, joita itselleni on jouluista jäänyt. Kynttilän ja piparkakun tuoksu yhdistettynä vasta tuuletettujen mattojen tuoksuun. Joulukuusen tuoksu, ja uunissa paistuva kinkku. Kaikki nämä ovat osa omia jouluperinteitäni.

perinteisen joulun puolesta

Tälle joulukonservatiiville on itsestään selvää, että joulutortuissa on luumusydän. Enhän syö jouluna riisipuuroakaan mansikkasopan kanssa! Yhtälailla ihmettelisin jos rapujuhlissa olisi yhtenä ruokalajina lasagnea tai juhannuksena syötäisiin uusien perunoiden sijaan mummonmuusia. Jotkin asiat vain on tarkoitettu olemaan juuri näin. Vuoden ajan voi kokeilla uutta, kokata ja leipoa exoottisia herkkuja, syödä kansainvälisesti ja kokeilla uutta, mutta joulu on joulu ja pääosiltaan sen kuuluu säilyä perinteineen ja tapoineen. Toki uuusia juttuja syntyy sukupolvien vaihtuessa, mutta ne perusasiat pysykööt samoina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näpertelin eilen tähtitorttuja kahdellakin tapaa. Perinteisiä suuria torttuja ja pienempiä brie-juustolla höystettyjä cocktailpaloja, jotka sopivat hyvin pikkujoulujen tarjoiluihin glögin kanssa nautittavaksi. Makuja, jotka yhdistyvät vahvasti jouluun.

Vielä pari linkkiä:
Instagramista löytyy seuraavat käyttäjätilit; @dronningholm ja @perinteinenluumu.
Ainoa, mitä teidän kuitenkin täytyy muistaa, on tägätä kaikki jouluiset, ja joulun tunnelmaan viittaavat, kuvanne hastagilla #perinteinenluumu. Kuvien ei tarvitse olla joulutortuista, vaan ylipäätään asioista, jotka mielestänne ovat jouluisia ja kuvastavat jouluista tunnelmaa.

Eli eiköhän räjäytetä koko Instagram, ja laiteta joulun perinteiden sanomaa eteenpäin!
Tästä se lähtee, nimittäin lähtölaskenta vuoden odotetuimpaan juhlaan!


14 Responses to “{ perinteisen joulun puolesta }”

 1. Avatar idahhh sanoo:

  Täällä ilmoittautuu #Perinteinenluumu -ryhmäläinen, ei oo joulutorttuja ilman luumuhilloa! :) Ompas hyvännäköisiä nuo pienet luumutähtöset, pitää seuraavalla kerralla kokeilla tuollaisia! :)

  • Jep, kyllä se vain on luumu yksi niistä joulun perinteisemmintä makunautinnoista. Mulla on kauhea hinku keitellä joulupuuroa. Kun vaan ehtisi jossain välissä! :)

 2. Avatar Lingon sanoo:

  Omnom sanon minä vaan :D.. Ihanaa viikkoa!

 3. Näyttääpäs niin herkullisilta, täytyy varmaan viikonloppuna alkaa myös leipomis hommiin neidin kanssa :)

  • Ehdottomasti. Meillä pari innokasta piparinleipojaa jo malttamattomana odottavat seuraavaa piparkakkujen paistokertaa. :)

 4. Avatar charm sanoo:

  Marraskuun 17 ja joulu tulee jo korvista ulos :D Ainakin vesi tuli kielelle :P Ihania kuvia <3

 5. Avatar Katja sanoo:

  Ihania ihania herkkuja! Siis mitä kaikkea noissa brie-jutuissa on? Olen ehdoton joulukonservatiivi, eka kuva kisaan laitettu kun keittelin tänään riisipuuroa, lisää varmasti tulee! Emilian joukkue voittoon! :D

  Katja
  http://optimismiajaenergiaavaatteilla.blogspot.fi/

  • Eli ihan vain ohueksi kaulittu lehtitaikina ja siitä muotilla pieniä tähtiä. Kaksi päälisin ja väliin luumuhilloa. Uuniin ja heti uunista tullessa brie-siivu päälle! :)
   Joulupuuroa, voi kun tekee mieli! :)

 6. Avatar Maria sanoo:

  Hyvä meidän tiimi, perinteet kunniaan :)

  Kauniita kuvia <3

  Tiistaiterkkusin, luumutiimiläinen Maria

 7. Avatar Jeba sanoo:

  Hei, kiitti vinkistä! Eipä oo koskaan tullut edes mieleen yhdistää joulutorttua ja briejuustoa – täytyy ehdottomasti kokeilla! :)

 8. Avatar Marissa sanoo:

  Ah, JOULU! tulisi jo. Näistäkin kuvista tuli niin jouluinen olo :)

  Harmi, että mies vihaa joulutorttuja. Mietin jo, että voisi ihan vitsillä tehdä miestenpäivän kunniaksi joulutorttuja, mutta… se ois ehkä vähän ilkeää ;)

  http://blogit.fit.fi/sairaankaunismaailma/