Family Rules – Älypuhelin turvalliseksi lapselle

20.8.2017

Aurinkoista sunnuntaita!
Uusi viikko on taas huomenna alkamassa ja moneen reppuun pujahtaa kännykkä, jonka ajatellaan lisäävän lapsen turvallisuutta. Näin ainakin meillä. Tuntuu turvallisemmalta, kun lapsella on puhelin, ja yhteyden saa molemmin puolin. Tässä kohtaa vuotta moni lapsi vasta opettelee kännykän käyttöä ja helposti meiltä aikuisiltakin unohtuu se tosia asia, että puhelin ei enää ole vain puhelin, kuten meidän aikanamme, vaan oikeastaan lasten taskuihin pujahtaa minitietokone kameralla varustettuna. Ihan ensimmäinen juttu on tietenkin puhua lapsen kanssa puhelimenkäytöstä, yksityisyydestä ja esimerkiksi kuvien jakamisesta. Ja kyllä, jossain kohtaa lapselle pitää tosiaankin selittää myös se ikävä tosiasia, ettei kaikki ihmiset ole sitä, miltä vaikuttavat, ja jokaiseen vieraaseen ei voi elämässä luottaa. Keskustelun ja ohjeistuksen lisäksi lapsen puhelimenkäyttöä voi onneksi myös suojata ja peliaikaa rajata. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä F-Securen kanssa ja keskittyy nyt eritoten lasten puhelimenkäytön turvallisuuteen.

Runsas vuosi sitten kirjoittelinkin teille siitä, miten itse opin tietoturva-asioiden tärkeyden ihan kantapään kautta ja tajusin, etteivät suojausta vaadi pelkästään valtionsalaisuudet, vaan ihan oikeasti koko se elämä, jota netissä elämme. Ja se on muuten lopulta todella yksityistä! Moni tulee säästäneeksi oikeastaan siinä ihan kaikkein tärkeimmässä asiassa eli tietoturvassaan, vaikka oikeasti tuohon nimenomaiseen asiaan kannattaisi se muutama kymppi vuoden aikana jokaisessa taloudessa uhrata. F-Securen tietoturvapaketteihin on nyt tullut uusi ominaisuus Family Rules, joka täydentää turvallisuusasioita vielä enemmän lasten käyttäessä laitteita.

FSecure SAFE Family Rules -perhesäännöt toimivat hyvin yksinkertaisesti, eli tietoturvapaketin käyttöönoton yhteydessä määritetään laitteen käyttäjäksi joko aikuinen tai lapsi.
Lapsen puhelimenkäyttöön voi tehdä erilaisia rajauksia, kuten esimerkiksi määrittää mihin sisältöön lapsi pääsee käsiksi, ja kuinka paljon ruutuaikaa lapsella on päivittäiseen käyttöön.
Lapsen puhelimeen voi myös asettaa nukkumaanmenoajan. Nukkumaanmenoaika onkin todella näppärä keksintö, eli puhelimen erilaiset sovellukset voi lukita ikään kuin yöunille, ja säätää toimimaan taas seuraavana päivänä. Lapsen puhelin toimii kuitenkin läpi vuorokauden puhelimena, eli sillä voi täysin normaalisti soittaa tai lähettää viestin. Ruutuaika taasen mahdollistaa vaikkapa juuri sen peliajan rajaamisen. Esimerkiksi lapselle voi tehdä rajoituksen joka sallii arkipäivänä yhteensä tunnin ruutuaikaa ja viikonloppuna tuplasti. Näitä aikarajoituksia pääsee toki myös säätämään, eli jos vaikka pelaaminen vihelletään hetkeksi hyllylle, ruutuajan voi poistaa täysin tai sen voi vapauttaa erityistilanteissa. Näitä erityistilanteita on meillä esimerkiksi kaupunkimatkalla, kun poika haluaa pyydystää Pokemoneja ja saada peliin käveltyjä kilometrejä. Näillä kulmin kun ei Pokemonit asusta, on mielestäni ihan kohtuullista, että peliä voi käyttää kun satumme olemaan sille suotuisammissa olosuhteissa. Vastaavasti ruutuaikaa laitteella voi lisätä vaikka automatkan ajaksi ja vähentää, jos oman huoneen siivoaminen tai läksyjenteko ei tunnu nappaavaan.

Maailma on muuttunut paljon omasta lapsuudestani ja täytyy myöntää, että välillä kehityksen vauhti jopa vähän hirvittää. Nykyisin kuitenkin esimerkiksi digitaalinen oppimisympäristö on ihan perusjuttu alakoululaiselle lapselle, ja tabletit ja tietokoneet ovat käytössä myös koulussa. Kaikkea kasvatusta ja valistusta ei kuitenkaan voi nakata koulun harteille, vaan meillä vanhemmilla on myös oma vastuumme. Jokaisessa perheessä tehdään ne omat rajoitukset lasten netinkäytölle ja viestittelylle, ja mielestäni esimerkiksi kiusaamisen monimuotoisuus kannattaa huomioida lasten puhelimen käytössä. Tehdä selväksi, ettei ketään kuvailla, ja että omia tai toisten kuvia ei lähetellä eteenpäin. Että WhatsApp -ryhmät eivät ole tarkoitettu kenenkään selän takana nauramiseksi, eikä kenenkään yksityisyyttä saa loukata.
Netissä on paljon hyvää, mutta valitettavasti myös iso annos tavaraa, joka ei ole tarkoitettu lapsen silmille tai korville, osa ei edes aikuisille. Tuon Family Rules -toiminnon avulla lapselle voi luoda myös oman Safe -selaimen, joka karsii automaattisesti netin sisältöä tehden siitä lapselle turvallisen. Sisältörajoitukset mahdollistavat aikuisten sisällön, uhkapelien, päihteiden, maksullisen tai pelottavan sisällön sekä yhteisöpalveluiden karsimisen lapsen selaimesta. Asetettavia sisältörajoituksia löytyy pitkä lista ja aikuinen voi valita niistä ne, jotka kokee tarpeelliseksi. My F-secure -sivujen kautta puhelimen (tai lapsen) voi myös paikantaa.

Meillä alkaa poika olla siinä iässä, että monen laitteen suhteen hän on jo huomattavasti äitiään nokkelampi. Minä en esimerkiksi osaa käyttää pleikkaria, joten DVD-levyjen pyöritys pelikonsolilla jää pojan harteille. Myöskin netin suhteen ollaan koko ajan varpaillamme, sillä kolmasluokkalainen tietää jo tubettajat ja haluaa seurata jalkapallouutisia netistä. Oma puhelinkin on jo välttämätön, ihan vain omankin mielenrauhani vuoksi. Oikeilla säädöillä laitteista voi kuitenkin tehdä lapselle turvallisia, mutta sitä turvallisuutta pitää samaan aikaan opettaa ja opetella. Pojan puhelimen lisäksi lapset ovat perineet vanhan läppärin, joka on myös tehty molemmille lapsille turvalliseksi. Siitä kuunnellaan äänikirjoja, pelataan Bingeliä ja katsotaan Pikku Kakkosta. Ohjeita etsitään piirustuksiin, Lego-rakennelmiin ja Hama-helmitöihin. Kun koneella ei pääse käsiksi haitalliseen sisältöön, se voi rauhassa olla lastenhuoneessa ja lasten käytettävissä. Muu sisältö etsitään sitten netistä yhdessä koneella, joka on avonaisessa tilassa ja aikuisen vastuulla.

Family Rules -toiminnosta jokaisella lapselle voi säätää omanlaisensa rajoitukset, lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden. Perheen aikuiset pystyvät muuttamaan säätöjä ja rajoituksia vaikka etänä.

LUKIJAKILPAILU:

Meillä on käytössä FSecure TOTAL, johon siis sisältyy myös tuo FSecure SAFE. Tolat sisältää tietoturvan lisäksi myös VPN:n edut, ja nyt siis uutena asiana F-Securen -paketeissa on tämä Family Rules -ominaisuus.
Nyt yhdellä teistä on mahdollisuus voittaa F-secure TOTAL -paketti vuodeksi käyttöön (arvo 79.99€).
Kerro kommenttiboksissa, mikä Family Rules -ominaisuus kiinnostaa itseäsi eniten / mikä teillä ehdottomasti tulisi tarpeeseen.
Jätä kommenttisi viimeistään sunnuntaina 27.8.2017 ja olet mukana kilpailussa. Kilpailun säännöt löydät täältä.

Leppoisaa ja rentouttavaa päivää!

 

 

Save

Save

Save

Save

Tallenna


26 Responses to “Family Rules – Älypuhelin turvalliseksi lapselle”

 1. nelli says:

  Tuo Safe-toiminto olisi kovin tärkeä janäppärän kuuloinen. Asiallinen ja pätevä postaus, niin ku sulla aina. Mukaan arvontaan.

 2. Tiitu says:

  Juuri on näitä asioita pohdittu, kun ekaluokkalainenkin sai oman puhelimen ja 10-vuotias viihtyisi määrättömästi You Tubea katsellen… Tuo olisi näppärää, kun saisi jokaiselle omat rajoitukset. Mukana siis! 🙂
  -Tiitu

 3. Anu says:

  Mukana arvonnassa! Niin se maailma kehittyy, tuo Safe-toiminto olisi huippu. Olisi vähän helpompi seurata lasten tekemisiä ja myös rajoittaa sitä käyttöä.

 4. RiikkaK says:

  Tuo FamilyRules toiminto vaikuttaa kätevältä, sillä saataisiin kakkosluokkalaisen isoveljen ruutuaikaa rajattua ja tehtyä 4-vuotiaalle pikkusiskolle sisältörajoitukset.

 5. Mini says:

  Itse taitaisin laittaa jonkinlaisia rajoituksia sivustoista mitä lapsi saisi käyttää. Jollain tavalla toivoisin, että voisin pitää lapsen “turvassa” pahalta maailmalta ainakin netin osalta (edes vielä hetken, kun hän on pieni)

 6. Henna says:

  Aikarajoitukset tulisivat tarpeeseen meidän perheessä.

 7. Saara Olaussen says:

  Tuo safe paketti olis mainio. Ruutuajan rajoittaminen ja tarvittaessa vapauttamunen.

 8. Nina says:

  Koko paketti kiinnostaa kyllä, erityisesti lapsen paikannus ja ruutuajan rajoittaminen. Täytyypä kokeilla tuota.

 9. HannaR says:

  Kaikki tulee ehdottomasti tarpeeseen alkuvuodesta, kun tuleva koululainen saa alkaa opetella oman puhelimen käyttöä. Kiitos siis postauksesta..tää menee ihan ehdottomasti hankintalistalle 🙂

 10. Puuraitti says:

  Ekaluokkalainen ja eka kännykkä. Tulisi tarpeeseen. 🙂

 11. Marjo says:

  Ehdottomasti tulisi tarpeeseen nukkumaanmeno aika, meillä lapset jo teini-iässä ja valvonta on yhä vaikeampaa, usein nukahdetaan suurin piirtein puhelin kädessä, olisi kätevää jos saisi tuollaisen asetuksen laitettu illalla.

 12. Mira says:

  Moi! Tämä olisi todella tarpeellinen meillä,kun 1. luokkalainen sai juuri oman puhelimen. Varmaan pääsy Yuotubeen olisi sellainen, minkä ekana estäisi. Sieltä,kun etsii ja katsookin ihan asiallisia ohjelmia, saattaa se kuitenkin ehdottaa seuraavaksi lapsille sopimatonta ohjelmaa mukana arvonnassa!

 13. Satu says:

  Moikka, safe- paketti vaikuttaa kiinnostavalta.Meillä ekaluokkalainen harjoittelee puhelimen käyttöä ja youtubet ja urheilusivut on jo löydetty…Mukava siis tosi ajankohtaisessa arvonnassa!

 14. Vielä(!) ei ole sisältöön paljoa tarvinnut puuttua lasten netin käytössä, mutta ajallinen käyttö vaatisi tottavie rajoituksia jo nyt.

  Tosi hyvä postaus ja niin ajankohtainen varmaankin lähes jokaisen koululaisen perheeseen.

 15. Nina says:

  Ruutuajan vähentäminen tulisi tarpeeseen, tunti max. pelejä päivässä kuulostaa täydelliseltä. Ilman ruutuajan rajoittamista poika pelailee niin ulkona kuin kotonakin turhan paljon…

 16. Mari V says:

  Mukana arvonnassa! Safe-paketti kiinnostaa eniten.

 17. Heini says:

  Netin sisältörajoitus tulisi ainakin käyttöön.

  Vaikuttaa hyvältä ja tarpeelliselta lapsille.

 18. Maria M says:

  Todella tärkeä palkinto. Tulee kyllä tarpeeseen:-)

 19. Kati says:

  Meille tulisi sisällön ja ruutuajan rajaamiseen, joten mukana arvonnassa. Toistaiseksi on pärjätty puhelimen omilla rajoituksilla.

 20. Mari Vee says:

  Safe kiinnostaisi. Meillä on tietoturvan kanssa muutenkin päivittämisen tarve.

 21. Meri80 says:

  Heippa! Oi tämä tulisi tarpeeseen, minulla on kotona ekaluokkalainen ja hänellä on ensimmäinen ikioma puhelin. Sisältörajoitus tulisi ainakin käyttöön, samoin ruutuajan rajoitus. Mukana siis arvonnassa ☺

 22. Jarna says:

  Itseäni kiinnostaa eniten ruutuajan rajaaminen ja netin käytön turvalliseksi tekeminen. Meillä on nyt hankintalistalla tabletti lapsen käyttöön, joten tämä on erittäin ajankohtainen asia! 🙂

 23. Satu says:

  Taloudessa viidellä lapsella puhelimet ja vanhempana halu suojella edes jotenkin lapsia netin kaikelta uutis tulvalta.. aika ei riitä istua vieressä katsomassa,joten tällänen paketti ja rajaus lapsella netissä helpottas meitä kaikkia!

 24. TiinaJ says:

  Alakoululaisille ruutuajan rajoittaminen ja sisällön turvaaminen tulisi ehdottomasti tarpeeseen. Mukana siis arvonnassa! 🙂

 25. Jonna says:

  Juuri käydään ensimmäistä puhelinta kohti ja tuo safe ois kyllä mahtava ottaa heti alkuun käyttöön ja haltuun.

 26. Anna K says:

  Hei! Mukana arvonnassa! Tämä tulisi tarpeeseen!

Kommentoi