hymyilevä vatsa on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

22.10.2017

Huomenta sunnuntai!

Näin viikonloppuisin aamupala eroaa usein siitä arkisemmasta versiosta, ja välillä luistan itsekin kaurapuurostani ihan vain heittäytyäkseni pois arjen rutiinista. Useimmiten kaurapuuro kuitenkin kuuluu aamupalaani myös viikonloppuisin, ja syy tähän löytyy ihan oman navan ympäriltä. Nimittäin kaurapuuro on se, josta vatsani jaksaa kiittää. Vatsan ja suoliston hyvinvointi onkin tällä kertaa aiheena Life ambassador-postausten sarjassa, eikä suotta, sillä vatsavaivat tuntuvat yleistyvän nykyaikana oikein vauhdilla. Tänään laitetaan jakoon vinkit erilaisiin vatsavaivoihin, ja mietitään, että miksi ihmeessä sitä suolistoakin kannattaisi aina välillä paitsi ajatella, mutta myös helliä. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Life:n kanssa.

Kuten ei ole olemassa yhtä ainoaa vatsavaivaa, ei tietenkään ole olemassa myöskään yhtä ainoaa keinoa hoitaa vatsavaivoja. Siinä missä toinen kärsii ärtyneestä suolistosta, toinen kamppailee laiskan suoliston kanssa. Ja sitten on meitä, jotka ovat elämänsä aikana päässeet kamppailemaan molempien ongelmien kanssa. Mitään varsinaista normiahan ei tietenkään voi noille asioille heittää, mutta pääsääntönä voi kai pitää sitä, että silloin kun suolisto- ja vatsavaivat aiheuttavat ongelmia, kipua tai särkyä, pitää asiaan puuttua ja tilanne korjata!

Kirjoittelinkin joskus vatsavaivoista ja kerroin, kuinka ennen esikoisen syntymää kärsin todella suolistovaivojen vuoksi. Tähystystä tähystyksen perään, eikä ongelmaan löydetty ratkaisua. Lopulta vaivat veivät leikkauspöydälle, mutta varsinainen avun sain oikeastaan vasta raskaudesta, joka 39 viikon laihdutuskuurina toimi myös vatsani rauhoittajana. Sain ikään kuin aloittaa puhtaalta pöydältä ja aloittaa rauhassa erilaisten ruoka-aineiden testauksen. Tuolloin opin, että aina ei tarvita varsinaista allergiaa ruokavaliomuutoksen pyhittämiseksi, vaan joskus on ihan oikeasti hyvä myös vain kuunnella omaa oloaan. Yksi suurin oivallus omalla kohdallani oli, ettei esimerkiksi ruisleipä sovi vatsalleni, vaikka sen terveellisyyttä muuten kovasti hehkutetaankin. Löysin kaurapuuron ihanuuden, ja opin ennen kaikkea kuuntelemaan omaa vatsaani. Nykyisin tiedän, että maitoproteiini isompina määrinä, sokeri ja vehnä toimivat ruisleivän tavoin vatsani ärsyttäjinä. Edelleen vatsani saattaa kipristellä ja turvota kuin ilmapallo, mutta nyt osaan myös katsoa omaa käyttäytymistäni ja kyseenalaistaa valintojani.

Koska suoliston hyvinvointi on iso osa yleistä hyvinvointiamme, kannattaa vatsavaivoihin hakea apua. Suoliston kunto nimittäin vaikuttaa pitkälti siihen, mitä ravintoaineita elimistöömme imeytyy. Vatsavaivat voivat johtaa ongelmiin ihan yleisestä jaksamisesta ihon kunnon huonontumiseen asti. Puhumattakaan siitä, mitä suolisto-ongelmat tekevät mielellemme. Kotiin on turha linnoittautua tämänkään ongelman kanssa,  sillä apua kyllä löytyy. Aiheesta kun juttelin Porin Life-myymälän Tiinan kanssa, kävi selväksi, että suolistovaivat ovat yksi yleisimmistä syistä, jonka vuoksi asiakas luontaistuotemyymälään astelee. Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, tai lisätä ostoslistalle, oman vatsan hyvinvointia ajatellen? Ihan ensimmäiseksi suolisto-ongelmien kanssa kannattaa käydä lääkärissä. Poissulkemalla erilaisia suolistosairauksia ollaan jo askeleen verran pidemmällä. Seuraava askel voi olla se luontaistuotemyymälä, mutta silloinkin on hyvä kääntyä osaavan myyjän puoleen ja kertoa juuri siitä omasta vaivasta. Annan tässä postauksessa muutaman tuotevinkin, mutta Life-myymälässä saat toki sen ihan henkilökohtaisen neuvonnan.

Probiooteista onkin tullut jo kirjoiteltua useammassakin Life postauksessa, mutta nostetaan nuo maitohappobakteerit jälleen pöydälle. Kun vatsa voi hyvin, probiootit kuuluvat vastustuskyvyn nostattamiseen ja antibioottikuurien yhteyteen. Eli vatsavaivattoman ei tarvitse probiootteja miettiä kuin kuuriluontoisena esimerkiksi lomamatkan yhteyteen, syksyn flunssakauteen tai lääkekuurin kylkeen. Kun vatsa vaivaa, ja sen olotilaa halutaan neutralisoida probiootit ovat tietenkin ihan ykkösjuttu. Sainpa muistutuksen siitäkin, että probioottivalmistetta on hyvä myös aika ajoin vaihdella, jotta suolisto ei liiaksi tottuisi yhteen tuotteeseen. Meille päätyi vaihteeksi Lifen oman tuotesarjan probiootit. Uutuutena Lifen omasta sarjasta löytyy myös Life Sporebiotic, eli itiömuotoinen maitohappobakteeri, jotka selviävät suolistossa pahimmankin myllerryksen aikana ja saavuttavat halutun osoitteensa.  Tässä siis täsmätuote siihen pahimpaan olotilaan ja erittäin superärtyneelle suolistolle!

Jos puhutaan vatsavaivojen yhteydessä hiivasta, monen reaktio on aika nopeasti kieltävällä puolella. Niin oli omanikin kunnes kuulin, että on olemassa myös hyvää hiivaa. Puhdas + Boulardii on probioottihiiva, eli periaatteessa kuin maitohappobakteeri, mutta ei kuitenkaan bakteeri. Tuotteen vaikuttavat aineet kestävät siis paremmin myös antibioottikuurin, koska tässä ei ole bakteereja antibiootin tapettavaksi. Tuote sopii nautittavaksi heti aamulla ja se tasapainottaa suoliston olotilaa päivän aloitukseksi.

Vanhempia tekstejä lukiessa huomaa, että suolistovaivat ovat oikeastaan aika nuori termi, sillä ennen puhuttiin vallan ruoansulatusvaivoista. Periaatteessa ollaan samassa aiheessa kuitenkin, nimittäin huonosti sulanut ruoka on yleisin syy vatsavaivoihimme. Esimerkiksi suolistokaasut syntyvät, kun suoleen ajautuu huonosti sulanutta ravintoa. Great Earthin Ergozyme sisältää ruoansulatusentsyymejä, jotka auttavat nimensä mukaisesti sulattamaan ruokaa. Ruokailun yhteydessä nautittu valmiste pitää myöskin pulputtavan vatsan hiljaisena ja auttaa ruokailun jälkeiseen turvotukseen.

Glutamiini on monelle tuttu aminohappo urheiluravinteista, mutta opinpa myös, että glutamiini toimii suolistossa jonkinlaisena paikkausaineena. Life L-Glutamiini korjaa vaurioitunutta suolta kuin paraskin paikkaussarja. 🙂

Olen siitä onnellisessa asemassa, etten vieläkään tiedä, miltä närästys tuntuu, vaikkakin tiedän kuitenkin, että kyseessä on varsin tavallinen ja yleinen vaiva. Koska halusin kuitenkin nostaa postaukseen myös yhden närästykseen liittyvän tuotteen, päädyimme Tiinan kanssa Silicum Tonic -geeliin. Kyseessä on piigeelin ja karmelloosigeelin yhdistelmä, joka toimii paitsi närätyslääkkeena, mutta myös muodostaa suolen seinämille kalvon, jonka suojassa herkistyneellä limakalvolla on mahdollisuus uudistua.

Koska kuituja ei edelleenkään sovi unohtaa, vaikka itse sen ruisleivän olenkin jättänyt vähemmälle, ajattelin vinkata hyvästä superkuitutuotteesta, jossa yhdistyy sekä pellavarouhe, että psyllium kuorirouhe. Makua seos saa marjajauheista. Linum Plus sopii sekoitettavaksi kaurapuuron joukkoon, mutta tuote soveltuu myös tuorepuuroihin. Lifen valikoimista löytyy myös luomulaatuinen porkkanamehu, sekä kuivatut hedelmät, jotka antavat paitsi kuitua vatsalle, myös vauhtia suolistolle. Kuivatun luumun lisäksi kannattaa kokeilla myös kuivattua aprikoosia. Muistattehan kuitenkin, että runsaskuituinen ruokavalio vaatii paljon vettä seurakseen!

Sanotaan, että suolisto on ihmisen toiset aivot, enkä menisi itse kieltämään väittämää, sen verran aiheesta on syntynyt myös omakohtaista kokemusta. Se, mitä tapahtuu suolistossa vaikuttaa isolta osalta myös ihan siihen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Mutta entä mitkä ovat omat vinkkini vatsavaivojen selätykseen, terveen suoliston vaalimiseen ja vatsan hyvinvoinnin tavoitteluun? Tässä pieni listaus omista ajatuksistani:

●Kuuntele kehoa. Jos huomaat jonkin ruoka-aineen liittyvän aina huonoon oloosi, paina asia korvan taakse. Ei tarkoita, ettekö voisi koskaan syödä ruisleipää tai jäätelöä, mutta tiedostamalla ruoka-aineen vaikutuksesta vatsavaivoihisi, osaat vältellä kyseistä ruokaa ja ymmärrät kehoasi paremmin, kun se seuraavan kerran lähettää signaaleja vatsasi kautta. Tieto ruoka-aineiden vaikutuksesta oloomme, vaikuttaa kyllä käyttäytymiseemme, vaikka emme sitä niinkään käytännössä tiedostaisi.

●Huolehdi kuidun saannista. Gluteeniton kaura, hirssi ja tattari ovat herkänkin vatsan puurokavereita. Suosi myös kuiturikkaita kasviksia.

●Juo riittävästi vettä! Kuitujen läpikulku vaatii nestettä seurakseen, ja vesi toimii kuitujen kanssa jonkinlaisena suoliston puhdistajana.

●Pureskele ruokasi huolella! Ruoansulatus alkaa jo suussa, ja suun ruoansulatusentsyymeille kannattaa antaa aikaa.

●Liiku riittävästi. Liikunta parantaa myös ruoansulatusta. Lounaan jälkeen on hyvä jaloitella, sillä kylläisen vatsan kanssa pitkään istuminen, alkaa melko varmasti turvottamaan ja saa vatsan huutelemaan. Liikunta siis rauhoittaa vatsaa, mutta antaa myös laiskalle suolelle vauhtia.

●Kun suolisto-ongelmat vaivaavat, pyri viheltämään peli poikki, ja neutraloi vatsan toiminta. Ota avuksi vatsaa rahoittavat tuotteet ja tue suoliston kunnon eheytymistä. Noudata edes muutama päivä FODMAP-ruokavaliota ja katso, miten se vaikuttaa oloosi.

●Panosta terveellisyyteen vatsa-asioissa ja mieti valintojasi pitkäaikaisen hyödyn valossa. Hyvinvointi on paremman elämänlaadun peruspilari, ja hyvinvoivalla vatsalla on iso merkitys siihen, miten koemme elämänlaatumme.

●Vältä stressiä! Ehkä helpommin sanottu, kuin tehty, mutta ainakin kannattaa yrittää!

Onnellisuus alkaa suoliston hyvinvoinnista, samoin vireystilamme. Suoliston hyvinvointi on myös osa painonhallintaa.Enemmän vatsan ja suoliston hyvinvointia tukevia valmisteita löytyy Life-myymälöistä ja -verkkokaupasta. Vielä tämän päivän ajan pystyt myös hyödyntämään Lifen Synttärit-kampanjaa, joka on käynnissä kaikissa Life-myymälöissä sekä verkkokaupassa.

Hyvää oloa ja hyvinvointia sunnuntaihinne!

Save

Tallenna

Tallenna

Tallenna


One Response to “hymyilevä vatsa on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin”

  1. Maritta Nokelainen says:

    Hei,olen painiskellut samanlaisten ongelmien kanssa kuin sinäkin. Minä olen löytänyt avun veriryhmän mukaisesta ruokavaliosta. Parissa viikossa olo ja vireystila parani. Joistakin ruoka-aineista en ole pitänyt ennenkään. Lainaa kirja vaikka kirjastosta. Kotkan kirjastossa ainakin on. Nimi on:Syö oikein tyyppisi mukaan,Peter J.D’adamo ja Catherine Whitney. T.maritta

Kommentoi