Tofusalaatti ja yrttivinaigrette

04.6.2018

Maanantaita!

Mitä lämpimämpi sää, sitä varmemmin tekee mieli syödä jotakin raikasta ja kevyttä. Tykkään toki salaattilounaista ihan ympäri vuoden, mutta eritoten kesällä, ja lämpimillä keleillä. Vaikka kahden tuhdin aterian syöminen päivän aikana onkin vähän liikaa, pitää salaatinkin olla täyttävä ja kylläisenä pitävä -riippumatta siitä, onko lautasella tuhti kana- vai vegesalaati. Tänään tuo jälkimmäinen, eli tofusalaatti, joka vie nälän ja kielen mennessään. Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä SoFinen kanssa.

Vaikka postauksen resepti vegaaninen onkin, en ole itse kasvissyöjä saati vegaani. Olin nuorempana asian suhteen todella jyrkkä ja ehdoton, mutta sittemmin olen huomannut, että rennompi suhtautuminen ruokaan tässäkin asiassa sopii minulle paremmin. Tykkään kuitenkin kasvisruuasta ja mitä enemmän saan perheessämme päättä aterioista, sitä varmemmin meillä syödään kasvisruokaa.Tofu on yksi kasvissyöjän ruokavalion perusraaka-aineista, mutta useimmille sekasyöjille tofu on epämääräinen ja melko tuntematonkin tuote. Valitettavasti myös hiukan väärinymmärretty raaka-aine. Paitsi, että tofu yhdistetään jotenkin kauhean tiiviisti vain ja ainoastaan aasialaiseen ruokaa, sitä saattaa saada jopa nuudelin joukossa väärin valmistettuna. Tofun valmistaminen ei toki ole rakettitiedettä, mutta huolellinen sen suhteen kannattaa olla, jos haluaa välttää mauttoman makukokemuksen ja tympeän suutuntuman. Mikäli tofuun on joskus tullut petyttyä, eikä makukokemus jäänyt positiivisena mieleen, suosittelen revanssia. Muutamalla niksillä tofuun saa sekä makua, että oikeaa suutuntumaa.

Tofun valmistuksessa suurin virhe on hyödyntää tuote ihan sellaisenaan suoraan paketista. Sen sijaan, että pannulle kuutioi vielä nestettä valuvan tofupalan, muutama minuutti kannattaa uhrata tofun kuivaamiselle.
Helpoiten tofun kuivaus onnistuu viipaloimalla tofupala ohuiksi, noin puolen sentin viipaleiksi. Apuna voi käyttää talouspaperia tai ekologisempana vaihtoehtona harsoliinaa. Tofupalat asetetaan paksulle imukerrokselle ja päälle levitetään vastaavasti toinen kerros nestettä imevää materiaalia. Tofupaloja saa ihan kunnolla painella kuivaksi ja liinaa tai paperia kannttaa pari kertaa myös vaihtaa kuivaan. Mitä enemmän tofun kuivaamiseen käyttää aikaa ja energiaa, sitä paremmaksi tofun maku ja rakenne tulee. Ei siis ole olennaista vain kuivata tofun pintaa, vaan saada paloista kaikki mahdollinen neste pois.

Kun tofu on kunnolla kuivattu, palat voi leikata edelleen suikaleiksi tai kuutioiksi, mutta huolehdi, että kaikki neste on ennen tätä puristettu tofusta ulos. Pienempien palojen kuivaaminen on nimittäin jo huomattavasti hankalampaa.

SoFine tofua on saatavilla valmiiksi marinoituna, mutta pienemmänkin kaupan valikoimista löytyy maustamaton versio, joka on täysin mahdollista maustaa itse mieleisekseen. Koska tofun marinoiminen kuitenkin ottaa aikaa, ja harvoin ruokaa tulee valmisteltua kokkailuun jo edellisenä päivänä, maustamaton tofu kannattaa marinoida vasta heti paistamisen jälkeen. Näin lämmin tofu imaisee itseensä mausteet, jotka kuivatessa helposti puristuisivat ulos.

Mitä tofun paistamiseen tulee, huolella kuivattu tofu käyttäytyy pannulla melkolailla lihan tavoin ja tavoitteena on saada aikaan kaunis kullanruskea paistopinta. Pannu kannattaa siis pitää kuumana ja paistamiseen käyttää kunnolla öljyä.

Koska rakastan tomaattisia ja yrttisiä makuja, ajattelin jakaa reseptin, joka romuttaa uskomuksen ainoastaan thairuokaan soveltuvasta tofusta. Yrttivinaigrettellä maustetun tofusalaatin maku vie fiilikset enemmänkin välimeren seudulle ja salaatti sopii sellaisenaan ruokaisaksi salaatiksi tai vaihtoehtoisesti osaksi runsaampaa kattausta.

Tofusalaatti ja yrttivinaigrette

Pussi valmista salaattisekoitusta
(tai omavalintainen sekoitus erilaisia salaatteja)
Kirsikkatomaatteja
1 pkt maustamatonta SoFine tofua
Auringonkukan siemeniä tai salaattisiemensekoitusta
suolaa ja mustapippuria
Oliiviöljyä paistamiseen

 

yrttivinaigrette:

1 dl oliiviöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
2tl dijon sinappia
tuoretta timjamia, oreganoa ja ruohosipulia

 

Avaa tofupakkaus ja valuta neste pois tofusta. Leikkaa tofu ohuiksi siivuiksi ja lado palat paksulle kerrokselle talouspaperia. Painele tofuista kaikki neste pois, ja vaihda paperia kunnes se ei enää kastu.

Valmista salaattipohja. Revi tarvittaessa salaatti ja leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi.

Valmista vinaigrette. Sekoita oliiviöljy, viinietikka ja sinappi. Hienonna joukkoon yrtit sekä ruohosipuli.
Kaada puolet vinaigrettestä salaatin joukkoon ja sekoita tasaisesti.

Kuumenna paistinpannu sekä oliiviöljy, ja lado tofupalat pannulle. Paista kullanruskea pinta ensin toiselle puolelle, ja käännä sitten viipaleet. Kun tofu on paistettu molemmin puolin, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada pannulle vinaigretten toinen osa. Anna tofupalojen maustua esimerkiksi pöydän kattamisen ajan.

Lado paistetut tofuviipaleet salaatin päälle ja valuta pannulle jäänyt vinaigrette salaattiin. Viimeistele siemenillä ja koristele salaatti halutessasi tuoreilla yrteillä.

Voit käyttää salaatissa myös kuutioitua tofua. Muista kuitenkin kuivata tofu viipaleina ennen kuutiointia.

Lukijakilpailu:

Mikä SoFine tofu on suosikkisi tai mitä tuotetta haluaisit kokeilla? Entä mikä on oma lemppari tofureseptisi tai vinkkisi tofun valmistukseen? Tai vastaavasti, minkä suosikkireseptisi voisit kenties valmistaa tofun kanssa kasvisversioksi?
Osallistumalla kilpailuun, voit voittaa 50 € arvoisen Keskon lahjakortin. Jätä kommenttisi viimeistään maanantaina 11.6. ja olet mukana lahjakortin arvonnassa. Kilpailun
säännöt löydät täältä.

Leppoisaa maanantain jatkoa!


31 Responses to “Tofusalaatti ja yrttivinaigrette”

 1. Kipsuli says:

  Lempparini on thai-tofukuutiot, joista saa nopeasti valmistettua erilaisia ruokia.

 2. Niina says:

  Olen kerran tehnyt tofusta ruokaa ja en tykännyt, koska en osannut valmistaa sitä oikein 🙂 Ehkä pitäisi yrittää uudestaan! Nyt kesällä voisi kokeilla salaatin kaveriksi ja syksyllä maistuisi taas jonkinlainen aasialaisvivahteinen-kastike tofusta.

 3. Rose says:

  Valmiiksi marinoituja tofuja voisi olla kiva kokeilla, tuntuu etteivät omat taidot riitä samana tofusta oikeasti hyvää… 😀

 4. Marjo says:

  Tofu on aivan täysin vieras ruoka minulle, joten olisi kyllä mukava päästä maistamaan ja kokeilemaan!

 5. Satu says:

  Moikka,
  Olipas hyvä postaus! Minä en ole vielä kokeillut tofua. Haluaisin kokeilla ainakin tuota reseptiäsi, joka vaikutti herkulliselta ja helpolta 🙂

 6. Anneli Kaikkonen says:

  Käytän tofua aika paljon salaatteihin. Tammenlehväsalaattia, tomaattia, kurkkua, punasipulia, mustia oliiveja sekä tofua. Tuo sun resepti vaikuttaa hyvältä. Taidan kokeilla sitä seuraavaksi.

 7. Airi says:

  Tofukiusaus, paljon kermaa.

 8. Ah, rapeapintainen tofu hyvällä kastikkeella on kyllä ihanaa! Ja tuo sun kastike vaikuttaa kyllä aivan ihanalle <3

 9. Mari says:

  SoFine-tofuista ja muistakin lempitofuni on maustamaton tofu, jota voi sitten itse maustaa haluamallaan tavalla. Minullakin tofu menee usein arkiseen wokkiin, mutta hyvää on myös savusuolalla maustettu (tai valmis kylmäsavu-)tofu salaatissa, jossa on myös uunissa paahdettua punajuurta, rucolaa/salaattia ja esim. fetaa.

 10. Tuula says:

  Hei! Voin sanoa,että tofu on täysin vieras asia minulle. Olen ostanut joskus,mutta luulen että jätin sen liian märäksi niinkuin kerroit. En syttynyt sille.

 11. Hanna says:

  Resepti menee ehdottomasti kokeiluun lupasin tyttärelle tehdä nyt kesällä enemmän kasvisruokia ja hyvät ja monipuoliset reseptit on nyt etsinnässä. Tofua en ole koskaan kokeillut valmistaa.

 12. Maria M says:

  Tofua olen käyttänyt salaatteihin. Olisi kiva kokeilla muitakin ruokalajeja.

 13. Inka says:

  En ole tähän asti onnistunut saamaan tofusta hyvänmakuista ja suutuntumakin tosiaan ollut huono. Salaattiin aion kokeilla tällä ohjeella.

 14. Kaura says:

  Käytän tofua pikaisesti pannulla, lisään 1 rkl vihreää tai punaista pestoa ja annan pinnan hieman rapeutua. Helppo hyvä lisuke salaatteihin, sosekeittoihin, piirakoihin tau vaikka munakkaan kanssa. 🙂 Helppoa, ja hyvää! :p

 15. Laura says:

  Olen kokeillut laittaa tofua kerran pari aikaisemmin, mutta mitään tajunnan räjäyttävää en kyllä saanut aikaiseksi Salaatteihin sillä saisi vaihtelua ja wokkeihin. Reseptisi kuulostaa kyllä herkulliselta!

 16. Maaru says:

  Tofu à la minute -kuutioiden maustetut versiot ovat aivan loistavia. Nopeita valmistaa ja maukkaita. Itse olen käyttänyt niitä etenkin tortillojen täytteeksi, nam.

 17. Maikku says:

  Minäkin olen kokeillut vain kerran eikä oikein onnistunut. Reseptiäsi voisin kokeilla, se ainakin näyttää ihanalta 🙂

 18. Eeva says:

  En ole koskaan tofua kokeillut, joten esimerkiksi tuo sinun käyttämä tuote olisi mukava ottaa testaukseen.

 19. Poletti says:

  En ole tofua koskaan valmistanut, mutta tässä postauksessa oli niin hyvät ohjeet, että varmasti kokeilen. Olen tofua syönyt thaimaalaisittain maustettuna ja se on todella hyvää (kun sen osaa valmistaa). 🙂

 20. Repsu says:

  Juurikin salaatteihin voisi kokeilla tai muutenkin esimerkiksi hyvin maustettuna uunijuuresten kanssa.

 21. Elina says:

  Tofua olen syönyt vain muutaman kerran enkä ole koskaan sitä itse laittanut. Maustamattomalla voisi olla helppo aloittaa, mutta toisaalta valmiiksi maustetussa olisi ainakin takuulla edes jotain makua 😀 Ensimmäisenä kokeilisin varmaan salaatin kaverina.

 22. Rife says:

  Maustamattomasta tofusta tykkään rapeaksi paahdettuna esim. Uunijuuresten kera!

 23. ri says:

  Tofu maistuu, ja tääkin resepti menee testiin! Tykkään rapeaksi uunissa paahdetuista tofupaloista uunijuuresten kanssa erityisesti!

 24. susa says:

  Marinoitu tofu maistuu salaatissa ja siitä valmistuu nopee kesälounas 🙂

 25. Mini says:

  En ole koskaan oikein pitänyt tofusta, ehkäpä koska en ole osannut maustaa sitä kunnolla. Pidän kuitenkin valtavasti kasvisruoasta ja erityisesti voimakkaasti maustetusta itämais-henkisestä ☺️ Thai-tofua kokeilisin mielelläni!

 26. Lena says:

  Tofu on itselleni täysin vieras, mutta pidän kovasti välimerellisistä mauista, joten yrtti- tai pestomarinoitu tofu voisi toimia.

 27. Myy says:

  Thaimaustettu tofu kuulostaa hyvältä!

 28. SAMP says:

  Vaikka kasvisruokaa syömmekin melko paljon, niin tofu on jäänyt täysin unholaan. Toimisikohan esim. intialaisessa ruoassa palak paneerin tavoin? Itse pidän tulisesta ja kunnolla maustetusta ruoasta. Toisaalta savusuolalla maustettu voisi olla aika herkullinen näin grillikaudella 🙂

 29. Henna says:

  Maustaisin tofun vihreällä pestolla ja nauttisin spagetin ja pinjansiemenien kera

 30. Päivi says:

  En ole tofua koskaan testannutkaan, mutta marinoituna maistuisi varmasti, kasvisruoasta pidämme kyllä kovasti! Yrttimarinadia kokeilisin ja salaatin kera!

 31. HannaL says:

  Muutaman kerran olen tofua itse valmistanut, useamminkin kyllä pitäisi. Marinoitu tofu kuullostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta. Herkullisen kuuloinen ja näköinen salaatti, täytyy kokeilla reseptiä!

Kommentoi