Dekkarina Oslossa

14.4.2019

kaupallinen yhteistyö ⎮ Viaplay


Moikkelis!

No nyt niitä Oslon juttuja. Ihan alkuun pahoittelut, kuvien laatu ei nimittäin ole mitään huippua. Matkattiin pelkillä käsimatkatavaroilla, ja mun kamerareppu on kokonaisen käsimatkatavaran kokoinen, joten nyt piti valita, joko vaihtovaatteet tai kamerareppu, ja valitsin sitten ne vaihtovaatteet. Mutta otetaan tämä sellaisena instant Oslo fiilistelynä. 😀
Kyseessä oli tosiaan Viaplayn järjestämä kaupallinen yhteistyömatka ja fokuksena Viaplayn uusi alkuperäissarja  Wisting, jonka ensi-iltaan me Marian kanssa päästiin. Kyselin Instan Stooreissa, kuinka moni on lukenut Jørn Lier Horstin Wisting -kirjoja ja vähän yllätyin vastauksista. Itse tykkään monistakin norjalaisista kirjailijoista ja siis juurikin tällaisesta pohjoismaalaisesta rikoskirjallisuudesta, jolle on nykyisin myös tuo ihana termi “nordic noir”.  En tiedä, ovatko esimerkiksi Samuel Bjørk tai Jo Nesbø teille tutumpia, mutta Horst kuuluu nimenomaan tähän kovien norjalaisten kastiin, ja Wisting on ikään kuin norjalainen versio Beckistä. Ja koska norjalaiset kirjat on mieleeni, ilmoitin tietenkin matkaseuralleni heti, että mun on sitten päästävä sinne Platalle! Ai miksikö? No kun siellä myydään niitä huumeita! Tässä kohtaa piti vähän selitellä, että Plata on tosiaan Osloon sijoittuvassa rikoskirjallisuudessa se pahan alkulähde ja sieltä löytyy myöskin ne poliisin tiedonantajat.  Pakkohan tuo nähtävyys oli kokea, joskin en siellä Platalla ollessani kyllä tajunnut, missä sitten lopulta olinkaan.  😀

Tämä alustus ihan siitä syystä, että saisitte vähän käsitystä siitä, kuinka todella iso juttu mulle oli päästä näkemään juuri tämän sarjan ensi-ilta ja itse kirjailija (jonka norja oli tosin sen verran laulavampaa sorttia kuin muilla, että sieltä haastattelusta en montaakaan sanaa saanut kiinni). Luolamies on Horstin kirjoista ehdottomasti paras, joskaan ei muuten ensimmäinen Wisting -sarjassa, ja juuri tähän kyseiseen kirjaan pohjautuu koko Wistingin ensimmäinen kausi. Ihan näkemättäkin olisin voinut tätä TV-tärppiä suositella, mutta sanottakoon, että tuo ensi-illassa esitetty ykkösjakso ylitti kaikki odotukseni.

Koska olen maalainen, minun tulee äärimmäisen harvoin osallistuttua erilaisille kokkareille, joten Wisting tilaisuus oli siinäkin mielessä aika poikkeukselline. Lisäksi koko tilaisuutta tuli katseltua vähän ulkopuolisen silmin, koska eihän me suomalaiset tietenkään tiedetty, että ketkä siellä oli niitä julkkiksia ja ketkä eivät. Koska kyseessä oli Viaplayn oma produktio, paikalla oli tietenkin myös iso joukko sarjan tekemiseen osallistuneita ammattilaisia.
Mutta tilaisuuden järjestelyistä täytyy sanoa, että oli melkoisen hulppea ilta. Ihana Jazz trio ja näytöksen alkuun kuultu jousiorkesterin veto tunnarista olivat ainakin mulle itselleni ne parhaat kohdat. Oli toki Wisting -popparikärryt ja Wisting -oluet. Baarimikot oli vuokrattu FBI:n joukoista ja pikkusuolaisia tarjoilivat rikospaikkatutkijat. Kahvitauolla ja suuremmalla popparimäärällä olisin toki istunut ja katsonut koko sarjan enemmän kuin mielelläni, mutta meille tosiaan näytettiin vain tuo eka jakso, vaikka kuinka tinkasimmekin koko maratonia ja lupasimme täydellistä vaitioloa, jos vaikka saataisiinkin joku koodi, jolla kaikki jaksot voisi hotellilla katsella. Tuo sarjan aloitusjakso on nyt nähtävissä myös Viaplaylla. Tai siellä on itse asiassa nähtävissä jo kaksi jaksoa, jotka eilen katsottiinkin miehen kanssa. Näytöksen jälkeen jatkuivat bileet, mutta meidän drinkkiliput kyllä säästyivät ja painelimme väsyneinä takaisin hotellille.

Viaplaylla on ihan mielettömästi hyviä sarjoja, ja koska meillä ei ole antennia (johtoa ei käytetä) tai kaapelia, kaikki TV katsotaan nimenomaan suoratoistopalvelun kautta. Blindspot, The Enemy Within, Blacklist, Gone ja Bosch tulevat nyt ekana mieleen viimeksi katsotuista jenkkisarjoista. Nordic Noir kategoriasta Stella Blómkvist, Maria Wern, Modus, Dicte, Kylmäveriset tappajat, Arne Dahl ja ihanat Maria Lang filmatisoinnit. Tällä hetkellä katselussa on uutuuksista Kylmäveriset tappajat; Pimeys, joka on itsenäinen jatko-osa sarjalle ja tietty nyt tämä Wisting. Molemmat on muuten Viaplayn alkuperäissarjoja. Nyt tietenkin toivon, että Viaplay muutaisi kuvaksi myös muut norjalaiset kirjasuosikkini. 🙂

Nykyisin tuo antennijohto ei enää onneksi ole niin tärkeä ja telkkarin voi laittaa ihan minne tahansa, kunhan jostain saa sähkö. Viaplay TV on helppo ratkaisu, jonka saa 5€ lisämaksusta Viaplay -tilaukseen. Mukaan tulee 18 eri tv-kanavaa sisältäen uutiskanavia kuten YLEn ja CNN:n, dokumentit sekä lasten kanavat.

Mutta hei, nyt olisi mahdollisuus voittaa 2kk ilmaista Viaplay Leffat & Sarjat –paketin katseluaikaa.
Kerro kommenttiboksissa oma Nordic Noir -suosikkisarjasi, sarja jonka haluaisit Viaplaylta katsoa tai minkä pohjoismaisen dekkarikirjan itse haluaisit nähdä filmatisoituna ja osallistut arvontaan. Kaikkien vastanneiden joukosta Indieplace arpoo 3 voittajaa.
Osallistumisaikaa on ensi sunnuntaille 21.4. 2019 asti.
Arvonnan säännöt löydät täältä.

Tuossa alla vielä tuo Wisting -traileri. Aika hyvältä vaikuttaa, eikö!?


15 Responses to “Dekkarina Oslossa”

 1. Anu says:

  Osallistun arvontaan, haluan katsoa juurikin tämän wisting-sarjan. Pohjoismaiset rikossarjat on parhaita.

 2. Katja says:

  Lemppareita ollut Wallander, Beck ja Dicte. Ja nyt tietty haluaisin nähdä Wistingin !

 3. Anu says:

  Pohjoismaiset sarjat ehdottomasti, Beckit, Dicte, Wallander, Maria Vern, Fjällbackaan sijoittuva sarja jne. Nesbot olisi hienoa nähdä😊. Mukana arvonnassa ehdottomasti.

 4. kirsi says:

  Haluaisin katsoa Maria Lang sarjan elokuvat ja Dicten kaudet. Olen mukana arvonnassa.

 5. Satu says:

  Moikka, minua kiinnostaisi katsoa Dicteä ja Wistingiä 🙂

 6. ennu says:

  Nyt ei ole katselussa mitään sarjaa, joten vinkkaamasi Wisting voisi olla seuraava koukutuksen aihe.

 7. Mini says:

  Wisting alkoi kiinnostaa! Ja Blacklistin haluaisin myös katsoa.

 8. Myy says:

  Blacklist kiinnostaisi ☺️

 9. Henna says:

  Miehen kanssa alettaisiin katsomaan Blacklistiä!

 10. SAMP says:

  Itselläni jäi aikoinaan Blacklist kesken, joten sen katsoisin loppuun Viaplaylta. Ja Wisting siihen perään ☺️

 11. Päivi says:

  Silta ja Wisting menisivät katselulistalle.

 12. Johanna says:

  Katselen nykyisin jotenkin tosi vähän telkkaria tai ylipäänsä jotain sarjoja, kirjakausi meneillään 🙂 ja siksi jopa niinkin iso aukko sivistyksessä, että kuuluisa Silta-sarja ihan tyystin näkemättä. 😉

 13. Maria M says:

  Mariat (Lang ja Wern) kiinnostaisi ja ylipäänsä ruotsalaiset dekkarit. Fjällbacka sarjat jne. Olisihan noita monia kiinnostavia:-))

 14. Marika Koski says:

  Katselen nykyisin kaikki padilta (Netflix) ja Wisting olisi ihan uusi tuttavuus. Kuin myös olisi Viaplay.

 15. Hanna says:

  Mun suosikki on Blacklist.

Kommentoi