Parempia unia -muista tuulettaa petivaatteet

21.8.2020

Kaupallinen yhteistyö ⎮ Varax


Petivaatteiden tuuletus ja pakastimen sulatus. Siinä kaksi asiaa, joista olisin mielelläni ottanut talvella ilon irti pakkaskelien myötä. Vaan ei tullut talvea ja pakastin on yhä sulattamatta. Mutta petivaatteita ei sentään sovi olla tuulettamatta ympäri vuoden, vaikka kunnon raikas pakkaskeli niille oikein hyvin sopiikin. Miksi ja kuinka usein peitot ja tyynyt kannattaa nostaa ulos. Siitä tänään kaupallisessa yhteistyössä Varaxin kanssa.

Koska huoneilma on nykyisin melko kuivaa, kenenkään sänky tuskin kuhisee pölypunkkeja kuten joskus peloteltiin. Silti joka aamu olisi syytä nostaa peitto pois makuupaikalta ja antaa patjan tuulettua ja kuivua kehon tuottamasta kosteudesta ja lämmöstä. Eli niistä tekijöistä, joista hyötyvät punkit ja bakteerit. Myös makuuhuoneen ikkuna kannattaa avata aamuisin ainakin hetkeksi. Nopea tuuletus on paikallaan myös talvella, mutta kannattaa säätä patterit ja lämmittimet siksi aikaa pois päältä. Pahin virhe on pedata sänky heti ylös noustessa ja jättää kostea lämpö visusti vällyjen väliin. Meillä makuuhuoneet on yläkerrassa ja sängyt usein myös petaamatta koko päivän. Tai sitten ne pedataan vasta aamutoimien lopuksi, kun sänky on saanut ainakin tunnin verran tuulettua. Joka aamu peitot ja tyynyt kannattaa ravistella ja pöyhiä. Paitsi että ne pysyvät kuohkeampana, hyvä hoito myös lisää petivaatteiden kestoa ja käyttöikää.

Lakanoita vaihdetaan joissakin talouksissa viikon välein, toisissa 2-4 viikon välein. Se, mikä on sitten oikea tapa riippuu paljolti myös nukkujista. Ja tietenkin siitäkin, käydäänkö suihkussa illalla juuri ennen nukkumaanmenoa vai aamulla ensimmäiseksi. Joka tapauksessa tyynyliinat suositellaan vaihdettavaksi viikon välein. Harva pesee hiuksiaan päivittäin ja pään kautta haihdutamme lämpöä myös yöllä.

Kunnon talvipakkasilla peitot ja tyynyt on ihana nostaa ulos vaikka koko päiväksi. Myös petivaatteiden “peseminen” puhtaassa lumessa tuo ihanan raikkaan fiiliksen. Mikäli petauspatja ei ole kehon lämmössä muotoutuvaa materiaalia, senkin voi nostaa pakkasilla ulos tuulettumaan. Petivaatteiden tuulettaminen on kuitenkin suotavaa ihan ympäri vuoden. Lakanoiden vaihdon välissä tyynyt ja peitot kannattaa nostaa ulos ja sänky patjoineen imuroida huolella. Tuuletus kannattaa yhdistää myös ihan tavalliseen viikkosiivouspäivään, vaikka lakanoita ei juuri silloin olisi tarkoituskaan vaihtaa. Peitot ja tyynyt voi nimittäin viedä ulos lakanoineen päivineen ja makuuhuoneen siivouskin helpottuu.

Vaikka päivät ovat paahteisia ja yöt kosteita, petivaatteiden tuuletus kannattaa silti. Ilma on yleensä päivän aikana kuivahtanut ja pahin lämpö ja porotus ohi. Niinpä peitot ja tyynyt kannattaa viedä ulos raikkaaseen iltailmaan ja ennen yökosteuden saapumista. Ulkona pöyhityn peiton alle mukava sujahtaa pitkän päivän jälkeen.

Varax on kotimainen yritys joka valmistaa huonekaluja, puutarhakalusteita ja kiinteistökalusteita Suomessa ja suomalaisen työn voimin. Varaxin pyykki- ja tuuletusteline löytyy lukemattomien taloyhtiöiden pihasta, kuten myös monen omakotitalonkin pihasta. Samanlaiselle tuuletustelineelle vietiin petivaatteet myös lapsuudenkodissani ja siinä piiskattiin matot ja tekstiilit. Varax tuuletusteline 144 on klassikko johon mahtuu useampikin peitto ja matto. Kipattava yläosa helpottaa painavien mattojen kanssa toimimista. Tukeva kaluste kestää myös aikaa ja käyttöä. Materiaali on kuumasinkitty teräsputki ja väreinä sinkitty, musta ja harmaa. Meillä on käytössä harmaa, joka sulautuu mielestäni mukavasti puutarhaan.

Perjantai on perinteinen viikkosiivouspäivä monessa kodissa ja niin se on meilläkin. Tosin varmaankin tekeminen venyy myös huomiselle aamupäivälle sillä illalla tulee vieraita ja juhlitaan rapujuhlia.

Rentouttavaa viikonloppua kaikille tasapuolisesti!

Varaxin puutarhakalusteista kirjoittelin ennen juhannusta. Postauksen pääset lukemaan tästä linkistä.


Kommentoi