{ maailman parhaat purilaiset }

15.6.2013

Lauantaiterkut!
Ajattelin jakaa täällä blogissakin hiukan hampparirakkauttani, jota raotin jo viikko sitten facebookissa. Jälleen kerran maha on niin täynnä, että oikein sattuu, mutta mitäs sitä ei olisi hyvän ruuan puolesta valmis kärsimään. Laitan jakoon myös maailman parhaan purilaiskastikkeen ohjeen, joten ottakaahan se ihmeessä ylös!

uusi-kuu-blogi-hampurilainen

Oleellinen osa hampparia on pihvi, ja se syntyy parhaiten nauda paistijauhelihasta, suolasta ja pippurista – grillissä kypsentämällä tietenkin. Meillä muuten käytetään paikallisen pihvitilan jauhelihaa, ja se on kyllä ihan huippu hyvää. Täysin eri ainetta, kuin kaupan jauhelihat, joten suosittelen lämpimästi joskus koittamaan suoraan tuottajalta tilattua jauhelihaa. Lapsiperheessä moni perusruoka syntyy juurikin jauhelihasta, kun liha on hyvää, on ruokakin maukasta!
Hampurilaisen sisään sujahtaa pihvin lisäksi grillattua pekonia, cheddar-juustoa, tomaattia, salaattia, sipulia, maustekurkkua, jalopenoja, ananasta – ja hyvää kastiketta tietenkin!

hampurilaiskastike-ohje

Hampurilaiskastikkeen ohjeen mies bongasi jostain lehdestä. Kastike syntyy helposti vain sekoittamalla kaikki ainekset keskenään, ja keittämällä ihan pikkuisen kasaan. Tein itse kaksinkertaisen annoksen, enkä niin kauheasti noita määriä mittaillut. Mehuakin lorahti varmaan nelinkertainen annos, mutta keittämällä nestettä myös haihtui. Maku oli taivaallinen, siitä ei pääse mihinkään!

happyjoe

Hampurilaissämpylät tein itse. Viikko sitten oikaistiin kiireen vuoksi kaupan sämpylöillä, jotka eivät kyllä maistuneet sitten millekään. Nämä omat ovat yksinkertaisesti veden, hiivan,  vehnäjauhon, suolan sokerin ja voin sekoitus, täysin näppituntumalla leivottu, eli mitään ohjetta en tähän kirjoita, perussämppärit osaa varmaan jokainen tehdä.
Päälle heitin seesaminsiemeniä ja paistoin vesihöyryn kanssa. Pintaan lopuksi väri grillivastuksella.

Niin, ja palanpainikkeeksi Hartwallin Happy Joe! Aika hyvää – ollakseen siideriä!
Parin purilaisen jälkeen olo on todella tuhti. Menin kuitenkin lupaamaan vielä vohveleita ja jäätelöä jälkkäriksi. Tää on aika hurjaa!


25 Responses to “{ maailman parhaat purilaiset }”

 1. Annari says:

  Ah, tuo soosi, taivaallista! Itse bongasin saman ohjeen viime kesänä @maria’s -blogista. Sen jälkeen meillä ei ole purilaisia syöty ilman tätä kastiketta. Täälläkin on joskus sorruttu kaupan sämpylöihin, mutta oikeasti kannttaa sämpylät leipoa itse. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Kastike terästää mainiosti myös kanapurilaiset 🙂

  • Anu says:

   Mä teen kans tällä ohjeella,Marian blogista sen bongasin myös:)

   • Hmm, se taisi olla Sara La Fountainin, tai jonkun muun julkkiskokin ohje, jos en ihan väärin muista. Ihan mielettömän hyvä, tai en tiedä, millaista olis tullut, jos ohjetta olis noudattanut, mutta omakin versio maistui kyllä taivaalliselta!

    Ja tosiaan sämpylöissä kannattaa nähdä vaiva, kaupan höttö on kyllä niin höttöä, että sillä melkein pilaa aterian!

 2. hanna says:

  Nam, näyttää hyvälle. Täytyykin tehdä pian 🙂

 3. Ansku says:

  Voi taivas miten näyttää hyvältä…taas unohtui tarpeet kauppaan, nyt on kyllä vinkattava nämä kuvat isännälle, jotta grillimestarikin innostuisi 🙂

  Ja ei tuo jälkkärikään pahalta kuulosta!

  • Haha, meilläkin tää on just sitä miehen reviiriä, se innostuu näistä tälläisistä 🙂

   Ja olihan ne vohvelitkin ihania. Varsinkin kun oli äitini juuri keittämää mansikkahilloa kyytipoikana 🙂
   Olo tosin on nyt niin ähky, että oikein yököttää 😀

 4. Hanna says:

  Juuri eilen tehtiin hampurilaisia samalla taivaallisen hyvällä kastikkeella, oi nam !!! Ihanat herkulliset kuvat happy joe pitää testata ensikerralla.

  • Joo, mä en ole mikään hurja siiderin ystävä, mutta kyllähän tuo meni. Ei ollut sellaista yli-imelää esanssin makua, kuin niissä monesti on. Eli jos on siiderityyppiä, kannattaa kokeilla tämä!

 5. Iina says:

  Kyllä parhaan hamppariaterian saa todellakin itsetekemällä. Juuri vähän aikaa sitten kirjoittelin omassa blogissa samasta aiheesta:) tuohon rinnalle vielä itsetehtyjä bataattiranskalaisia niin johan napa nitisee…

  • Bataattiranskikset on ihania. Tehtiin just viime viikola, ja syötiin itsemme ähkyyn. Nyt olen kokeillut niitä muuten erilaisilla mausteilla kuorruttaen, ja lopputuloksesta tulee hurjasti rapsakampi – ja tietty mausteisempi. Ihania!
   No tähän ateriaan ei kyllä enää lisukkeita tarvittu, mä olen oikeestaan niin täynnä vieläkin, että tänään ei taida ruoka kauheesti maistua 😀

 6. heidi says:

  Hampparinälkä iski ja het!:)
  Kastike menee kokeiluun…mitä meinaat vesihöyryjutskalla? siis laitatko uuniin vesiastian? (ooon ihan uuno)
  Toi siideri on kauniin pullon lisäksi hyvää!! iso plussa siis 😉
  Meilläkin tehdään itse hampparit ja just tolleen pihvit, mutta jauheliha suoraan tilalta olis kyllä jees-juttu :))

  • Eli vesihöyry tekee sämppäreistä rapsakampia, ja se on yksinkertaista, kun laittaa uunipannun täyteen vettä, ja sen uunin alimmalle tasolle. Vesi pitää laittaa samaan aikaan, kun uunin pistää kuumenemaan, silloin vesi on kuumaa ja höyryää, kun leivät menee uuniin.
   Paistoin sämpylöitä pari pellillistä, ja uuni oli kiertoilmalla, kuten höyryn kanssa pitääkin. Lopuksi otin pellit ja pannun pois uunista, ja napsautin grillivastukset täysille. Sitten pellit vuorotellen ylätasolle minuutiksi pariksi.
   Kokeile ihmeessä, tulee tosi hyviä!

   Meille tuli tota jauhelihaa vähän vahingossa ekan kerran, mutta kun sitä on kerran käyttänyt, ei halua enää kaupan vastaavaa ostaa. Tosin nyt meidän lihat loppui, ja uutta on tilauksessa.
   Teflonpannulle kun laittaa tota jauhlihaa, on pannu paistamisen jälkeen ihan puhtaan näköinen, lihasta ei jää vettä tai rasvaa pannuun. Ja se on oikeesti niin paljon paremman makuista. Tavallinen makaroonilaatikko tai jauhelihakettokin on kuin eri ruokalaji!

 7. Oi kiitti tuosta ohjeesta, näyttää niiiin hyvältä! Eikä juomassakaan varmasti ole valittamista 😉 Ihanaa sunnutaita sinne teille!

 8. kaijuli says:

  Voi juukelis puukelis ku on herkun näkönen hamppari! Mieskin tuolta sohvalta sanoi jotta näyttääpäs hyvältä! Ihan pakko tehdä noita juhannuksena ja kokeilla myös tuota kastiketta. Ja Happy Joe siideri on muuten tosi hyvää, semmosta aidon makuista. 🙂

 9. Viivu says:

  En tiedä uskallanko edes tunnustaa, että tänään meillä sit kokeiltiin tätä reseptiä… 😀 Son sun syy jos mä alan lihomaan!

  Ihan taivaallista! JUST mun makuun!

 10. Mie says:

  Tätä(KIN) on aivan pakko kokeilla. Sitä taivaallista leipääkin tehty jo useamman kerran. Kiitos näistä! Vatsa kiittää 🙂

 11. Tanja says:

  Aivan ihana kastike!!! Tämähän passaa kunnon pihvin kaveriksikin. Sitä ihastelin kuvasta, miten joku saa itse tekemästään sämpylästä noin ilmavan kuohkean?? Itsellä timmejä kuin mitkä….olisikohan sulla taikasanaa tähän?

  • Joo siis kastike sopii grilliruokiin muutenkin, kaupan marinadit saa unohtaa!

   Sämppärit jää kuohkeiksi kun jätät taikinan niin löysäksi, että sitä on mahdoton leipoa. Myös tosi pitkä kohoamis aika on hyvä. Anna kohota kunnolla taikinana ja sitten vielä sämpylöinä pellillä ennen paistamista.

   Uuni kyllä pyöristää leipien muodon, vaikka ne ennen paistamista ei niin kivoilta näytäkään! 🙂

 12. JaanaK says:

  Hellepäivänä ei tartteis bongailla tällaisia kuvia Pinterestistä, tekee aika kovasti mieli nyt tuota Happy Joeta! Ihan ehdoton tän kesän juoma. Ostin saunailtaan ihan vaan kivan näköisen pullon takia ja ihastuin ikihyviksi 😀 Ja nuo hampurilaiset menee heti viikonloppuna kokeiluun!

  • Nää on näitä houkutuksia 😀

   Mä itse en ole suuremmin siiderin ystävä mutta tämä saa propsit aidosta mausta, ei jää ollenkaan sellainen esanssi suuhun!

   Ja ehdottomasti hampurilaisbileet viikonlopulle. Happy Joella höystettynä tietty! 😀

Kommentoi