{ ääniongelmia }

13.5.2014

Luin joskus aikoja sitten jostain, että bloggaaminen on so last season, ja vloggaaminen olisi sitä vastoin hirrrveän trendikästä. No, tässä muutenkaan millään aallon harjalla ratsasteta, mutta onpa tästä kirjoittamisesta myös se etu, että teidän ei tarvitse yrittää kuunnella mörinääni. Mulla on nimittäin pahoja ääniongelmia!

Nopeasti voisi ajatella, että käheä kurkku, ja Koivuniemen viskibasso, johtuisivat flunssasta, mutta mitä vielä! Olen terve kuin pukki, ääni vain on kadonnut teille tietämättömille. Mulla on ollut tälläinen ääniongelma jo vuosia. Kun ilta venyy pitkäksi, ja kulutan aikaani seurassa (luonnollisesti puhun enemmän muille kuin itselleni, eikä ongelma tule esiin, jos valvon vain itseni seurassa), mun ääni vain alkaa pikku hiljaa painua mailleen. Ikään kuin se ei jaksaisi yhtään ylitöitä.
Lauantai-ilta oli ihan normaali, tuli valvottua pikkuisen myöhempään, katselimme miehen kanssa telkkaria ja juttelimme normaalisti siinä samalla. Ääneni alkoi väsyä, enkä pitänyt sitä sen ihmeellisempänä. Mutta nyt eletään jo tiistaita, eikä ääni ole palannut. Mennyt vain huonommaksi!
Joskus aikoinaan lääkäriäkin asialla vaivasin, ja sain epämääräisen vastauksen väsyneistä äänihuulista, käskyn olla hiljaa ja varsinkin kuiskimatta. Helpommin sanottu kuin tehty, täällä kun on välillä muutenkin työlästä saada äänensä kuulumaan, eikä viestit aina mene perille edes yhdellä sanomisella. No, täytyy nyt koittaa tietoisesti lepuuttaa kielenkantojaan, ja jättää turhat pölinät ja pulinat tuonnemmaksi!

instakuvia

Kuvina joitakin instapoimintoja. Tajusin juuri, että olen ollut viime aikoina vähän laiska instailija, ja pitääkin koittaa skarpata asian suhteen!

Tänään olisi vuorossa kevään ensimmäinen kevätjuhla. Hui, sanon minä! Olen aina sellainen vetistelijä näiden kanssa, mutta tämä kevät ottaa koville oikein urakalla. Onneksi tässä on kuitenkin pitkä kesä vielä ennen eskaria, ja toisenlaisen arjen astumista kuvaan!

Mukavaa tiistaita!


19 Responses to “{ ääniongelmia }”

  1. Tuntuu, että sinulla on samantapaisia ongelmia kuin minulla aikaisemmin.
    Miulla oli ääniongelmia vuosia sitten ja erään kerran hihkaistessani koiralleni, ääneni katosi tyystin. Kävin lääkärissä, joka teki lähetteen siaraalaan foniatri-lääkärille, joka vihdoin löysi ongelmani, nimittäin äänihuulikyhmyt. Niiden vuoksi äänihuuleni eivät päässeet liikkumaan kunnolla, eikä ääneni kestänyt kunnolla. Pääsin ääniterapiaan (puheterapia), jossa hrjoittelin hengitystekniikkaa, rentouttamaan äänihuuliani ja oikeaa puhetekniikkaa. Lisäksi sain lääkäriltä refluksilääkkeen, joka varmasti oli tarpeeton, koska äänihuuliini ei kohdistunutkaan refluksitaudin aiheuttama takaisinvirtaus, vaan itseaiheutettu bulimian muodossa…
    Opittuani oikeita puhe- ja äänihuulten rentoutustekniikoita, ääniongelmia ei enää ole. Olen myös tervehtynyt bulimia-anoreksia-ortoreksia-kierteestä, joten äänihuulet pääsevät myös siinä suhteessa vähemmällä.
    Kannattaa kääntyä foniatrin puoleen!

    • Noista kyhmistä olen joskus lukenutkin, eikös just kuiskiminen ja kröhiminen saata niitä aiheuttaakin. Oli miten oli, pitäisi varmaan päästä lääkärille, joka laittaisi lähetettä eteenpäin, ja vaivaa tutkittaisiin kunnolla. Raskasta, kun joutuu miettimään, et mitä sanoo, ja miten saa sanotuksi asiansa mahdollisimman vähällä äänenkäytöllä. Ja sitten joku ei kuitenkaan kuule, tai ymmärrä! 🙂

      Närästys voi kai joo tärvellä äänihuulia, mutta mua ei kyllä ole koskaan närästänyt, joten se siitä…

      • Kuiskiminen ja kröhiminen ovat pahempia kuin yritykset puhua kunnolla. Äänen pitäisi antaa levätä.
        Ehdottomasti lääkäriin, jotta syy äänivaivoille selviää ja jotta saat niihin apua!

  2. Ilona says:

    Itse olen puhetyöläinen, joten nuo ongelmat ovat myös tuttuja. Suosittelen lämpimästi “voice massagea”. Aivan mahtava kokemus ja kävisin kyllä useamminkin, jos talous antaisi periksi:)

  3. Julli says:

    Joo itsellä sama juttu ääniongelman kanssa! Pitkään ihmettelin mistä johtuu ja työkaveritkin kyselivät että oletko sä kipeä kun sun ääni on ihan paineessa (aina kun uus työpari tuli taloon niin kysy tätä samaa asiaa, huoh)… No mutta en ole kipeä vaan kun sairastan luultavasti kroonista poskiontelontulehdusta joka aiheuttaa tämän möreän äänen. Ootko ikinä käynyt kuvauttamassa poskionteloita? Myös väsymys on kova juttu tämän ongelman kanssa.

    • Mulla ei ole varmaan oskaan ollut poskiontelotulehdusta! Mutta väsymyksen kanssa oon samoilla linjoilla. Mitä väsyneempi olen (ja just varsinkin illalla), sitä käheämpi on ääni. Joskus tuntuu jopa kiusalliselta, kun yrittää peitellä väsymystään, mutta ääni alkaa pettää…

  4. Katri says:

    Mulla meni myös ääni viime syksynä ja olin siitä ihan ihmeissäni.. Oli aika erikoinen tunne, kun vain kurkkuun sattui, tosin melko vähän, mutta ääntä ei lopulta enää tullut.. Pari päivää yritin puhua tunneilla hiljempaa ja vähemmän, mutta eihän siitä mitään tule kun työväline menee.. Oli aika erikoista olla saikulla, kun oli muuten elämänsä kunnossa! Ja tosiaan, vaikeinta oli olla kotona, kun piti olla puhumatta lapselle! (mies ja lapsi taisivat nauttia mutinavapaasta ajasta..!) Ensi kerralla (toivottavasti) ymmärrän jo ensioireista rauhoittaa äänen, jottei se menisi kokonaan moneksi päiväksi.. Edellä mainittua äänijumppaa pitäisi kuulemma tosiaan harrastaa, mutta se on vähän kuin lantionpohjanlihasten teko -kuka niitä muistaa?? 😀 Ja hei, toivottavasti tästä ei tule videoblogia. Mä en käsitä niitä. En jaksa vain istua ja toljottaa, kun joku höpisee. Mieluummin luen omaa tahtia ja rullaan sivua, katselen kuvia jne., tuntuu että on tekemistä ja itse aktiivinen (sohvaperuna!!). 🙂

    • Juu, ei tuu videoblogia tähän osoitteeseen! 😀
      Kasvojumppa, äänijumppa, lantiopohjanlihakset…. Juu, ei oikein tuu tehtyä! 🙂
      Mä en oikein pysty olemaan puhumatta, meillä poika kommunikoi siihen malliin, että joka toinen sana on arvaa, ja kaikki jutut etenevät vastailemalla kysymyksiin. Koon kanssa taas on toi torumispuoli nyt käytössä, koska tyttö tekee jatkuvasti pahojaan. Niin, ja toki kehumisetkin kaiken vastapainoksi. 🙂

  5. Amanda says:

    Luin myös, että videoita hyvässä blogissa pitää olla! Jännä homma, sillä itse en jaksa katsella ollenkaan videoita, vaan tykkään enemmän kuvista. Paranemisia!

    Amanda
    http://optimismiajaenergiaavaatteilla.blogspot.fi/

  6. Heini says:

    Ooo, en ole ikinä ajatellut että äänen nopea käheytyminen jne olisi yleinen ongelma, mutta näköjään sitä on muillakin! mulla myös käheytyy ääni helposti jo siitä, kun luen lapsille vähän pitempään iltasatua :/ en ole ikinä lääkärillä tästä vaivasta ollut, siihen on jotenkin niin tottunut, mutta kurjaa kyllä! Äänihuulijumppa kuulostaa jotenkin vaivalloiselta 😀 joskus luin muuten jostain että kilpirauhasongelmatkin saattavat tehdä tuota äänen madaltumista/möreytymistä/käheytymistä. En yhtään muista mistä sen luin ja voi hyvin olla että muista jopa väärin… ja oliko se sitten vajaa- vai liikatoiminta, ei hajuakaan…

    Tosi kivan kampauksen saat tehtyä tuon klipsin avulla 🙂

  7. Tanja says:

    Hei! Mulla syy jatkuvaan äänen käheytymiseen ja poismenoon löytyi mitä ilmeisimmin, kun diagnoosi kilpirauhasen vajaatoiminnsta tuli ilmi, sain lääkkeen vajaatoimintaan ja sen jälkeen kertaakaan ei ole ääni mennyt eikä tarvi juuri ns.ääntä selvittää ennen kuin alkaa puhua. Olit saanutkin paljon vinkkejä, toivotaan, että vastaus tai apu löytyy sinullekin

    • Joo, tossa yläpuolella tuota kilpirauhasta jo ehdoteltiinkin. Mulla testit on aina näyttänyt suht normia tasoa, tosin kilpirauhasen liikakasvua on. Pitääkin kysyä lääkäriltä, voisko olla tuosta johtuvaa! 🙂

  8. H says:

    Molemmilla vanhemmillani on ollut ongelia äänen kanssa. Äidillä toinen äänihuuli halvaantui, ilmeisesti flunssan jälkipeleissä. Hänellä meni ääni ihan olemattomaksi, mutta on kyllä vuosien mittaan parantunutkin, vaikkei entisellään ole. Äänihuulet siis vuotavat, kun toinen niistä on halvautunut. Isälläni taas tuli kasvain (ei vaarallinen sinänsä) äänihuulen viereen, joten eiväthän ne päässeet liikkumaan kunnolla ja ääni väsyi ja käheytyi helposti. Kasvain sitten leikattiin. Molemmille sanottiin, että puhetekniikka ja kurkun rentouttamisen taito vaikuttaa paljon äänen väsymiseen jne. Molemmat siis kävivät puheterapiassa. Saa nähdä miten minun käy. Onko sama edessä joskus. Näillä kokemuksialla kyllä suosittelen ottamaan yhteyttä foniatriin, että voi poissulkea vakavammat asiat.

    • Joo, pitää nyt kyllä selvitellä, että mistä tälläinen johtuu. Ikävä vaiva, mutta sen kanssa kun tulee kuitenkin toimeen, ei jotenkin vaan ole jaksanut enempää murehtia.
      Toivotaan, että sulle ei tule ongelmia äänen kanssa! 🙂

Kommentoi