Herkullinen pataleipä

31.10.2016

Paistuvan leivän tuoksu, leivän rapea kuori ja lämpimän leivänsiivun päälle sulava voi. Ah, siinäpä kolme parasta syytä leivän leivontaan. Pataleipä taasen tekee leivonnasta äärettömän helppoa! Taikinaa ei tarvitse vaivata ja alustaa, vain sekoittaa ja paistaa. Ja koska leipä on niin syntisen hyvää, heti syömisen jälkeen voi tehdä uuden taikinan kohoamaan ja herkkua on tiedossa seuraavallekin päivälle. Paras paistopiste on oma uuni!

pataleipa 5pataleipa 1pataleipa 3pataleipa 7

Helppo ja rapea pataleipä:

3 dl grahamjauhoja
4dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl vettä

Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää lämmin vesi ja sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempään annat taikinan kohota, sitä maukkaamman leivän saat. Itse suosin vuorokauden kohotusaikaa.
Muotoile taikinasta pyöreä leipä hyvin jauhotetun alustan päällä, mutta älä vaivaa taikinaa. Anna leivän kohota puoli tuntia liinan alla.
Laita kannellinen uunipata (uuninkestävä kattilakin käy) kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Ota tulikuuma pata uunista ja nosta taikina sen sisään. Voit tehdä pinnalle muutaman koristeviillon ja levittää leivän pintaan hiukan jauhoja koristeeksi.  Laita pataan kansi päälle ja nosta se uuniin. Paista 30 min kannen alla, ja vielä 15 min ilman kantta.
Ota valmis leipä pois padasta (leipä irtoaa padasta helposti), äläkä peitä leipää, jotta kuori säilyy rapeana.

Grahamjauhot voi korvata esimerkiksi sämpyläjauhoilla. Leipä on tietenkin parasta heti tuoreena, mutta maistuu aivan varmasti myös jäähtyneenä!

pataleipa 2pataleipa 4pataleipa 6pataleipa 8

Arki! Se astui kuvioihin tänään. Koko harrastuskirjokin oli viime viikon lomalla, mutta tänään jo päästään jumpan ja orkesterin pariin. Kiva näin. Arki on kuitenkin lopulta se elämän suola. Varsinkin kun iltapalalle on tuoretta leipää!

Herkullista maanantain jatkoa!

Tallenna


10 Responses to “Herkullinen pataleipä”

 1. idahhh says:

  Pataleipä on syntisen hyvää <3 olen tehnyt juurikin tuolla samalla ohjeella! Pitäisi tehdä ehdottomasti useammin mutta olen maailman huonoin tuossa ennakoinnissa, kun se pitäisi laittaa nousemaan mieluiten jo edellisenä päivänä! Yleensä kun minulle iskee leipomisinto niin sitten pitää saada kaikki heti nyt eikä vasta huomenna 😀 herkkuhetkiä teille! <3

  • Hih, joo ei se ennakointi ole minunkaan vahvuuksia. 😀 Mutta sitten kun saa aikaiseksi, niin ei kaduta pätkääkään, että joutui odottelemaan. 🙂
   No nyt on taas uusi taikina koholla, joten ollaan hyvässä leipäkierteessä. 🙂

   Ihanaa viikkoa sinne! ♡

 2. Tämä on pakko kokeilla. Miten sun patakin on noin viimeisen päälle tyylikäs? 😀

  • 😀 Ja on muuten tähän hommaan just passelin kokoinen pata! Muuten tuo on aika pieni, kun tykkään tehdä ruokaa aina kerralla paljon, mutta tähän sopii kuin nenä päähän. 🙂

 3. Elina says:

  Meillä leivotaan aika usein pataleipää, helppoa ja herkullista! Grahamjauhoja en muista taikinaan testanneeni, täytyypä koittaa 🙂 Mukavaa maanantaita myös sinne!

 4. Aale says:

  Harvoin kommentoin, mutta nyt täytyy parantaa tapoja. 😉

  Haluan kiittää blogistasi. Siitä näkyy, että näet paljonkin vaivaa sen eteen, että meillä lukijoilla olisi kiva blogivierailu. Panostat sekä visuaalisuuteen, kuviin että teksteihin.

  Kiitos, että olet ilahduttanut päiviäni jo vuosien ajan. 🙂

  • No voihan kiitos! Tietäisitpä vain kuinka hyvä mieli tuli tästä!
   Tuntuu kivalta, että ajattelet noin ja se lämmittää todella mieltä. Kiitos. ♡

   Toivottavasti saan ilahduttaa sinua pitkään vielä jatkossakin! ♡

 5. Nanna says:

  Haa, pataleipää! Vedin siitä jo överit! 😀 Kehittelin siitä tämmöisen mallasversionkin vaihteluksi:
  https://selviytymistarina.wordpress.com/2015/06/06/mallasleipa/
  Jos tykkäät mallasleivästä, kokeile. Tuli ihan liian hyvää. 😉
  Mutta oih ja voih, miten ihanan valoisia sun kuvat on, kun koko ajan on niin hämärää! Kivaa arkiviikkoa sinne!

 6. Täällä paistoi maanantaina, mutta eilen ei kyllä ollut valosta kauheasti iloa aamun jälkeen. Nyt on se pahin pimeysjakso ennen kuin päivä alkaa pidetä. 🙁

  Mun täytyy tuota mallasleipää koittaa asap. Kiitos ohjeesta. 🙂

Kommentoi