#tyttöjenpuolella – oikeus olla lapsi

07.10.2016

Jos suljet hetkeksi mielestäsi kaiken ulkopuolisen ja siirryt ajassa taaksepäin vuosiin jolloin olit noin 11- 12 -vuotias, mitä näet edessäsi? Kenties kesäpäivät ystävien kanssa? Polkupyörällä uimaan, tai ehkä vanhempien kanssa huvipuistoon? Mummolassa vietetyn joulun, ihastuksen naapurin poikaan, koulun kevätjuhlan tai kesäleirillä koetut onnenhetket? Mitä tahansa eteesi tupsahtikin, ne olivat paloja lapsuudestasi. Koska lapsuus on oikeus joka ei aina toteudu, lähdin mukaan Planin kampanjaan, ja kirjoittamaan nimenomaan tyttöjen oikeuksista.

Vuosittain arviolta kaksi miljoonaa lasta tulee äidiksi. Päivää kohti alle 15-vuotiaat tytöt synnyttävät maailmaan 5500 lasta. Moni alle 15-vuotiaista tytöistä tulee raskaaksi hyväksikäytön ja väkivallan seurauksena, ja suurin osa lapsiäideistä on joutunut lapsiavioliittoon. Ei siis “vain” silmittömän väkivallan seurausta, vaan pitkäaikaista alistamista ja lapsen oikeuksien riistoa.

Kun tarkastelemme ongelmaa oman yhteiskuntamme normien kautta, puhumme törkeästä raiskauksesta, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, ja joissakin tapauksissa myös ihmiskaupasta. Tässäkään kohtaa asiaa ei tee millään tavalla hyväksyttävämmäksi se seikka, että tyttärensä myy usein oma perhe. Päinvastoin, asia tuntuu vielä mahdottomammalta ymmärtää.

Turvattomat olot, konfliktit ja katastrofit lisäävät lapsiavioliittoja, väkivaltaa ja raiskauksia. Valitettavasti kyse on myös perinteistä, sekä taloudellisista ja sosiaalisista paineista. Vaikka lapsiäidit ja vauvat selviäisivät synnytyksestä, liian nuoret synnyttäjät kärsivät usein vakavista terveysongelmista, kuten repeämistä. Fyysisien vammojen lisäksi, tytöt menettävät lapsuutensa, ja jäävät vaille koulutusta ja valinnanvaraa oman tulevaisuutensa suhteen.

Kirjoittaessani tätä tekstiä, perehdyin lapsiavioliittoon käyttäen useita lähteitä. Aihe nostatti, ja nostattaa edelleen, vahvoja tunteita. Paitsi, että olen itse nainen, olen myös kahden lapsen äiti, joka näkee elämän tasavertaisena lahjana sekä pojalleen, että tyttärelleen. Sukupuoleen katsomatta pidän itsestäänselvänä, että molemmat lapseni saavat yhtäläisen oikeuden koulutukseen ja ammatinvalintaan. Molemmilla lapsillani on oikeus päättää aikanaan niin perheen perustamisesta, kuin avioliitostakin. Jaksan jopa uskoa, että vuodet tulevat tasoittamaan myös miehen ja naisen välisen Euron euroa.

tyttojenpuolella

Joka vuosi 15 miljoonaa tyttöä menee naimisiin alle 18-vuotiaana, osa heistä jopa alle 10-vuotiaan. Lapsiavioliitot ja niiden ehkäisy ovat Planin Tyttöjen päivän teemana vuonna 2016. Keräysvaroilla pyritään ehkäisemään lapsiavioliitoja ja lisäämään tyttöjen turvallisuutta. Lisäksi varoilla tuetaan lapsiäitien mahdollisuutta jatkaa koulunkäyntiä, saada terveyspalveluja, sekä lapsilleen laadukasta varhaiskasvatusta. Plan International on uskonnollisesti ja
poliittisesti sitoutumaton, ja yksi maailman suurimmista ja vanhimmista lastenoikeusjärjestöistä.

Lahjoittamalla tytöille tuet Planin toimintaa niin lapsiäitiyden, kuin lapsiavioliittojen saralla, ja parannat tyttöjen oikeuksia. Lahjoita -sivulla voit tehdä kertalahjoituksen, perustaa oman keräyksen tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi.

Lisää tietoa aiheesta löydät Tyttöjen päivä -sivulta. Lähde mukaan ja ole #tyttöjenpuolella !

Yhteistyössä Plan ja

indiedays-ja-brm-yhteislogo

Tallenna

Tallenna

Tallenna


2 Responses to “#tyttöjenpuolella – oikeus olla lapsi”

 1. Poletti says:

  Voi missä on poikien oikeudet?! Yhtään väheksymättä tuota tuiki tärkeää asiaa puhua tyttöjen puolesta, mutta miksi unohdetaan pojat? Entä ne kaikki pienet pojat, jotka yhtä lailla raatavat täysin ala-arvoisissa olosuhteissa tuodakseen pienen raha-avun perheelleen. Entä ne alakouluikäiset lapsisotilaat, joiden pitäisi olla leikkimässä ja pelaamassa jalkapalloa. Käymässä koulua! Missä on heidän oma päivänsä? Milloin heille kerätään vastaanvanlaista huomiota?

  Kuopuksen päiväkodissa vietettiin vuosi sitten teemaan liittyen tyttöjen päivää. Poikani kysyi “Koska on poikien päivä?” Niin, koska?

  #poikienpuolella

  • Voi, eihän tässä ole tarkoitus millään tapaa unohtaa poikia. Plan toimii maailmalla lasten hyväksi – tasavertaisesti sukupuoleen katsomatta. Tyttöjenpäivää vietetään, koska naisten asema maailmassa on huonompi kuin miesten, ja valitettavasti tuo lähtee liikkelle jo lapsuudesta. Oloissa kuin oloissa, sinne koulun penkille varmemmin pääsee poika kuin tyttö. Yhtälailla naistenpäivää vietetään naisten oikeuksien puolesta.
   #tyttöjenpuolella kampanjan on tarkoitus tarttua lapsiäitiyteen, ja siihen, että lapsella (tässä kohtaa luonnollisesti tytöllä) on oikeus elää ensin oma lapsuutensa, ja ryhtyä äidiksi vasta kun kukin tuntee olevansa siihen valmis.

   Koska tosiaan tulee miestenpäivä ja poikienpäivä, siihen en osaa vastata. Koen kuitenkin, ettei yksi hyvä ole ehdottomasti toisesta pois. Poikien oikeuksia ei siis vähennä se, että tuetaan tyttöjen turvallisuutta. Päinvastoin!

Kommentoi