Kakkuja linnuille

22.11.2016

Tervehdys talikakkutehtaalta! Tein tosiaan eilen noita linnunruokakakkuja, joita ajattelin paitsi ripustella omaan pihaan, antaa myös joulun alla lahjaksi. Sopivia pois kuluvia lahjoja niille ihmisille ja niihin talouksiin, joihin ei oikein muuta osaa antaa. Käyvät siis hyvin esimerkiksi opettajille tai kerhotädeille, koska lahja ikään kuin annetaan eteenpäin pikkulinnuille, eikä se jää nurkkiin pyörimään.

Noitahan voisi valaa ihan minkälaiseen muottiin tai astiaan tahansa, samalla periaatteella kuin kynttilöitäkin (ripustuslenkki upotetaan ja kiristetään sulaan massaan, kuin kynttilän sydän), mutta itse halusin tehdä kakkuja, joiden ympäri saa erilaisin nauhoin ja naruin rusetit.

Omatekoisiin linnunruokiin on yleisesti kaksi ohjeistusta. Toiset luottavat suolaamattomaan sianihraan, mutta itse kallistuin, niin saatavuus- kuin mukavuussyistäkin,  kookosrasvaan. Koska pakkasella muutenkin kova kookosrasva kovettuu kuin kivi, lisäsin sulan rasvan joukkoon ihan tavallista rypsiöljyä.

Periaatteessa näihin kannattaa (juuri niitä pienempiä lintuja ajatellen) käyttää kuorittuja siemeniä ja murskattuja pähkinöitä, mutta itse laitoin mukaan myös siemenseosta, jossa oli kuorellisia auringonkukansiemeniä. Ne antavat vähän väriä kokonaisuuteen ja osa linnuista hyödyntää kyllä nekin.

linnunruoka kakku 3

Linnunruokakakut:

(viisi isoa ja neljä pientä kakkua valmistuivat näistä aineista)

1kg kookosrasvaa
3dl rypsiöljyä
n. 2kg linnunsiemeniä / ruokasekoituksia

Lisäksi tarvitaan suuri kattila ja kauha rasvan sulatukseen ja kakkumassan sekoitukseen, kakkuvuokia tai muita muotteja, ja lopuksi nauhoja ja naruja koristeeksi sekä ripustamiseen.

Sulata kookosrasva kattilassa tosi miedolla lämmöllä. Lisää sulaan rasvaan ruokaöljy ja siemenet. Jos on joskus lapsuudessaan tehnyt niitä riisimurokarkkeja, niin homma on aika lailla vastaavaa. Tässä siemenet saavat kuitenkin jäädä lillumaan rasvaan, eli ihan kauheasti ei kannata laittaa liikaa tavaraa kattilaan, muuten kakut murenevat heti ensimmäisten lintujen nokissa.

Kauho “velli” kattilasta kakkuvuokiin. Pienemmät voi täyttää kokonaan, isompiin kannattaa tehdä vähän matalammat kakut. Lopuksi jos vuokien pintaan nousee kovasti “tyhjää” rasvaa, siihen voi sekoittaa vielä vähän siemeniä.

Kakut kovettuvat parhaiten viileässä. Jos kakkuvuokia on rajallisesti, nosta kakut jääkaappiin tai kylmälle kuistille, ja jätä kattila huoneenlämpöön. Kakut kovettuvat reilussa tunnissa, mutta kattilan sisältö pysyy sulana, joten voit käyttää samoja vuokia hetken päästä uudelleen. Kakut irtoavat parhaiten, kun kastat kakkuvuokaa pari sekuntia kuumassa vedessä.

Mikäli herkut eivät tule heti käyttöön, ne voi pussittaa ja säilyttää kylmässä. Itse laitoin kakut yöksi pakastimeen, jolloin nauhat oli helpompi laittaa paikalleen siten, ettei kakkujen pinta ala sulaa sormiin. Pakastimessa myöskin säilytän niitä.

Koska tässä ei pelata kuumalla rasvalla (kookosrasva sulaa aika pienessä lämmössä), kakkujen tekoon voi ottaa lapset mukaan. Kakkuvuokien alla kannattaa kuitenkin pitää leivinpaperia, niin ei ole koko keittiönpöytä rasvatahroissa. 🙂

linnunruoka-kakku-a linnunruoka kakku 4 linnunruoka kakku 5 linnunruoka kakku 6 linnunruoka kakku 8 linnunruoka kakku 17 linnunruoka kakku 1 linnunruoka kakku 12 linnunruoka kakku 14linnunruoka-kakku-b

Alla olevasta kuvasta näkyy parhaiten nuo erilaiset linnunruokasekoitukset, joita itse käytin. Kolme alinta ovat Lidlin valikoimista ja ylin (auringonkukka/maapähkinä -sekoitus) on Tokmannilta.

linnunruoka kakku 17

Mutta nyt pikkupotilaan seuraksi sohvalle. Kivaa päivää!

Tallenna

Tallenna

Tallenna


10 Responses to “Kakkuja linnuille”

 1. idahhh says:

  Voi että miten söpöjä!! Noita täytyy tehdä ehdottomasti tänä jouluksi 🙂

 2. Sari says:

  Voiii…ompa ne kauniita ja niin sopivia pieniä muistamisia mainitsemillesi tahoille, tai tietty omaksi iloksikin :-). On niin lepposaa aina tulla päivityksiesi pariin. Täällä oottaa tunnelmalliset kuvat teksteineen, niitä päivän piristyksiä kerrassaan. Toipumisia sinne teille 🙂

 3. Anna says:

  Hieno idea. Heti piti näyttää miehelle, toteutukseen menee…
  Lisää vain helppoja, edullisia ideoita. 🙂

 4. Tiina says:

  Kiitos, niin suloisia ja hyödyllisiä lahjoja ajatuksella: “Anna hyvän kiertää”. Tässä materian maailmassa myös ekologisia. Huomioithan kuitenkin, että tuohon kauniiseen, verkkomaisesta materiaalista tehtyyn rusettiin sisältyy tarttumisen/sotkeutumisen vaara. Aivan kuten kaupoissa myytäviin verkollisiin talipalloihin. BirdLife Suomi suosittelee näistä verkollisista tuotteista poistamaan verkot ennen tarjolle asettamista.

  Talikakuissasi tuo upean suuri verkkomainen rusetti on kenties tarkoitettukin koristamaan lahjaa. Huomaan, että näissäkin kakuissa on erillinen ripustuslenkki. Varmuudeksi kuitenkin pyydän huomioimaan em.`turvallisuusseikan´ ja kertomaan siitä lahjansaajallekin.

  Minäkin jään odottamaan uusia, helppoja ja ekologisia ideoita 🙂

  • Minä menen näiden lahjojen kanssa sieltä turvallisemmasta päästä, eli kakut päätyvät vain talouksiin, jossa lintujen ruokinnasta on tietämystä vähän enemmän, ja se toteutetaan pitkäjänteisemmin.

   Noin yleisesti tahdon kuitenkin uskoa, että lahjan saaja aina itse käyttää myös maalaisjärkeään, ja irrottaa esimerkiksi kynttilän ympäriltä rusetin ennen sen sytyttämistä. Jos epäilen jostakin syystä, että idea ei ihan neuvomatta aukeaisi, yritän keksiä toisenlaisia lahjoja tai tapoja lahjan antamiseen. Vaikka onhan jokaisen lahjan paketoinnissa ja tuotepakkauksissa aina riskinsä, oli kyse eläimestä tai ihmisestä. Muistanpa kohun niistä tulitikulla sytytetyistä led-kynttilöistäkin.
   Tuo verkkomainen nauha on itse asiassa vielä rautalangalla vahvistettu, joten ei siinäkään mielessä sovellu lintujen ruokapaikalle.

   Koitanpa saada sen helposti sekoitettavan sinapinkin ohjeen tänne blogiin. Siinä ainakin nopeasti ja helposti valmistuva ruokalahja, joka säilyy suklaita paremmin! 🙂

 5. Daphnion says:

  Minäkin ajattelin tänä talvena tarjota näitä kaupan talipallojen ohella. Kauniita ja linnuille maukkaita. 🙂

Kommentoi