Arkihuolesi kaikki heitä

07.12.2016

Joulu on ehdottomasti perinteitä. Tapoja ja tekoja, jotka toistuvat turvallisesti vuosi toisensa jälkeen ja siirtyvät kenties jopa sukupolvilta seuraaville. Osa niistä onkin jo lapsuudesta opittuja, mutta uusia perinteitäkin syntyy kaiken aikaa. Näemme tai kuulemme jotakin, mitä haluamme sisällyttää omiin jouluperinteisiimme.
Kun kymmenen vuotta sitten löysin blogimaailman, tuntui kuin eteeni olisi avautunut ääretön joululehti täynnä ideoita ja tunnelmia. Yksi blogimaailmasta tarttuneista jouluperinteistä on Toivontuottajien Jouluradio, joka onkin sittemmin kuulunut vahvasti jouluuni ja joulun tunnelmaani. Niinpä tunnenkin jonkinlaisen ympyrän sulkeutuvan, kun pääsin tänä vuonna tekemään blogiyhteistyötä Jouluradion kanssa.

jouluradio 3

Musiikki on yksi osa joulua. Pakettiin kuuluu kevyt joulupoppi, joka soi kaupoissa, ja lasten esittämät veikeät tonttupolkat, jotka ehkä muuten jättäisin kuuntelematta. Jouluinen mieleni nauttii yhtä paljon Katri Helenan Joulumaasta, John Lennonin Happy Xmas -klassikosta kuin Chris Rean Driving home for christmas -kappaleestakin. Silti itselleni ne rakkaimmat ja tärkeimmät joululaulut ovat ne joululauluista kauneimmat. Tänäkin vuonna jouluni alkoi virallisesti lasten adventtikirkosta ja Hoosiannasta, ja jokavuotinen joululaulujen tähtihetki syntyy kun Enkeli taivaan etenee kirkossa viimeiseen säkeistöönsä.

jouluradio 7jouluradio 9

Itselläni on aina ollut vahva tarve liikuttua ja itkeä. Aika usein nämä reaktiot syntyvät luonnostaan, ja saatan pillitellä joidenkin mielestä aivan mitättömille asioille. Mutta tarve herkistelyyn myös kasvaa aika ajoin, ja joulunalusaika on yksi esimerkki tästä. Silloin yksi suurimmista nautinnoistani on olla yksin ja laittaa Jouluradion Kauneimmat joululaulut -kanava soimaan. Heittäytyä täysillä jouluaamun ja varpusen tarinaan – ja antaa itkun tulla. Siinä liikutuksen tuomassa itkussa on jotakin äärettömän puhdistavaa, ja samaan aikaan myös rauhoittavaa. Kenties loppuvuoden kiireinen elämä kaipaa tätä tasapainokseen. Eikä aina tietenkään tarvitse edes itkeä. Joulukiireen keskellä, ja aikataulujen kaatuessa niskaan, auttaa suuresti kun laittaa rauhoittavan joulumusiikin korvilleen ja lähtee ulos vetämään keuhkot täyteen raitista ilmaa. Välillä kun on hyvä muistuttaa itseään, ettei joulun tärkeimmät asiat ole viimeisen päälle sisustettu ja puunattu koti, tai ylipäätään muutkaan kovin ulkoiset tekijät.

idjouluradio-2

Jos joku ei vielä tiennyt, Jouluradio.fi on nettiradio, joka soittaa joulumusiikkia aina ensimmäisestä adventista loppiaiseen asti. Jouluradion pääkanava laulaa joululaulut perinteisillä radiotaajuuksilla pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle, ja Turusta Joensuuhun. Itselleni Jouluradio on silti aina ollut helppo nettiradio, josta pääkanavan lisäksi löytyy nykyisin jo yhdeksän erilaista jouluradiokanavaa. Mieheni esimerkiksi viihtyy parhaiten Jazz Joulun sekä Indie Joulun parissa, ja yhdessä kuuntelemme paljon Xmas by Jouluradio -kanavaa joka soittaa englanninkielisiä joululauluklassikoita. Perinteinen Jouluradion pääkanava on turvallinen valinta, kun vain kaipaa joululauluja tunnelman luontiin, ja Kauneimmat joululaulut kuuluvat sitten niihin erityisiin hetkiin, jotka lisääntyvät joulun lähestyessä.

jouluradio 10jouluradio 8jouluradio 5

Tänä vuonna pääsin kuratoimaan oman soittolistani Jouluradion Kauneimmat joululaulut kanavalle. Mukaan listalleni pääsi tietenkin tutut klassikot, kuten Varpunen jouluaamuna, Ave Maria, Sylvian joululaulu ja Heinillä härkien kaukalon. Listalta löytyy myös lapsuuteni suosikki, tuolloin melko uusi kappale, Tulkoon joulu, joka kuului olennaisesti koulun joulujuhliin. Vastaavasti valitsin listaan myös kappaleen Pieni liekki, joka tuntuu olevan nyt pojalleni vastaavassa asemassa. Tämä kappale oli se ensimmäinen, joka laulettiin tänäkin vuonna koulun adventtikirkossa.
Soittolistallani suosikkejani tulkitsevat esimerkiksi Juha Tapio, Jari Sillanpää, Lauluyhtye Rajaton, Suvi Teräsniska ja Johanna Kurkela. Suosikkini soivat Kauneimmat joululaulut -kanavalla.

jouluradio 1

Jouluradiolta löytyy myös oma kanava lapsille tai vaikkapa rouheamman musiikin ystäville. Joululaulut voi kuunnelle myös ruotsiksi tai eestiksi. Nautitaan joulunajan tunnelmasta ja lauletaan mukana. Jouluradio #kuulujouluun !

jouluradio 4

Yhteistyössä Jouluradio ja

lifie-logo

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna


17 Responses to “Arkihuolesi kaikki heitä”

 1. Jarna says:

  Hei, kiitos tästä postauksesta. Jouluradio on kyllä viritettynä autoradioon, mutta nettiversiosta en tiennytkään! Kauneimmat joululaulut ja Rouhea joulu on mun valinnat, luurit päähän niin työtkin sujuu jouhevammin. 🙂

 2. hanna says:

  Hei!ihana pipo,mistä sellaisen saa ostettua?Kiitos ihanasta blogista;sinun innoittamana hankin becksöndergaardin virgin-huivin johon olen oikein tykästynyt.Terkkuja Itä-Suomen lumisista maisemista.

  • Oih, olisipa täälläkin lumiset maisemat. Kuvat on sunnuntailta, ja nuo lumet kyllä sulivat melko vähiin seuraavana yönä. 🙁

   Piponi on Lexingtonin, ja jo muutaman vuoden vanha (ostettu muuten samana syksynä, kun muutimme tänne, eli neljä vuotta sitten). Bcksöndergaardin Virgin -huivit ovat kyllä ihania. Meillä on miehelläkin sellainen musta, ja kovassa käytössä sekin. 🙂

 3. Hurmioitunut says:

  Jouluradio kuuluu vahvasti myös omaan jouluuni. Ihastuin myös uuteen indie-joulukanavaan. Olipa kiva kuulla että sinulla on tarve liikuttua. Aloin miettiä asiaa ja minulla on tarve etsiä ja kaivaa tunteita taiteen avulla, mutta harvemmin etsin liikutusta. Se tunne välillä “pelottaakin” jos se tulee yllättäen. Tästä taiteen äärellä itkemisestä kirjoitinkin hetki sitten, kun taide saa itkemään.

  • Hassuja nämä ihmisten tunnetarpeet. Joskus on oikein vaikea selittää, miksi kaipaa sellaista vahvaa tunnetta, joka laittaa itkemään. Mutta kai se on sitä, millä taistellaan elämän tasaista harmautta vastaan. Kun tuntee voimakkaasti, tietää myös elävänsä. 🙂

   Indie-joulu on aika hauska. Itsekin pidin sen kepeästä tunnelmasta.

 4. Laura says:

  Joo, nimenomaan se kuuluu jouluun. 🙂 Autossa soi heti marraskuun puolelta jouluradio – ainakin silloin kun minä ajan. 😉 Ja kotona soittelen sitten aina sopivan hetken tullen. Joulu ilman musiikkia olisi…no, jotakin hyvin kummaa. Niin vahvasti se kyllä #kuuluujouluun. 🙂

  • Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Itseäni ei millään lailla ärsytä joululaulut, ei edes ne kauppoissa soivat tonttusikermät. Joulu ja joulumusiikki tuovat sitä jotakin tähän pitkään pimeään. Ja yllätämpä itseni välillä laulamasta Sylvian joululaulua keskellä kesää. 🙂

 5. Jani-75 says:

  Oi,että niin söpönä ja tyylikkäänä:)

 6. Piia says:

  Täälläkään ei mamma aja, ellei Jouluradio soi! Itsekin olen hyvin perinteinen silmäkulman pyyhkijä joulun alla, ilahdutan perhettä myös laulamalla joululauluja. Paljon. Minä kuulen edesmenneen mummoni äänen varsinkin näiden vanhojen joululaulujen kohdalla, hassua joo, ja sitten alkaa itkut.

  • Itse en voi väittää ilahduttavani ketään laulamalla, mutta onneksi nuo jo antavat anteeksi. Kirkossa laulan sitten kovempaa, kun ajattelen, että siellä ei ainakaan tuomita vaikka menisi vähän nuotin vierestä.

   Näissä perinteisissä on niin paljon kaikkia muistoja ja joulun tarinakin tuntuu aina niin koskettavalta. Mutta onneksi itkeminen on sallittua!

   Ihanaa joulun odotusta ja nautitaan joululauluista!

 7. Piia says:

  Ilahduttaminen on hienoista sarkasmia 😉 Pienemmät lapset vielä pitävät, isommat ovat kriittisempiä. Tämähän voi olla jouluperinne, mitä he eivät tule jatkamaan! (Tulevat kuitenkin, hih)

 8. Tuija says:

  Jouluradiota kuuntelin autossa yhtenä aamuna, mutta ei silloin kolahtanut. Nautin musiikin luomasta levollisesta tunnelmasta, mikä auttaa monen puuhan taustalla. Täytyy antaa Jouluradiolle uusi mahdollisuus. Sydämellisin joulunalusterveisin Tuija

Kommentoi