Kasvisruokaa

30.3.2017

Hei ihanat! Nyt voisi käyttää ilmaisua ”asiasta perunoihin”, sillä juttu vaihtuu lennossa ruokavalioon ja nimenomaan kasvispainotteiseen sellaiseen. Kun minua pyydettiin kirjoittamaan yhteistyöpostausta WWF:n kanssa, ajattelin ensin, että kyseessä on ehdoton ei. Olenhan (perheineni) ihan tavallinen sekasyöjä. Kun perehdyin WWF:n Lihaoppaaseen paremmin, huomasin kuitenkin positiivisen ilmapiirin asian ympärillä: Meidän kaikkien ei tarvitse välttämättä hankkia vegaanin sulkaa hattuumme, vaan voimme vaikuttaa myös yksittäisillä valinnoilla. Koska aihe on päivänpolttava ja herättää mielipiteitä, ajattelin ensin hiukan pohjustaa omaa suhdettani kasvisruokavalioon.

Noudatin nimittäin itse nuorempana jokusen vuoden lakto-ovovegetaarista ruokavaliota, ja erilaiset kasvisruuat palkokasveineen tuli tuolloin varsin tutuksi. Proteiinipitoisten kasviperäisten raaka-aineiden käyttö on itselleni yhä luontevaa, vaikka siis täysin sekasyöjä olenkin. Koen linssit ja soijan myös varsin helppoina hätävaroina, sillä ne säilyvät ruokakomerossa pitkään. Itselleni on myös täysin luontevaa nauttia ateria ilman lihatuotteita, enkä aina edes ajattele asiaa sen kummemmin. Kun enhän ole enää vegetaristi. En kuulu jonkin tietyn ruokavalion noudattajiin, vaan olen ihan ”tavis”.

Kun teini-iässä päätin ryhtyä kasvissyöjäksi (munia ja maitotuotteita lukuun ottamatta), sain perheeltäni päätökselleni tuen, ja vielä asuessani vanhempieni luona, äitini valmisti minulle linssipyörykät ja muut kasvisherkut. Koska meillä kotona tehtiin muutenkin ruoka alusta loppuun itse, kasvisruoka oli maukasta, enkä koskaan kokenut jääväni mistään paitsi.

Olen monesti huomannut, että puhuminen kasviruokavaliosta nostattaa monilla nopeasti äärimmäisen torjuvia ajatuksia. Kasvisruoka koetaan eräänlaisena ”ituhippeilynä”, vaikka perinteiseen Suomi-ruokavalioon kuuluukin kasvissosekeitot, pinaattikeitto ja -lätyt. Ja hei, jos nyt katsoo perinteistä suomalaista joulupöytää, kasvisruokia kuuluu siihenkin paljon. Puhuttaessa ylipäätään jostakin ruokavaliosta, tulee aika monelle ensimmäisenä mieleen kaikki se, mitä ei enää voi syödä. Korostan kohtuutta monessakin asiassa, ja yritän etsiä sitä elämässäni vähän joka taholta. Miksi siis samaa ei voisi soveltaa myös kasvispainotteiseen ruokavalioon. Onhan se täysin eri asia ilmoittaa perheelleen, että tästä päivästä lähtien olemme kasvissyöjiä, kuin ujuttaa päivällispöytään muutaman kerran viikossa herkullista kasvisruokaa. Mitä enemmän päitä pöydän äärellä ruokailee, sen suurempi vaikutus tälläkin pienellä valinnalla tietysti on, kun asiaa katsoo vähän laajemmassa mittakaavassa.

Mutta miksi sitten kasvisruokaa pitäisi suosia?

Puhumme jatkuvasti esimerkiksi liikenteen aiheuttamista päästöistä. Harva tulee ajatelleeksi, että se sama 20% ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä tulee myös ruuantuotannosta. Ruuantuotanto kuluttaa myös 70 prosenttia globaalista makean veden kulutuksesta ja on ylivoimaisesti suurin maankäytön muoto. Jokainen ymmärtää, että ympäristömme kuormittuu väestön kasvaessa ja ruuantuotannon lisääntyessä. Ihan samoin, kuin ympäristöä on kuormittanut yksityisautoilun lisääntyminen. Koen itse, että kasvisruuan ja kasvisruokailun imago on jopa kärsinyt vahvasta joko/tai –ajattelusta. Esimerkiksi pyöräilemme tai kuljemme junalla, vaikka omassa pihassa onkin auto. Ne linssit jäävät kuitenkin ostamatta, koska ne kuuluvat niille kasvissyöjille.

Ilmastoasiat kysyvät talkoohenkeä, ja niinpä heitänkin pienen haasteen meille kaikille: Mitäpä nimittäin, jos jokainen kohdallamme päättäisimme lisätä kasvisruuan osuutta ruokavaliossamme?! Mielettömän hienoa, jos olet kasvissyöjä tai vegaani, mutta meillä sekasyöjilläkin on paikkamme näissä talkoissa. Entäpä jos perheen viikoittaisista aterioista 1-2 korvaisikin tästä lähtien kasvisruualla? Tai mitenkä olisi kasvisruokaviikko kerran kuussa? Aloittaa voi pienilläkin askelilla, vaikkapa vähentämällä pihvien ja paistien käyttöä, ja suosimalla keittoja ja patoja, joissa lihaa käytetään suhteellisesti vähemmän. Näillä pienilläkin muutoksilla on nimittäin merkityksensä, ja lopputulokseen voimme jokainen vaikuttaa yksi ateria kerrallaan.

Meillä aterian ”lihaosuutta” ei aina välttämättä korvata jollakin proteiinipitoisella, vaan perinteistä lautasmallia enemmän luotan siihen, että kokonaisuus pysyy balanssissa. Meillä esimerkiksi syödään paljon pähkinöitä ja siemeniä, jotka ovat hyviä proteiininlähteitä vaikkapa välipalana. Niinpä ajattelin jakaa yhden all time favourite kasvisruokareseptini, jossa yhdistyy kaikki suosikkini, tomaatti, oliiviöljy, valkosipuli ja basilika. Uunissa valmistuva ratatouille on paitsi helppo tehdä, myös älyttömän maukas (ja kaunis). Siihen saattaa jopa muodostua pienimuotoinen himo! 🙂

Ratatouille uunissa

24 valkosipulinkynttä
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa (jos ovat kovin pieniä, käytä kaksi)
1 punasipuli
1 iso paprika (kaksi pientä suippopaprikaa)
2 isohkoa tomaattia
tuoretta timjamia
tuoretta basilikaa
n. 2 desiä vettä
oliiviöljyä
1 tölkki laadukasta tomaattimurskaa/tölkkitomaatteja
suolaa
mustapippuria

Valmista näin:

Pese kasvikset ja leikkaa ne noin puoli senttiä paksuisiksi siivuiksi. Halkaise isoimmat siivut kahtia puolikuun muotoisiksi. Jos tykkäät itkettää munakoisot, anna niiden levätä suolattuna noin puoli tuntia, ja pyyhi sen jälkeen suolat pois munakoison viipaleista.

Kaada tomaattimurska uunivuoan pohjalle, ja rouhi joukkoon mustapippuria ja suolaa (käytin itse Nicolas Vahen valkosipulilla ja timjamilla maustettua suolaa, tavallinenkin käy oikein hyvin). Kuori ja silppua valkosipuli kastikkeen joukkoon, sekoita ja tarkista maku. Muista, että mikäli itketit munakoisot, niiden mukana ruokaan tulee lisää suolaa. hienonna kastikkeeseen vielä tuore basilika ja timjami.

Asettele sipuli-, paprika-, tomaatti-, munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleita vuokaan tiiviisti peräkkäin, pyöreä puoli ylöspäin. Omaani mahtuu kasviksia kolmeen riviin, mutta soikea tai pyöreä vuoka on helpompi tietysti täyttää spiraalinmuotoisesti. Lisää vielä kasvisten päälle oliiviöljyä, rouhi suolaa ja pippuria ja viimeistele yrttisilpulla.

Laita vuoka 170°c uuniin ja kypsennä sitä alatasolla, kunnes kasvikset saavat kauniin paahtopinnan (n. 30min). Kaada vuokaan vettä, ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Anna kasvisten muhia uunissa vielä ainakin puoli tuntia. Mitä pidempään ruoka hautuu, sitä maukkaampia kesäkurpitsasta ja munakoisosta tulee. Tarjoa ratatouille esimerkiksi riisin, pastan, tai uuniperunan kanssa. Itse tykkään syödä tätä vaalean leivän kanssa, jolloin leivällä saa pyyhittyä lautaselta ne viimeisetkin rippeet maukkaasta kastikkeesta.

Lukijakilpailu:

Kerro kommenttiboksissa, miten kasvisruuan osuutta on teillä lisätty tai minkälaisia muutoksia sinä/perheesi olisitte valmiita kokeilemaan lihankulutuksen vähentämiseksi. Voit vaihtoehtoisesti kertoa, minkälaiset oivallukset ovat kohdallasi johtaneet kasvispainotteisemman ruokavalion suosimiseen. Onko etunenässä maku, terveellisyys vai ympäristöasiat?

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 50 euron lahjakortti WWF:n verkkokauppaan. Jätäthän kommenttisi viimeistään keskiviikkona 5.4.2017 ja olet mukana arvonnassa!

WWF:n Lihaoppaaseen pääset tutustumaan täältä.

Herkullista torstaita meille kaikille!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna


50 Responses to “Kasvisruokaa”

 1. Hanna says:

  Asun kaksin mieheni kanssa. Alkuun hän ei ollut kasvisruoasta kovin innostunut. Toisinaan tein kuitenkin kasvisruokaa ja ennakkoluuloista huolimatta hyvin ne maistuivat miehellekin. Nykyään valmistamme ainakin yhden kasvisruokalijin viikossa. Syömme usein samaa ruokaa ainakin pari päivää ja toisinaan enemmistö viikon ruoista on kasvisruokaa. Erityisesti kasvissosekeitot ovat miehen suosikkeja. Juuri vähän aikaa sitten mieheni sanoi, että on kummallista, miten lihaa ei enää jokaiselle aterialle kaipaakaan.

  Nyt kun kasvisruoka on meille arkipäivää sitä tulee valmistettua ikään kuin vahingossakin. Aiemmin kun asia oli uusi reseptien etsimiseen ja itselle mieluisten proteiinilähteiden löytämiseen meni toki aikaa ja vaivaa. Uusi suosikkini on kotimainen hernerouhe, josta tulee maukkaita hernefalafeleja.

 2. Jaana says:

  Moikka,

  Meillä on lihansyöntiä vähennetty huomaamatta. Punaista lihaa syödään ani harvoin, kanaa myös vain pari kolme kertaa kuussa. Jauheliharuokiin lisätään hernerouhetta, joka maistuu hyvälle ja siitä saa hyvin proteiinia. Härkis ja nyhtökaura meillä ei perheelle maistu, mutta vihanneksista tykätään raakoina ja keitettyinä, myös uunijuurekset on suurta herkkua. Meillä lihan syömisen vähentämisen taustalla on ympäristötekijät, myös eläinten hyvinvointi painaa vaakakupissa – siksi syömämme liha on aina luomua.

 3. Minttu-Maaria says:

  Minua kiinnostaisi kokeilla ihan vegaanista ruokavaliota mutta olen tähän asti tyytynyt vain vähentämään lihan, varsinkin punaisen, kulutusta. Nykyään syön arkena erittäin kasvis ja kala panoitteisesti, mutta viikonloppuisin tulee yhä tehtyä liha aterioita. Harrastan myös ruokien “laimenamista” kasviksilla eli liha määrää vähennetään ja mukaan lisätään enemmän vihreää. Suosin kasvisruokaa sen eettisyyden kuin tervellisyyden vuoksi, se tekee hyvää niin itselleni kuin ympäristölle joten on siksi aivan loistava valinta.

 4. Liina Tarvainen says:

  Aloin itse kasvissyöjäksi suunnilleen pari vuotta sitten. Siinä kotona asuessa vielä vanhemmatkin innostuivat erilaisten reseptien kokeilusta ja kokkailusta. Vaikka välillä syödäänkin eri ruokia, niin useinmiten lautaset täyttyy vaan kasviksista eikä isäkään vannoutuneena lihansyöjänä enää kaipaile lihaa joka päivälle! Mulle tärkeintä kasvissyönnin aloittamisessa oli ympäristöystävällisyys sekä eläinten oikeudet, mutta terveellisyys tulee tietty isona plussana! On ihana huomata kuinka kasvissyönti lisääntyy koko ajan ja kaupoista saa enemmän ja enemmän kasvisvaihtoehtoja valmisruoistakin 🙂

 5. Mari says:

  Lähdin vuoden alussa mukaan Vegaanihaasteeseen ihan vaan kokeilumielessä, kun kasvissyönnin lisääminen on kiinnostanut jo jonkin aikaa ja haaste tuntui hyvältä keinolta hypätä kasvissyönnin maailmaan. Haasteen jälkeenkin olen syönyt 90-prosenttisen vegaanisesti ja vähintään samalla linjalla aion jatkaakin. Nykyisin on tarjolla valtavat määrät erilaisia lihattomia valmisruokia ja puolivalmisteita, jotka helpottavat arjessa.

 6. Elina.P says:

  Meillä etusijalla ruoassa on terveellisyys ja välillä tehdään kasvisruokaa ja lihaa koitetaan hieman vähentää (lautaselle silloin enemmän salaattia ja kasviksia).

 7. Seija says:

  Hei Emilia!
  Minä olen lihansyöntiä vähentänyt tietoisesti. Broileria ja lohta syödään!
  Keskimmäinen lapsistani jätti lihan syönnin, ei edes broileria. Hups, tuli haasteita jouluun, korvasin kalalla ym, Härkis on hyvä, nyhtökauraa en saanut pienen paikkakunnan kaupoista.
  Ja kun joulukinkkua kuorrutin aatonaattona, sanoin miehelleni että toivon ettei ensi jouluna tarvitse kinkkua laitta.
  Ihana ohje, kiitos, teen pääsiäisenä kun lapset tulee!!

 8. Anu says:

  Onpa herkullisen näköistä! Haluaisin syödä enemmän kasvisruokaa, mutta jotenkin sinne ostoskoriin päätyy joka kauppareissulla jauhelihaa ja broileria. Myös kalan syöntiä pitäisi lisätä kasvisten ohella. Kiitos tästä ruokavinkistä!

 9. Jonna says:

  Kasvissyönti on varsinkin kesällä sähköttömällä mökillä ilman jääkaappia helppo ratkaisu ruokapulmaan. Leivän päälle avokadoa ja muita ihania. Ruoaksi milloin mitäkin kasvisvokkeja muurikalla. Nam!

 10. Airiina says:

  Meillä syödään paljon salaatteja, kalaa ja hedelmiä. Nyt kokeilin Härkistuotteita ja kyllä maistuivat hyvälle, nugetit ja pihvit ovat todella hyviä. Hinta vaan on kova.

 11. Henna28 says:

  Lasten takia meillä syödään lihaa ja kalaa, liha on yleensä jauhelihaa tai broileria, punaista lihaa emme syö koskaan.

 12. Petri says:

  Naudan ja possun lihan olen korvannut kananmunalla ja soijatuotteilla aika pitkälti, salaatit ja kasvikset ovat kuuluneet ruokavaliooni jo vuoden ajan. Kalaa syön 1-2 kertaa viikossa ja broileria menee myös hieman.

 13. Ansku says:

  En ole ikinä ollut oikein lihan ystävä, ja liha jäikin jossain vaiheessa maun ja koostumuksen takia pois ruokavaliosta. Myöhemmin mukaan on tullut tietoisuusympäristöstä jne. Mieskin maistelee mielellään tekemiäni kasvisruokia.

 14. Tiia says:

  Meillä on alkanut hidas (ja pitkä) prosessi kasvisruuan lisäämisen puolesta. Muutokseen on innostanut pieni sormiruokaileva poikamme sekä oma haluni lisätä kasvisten syöntiä ja luonnollisesti vähentää lihan syöntiä. Prosessin hitaus ja pitkittyminen johtuu rakkaasta miehestäni, jonka kanssa tätä muutosta tehdään kaikessa rauhassa ja totutellen :). Hyvien reseptien löytyminen vaatisi aikaa ja viitseliäisyyttä, joten oli tosi kiva bongata hyvä resepti blogista! Laitan kokeiluun heti ensi viikolla.

 15. Jarna says:

  Olipa ajankohtainen aihe itselleni. Olen nyt vähän aikaa ihan tietoisesti vähentänyt lihan kulutusta ja tehnyt paljon kasvisruokaa.
  Itselläni vaakakupissa on eniten ympäristöasiat ja toisena tulee terveys. Olen pitkään ajatellut valinnoissani paljon ympäristöasioita, mutta jostain syystä en ollut ulottanut tätä mallia ruokailuun, johtunee tottumuksesta. Nyt kuitenkin olen alkanut tietoisesti lisätä kasvissyöntiä. 🙂

 16. Tanja says:

  Minulle tulee yksinkertaisesti tukkoinen olo punaisesta lihasta. Voimme koko perhe paremmin, kun syömme kasvispainotteisesti. Meidän teinit tykkää erityisesti kasvislasagnesta. Ja erilaisista kasvissosekeitoista. Meillä ovat myös ahkerassa käytössä härkis, mifu ja nyhtökaura. Soijasta tulee hyvää ” jauhelihakastiketta.”

 17. Salla says:

  Hei! Meillä on ollut kasvisten syönti ihan lapsen kengissä. Nyt olen yrittänyt viime aikoina ujuttaa kasviksia joka aterialle jossain muodossa. T. Salla

 18. Katri says:

  Meillä on käytetty jo vuosia soijarouhetta ja innostuttu kokeilemaan mifua ja härkistä. Molemmat ovat hyviä. En punaista lihaa tykkää syödäkään. Nykyään on kiva kun on paljon vaihtoehtoja lihalle. Aion testata vielä soijasta tehtyjä pakastetuotteita Oumphia ja muita. Kanaa ja kalaa tykätään syödä, mutta usein on täysin kasvispainotteisia viikkoja. 🙂

 19. Maria M says:

  Kasvisten syönti on aina ollut meillä ihan ok tasolla, aina toki voidaan lisätä ja parantaa. Terveys edellä mennään tässä asiassa.

 20. Johanna says:

  Itse olen ollut kasvissyöjä jo yli 15 vuotta. Mieheni on sekasyöjä, mutta vuosien saatossa lihansyönti on vähentynyt huomattavasti. Seuraavana steppinä meillä olisi laajentaa kasvisruokavalikoimaa niistä tutuista ja turvallisista resepteistä.

 21. Riikka says:

  Meillä on homma huonossa jamassa. Mies ei kasvisruuasta perusta, ja lapsetkin on nirsoja kuin mitkä. Eiköhän ne myöhemmin opi? Itse voisin kyllä lisätä kasvisten syöntiä; muutaman kerran olen ollutkin ilman lihaa, kanaa tms. Mutta jumalaton nälkä oli koko ajan. Tietoisia ollaan tästä tilanteesta, mutta asia junnaa vaan paikallaan.

 22. Me ollaan vuoden verran vähennetty lihansyöntiä pitämällä kerran tai kaksi kasvisruokapäivää viikossa. Silloin syödään kasvispastaa (soijarouheella tai ilman), sosekeittoja, uuniperunoita ja salaattia, kasvispihvejä jne. Kalaa ei meillä allergiani takia juuri valmisteta ja gluteenittoman ruokavalioni takia härkiskään ei käy. Nyhtökaurasta en pitänyt ja Mifua en ole edes halunnut testata. Se ei houkuttele yhtään. Pähkinöitä ja siemeniä käytetään joka päivä. Broileria ja punaista lihaa tykätään syödä eri muodoissa, mutta sekä eettisistä että ympäristöllisistä syistä olemme pyrkineet vähentämään niiden käyttöä. Luomua ostan mielelläni ja mm. Muita kananmunia kuin luomua, en syö. Pikkuhiljaa ruokailutapoja muuttaen…

 23. Heidi says:

  Kasvisruoka kuuluu osana perheemme arkea päivittäin. Seitsemän hengen perheessämme vanhin lapsistamme päätti pari vuotta sitten luopua lihasta ja kalasta. Olemme tukeneet hänen päätöstään, vaikka muut olemmekin sekasyöjiä. Arjessa tulee kokeiltua erilaisia kasvisruokia. Suurimman haasteen kasvisruokavaliossa tuottavat keliakia ja vilja-allergia, koska monet uutuus kasvisvaihtoehdot sisältävät kotimaisia viljoja.

 24. Sari says:

  Meillä syödään kasviksia todella paljon. Jokaisella aterialla on kasviksista tehty lisäke tai kasvissosekeittoja. Leivän päällä kurkkua, tomaattia, avokadoa. Kalaa & kanaa syödään myös, punaista lihaa harvemmin. Kasviksista saa tehtyä niin hyviä ja terveellisiä ruokia, lisäkkeitä. Maku & terveellisyys ennenkaikkea.

 25. Satu says:

  Moikka,
  Ja kiitos hyvästä reseptistä!Meillä kasvisten käyttö ruuissa ja sellaisenaan on ok,mutta aina olisi kyllä parantamisen varaa 🙂

 26. Ansku/MoMo says:

  Täytyypä kokeilla tätä reseptiä!

  Itse pyrin tällä hetkellä siihen, että 4/7 ateriasta viikossa olisi kasvisruokaa ja se on sujunut aika hyvin. Mieskin on saatu vakuutettua kasvisruoan puolelle, vaikka melko vannoutunut lihansyödä onkin. Lapset syö onneks mitä vaan, niin heitä ei tarvitse houkutella 🙂 Itse olen ihan uponnut kasvisruokien maailmaan ja kokeiltavien lista kasvaa kasvamistaan!

 27. Laura says:

  Hei!
  Meidän isossa perheessä tasapainoillaan terveellisyyden, maun, eettisyyden ja hinnan kanssa. Kasvisruoka pärjää kaikessa tosi hyvin. Olin nuorempana 20v kasvissyöjä. Liharuokia opettelin tekemään vasta myöhemmin. Siksi kasvisruoka-repertuaari on varsin laaja ja monipuolinen. Haluan syödä mahdollisimman paljon lähiruokaa myös talvella. Se on joskus aika haastavaa ja proteiinin kohdalla joustan paljon. Ikuisuusprojektini on opettaa esiteini tykkäämään pavuista. T. Laura

 28. Sofia says:

  Moi! Asun vielä vanhempien luona, ja haluaisin olla kasvissyöjä. Olen puhunut vanhemilleni monesti asiasta, mutta he eivät pidä sitä hyvänä päätöksenä, vaikka olenkin tajoutunut tekemään itse ruokani. Äiti kumminkin ehdotti että syötäisiin kasvisruokaa kerran viikossa, parempi sekin kuin ei mitään! Itse olen myös lopettanut lähes kokonaan maidon juonnin mutta pidän silti huolen että saan tarpeeksi kalsiumia. Aion ehdottomasti ainakin kokeilla olla kasvissyöjä kun muutan omilleni.

 29. TeaEllen says:

  Hei!

  Olen sekasyöjä ja valitsen syömiseni hinnan, maun ja terveellisyden perusteella. Vähän aikaa sitten aloin lisäämään ruokavaliooni enemmän kasviksia sekä juureksia ja yllätyin siitä miten monipuolista, täyttävää ja maukasta ruokaa saa ilman lihaa. Punaista lihaa pyrin syömään vain harvoin, mutta muita eläinpräisiä tuotteita syön kyllä. Nykyään on onneksi paljon mahdollisuuksia korvata liha jollain kasvistuotteella.

 30. Janina says:

  Moikka! Olemme pikkuhiljaa siirtyneet enemmän kasvispainoitteiseen ruokavalioon. Mitään en toistaiseksi ole halunnut kieltää, mutta trendi on selvä. Hiljaa hyvä tulee. 🙂 Asiaa hankaloittaa se, että mies tekee meidän ruoat, ja on tietty tottunut tekemään niitä tiettyjä. Mutta kun olen olen lähettänyt juuri blogipostauksia hyvistä kasvisruuista, olenkin sitten muutaman päivän päästä päässyt nauttimaan niistä. 😉 Toinen asia, mistä pitää ottaa selvää enemmän on se, että meillä on 1-vuotias, josta mietin että saako hän tällä hetkellä lihaa. Mutta sekä terveydellisistä että ekologisista syistä lihan käyttö vähentyy jatkuvasti.

 31. Maijjju says:

  Meillä pyritään syömään kasvisruokaa kerran tai kaksi kertaa viikossa lähinnä terveellisyyden ja kasvisruoan “keveyden” vuoksi, ympäristösyyt on vielä plussaa. Kasvisruokavaihtoehtoja ajattelin itse ensin olevan melko vähän, mutta onhan niitä vaikka millä mitalla! Ja kasvisruoka on oikeasti todella hyvää.

 32. Ink says:

  Meillä on kahden aikuisen talous + lihansyöjä koira. Ainakin kerran viikossa pidetään puuropäivä. Koirallekin vähemmän lihaa välillä, puuroa ja kasviksia enemmän. Itse voisin helposti olla kasvissyöjä mutta mies tarvitsee lihaa joten yksi ruoka tehdään, monesti kyllä iso kattilallinen keittoa… Kalaa syötäisiin enemmän mutta sitä tulee liian harvoin ostettua.
  Kesää kohden ruokaisat salaatit korostuu ja kasvikset paistuu grillissä!

 33. Inni says:

  Meillä kasvisruokaa tuöee syötyä liian vähän. Perheeseen ei vaan uppoa. Olen laittanut soijarouhetta tai härkistä jauhelihaan ja vähentänyt lihan määrää. Ehkä sitten joskus teen ruuan kokonaan näillä “kasvisjauhelihoilla”.

 34. Maiqqu says:

  Kasvisruokia tulee syötyä enemmän nyt kun olen vauvan kanssa kotona. On kiva testailla uusia reseptejä ja torilta ostaa ihania kasviksia. Erilaisiin kasvissosekeittoihin on tullut oikeastaan jo ihan himo 🙂

 35. Jensku says:

  Vauvaa odottaessa ruuan terveellisyys alkoi kiinnostaa enemmän. Nyt vauva on taapero ja meillä tarjotaan viikoittain 1-2 kasvisruokaa koko perheelle. Onhan se helppoa, halpaa ja herkullista muiden hyötyjen lisäksi!

 36. tiiu says:

  Syön paljon kasviksia ihan siitä syystä että liha ei aina maistu. Viikossa on useampikin lihaton päivä ja muutenkin pyrin lisämään kasviksia ruokavaliooni.

 37. Mini says:

  Itse tykkään kasvisruoasta todella paljon, mutta mielikuvitus loppuu välillä kesken. Lasten kanssa huijaan välillä lisäämällä esim härkistä tai nyhtökauraa ja täydestä menee (luulevat syövänsä jauhelihaa :))! Mutta jos kerron heille, että nyt tarjolla on kasvisruokaa, on vastaanotto yleensä nihkeä…

 38. Meri says:

  Kasvisruoka on hyvää! En voisi kokonaan luopua lihasta, mutta huomaan tilaavani yhä useammin kasvisannoksia ravintolassa 🙂

 39. SAMP says:

  Omien lasten myötä ruoan terveellisyys on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja pyrinkin tekemään kasvisruokaa 1-2 kertaa viikossa. Itse syön useamminkin! Kasvisruoka ei välttämättä tosin tarkoita hirveän kevyttä…tykkään lisätä reilusti juustoa tai kermaa ruokiin

 40. H says:

  Monet kasvisruoat ovat hyviä mutta lähinnä niitä tulee tehtyä lisukkeeksi eikä niinkään pääruoaksi. :/

 41. Essi says:

  Itse vähensin reilu vuosi sitten huomattavasti omaa lihansyöntiä ja jätin punaisen lihan pois. Ensimmäinen syy oli terveys mutta innostukseni sai reilusti vauhtia kun opin lihantuotannon ympäristövaikutuksista. Reilussa vuodessa olen oppinut laittamaan hyvää kasvisruokaa ja lihaa tulee arjessa syötyä harvoin. En aio siirtyä kokonaan kasvipohjaiseen/vegaaniseen ruokavalioon ainakaan lähitulevaisuudessa mutta pyrin syömään mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja kannustamaan myös muita siihen!

 42. Päivi says:

  Nykyisin teen yhä enemmän kasvisruokaa. Paljon houkuttelevia reseptejä saatavilla, muutakin kuin iänikuisia juustossa lilluvia gratiineja. Kasvisruoka on hyvää ja täyttävää ja siitä tulee freesi olo 🙂

 43. Henna says:

  Kasvisruoka on ihan hyvää, mutta lapset kieltämättä nirsoilevat…

 44. piitu says:

  Terveellisyys on tärkeintä. Olen pyrkinyt lisämään kasviksia joka aterialle.

 45. Katja says:

  Meillä syödään usein kasvispohjaista ruokaa. Tytär tekee lihatonta ja maidotonta vallan itselleen mutta maistuu myös meille aikuisille. Olemme muuten myös sekasyöjiä mutta tuo resepti kuulostaa hyvälle ja testaan varmasti. Hieman sinnepäin olen tehnytkin, muutta tuo kuulosti paremmalta. Meillä valintaan vaikuttaa maku ja terveellisyys, kaikki muu on sitten plussaa.

 46. ansu88 says:

  Pidän kasvisruoasta mutta täysin vegaaniksi en edes aio. Terveellisyys on myös tärkeää.

 47. Aila says:

  Meillä syödään kasviksia aika paljon. Punaista lihaa ei kulu mutta broileria kylläkin. Kasviksia saa nykyisin aika edullisesti ja tarjonta on monipuolista.
  Niin ja värikästä ruokaa voi syödä silmilläänkin.
  Terveyskin on aika tärkeä asia.

 48. sarita says:

  Meillä vietetään useamman kerran viikossa lihatonta päivää. Myös lihan korvikkeita olen kokeillut.

 49. Maria says:

  Yksin asuessa kasvisten määrä ruokavaliossa on lisääntynyt kuin itsestään. Kasvisruoka on ehdottoman maukas ja helppo valinta. Myös säilyvyys on plussaa, juurekset ja marjat sun muut säilyvät pitkään raikkaina. Mitään ekotekoa en koe tekeväni, kunhan on kiva syödä kotimaista ja hyvää. Olisi kiva opettaa perheellekin enemmän kasvispainoittesta syömistä, liharuuasta tulee usein yksitoikkoinen ja raskas.

 50. Kiti says:

  Täältä heipat kahden sekasyöjän vegetaristi äidiltä 🙂 itselläni samanlainen historia kuin sinulla ja nyt jo kertynyt yli 20v kasvisruokavaliolla.
  Minä teen lapsille liharuokia mutta kyllä meillä varmasti se kaksi kasvisruokaa tulee viikossa valmistettua. Erityisesti lapset pitävät keitoista, porkkanasosekeitto on lempparia.
  Ollaan otettu tavaksi tutustua uusiin kasviksiin ja hedelmiin. Ostetaan joku uusi tuttavuus, tutkitaan reseptivaihtoehtoja sekä opiskellaan missä se kasvaa ja miten. Näin niistä tulee hauskalla tavalla tuttuja jo lapsena ja kun saa osallistua itse ruuan valmistukseen ja ymmärtää mistä se tulee, maistuu se paremmin 🙂
  Ihanaa kevättä!

Kommentoi