Rakkaudesta lajiin: Siivous

12.3.2017

Hellurei!

On tainnut vuosien varrella käydä selväksi, että olen jonkinmoinen siivousfriikki ja rakastan paitsi puhdasta ja siistiä kotia, myös itse siivoamista. Toki minäkin olen vain ihminen, ja välillä ottaa pattiin kulkea toisten perässä ja oikoa paikkoja, mutta jos en siitä lainkaan tykkäisi, tuskin sitä tekisinkään. Siivousintoiluni tiedetään hyvin myös tuolla toimistollamme, ja kun he ehdottivat kaupallista yhteistyötä Kärcherin FC 5 Premium lattiapesurin kanssa, tiesivät varmasti jo valmiiksi, että tämä mimmi on mukana ihan heti.

Kevät on monessakin mielessä siivouksen kulta-aikaa, kun aurinko paljastaa pintojen likaisuuden. Talven aikana pimeys antaa paljon anteeksi, eikä kynttilöiden ja puulämmityksen tuoma nokikaan pistä silmään ennen alkuvuoden aurinkoisia päiviä. Meillä ei varsinaisesti ole mitään suursiivouspäiviä, sillä meillä siivotaan joka päivä. Koira, kaksi kissaa, kaksi lasta ja kaksi aikuista taloudessa, ja kyllähän se eläminen väkisinkin näkyy. Valkoinen lattia ei toki likaannu muita lattioita herkemmin, mutta kyllähän siinä sitten näkyy kirjavaa laminaattia paremmin jokainen tahra. Koiran tassut on vielä helppo puhdistaa ulkoilun jälkeen, mutta kissa luikkii monesti sisään niin varkain, että katseltavaksi jää vain kuraisten tassujen merkitsemä polku. Koska meillä arki pyörii pitkälti keittiössä, jossa laitetaan ruokaa, syödään ja kahvitellaan, on keittiön siivous jokapäiväinen juttu. Imuri meillä heiluu vähintään kerran päivässä, ja keittiön lattiat vaativat lisäksi kostealla pyyhkimistä. Tähän asti lattioiden pesu on hoidettu nihkeään pyyhkimiseen tarkoitetulla ammattivälineellä, mutta paikoitellen rösöinen lattia on vaatinut myös ihan sitä rievun kanssa konttaamista, sillä lattianpesimestä likavesi usein jää juuri niihin pieniin uurteisiin ja kolhuihin. Lattiapintojemme epätasaisuus onkin juuri se juttu, miksi innostuin Kärcherin FC 5 Premium lattiapesurista. Se kun kaappaa likaveden säiliöön ja pesee vain ja ainoastaan puhtaalla vedellä.

Hyvin pitkälti rikkaimuria muistuttava ulkonäkö johtaa laitteessa nopeasti harhaan. Kyseessä on nimittäin melkoisen jyty laite, joka vaatii käsittelijältään jo hiukan voimaakin. Sanoisin, että susi lampaan vaatteissa -sanonta kuvaa laitetta hyvin. Mistään lasten siivousvälineestä ei nyt ole kyse, joten lapsityövoiman hyödyntäminen Kärcherin FC 5 Premium lattiapesurin kanssa on poissuljettu. Onneksi tekninen laite kiinnostaa miestä enemmän kuin mopinvarsi, joten asia kompensoitunee sillä. 🙂

Olin itse vielä melko heikossa kunnossa influenssan jäljiltä, kun laite saapui meille. Päivän verran se ehtikin olla avaamattomana laatikossaan, kunnes mieheni ei enää saanut pidettyä näppejään erossa. Laatikko auki, ja laitteen varsi paikalleen. Mistään atomeista konetta ei joutunut kokoamaan, ja käyttöönottokin oli helppoa.

Telat paikalleen ja puhdasta vettä puhdasvesisäiliöön (kapea säiliö koneen etupuolella). Tilkka pesuainetta (puoli korkillista riittää) joukkoon. Telat esikostutetaan ennen siivouksen aloittamista, jotta ne poimivat lian paremmin. Kaadetaan siis mittakupilla 50 ml vettä lattiatelineen kaukaloon, ja käynnistetään kone telineessä. Muutamassa sekunnissa vesi on imeytynyt teloihin.

Sitten vain laite irti lattiatelineestä ja virtanapista kone käyntiin. Pesurilla rauhallinen edestakainen liike toimii parhaiten, mutta voin vannoa, että aikaa säästyy perinteiseen luuttuamiseen verrattuna hurjasti. Tahrat lähtevät, eikä yhteenkään lattian kuoppaan jää likavettä. Itse asiassa kone pyörii niin tehokkaasti, että lattian pinta jää vain heikon kosteaksi.
Siivouksen päätteeksi telat huuhdellaan laittamalla 200 ml puhdasta vettä lattiatelineeseen ja imaisemalla vesi koneeseen. Tyhjennetään likavesisäiliö ja huuhdellaan se kuumalla vedellä. Kone on taas valmiina odottamassa seuraavaa käyttökertaa.

Likavesisäiliö on koneen takana. Vesi ei siis kierrä teloissa, vaan niihin menee jatkuvasti puhdasta vettä ja likainen vesi päätyy pois pelistä.

Viimeisen viikon ajan laite on ollut meillä käytössä jokaisena päivänä. Perus puhdistamisen lisäksi olemme myös irrottaneet teloja, ja niitä on pesty juoksevan hanan alla. Kuistin käsittelyn jälkeen heitin telat kuitenkin pesukoneeseen. Ne voi nimittäin huoletta pestä 60 asteessa.

Mulle siivousvälineissä tärkeimmäksi kriteereiksi nousee tehon lisäksi käytettävyys. Ei riitä, että tulee puhdasta, laitteen pitää olla sellainen, että sen käyttö on helppoa ja huoletonta. Liian monimutkainen tai suuri laite jää helposti käyttämättä, eikä siivousvälineellä silloin juuri ole käyttöarvoa. Nykypäivänä siivouksessakin helppous on siis valttia.

Tämän laitteen suhteen suurin huolenaiheeni oli virtajohto (7m). Ei sillä, pidän mieluummin johdollisista kuin akullisista laitteista, koska ne ovat aina käyttökunnossa, mutta olen myös todellinen rutinoituja, ja esimerkiksi uusi imuri on aina itselleni jonkinlainen opettelun paikka. Johdon pituus totuttaa tiettyyn toimintakuvioon, ja se kuvio on perusedellytys nopeaan ja tehokkaaseen työskentelyyn. Niinpä vierastin aluksi piuhaa, joka ei toiminutkaan samalla tavalla kuin totutussa imurissa. Muutaman päivän käytön jälkeen totesin huoleni kuitenkin jo turhaksi. Laitteen käsittelyyn nimittäin tottuu nopeasti, ja sekä minä että mieheni olemme molemmat sitä mieltä, että johdon kanssa työskentely muuttuu käytön myötä luontevaksi. Minä ainakin käytän laitetta jo ihan luontevasti yhdellä kädellä. Sillä samaisella kädellä ohjaan ja höllään virtajohtoa liikkeideni mukaan. Muutamassa päivässä vakiinnutin itselleni myös tietynlaisen työskentelykaavan, ja nyt tiedän jo, minne johdon kanssa mistäkin yletyn. Laite on näppärä myös rappusissa, jotka meillä ainakin tuntuvat keräävän pölyä ja likaa.

Pesuri on ns. 2 in 1 -laite, eli lattianpesu ja imurointi hoituvat yhdellä laitteella. Meillä on kuitenkin käytetty myös imuria (joskaan ei niin paljon kuin ennen), koska lattioille ajautuu käsittämättömästi myös kaikkea isompaa roskaa. Silti esimerkiksi keittiön likaisinta kulkuväylää olen puhdistanut kahdestikin päivässä ihan imuroimatta, mikäli silmämääräisesti lattia on ollut roskaton. Koska viimeinen viikko on ollut meillä melkoisen tehokasta siivousta juuri tämän pesurin vuoksi, ajattelin, etten tähän postaukseen nyt saa mitään ennen ja jälkeen kuvia. Nopeasti puhdistin vain keittiön vastaimuroidun lattian, ja harmittelin, että en saa edes kunnollista likavesinäytettä teille, kun telatkin olivat juuri käyneet pesukoneessa. Onneksi kuitenkin kaadoin käyttämäni pienen vesitilkan tuohon mittakuppiin. Nimittäin ei tuo nyt ihan puhdastakaan ole, vai mitä olette mieltä? 😀

Reilun viikon testijakson jälkeen Kärcherin FC 5 Premium lattiapesuri saa ihan täydet pisteet. Ja jos pesuri toimii epätasaisella pinnalla näin hyvin, voinen vain kuvitella, miten helppoa sen käyttö on uusissa kynnyksettömissä taloissa. Jos kuitenkin pitää joku miinus keksiä, olkoon se säilytys. Mutta, koska meillä imurikin päätyy siivouskaappiin vain ja ainoastaan kutsuttujen vieraiden vuoksi, saa tämä laite yhtä lailla olla työhuoneen nurkassa arkea elämässä. Ainahan sen voi nostaa piiloon vaatehuoneeseen tai kellarin rappuun, jos alkaa kovin kyllästyttämään.

Tiedättekö ne suuret pesurit, joilla ajellaan puhtaaksi kauppojen ja julkisten tilojen lattioita. No tästä tulee vähän sama fiilis, laite vain on pienempi ja ketterämpi. Ja ainakin tuossa sinisessä pesuaineessa on sellainen ammattimaisen puhdistamisen tuoksu, joka lisää puhtaudentunnetta. 🙂

Kurkkaa mm. hieno video Kärcher FC 5 Premium lattiapesurista tästä linkistä. Video selkiyttää kuviani paremmin tuon laitteet toiminnan, sekä puhtaan ja likaisen veden kulkemisen koneen läpi.

Putipuhdasta sunnuntaita! 🙂

Tallenna

Tallenna

Tallenna


20 Responses to “Rakkaudesta lajiin: Siivous”

 1. Sanna says:

  Laite vaikuttaa kiinnostavalta. Meilläkin on vanhat lautalattiat, joten on kiva kuulla, että pesuri toimii hyvin tällaisille lattioille. Yksi asia jäi mietityttämään, nimittäin nuo pesuaineet. Voiko laitteen kanssa käyttää mitä pesuainetta vain vai onko sen kanssa käytettävä Kärcherin omia aineita? Ja jos on käytettävä niitä, niin miten mahtaa olla niiden ekologisuuden laita? En halua käyttää kotonani vahvoja kemikaaleja, vaan suosin ekologisia pesuaineita (esim. Ecoveria).

  • Joo, aika usein kaikissa mainoksissa on uusia laminaatti-/parketti-/laattalattioita ja itse jää juurikin miettimään näiden vanhojen puulattioiden kannalta asiaa.

   Pyysimme kysymykseesi vastausta Kärcheriltä ja palaan tähän heti kun saan jotain tietoa asiaan. 🙂

   • Ja tässä Kärcherin vastaus pesuainetta koskevaan kysymykseesi:

    Muiden valmistajien pesuaineiden toimivuudesta Kärcherin on hankalaa luvata mitään, kun kaikkia mahdollisia pesuaineita ei ole testattu lattiapesurissa. Kärcherin omat pesuaineet on nimenomaisesti suunniteltu lattiapesuria varten, joten niitä uskallamme suositella. Ainakin täytyy varmistaa, että pesuaine on vaahtoamatonta, koska vaahto saattaa rikkoa laitteen. Pesuaine ei myöskään saisi jähmettyä pesurin imukanaviin, pumppuun ja säiliöihin, eikä se saisi haurastaa tiivisteitä.

    Lattiapesuriin tarkoitetut pesuaineet ovat mietoja, sillä telaharjan aikaansaama mekaaninen hankaus tehostaa lian irrotusta eikä silloin tarvita voimakasta kemiallista vaikutusta. Pesuaineet ovat biohajoavia, eivätkä ne sisällä raskasmetalleja, hiilivetyjä tai liuottimia. Ne ovat vain miedosti hajustettuja. Ekologisuutta ajatellen pesuaineen vähäinen kulutus on ihan varteenotettava etu: Yhteen puhdasvesisäiliöön annostellaan ¼ – ½ korkillista pesuainetta, ja se riittää 60 m2 laajuisen alan puhdistamiseen.

    • Sanna says:

     Kiitos Emilia, kun selvitit asiaa!

     Minulle jäi nyt vielä epäselväksi, mitä sellaisia kemikaaleja Kärcherin pesuaineissa on, että niitä ei lueta ekologisiksi? Hienoa, että ne ovat biohajoavia, mutta jotain ei-ekoaineita niissä kaiketi on, kun heidän edustajansa ei suoraan sanonut niiden olevan ekologisia.

     Meillä on pieni lapsi ja hän leikkii paljon lattialla sekä lisäksi oman astman vuoksi en halua enää käyttää kotini siivouksessa vahvoja kemikaaleja (kuten en muussakaan kosmetiikassa).

 2. Laura says:

  Voikohan pestä myös laminaattia?

  • Siis nimenomaan varmaan suunniteltu näitä uusia lattiapintoja ajatellen, mutta ehkä vähän harhaanjohtavasti jumituin tuohon puulattiaan.
   Mutta siis käy laminaatille, parketille, laatalle jne. Ja laminaatin suhteen varmaan juuri hyvä, kun siihen helposti jää ne pesemisen jäljet, jos vettä tai puhdistusainetta on liika. 🙂

 3. Nina says:

  Onpa hassu sattuma mutta näin jonkun blogin sivupalkissa mainoksen tällä viikolla ja melkein siltä istumalta paukkasin kauppaan hakemaan omani.

  Meillä 4 lasta, 2 kissaa ja koira ja olen kyllä enemmän kuin yllättynyt siivoustuloksesta! Laattalattia tuntuu jalalle kuin uudelta. Ihan kuin 10v sitten kun muutettiin. Ei uskoisi kyllä jos ei itse näkis! 🙂

  Pesuainetta tuli vain pikkuruinen pullo paketissa eikä sitä mittakuppia ollut mutta ainetta saa lisää kai marketista ja ilman mittakuppiakin on pärjätty.:)

  Toimii laminaatilla ja laatalla hyvin.

  • Hei mä kokeilin myös meidän pienen kylppärin tummaan laattalattiaan ja nyt oon vedellyt sitä joka päivä. Tulee kyllä nättiä jälkeä!
   Enkä minäkään sitä mittakuppia kyllä ole käyttänyt. Vesilasilla osaan orvioida nuo veden määrät mielestäni ihan paikalleen. 😀

   Lupasin, että äitinikin saa vielä kokeilla tätä, kun hänkin innostui. Kahden aikuisen taloudessa, varmaan toimii ihan ilman imurointejakin perusarjessa. 🙂

 4. Sari says:

  Aika unelmalaitteelta vaikuttaa. Tähän taaperoperheeseen tulisi todella tarpeeseen. Olen itse äärimmäisen laiska imuroija ja varsinkin lattioiden pesijä. Helppo ja nopea laite olisi minulle siis nappivalinta. Kuinkahan isoja roskia tuo pystyy keräilemään vai vaatisiko taaperon ruokailun jälkeen ensin laukaisun tms? Joku alekoodi olisi myös oikein mukava 😀

  • No tuo poimii lähinnä ne villakoirat, hiukset jne. eli ei laite imurista käy siinä mielessä kun lapsiperheessä imuria tarvitaan. Meilläkin jostain ihmeestä tulee lattoille hiekoitussoraa, joten välillä on pakko imuroidakin. Ja toki muutenkin tykkään imuroida ne isoimmat ensin pois.
   Mutta meidän imuri vetelee vähän viimeisiään, ja nyt totesin, että pärjään sen kanssa kyllä vielä, koska tämä viimeistelee niin hyvin. 🙂

   En nyt taida saada tähän alennuskoodia, mutta kannattaa katsoa nuo ostopaikat, jos jossain olisi vaikka kiva kevättarjous! 🙂

 5. Ninni says:

  Kuulostaa kyllä ihan loistavalta vekottimelta! 😀 Minäkin jäin miettimään, että vaatiiko tosiaan ensin imurointia, vai pystyykö ihan suitsaitsukkelaan hoitamaan pikaisen siivouksen…? Meillä olisi uuden imurin hankinta edessä, mutta jospa tämä hyppäisikin hankintalistalle kun vanhalla imurilla vielä jotenkin pärjää ja kakkosimurina yläkerrasta löytyy varrellinen akkuimuri.

  Kevät saa tosiaan siivoussormet syyhyämään! ;D

  • Varmasti riittää, jos lattialla pölyä ja pientä hiukkasta. Isompia roskia tämä ei kuitenkaan ota mukaansa (katsoito videon, siinä näkyy tuo rullaus aika hyvin?).

   Kevät tosiaan saa siivousvimman päälle. Itse olen tyytyväinen, kun samalla se toi jonkin järjestely-/karsimisvimman. ;D

 6. Nina says:

  Meillä ainakin on aina niin paljon koirankarvoja että on pakko ensin imuroida 🙂

 7. Idahhh says:

  Ei vitsi tuo olisi ihan unelma tällaiselle siivousnatsille joka kuitenkin vihaa siivousta! 😀

 8. -Karoliina says:

  Moikka! Toi laite tuntuu just siltä mitä tällainen siivous viihaja tarvitsee! eli helpolta. Osaatko kertoa miten laite toimii kun tosiaan on ne vanhat lattiat ja niissä syvät urat ja naulan kuopat, putsaantuuko nekin? Kun nyt mopilla menee niin pitää konttia ja kynnellä ja rätillä ne putsata. Soitin tuonne asiakaspalveluun ja ne ei tienny siellä kyllä yhtään mitään ja vuokraksikaan sitä ei mistään saanut…

  • Moikka!

   Siis eihän tuo mitään lautojen välejä puhdista, mutta noiden telojen nukan verran siinä pelivaraa kuoppien ja urien suhteen. Meillä on keittiössä tosi röpelöinen lattia, ja sinne tosiaan jää aina likavesi niihin kuoppiin, jota joudun minäkin rätillä sitten käsin putsaamaan. Ja siis tämä pesi ne, ja siksi olenkin laitteeseen niin tyytyväinen.
   Olen pessyt lattioita ihan silkasta pesemisen ilosta, koska ensimmäistä kertaa musta tuntuu, että ne tulee puhtaaksi. Kaikki urat ja kuopat ja röpelöt. 🙂

 9. Anu says:

  Voi sentään,tarvitsisin juurikin tuollaisen! Harmi kun hetki sitten juuri ostin höyrypesurin…

Kommentoi