Violetti kesämuisto – Mustikkainen Charlotte Russe

21.6.2017

Keskiviikkoa ihanaiset! Tänään pannaan suut makeaksi, sillä vuorossa on suklaisen mustikkainen Charlotte Russe, jonka pääsin kehittelemään teille kaupallisessa yhteistyössä Dronningholmin kanssa. Tästä siis oiva vinkki juhannuksen kahvipöytään!

Perinteinen Charlotte Russe valmistetaan vaaleasta kääretortusta, mutta koska olen aina itse ollut enemmän unelmatorttutyttöjä, rakentuu tämäkin kakku tummaan kääretorttuun. Voikreemit tosin jätetään nyt pois ja korvataan kesäisen mustikkaisella Dronningholmin Täyttiksellä.

Ensimmäinen muistoni Charlotte Russe -kakusta on mummulasta. Sitä syötiin mummulan lasiverannalla kun olin korkeintaan juuri kouluikäinen. Jostakin syystä tuo muisto tuo mieleeni violetin värin, liekö ollut syreenejä maljakossa tai violetti pöytäliina pöydässä. En tiedä, joihinkin muistoihin liittyy vahvoja kokemuksia väreistä tai tuntumasta. Saman deja vun tunsin, kun ostin meille Thonetin wieniläistuolin. Selitin äidilleni, että tuolin kuuluisi olla läpikuultavan punainen, ja istuinosan lakkauksen karhea. Karheuden muistan siitä, että olen rummuttanut tuolin vanerista istuinosaa. Joskus ihan pienenä, tukeutunut seisomaan tuolia vasten. Äiti muisti heti, että mummulassa oli tosiaan joskus lapsuudessani sellainen huonokuntoinen punainen tuoli. Ajatella, näin ihmisen mieleen tallettuu asioita!

Mutta tuoleista torttukakkuun: Kun sain tehtäväkseni taikoa jotakin kääretortusta, ajatus oli valmis: Violettia ja Charlotte Russe! Tosin mummu on aivan varmasti tarjonnut meille vaaleasta kääretortusta tehtyä kakkua, mutta suotakoon tämä lapsellinen mieltymykseni unelmatorttuun tässäkin kohtaa!

Postauksen resepti on Charlotte Russe -kakulle, mutta toki voit jättää kääretortun ihan sellaiseksikin. Itse testasin juuri viime viikolla pelkkää mustikkakääristä kahvipöydässä, ja sekin meni parempiin suihin ihan viimeistä murua myöden. Kakku on myös gluteeniton, sillä teen kääretortun aina perunajauhosta. Tärkkelyspitoinen jauho tekee torttupohjasta myös helpommin käärittävän, eli se ei murene yhtä helposti kuin vehnää sisältävä pohja. Samalla taikinalla meillä on syntynyt myös moni synttärikakku.

Violetti kesämuisto

-mustikkainen charlotte-kääretorttukakku

Unelmatorttupohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Valmista ensin kääretorttupohja:
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Kaada jauhoseos vaahtoon pienissä erissä siivilän läpi, ja sekoita taikinaa varovasti nuolijalla käännellen. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista torttupohjaa 200 asteessa n. 8 minuuttia.
Kumoa pohja sokeroidun leivinpaperin päälle heti uunista ottamisen jälkeen. Irrota uunissa ollut leivinpaperi tortun pohjasta, ja anna kääretorttupohjan jäähtyä liinalla peitettynä.

Mustikkamousse kääretortulle:

3 dl kuohukermaa
0,5 dl Dronningholm Täyttis Mustikkatäytettä
2 rkl tomusokeria
2 liivatelehteä

+ 1 purkki Dronningholm Täyttis Mustikkatäytettä kääretortun sisään

Valmista mustikkamousse:

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Vaahdota kerma, lisää joukkoon Dronningholm Täyttis Mustikkatäyte ja mausta tomusokerilla.
Purista liivatteista vesi ja sulata ne jäljelle jääneessä nesteessä mikron sulatusteholla. Lisää juokseva liivate moussen joukkoon ohuena nauhana ja  hyvin sekoittaen.

Kokoa kääretorttu:
Levitä kääretorttupohjan päälle kerros Dronningholm Täyttis Mustikkatäytettä. Levitä kääretorttupohjalle myös mustikkamousse. Kääri torttu rullalle ja leivinpaperin sisään. Nosta valmis kääretorttu jääkaappiin tekeytymään.

Charlotte russe – mustikkatäyte:

4dl kuohukermaa
250g maitorahkaa
1dl Dronningholm Täyttis Mustikkatäytettä
2tl vaniljasokeria
6kpl liivatelehtiä
200g mustikoita (pakaste sopii tähän)

Charlotte russe:

Vuoraa pyöreä kulho (vetoisuus n. 2,5 l) kelmulla ja leikkaa kääretorttu viipaleiksi. Levitä torttuviipaleet kulhon pohjalle ja reunoja vasten.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa rahka, Dronningholm Täyttis Mustikkatäyte ja vaniljasokeri.
Purista lionneista liivatelehdistä liika neste ja sulata ne jäljelle jääneessä nestetilkassa mikron sulatusteholla.
Lisää juokseva liivate ohuena nauhana rahkaseokseen, koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto ja mustikat.
Kaada mustikkatäyte kääretorttuviipaleilla vuorattuun kulhoon. Nosta charlotte russe kelmulla peitettynä jääkaappiin, ja anna sen hyytyä ainakin 6 tuntia – mieluummin vaikka seuraavaan päivään.
Kumoa mustikkainen charlotte-kääretorttukakku tarjoiluvadille ja koristele kermalla, marjoilla tai syötävillä kukilla.

Itse tykkäsin tuosta Dronningholmin Täyttiksestä, sillä se jättää kääretortun väliin selkeän raidan. Ja mielestäni kääretortun hienous piileekin juuri siinä leikkauspinnan kuviossa. Samaa arvostan kakuissakin. Perinteinen hillo ja kermavaahto menevät täytekakun välissä mössöksi, eikä leikkauspintaan jää selkeitä raitoja. Täyttis on siis oiva ratkaisu myös kakun väliin. Seuraksi mousse ja kakkupala saa kauniit raidat. Täyttis-kerroksen päälle on myös helppo levittää mousse. Itseäni aina ärsyttää se kerman levittämnen hillon päälle, kun tuntuu, että vaikka kuinka kevyesti nuolijalla vaahtoa levittäisi, hillo tulee jonkin verran mukana. Tässä sitä ongelmaa ei syntynyt.

Dronningholmin Täyttistä löytyy mustikan lisäksi myös vadelman ja sitruunan makuisena.

Mutta hei, nyt myös teidän ideat jakoon! Kerro oma käärisresepti-ideasi, johon Täyttiksen yhdistäisit! Mihin uuteen voisikaan perinteinen kääretorttu taipua? Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 3 Täyttis-tuotepakettia, jossa on mukana kaikkia
makuvariantteja (3 purkkia / makuvariantti).

Jätäthän ideasi viimeistään keskiviikkona 28.6. 2017. Kilpailun säännöt löydät täältä.

Tallenna

Tallenna

Tallenna


18 Responses to “Violetti kesämuisto – Mustikkainen Charlotte Russe”

 1. Aivan UPEITA kuvia <3

 2. Niinu says:

  Oih,meilläkin varmaan tehdään juhannukseksi nyt Charlotte russea!
  Herkulliset kuvat ja miten mä olen täysin unohtanut että tämähän on luonnostaan gluteeniton ohje!
  Itse tekisin ehkä vaalealla taikinalla ja väliin kermavaahtoa sekä Sitruunatäyttistä,vähän niinkuin englantilainen skonssi:) Ja sisään ehkä vadelmarahkaa? Se sopisi sitruunatäytteen kanssa hyvin?

 3. Hanna says:

  Sitruuna täytettä voisin kokeilla pullien täytteenä 🙂 Ihana resepti, menee kokeiluun:)

 4. Suvi says:

  Nami, nami. Miten hyvältä näyttääkään. Tätä reseptiä pitää kyllä kokeilla.

 5. Kaura says:

  Kokeilisin sitruunatäyttistä vaaleaan kääretorttupohjaan. Päällystäisin lakuvaahdolla (vaniljakastike ja lakritsijauhe) sekä lakukastikeraidoilla ja lakunpaloilla. Sitruuna-lakritsikääris siis. 🙂

 6. Kirsi says:

  Näyttää todella herkulliselta! Kokeilisin näitä varmaankin tekemällä kääretorttupohjasta nopean kakun. Toiseen kerrokseen esim.mustikkatäyte ja toiseen vadelmatäyte. Päälle tuoreita vadelmia ja nopea kuningatar-kakku on valmis! 🙂

 7. Maria M says:

  Sitruunatäyttis menis kokeiluun esim kääretorttuun, toki muuallekin sopisi.

 8. Piia says:

  Pieniin lastenjuhliin suklainen kääretorttupohja vadelmatäytteellä. Tekisin lapsille kääretorttuleivonnaiset valmiiksi; viipale leikkauspuoli ylöspäin lautaselle, pursotus kermaa ja päälle koristeita.

 9. Mini says:

  Itse tykkään kirpeän makeasta sitruunasta, joten ehkäpä sitruunainen kääretorttu (perunajauhoista tehtynä tietysti!) sitruunatäyttiksellä, vadelmahillolla ja tuoreilla vadelmilla toimisi hyvin?

 10. SAMP says:

  Vaalea kääretorttupohja sitruunatäyttiksellä ja lakritsimoussella, päälle lakukastiketta ja parhaita kouvolan lakritsi-paloja

 11. Meri says:

  Kuningatarkääretorttu mustikka- ja vadelmayttiksillä ja tuoreilla vadelmilla ja mintunlehdillä koristeltuna!

 12. Sari says:

  Oiiii miten herkulliset kuvat taasen! Tätä täytyy kokeilla, ei nyt tähän viikonloppuun ehdi mutta vaikka arjen tultua sitten 😉 Voisin kokeilla perinteisen mansikkakakun sijaan mustikkakakkua…ja en tiedä miten tuote taipuisi juustokakkuun..
  Ihanaa Jussia siulle Emilia 😀

 13. Tiu says:

  Oi mitä herkullisia kuvia, ihan tuli vesikielelle <3 Ihana täyttis sopisi hyvin kesäiseen kulhokakkuun. Eli paistetaan kääretorttu ja siitä leikataan haluttuun kulhoon (mielellään läpinäkyvä) sopivia levyjä ja väleihin laitetaan vuorotellen täyttistä ja marjoja, päällikerrokseen täyttiksen päälle puolitettuna mansikoita, kukkia ja muutama metsämansikanlehti, helppo vieminen mökkituliaisena, tai vaikka kannellisessa kulhossa piknikille. Ihana uusi tuttavuus tämä täyttis ja sitä on ehdottomasti päästävä testaamaan.

 14. Maija-Leena says:

  Tekisin helppoja leivoksia: unelmatorttupohja, sisään vadelmatäyttis ja kääretortusta viipaleita leivospohjiksi, joiden päälle kermavaahtoa, marenkia ja marjoja.

 15. anna s. says:

  Haluaisin kokeilla jotain uutta, tekisin sitruunaisen kääretortun pyöreään malliin 🙂 Sisälle siis kermavaahtoa ja sitruunatäyttistä 🙂

 16. Retsu says:

  Rakastan näitä kuvia <3
  Minä tekisin kääretorttupohjan marenkisena versiona. Vadelmatäyttiksellä, kermalla ja tuoreilla vadelmilla!

Kommentoi