joulu on katettu pöytään

20.11.2017

Maanantaita muruset!

Tänään astutaan taas askel jouluun päin, ja fiilistellään joulupöydän kattausta, jonka pääsin suunnittelemaan kaupallisessa yhteistyössä Ellos:n kanssa. Edelleen liikutaan turvallisen luonnollisella väripaletilla, mutta löytyypä tuolta myös vähän yllättävämpääkin sävyä.

Kuten ehkä jo tiedätte, olen henkeen ja vereen jouluihminen. Silloin aikoinaan, kun etsimme taloa, katselin jokaisen varteenotettavan vaihtoehdon jouluisten lasieni läpi. Vaikka näytöillä käytiin ympäri vuoden, mietin jokaisen talon kohdalla, että miltä tämä näyttäisi jouluna. Kun sitten eräänä kesäisenä maanantaina astuimme tähän taloon, ja näin suuren keittiön, tiesin heti tulleeni kotiin. Näin jo mielessäni kaikki ne tulevat joulut, joina istuisimme pöydän ääressä kynttilöiden tuikkiessa. Ja ihan sitä ensimmäistä joulua lukuun ottamatta, tässä keittiössä onkin vietetty joulua yhdessä sukulaisten kanssa. Suuren pöydän ääreen mahtuu helposti kaksitoista ruokailijaa, ja tarpeen tullen sopu antaa varmasti sijaa suuremmallekin porukalle.

Meillä ei ole erillisiä juhla-astioita, vaan samat astiat ovat käytössä niin arjessa kuin juhlassakin. Kattauksen tekee kuitenkin juhlavaksi kankaiset lautasliinat ja erilaiset kattauskoristeet. Tällä kertaa toteutin myös pitkäaikaisen haaveeni ja puin keittiön pöydälle pöytäliinan. Pelkästään jo se sai aikaan juhlavan tunnelman, mutta toki tunnelmaan vaikuttaa moni muukin seikka.

Yli kolme metriä pitkälle ja 1,1 metriä leveälle pöydälle on ollut erittäin vaikeaa löytää pöytäliinaa. Varsinkin kun haluan pöytäliinan roikkuvan jokaiselta sivulta kunnolla. Sain kuitenkin ajatuksen kokeilla useamman pöytäliinan yhdistämistä, ja mielestäni lopputuloksesta tuli oikein hyvä. Ellos Home Pembroke-pöytäliina on 100% pellavaa, ja pidän sen rouheasta pinnasta joka tekee liinasta elävän näköisen. Valkoisen liinan sijaan päädyin pellavansävyyn, joka tekee tunnelmasta lämpimän ja pitää värimaailman neutraalina. Ellos Home Pembroke-pellavalautasliinojen sinimusta sävy nostaa muuten vaalean kattauksen irti liinasta. Nuo molemmat kuuluvat Elloksen Premium Quality -tuotteisiin, johon on valikoitu ajattoman laadukkaita ja pitkään käytössä kestäviä tekstiilejä. Paksun ja laadukkaan pellavan parhaisiin puoliin kuuluu myös sen pestävyys ja helppohoitoisuus. Kuivausrumpu vain korostaa pellavan luonnollista ilmettä. Unohda siis orjallinen silittäminen, pellavassa sää näkyä rosoisuus!

Joulupöytään kuuluu tietenkin myös kynttilöiden luoma tunnelma, mutta itse kattaus muuttuu helposti jouluisemmaksi yksinkertaisesti joulukoristeiden avulla. Valitsin kattaukseen Ellos Home Gran-paperikoristeet, jotka vievät jo pelkästään muodollaan ajatukset vahvasti jouluun. Ja kun muotokieli on selkeä, voi koristeet olla vaikkapa roosan sävyisiä! Kauniin kattauksen viimeistelee kukat ja kasvit, ja tähän yhdistelmään sopi mielestäni parhaiten eukalyptuksen hennon vihreä sävy.

Vaikka joulu on ehkä vuoden suurin juhla (ainakin meillä), tykkään kuitenkin, että joulunviettoon, koristeluun ja vaikkapa tähän kattamiseen lukeutuu sellainen levollinen rentous. Jollekulle se juhla saattaa tulla tärkätyistä lautasliinoista ja vahvoista kulmista, mutta itse suosin pehmeämpää linjaa. Joulun henki on lämpö, ja sen pitää näkyä myös jouluisessa kodissa.
Vielä on hiukan auki, että millaisella porukalla joulua tänä vuonna vietetään, mutta kattaus on kuitenkin nyt valmiiksi suunniteltu. Ja, oli kokoonpano mikä tahansa, vuonna 2017 meidän joulupöydässä on ensimmäistä kertaa pöytäliina!

Pöytäliina, lautasliinat ja joulukoristeet Ellokselta.

Kaunista uutta viikkoa!

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna


8 Responses to “joulu on katettu pöytään”

 1. -A- says:

  Kaunis, harmoninen sävymaailma. Lampaantaljat, kynttilänvalo ja kristallilasit ♡ Kuvien myötä olin jo ihan joulussa ja jouluruoan tuoksuissa. ⭐

  • Joulun tulo antaa kyllä sellaisen pienen ilon- ja valonpilkahduksen tähän marraskuuhun. Jaksaa pimeitä päiviä huomattavasti paremmin, kun tunnelin päässä on se jokin mitä odottaa. Oli siis oikeastaan aika ihanaa kattaa pöytä ja mennä hetkeksi ajatuksissa sinne joulunaikaan. 🙂

 2. Niin kaunis kattaus ja ihanat väriyhdistelmät <3 Itsekin olen suunnitellut jos tänä jouluna väreissä olisi ripaus hennon vaaleanpunaista. Täälläkin ongelmana löytää tarpeeksi iso pöytäliina, tuo useamman liinan yhdistäminen oli hauska oivallus. Syksyllä tilasin Ellokselta ison pellavaisen aluslakanan, toimii pöytäliinana sekin 🙂

  Mukavaa ja lumista päivää sinne!

  • Tuo vaaleanpunainen hurmaa! 🙂

   Meillä on niin pitkä pöytä, että lakanan pituus ei riitä, mutta olen etsinyt, josko joku paikka myisi niitä leveisiin lakanoihin tarkoitettuja kankaita. Sellaista kun saisi metritavarana, niin johan olisi helppoa tehdä pöytäliinoja.

   Nautitaan siitä vähästäkin lumesta, joka meitä hemmottelee! ♡

 3. Aidaliini says:

  Vau, vau, vau!

  Visuaalista tykitystä. <3

 4. Teeuska says:

  Oi,miten kaunis kattaus!!Mistä muuten olet löytänyt noin hyvän kokoisen keittiönpöydän?Meilläkin hakusessa tuollainen vähän isompi…

  • Kiitos. 🙂
   Tämä on vanha Ikean pöytä. Siskoni hankki sen aikanaan leveyden vuoksi, kun kaksosvauvat sai molemmat syöttötuoleineen pöydän samaan päähän. Kun pöytä kävi heillä tarpeettomaksi, se tuli meille, ja kaksi jatkopalaakin pääsivät käyttöön. Pöytä on suuri, mutta isossa keittiössä pienempi näyttäisi postimerkiltä. Nyt haaveilen, että pöytään tekisi joskus jonkin persoonallisemman kannen, mutta se saa vielä odottaa. 🙂

Kommentoi