hempea sunnuntaiaamu

18.2.2018

Yhteistyössä: Hempea

Pitkät yöunet ja kiireettömät aamut ovat ehdottomasti viikonloppujen parasta antia. Nyt kun lapsetkin ovat jo niin isoja, että viikonloppuaamuina tekemistä löytyy ilman meitä aikuisia, käytän hyväkseni jokaisen vapaan aamun, jolloin herätyskelloa ei ole pakko laittaa pirisemään. Tällaisia aamuja on oikeasti todella vähän, ei edes joka kuukausi, mutta silloin kun on, nautin makeista unistani niin pitkään kuin suinkin pystyn. Tämä viikonloppu on ollut juurikin sellainen sopivan lempeä ja kiireetön. Ei mitään ohjelmaa, mikä velvoittaisi nousemaan tiettyyn aikaan, joten olen posottanut ruhtinaallisen pitkiä yöunia ja herännyt täysin levänneenä ja virkeänä. Kun pimentävän rullakaihtimen takaa paljastuu jo valjennut päivä, sänkyyn on kiva jäädä loikoilemaan vielä heräämisen jälkeenkin.

Hain jo reilu viikko sitten postista paketin, josta löytyi meille uudet Hempea hamppulakanat. Beiget pussilakanat ja tyynyliinat, sekä jättisuuri luonnonvalkoinen aluslakana, joka on kerrankin tarpeeksi suuri 180 senttiä leveään sänkyyn (lakanan koko ei riitä hyvin pelkästään petauspatjan alle, vaan helmat saa taitettua päällimmäisen patjankin suojaksi) . Koska vielä edellinen viikko hikoiltiin flunssan jäljiltä, petasin puhtaat lakanat sänkyyn vasta alkuviikosta.

Odotin ehkä lakanoiden muistuttavan enemmän pellavaa, mutta heti saatuani paketin käsiini, ymmärsin materiaalin olevan huomattavasti paksumpaa. Lakanasetti nimittäin painoi melko tavalla! Hempea -hamppulakanat ovat paksua ja jämäkkää kangasta, joka tuntuu kuitenkin iholla ihanan miellyttävältä. Hampun sanotaan olevan lämmin talvella ja sopivan viileä kesällä, ja jäin jopa pohtimaan, että ensi kesänä voisin kerrankin koittaa nukkua pelkän lakanan kanssa. Nimittäin kaipaan kesän helteilläkin peiton painoa päälleni, ja pelkän pussilakanan kanssa nukkuminen ei tule kuuloonkaan. Näissä lakanoissa on kuitenkin ihan erilainen tuntu, ja veikkaan pussilakan toimivan kesäpeittona oikein hienosti. Lakanoissa on ihanan ylellinen tunne, ja vertaus hotellifiilikseen tuntuu tässä kohtaa typerän laimealta. Nimittäin lakanoiden tuntu on paljon enemmän kuin paremmankaan hotellin vuodevaatteet pystyvät antamaan! Kangas on rouheasta ulkonäöstään huolimatta pehmeää, ja siihen tuntuu miltei taivaalliselta kietoutua. Untuvapeittoni tahtoo myös usein karata pussilakanasta yön aikana, mutta näissä Hempean lakanoissa sitä vaaraa ei ole. Siitäkään huolimatta, että pussilakanaa ei suljeta nauhoin tai nepparein.
Yleensä olen pessyt uudet lakanat aina ennen ensimmäistä käyttökertaa, mutta tällä kertaa jätin turhan pesun suosiolla väliin. Tosin ymmärrän, että kyseessä on materiaali, joka todennäköisesti vain paranee ajan ja käytön myötä.

Hempea -vuodevaatteet ja tekstiilit ovat kotimaista käsityötä ja se myös näkyy jokaisessa saumassa ja ompeleessa. Hamppu itsessään on ekologinen materiaali, sillä se ei vaadi kasvatuksessaan keinokastelua tai lannoitteita, eikä myöskään torjunta-aineita. Hamppu työstetään kankaaksikin täysin mekaanisesti ja ilman kemikaaleja. Kauniin beige hamppukangas on värjäämätöntä hamppua, ja kankaiden sävy vaihteleekin hieman kasvin kasvuolosuhteiden mukaan. Beigen lisäksi Hempealla on muitakin kauniita värisävyjä ja näiden kankaiden värjäyksessä käytetään vain turvallisia ja myrkyttömiä GOTS-sertifioituja väriaineita.

Tänään ollaan taas koko perhe kasassa, joten sunnuntai menee jotakuinkin nautiskellen rauhasta ja kiireettömyydestä. Suloista sunnuntaita myös teille!


Kommentoi