Ahvenanmaa vuorokaudessa

19.10.2018

 

Kaupallinen yhteistyö / Visit Åland


Voi että miten vaikeaa oli valita kuvia tähän postaukseen! Niin paljon kaikkea, ja muistikorttikin aika piukassa tavaraa. Kyseessä on siis viikon takainen matka Ahvenanmaalle, 24 tuntia aikaa kokea ja nähdä mahdollisimman paljon. Yritin nyt kuitenkin kasata kuvia, joissa näkyisi meidän monipuolinen ohjelmamme ja toisaalta Saaristomeren luonto ja Maarianhaminan monipuolisuus vielä turistikauden jälkeenkin. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Visit Ålandin kanssa.

Meidän matka starttasi torstaiaamuna Turun satamasta, Viking Linen terminaalista. Mulla oli matkaseuranani ystäväni Kaisa, ja meidän olikin tarkoitus tutustua Ahvenanmaahan matkakohteena juurikin tällä ystäväkulmalla. Eli mitä Ahvenanmaa tarjoaa irtiottoa kaipaaville naisille. Itse olen huomannut, että silloin kun kaveriporukalla mietitään reissua, aika usein matkakohteen etäisyys vaikuttaa suunnitelmiin. Yhden yön matka kun on kaikille paljon helpompi toteuttaa ja se yhteinen aika on helpompi raapia kasaan, kun kyse ei ole useammasta päivästä. Meillä oli reissulla todella tiukka aikataulu, joten en väitä, että kaikkia vinkkejäni välttämättä saisi mahdutettua minilomaan, mutta toivottavasti löydätte tästä ainakin jokusen tärpin! Erityiskiitos myös jälleen kerran Kokit ja Potit -blogin Hannelelle, jonka seura ei petä koskaan! Kaikki postauksen kuvat, joissa esiinnyn itse, ovat Hannelen ottamia.

Muutaman tunnin merimatkan ja erikoisaamiaisen jälkeen Saavuimme Maarianhaminaan pikkuisen kahden jälkeen. Koska kyse on pienestä saaresta, myös välimatkat on lyhyitä ja satamakin on ihan hoodeilla. Sitten sisäänkirjautuminen Hotelli Arkipelagiin, jonka huoneesta meillä oli suora näkymä Ahvenanmaan itäsatamaan. Huoneissa on muuten parvekkeet, joten upeaa merinäköalaa pääsee ihastelemaan sieltäkin käsin. Tuo venesatama on kesäsesongin aikana täynnä elämää ja ravintoloita, mutta lokakuussa se ihastutti juurikin eteerisyydellään.

Itäsätamassa meitä odotti Vilhelm, tuttavallisemmin Ville, joka toimi iltapäivän kipparinamme. Shipland on yritys joka tarjoaa venematkoja ja opastettuja kierroksia saaristossa ympäri vuoden. Villen tietämys saariston historiasta olikin aika huima ja saapuessamme Rödhamnin kodikkaaseen satamaan kuulimme tarinoita luotsisaarten historiasta ja pääsimme merikartan avulla näkemään laivaliikenteen muuttuneet reitit. Tällaiselle kuivalla maalla kasvaneelle kaikki tuo luotsiasia oli jokseenkin uutta ja olisin oikein hyvin voinut kuvitella itseni vaikka 1900-alkuun luotsiaseman emännäksi. Toisaalta Villen kertomusten jälkeen koko saaristoasumiseen osasi suhtautua ihan uudella tavalla. Meillä oli vene- ja saarimatkalla seuranamme myös Visit Ålandin edustaja, joka kertoi käytännön kulmasta, mitä Ahvenanmaalla asuminen on verrattuna Manner-Suomessa asumiseen.

Rödhamn oli ennen kaikkea kokemus, jota ei voi sanoin, eikä edes kuvin välittää. Kauneutta silmän kantamattomiin. Karua, mutta ruskan värittämää luontoa ja koko paikka huokui täydellistä rauhaa. Saari on kuitenkin kesäaikaan erittäin suosittu venesatama ja kesäkahviloineen se on tunnettu pysäkki niin veneilijöille kuin mökkiasukkaillekin. Saari on asuttu ainoastaan kesäaikaan, tähän aikaan vuodesta se on tyhjillään lukuunottamatta satunnaisia veneilijöitä. Pelkästään Rödhamnista olisin voinut ottaa tuhat kuvaa. Paikka johon on ehdottomasti palattava, ja väitänpä, että juuri näin, ruskan ollessa parhaimmillaan, maisemakin on varmasti kauneimmillaan!

Venematkan jälkeen hieraistiin pipon painaumat otsasta ja vaihdettiin vähän vaatetta. Seuraava kohteemme oli olutmaistelu ja päivällinen Stallhagenissa. Pienpanimo ja panimoravintola sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä Maarianhaminasta, Godbyssä. Tämä oli paikka, joka olisi ehkä tarvinnut kokea päivänvalolla, sillä panimon miljöö (melkein keskellä ei mitään) näytti kauniilta ja tunnelmalliselta. Saimme kuitenkin pienen panimokierroksen ja käytin tässä kohtaa myös mahdollisuuden hankkia hieman kotiinviemisiä. En itse juo olutta, mutta meille oli Kaisan kanssa varattu erilaisia Ahvenanmaalaisia limonadeja. Ahvenanmaalla muuten limsat ovat myös ihan omaa luokkaansa. Oikeita makuja ja värejä ilman tuhottomia sokerimääriä tai ylipäätään mitään ylimääräistä. Ravintolassa söimme myös illallisen ja sitten olikin aika ajella takaisin hotellille ja painua pehkuihin. Aikainen aamuherätys vaati veronsa ja varsinainen yöelämä jäi tälläkin kertaa näkemättä. 🙂

Perjantaiaamuna hotellihuoneen ikkunasta avautui uskomattoman kaunis auringonnousu jota piti tietenkin mennä kuvaamaan ennen Ahvenanmaalaista aamupalaa. Maisema ja sen värit muuttuivat niin nopeasti, että kameraani taisi tallentua vain pari samansävyistä ruutua. Siina laiturilla kykkiessä ja kalastajien lähtiessä veneillään, tuli todettua myös tuo saaren avoin ja helposti lähestyttävä ilmapiiri. Hyvien huomenten toivottaminen ventovieraillekin kuuluu ehdottomasti asiaan!

 

Kun aamupala ja asiaan kuuluvat ahvenamaalaiset pannarit oli nautittu, vuorossa oli perjantain ensimmäinen vierailukohde. Pääsimme tutusmaan paikalliseen kultasepänliikkeeseen. Guldviva on saanut nimensä Ahvenanmaan maakuntakukan, kevätesikon, mukaan (gullviva) ja tunnetuin korumalli onkin hopeinen kukka, joka on suosittu matkamuisto saarelta. En ehkä ollut itse tajunnut, miten aikaavievää yhden korun valmistus on, kun kaikki tehdään alusta loppuun itse, mutta ammattilaisen työskentelyä oli ilo seurata. Kultaseppä ja yrityksen omistaja Maria Karlström on kerännyt liikkeeseen myös pienen museon saaren kultaseppähistoriasta ja juurikin ajoilta, jolloin kultasepät koulutettiin vielä oppipoika periaatteella. Kauniit huonekalut on Pietarissa oppinsa saaneen kultasepän ajoilta, mutta myös koruverstaan huonekalut ovat palvelleet Marian edeltäjiä.
Kuten tämä Guldvivan rakennus, kaikki muutkin merikorttelin liikkeet ovat aivan ihania punaisia puutaloja!

Seuraavaksi oli vuorossa meidän päivän hemmotteluosuus. Ja hei, jos menet Ahvenanmaalle ja haluat pysytellä visusti Maarianhaminassa, käy ainakin täällä! Lustans ekologiska, on ekologinen kauneushoitola Maarianhaminan keskustassa. Liike käsittää myymälän, kampaamon/kauneushoitolan ja barber shopin (jonne mun on ehkä pakko kiikuttaa tuo omakin karvanaamani vielä joskus). Tässä paikassa kaikki huonekalut ja sisustus, ja tarkoitan siis KAIKKI on second handia. Eikun ei. Pieni pyörällinen kampaamokärry on ostettu uutena Ikeasta. Mutta jopa valospotit katossa on hankittu käytettynä. Ovet, vetimet, peilit… Myymälän hyllyt on hankittu englantilaisesta teehuoneesta ja osa aarteista on tarttunut matkaan Pariisilaisilta kirpputoreilta. Ja tietenkin siis kaikki hoidotkin tehdään ekologisesti ilman ylimääräisiä kemikaaleja.

Pääsimme Kaisan kanssa päähierontaan ja hiustenpesuun, mikä ehkä kuulostaa tässä kohtaa vaatimattomalta. Hoito kuitenkin aloitettiin hartioista asti ja välillä tuntui, että päänahkani leijailee jossakin korkealla yläpuolellani. Hiukset saivat erilaisia pesuja, ja hoitoja, jotka stimuloivat niin päänahan verenkiertoa kuin omaa rentoutumistakin. Taisin muutaman kerran valahtaa hoidon aikana ihan veltoksi. Kun oli aika nousta ylös, piti hiukan varovasti kokeilla, että kannattelevatko ne jalat oikeasti. Sitten päästiinkin kampaamotuoliin ja föönin jälkeen oltiinkin kuin uudesti syntyneitä.
Jos siis ajatuksena on tehdä Ahvenanmaalle reissu tyttöporukassa tai jopa juhlia polttareita tai synttärisankaria, Lustans ekologiska on just se paikka minne pitää mennä! Ja koska mitään kemikaaleja ei käytetä paikka tarjoaa ihanat puitteet myös lasten kanssa vietetylle laatuajalle. Äiti-tytäraikaa parhaimmillaan. Ja tosiaan, partasuut ja viiksivallut saavat hekin hoitonsa samasta osoitteesta.

Nina ja Thomas ovat yrittäjiä, joille ekologisuus ja kierrättäminen on elämäntapa. He myös tietävät koko saaren parhaat mestat. Missä syödä, missä shoppailla. Sain jopa vinkit kauneimpiin vanhoihin puutaloihin.
Ihana paikka, ja kiitos, että päästiin vierailulle. Ja kiitos kampaamon tytöille, joiden ansiosta univelkainen ja silmäpussinen olo virkistyi, ja loppupäivän olikin taas jo askel kevyempi!

Niin paljon kuin saatiinkin vinkkejä totuus oli, että aikataulun tiukkuus tuli tässä kohtaa vastaan. Niinpä ihailimmekin hetken verran ihan rauhassa katuelämää ja ihania liikkeitä. Viktor Crafts & Design myy esimerkiksi paikallisia käsitöitä ja kierrätysmateriaalista tehtyjä vaatteita. Vieressä on myös ihana kukkakauppa, jonka tarjonta levittäytyy ulos kadulle saakka.

Meidän lounaspaikka Iwa Konditori & Cafe oli tässä kohtaa päivää todella täynnä paikallisia, mikä sekin kertoo, että ravintola on todella suosittu!

Sitten olikin jo aika napata Hannele mukaan ja suunnata kohti satamaa. Kotimatka päästiin tekemään Viking Linen uudehkolla Grace -laivalla ja matkalla nautittiin tuhti illallinen jälkkäreineen kaikkineen.  Paljon olisi ollut vielä nähtävää ja koettavaa, mutta ehkä ensi kerralla ehditään taas kokea jotakin uutta. Ennen kaikkea mieleen jäi saariston kauneus ja rauhallisuus. Samoin joka puolelta huokuva ekologisuus ja paikallisten kunnioitus luontoa kohtaa.

Palasin tänään juuri toisesta reissusta ja nyt perinteinen kotiviikonloppu on kyllä ihan paikallaan. Leppoisan mukavaa perjantai-iltaa ja viikonlopun aloitusta! ♡

 

 


2 Responses to “Ahvenanmaa vuorokaudessa”

  1. mirvaannamarian says:

    Olipa ihana lukea tätä näin, maarianhaminalaisen isän tyttären näkökulmasta <3 En osaa edes kuvitella millaisena Ahvenanmaa näyttäytyy ihmisille, jotka eivät ole kasvaneet saaristossa, koska olen itsekin aina ihan sanaton tuolla kallioilla kulkiessa. Suosittelen lämpimästi teille vähän pidempää reissua vaikka kesällä lasten kanssa. Loputtomasti nähtävää, hyvää ruokaa ja mitä sympaattisin kulttuuri <3

    • Ahvenanmaa on kyllä kaunis kesällä, ja nyt jäi vähän jopa harmittamaan, että paikka mielletään juurikin turismin kesäkohteeksi. Vaikka olenkin vähän syksyn vihaaja ja meillä oli ilmojen puolesta ehkä turhankin paljon onnea, sanoisin, että sitä turistikautta voisi kyllä ihan huoletta venyttää. Tai ainakin näin syksyllä näkee Ahvenanmaan ihan eri silmin. 🙂

Kommentoi