Helppo joulusinappi joulupöytään tai lahjaksi

12.11.2018

   

Kaupallinen yhteistyö Colman´s


Niin se vain on, että mitä pitemmälle marraskuu ehtii, sitä enemmän mennään aiheeseen joulu. Tänään joulua yhden meidän suvun perinnereseptin muodossa. Postaus on toteutettu yhteistyössä Colmansin kanssa.

Sinappi kuuluu jouluun kuin nenä päähän. Paitsi, että sinapilla maustetaan ruokia, sitä sipaistaan tietenkin myös kinkkuviipaleen kaveriksi tai silakan mausteeksi. Jos joulupöytä on yhtään perinteikäs, siinä on kyllä sinappia jossakin muodossa. Mutta sen lisäksi, että sinappi kuuluu jouluun, se on äärettömän helppo ruokalahja. Tämä mun ohje on pelkkää raaka-aineiden sekoittamista, joten jos haluat laittaa lapset valmistamaan pieniä muistamisia opettajilleen, sinappi on oikein hyvä ratkaisu asiaan!

Mun isoisällä on tapana tehdä tätä kyseistä sinappia juurikin näin joulun alla. Sitä tietenkin lahjoitetaan kaikille jälkeläisille, ja niinpä meidänkin jääkaapissa on aina papan sinappia, tein sitä sitten itse tai en. Isoisälläni on tapana tehdä jokaiseen sinappipakkaukseen etiketti, jossa lukee paitsi valmistusvuosi, myös tuotenimi Hullun Väkevä. Vaikka sinapissa on potkua onkin (varsinkin vastavalmistettuna), papan mukaan ensimmäinen sana viittaa kuitenkin tekijään, ei valmiiseen lopputuotteeseen.

 

Useimmiten sinappireseptit pitävät sisällään kananmunaa tai kermaa, ja tästä syystä sinapin säilyvyys onkin vain muutaman viikon. Tämä meidän suvun resepti on kuitenkin sellainen, että joululahjaksi voi oikein mainiosti antaa seuraavan kesän grillisinapin, joka toimii niin sellaisenaan, kuin vaikkapa marinadeissa. Jos siis tuntuu, että sinappi onkin heti valmistuksen jälkeen liian väkevää omaan suuhun, sen voi oikein hyvin käyttää vasta kesällä jolloin maku on hieman miedompi. Toki reseptin suhteiden muuttaminenkin on helppoa ja jokainen pystyy valmistamaan omaan suuhun sopivan kokonaisuuden. Mulla tämä on kuitenkin se one and only.

Meidän suvussa kulkeva sinappiresepti on kilolle sinappijauhoa, mutta pienensin reseptiä siten, että siitä on helppo valmistaa myös pienempiä eriä. Äiti oli juuri käynyt vanhempiensa luona ja kertoi, että papan sinappitehtaassa oli turpoamassa sinappia kahdesta kilosta sinappijauhetta. Jos siis innostut, niin antaa palaa vain! 🙂

Helppo joulusinappi

100g sinappijauhetta
100g sokeria
50g vehnäjauhoja
35ml etikkaa

tummaa siirappia
suolaa
vettä

Ohje on yksinkertainen, aineet vain sekoitetaan keskenään. Kannattaa kuitenkin sekoittaa keskenään ensin kuivat aineet (ilman suolaa) ja lisätä sitten etikka ja hiukan vettä. Suolan määrää voi maistella lopputuloksesta. Itse lorautin tähän määrään noin desin verran siirappia, mutta tämä on makuasia. Tumma siirappi tuo kuitenkin makeuden lisäksi mukanaan myös kauniin tumman värin. Yhtälailla reseptiin voisi ujuttaa vaikkapa hunajaa, se ei kuitenkaan kuulu meidän perinteiseen reseptiin. Samoin makua voi vallan mainiosti piristää lorauksella konjakkia, jos sellainen omaan suuhun sattuu sopimaan.

Ennen purkittamista sinapin voi jättää vuorokaudeksi turpoamaan, tai sitten valmistaa tarpeeksi notkeaa sinappia. Hyvä on kuitenkin muistaa, että sinappi turpoaa hiukan vielä purkittamisen jälkeenkin. Tätä asiaa säädellään kuitenkin puhtaasti vedellä.

Jos valmis sinappi tuntuu aivan liian väkevältä, eikä sitä ole tarkoituskaan säästää seuraavaan kesään, vehnäjauhoja ja makeutta lisäämällä maku loiventuu nopeasti.

Colman’s sinappi on varmaan kaikille tuttu ainakin tuosta ihanasta pakkauksestaan, joka ilostuttaa käytön jälkeen vaikkapa yrttiruukkuna. Perinteikäs englantilainen tuote on pysynyt purkkiaan myöten samana, joten vastaavia pakkauksia löytyy monen mummolan vintiltä. Mutta perinteisen purkin lisäksi Colman’s on mun mielestä se ainut ja oikea sinappijauhe, vähän kuin yleisnimi koko jutulle. Eikä sinappijauheesta toki aina tarvitse pelkkää sinappia tehdä. Tällä maustaa oikein hienosti myös salaatinkastikkeet tai marinadit!

Kilpailu:

Kerro kommenttiboksissa, miten sinappi esiintyy teidän joulussa. Kuuluko se se sellaisenaan joulupöytään, vai maistuuko se jouluisten herkkujen mausteena. Vai onko sinappipurkit kenties jo perinteeksi muodostunut joulumuistaminen?

Osallistumisaika päättyy 26.11. 2018. Arvonnan säännöt löydät täältä.


19 Responses to “Helppo joulusinappi joulupöytään tai lahjaksi”

 1. Satu says:

  Heippa,
  Meillä sinappi kuuluu joulupöytään.Tosin itse olen ainoa sinappifani meillä :D. Tykkään kokeilla eri makuja. Itse en ole tehnyt koskaan sinappia – kiitos reseptistä, tätä voisin kokeilla 🙂

 2. Teija says:

  Useita vuosia on sinappi tehty itse kinkun kaveriksi. Aina samalla ohjeella, mutta nyt tuo sinun ohje vaikuttaa niin hyvältä, että taitaa mennä kokeiluun 😍

 3. idahhh says:

  Voi joulukinkkua ei voi syödä ilman sinappia tietenkään – joten tukevasti kuuluu jouluun! 🙂 itse en ole ikinä tehnyt mutta onneksi joulutervehdyksenä saatu omamme joka vuosi.

 4. Kukka says:

  Ei vitsit, olipa hyvä resepti kun säilyy noin pitkään. Pitää laittaa muistiin.

  Hassua, mutta en oo tajunnut että tuo Colmansin klassikkopurkki sisältää sinappijauhetta…

  Meillä sinappipurkki kuuluu aina joulupöytään ja pääosin menee kinkun ja/tai kalkkunan kanssa.

 5. Sari says:

  Sinappi kuuluu ehdottomasti kinkun kaveriksi. Itse en ole koskaan tehnyt, ehkä vielä joku joulu rohkaistun 🙂

 6. Kaija says:

  Kyllä sinappi kuuluu joulupöytään, itelle vain vahnäjauhot ei sovi.Millähän sen vois korvata, hmmm pitää miettiä.Sinappijauhetta onkin kaapissa syksyn jäljiltä

 7. Annu says:

  Tietysti sinappi kuuluu joulupöytään. En ole itse koskaan tehnyt mutta nyt aion korjata senkin tekemättömyyden

 8. Kaarin says:

  Itsetehty sinappi kuuluu joulupöytään niinkuin nenä päähän!Meillä on ollut ilo nauttia ystävän tekemästä sinapista

 9. Laura V says:

  Meillä väkevä sinappi kuuluu sellaisenaan joulupöytään ja kinkku kuorrutetaan sinappihunnulla. Sinapin kuuluu olla niin väkevää, että tukkoisetkin poskiontelot avautuvat. :)En ole vielä sinappia tehnyt lahjaksi asti, sitähän voisi tänä vuonna kokeilla.

 10. Ella says:

  Joulupöydässä kinkun kanssa:)

 11. Milla says:

  Miksi, siis MIKSI mä en ole koskaan tehnyt sinappia itse? Sehän näyttää olevan valtavan helppoa! En ole tajunnut, että tuossa purkissa on sinappijauhetta ja sitä voi käyttää tällaiseen. Mindblow.

 12. Ansku says:

  Kummisetäni on tehnyt maailman parasta sinappia aina jouluksi, joka on aivan tajunnan räjäyttävän hyvää joulukinkun kanssa. Viime jouluna pyysin häneltä reseptin “perinnöksi” ja tänä vuonna teen itse sitä lahjaksi esim.naapureille. Sinappi kuuluu myös silakoihin ja itse tehdään joulupöytään sinappinen salaatinkastike. Graavilohelle olen myös joskus tehnyt sinapista hennon kastikkeen, jota jokainen voi halutessaan laittaa. Aattoyönä on ihana syödä isin kanssa leipä, jossa päällä Hellmansin majoneesi, joulukinkkua ja sinappia. Nam!

 13. Tuula says:

  Olipa yksinkertainen resepti,pitää kyllä kokeilla. Meillä aina ostettua sinappia.

 14. AnuK says:

  Viime jouluna kokeilin ensimmäisen kerran sinapin valmistusta. Oi miten helppoa se olikaan, haastavinta oli ehkä etikettien kirjoittelu ja purkkien koristelu 🙂 sinapin väkevyys on muuten porukkaa vahvasti jakava juttu, minä yritin tehdä vahvuudeltaan aika keskivertoa sinappia, että se maistuisi kaikille, mutta mies piti sinappia mietona ja anoppilassa se taisi jäädä syömättä, kun oli heidän mielestään niin väkevää!

 15. Katja says:

  Sinappi kuuluu ehdottomasti joulupöytään ja sitä nautitaan kinkun kanssa. Nappasin ohjeen talteen, saattaapa hyvinkin olla, että meiltäkin lähtee tänä vuonna joulumuistamisena mm. sinappia!

 16. ennu says:

  Sinappi kuuluu jouluun.
  Välillä itsetehtynä toisinaan ostettuna.
  Aion kokeilla tätä reseptiä. Omaa luottoreseptiä kun ei ole löytynyt.

 17. Maria M says:

  Sinappi kuuluu ehdottomasti ihan sellaisenaan joulupöytään.
  Kinkun kanssa parhaimmillaan.

 18. Jarna says:

  Sinappi kuuluu meidänkin joulupöytään. Itse teen kermasinappia, jonka maustan jouluisesti ja/tai lorauksella xantea. Mummu taas tekee ohutta, oikein väkevää sinappia, jonka resepti pitääkin tämän jutun innoittamana pyytää. Myös sun resepti taitaa mennä kokeiluun! Vehnäjauhojen korvaamista tosin mietin minäkin. 🙂

 19. Mervi Kettunen says:

  Nyt vasta löysin siun ohjeen. On kyllä turkasen hyvää. En osta enää ikinä sinappia kaupasta, vaan teen tällä ohjeella. Kiitos!

Kommentoi