project cutting garden – kevään ensimmäiset

19.5.2020

Huolimatta varsin viileästä keväästä perinteinen nimpparikimppu syntyi tänäkin vuonna omasta pihasta. Ihan ei vielä jaksaneet lemmikit aukaista nuppujaan, mutta onneksi on tulppaanit, narsissit ja kiurunkannukset. Suurin osa kevätsipuleista on yhä aukeamatta, joten värikästä kukkailoa on tiedossa vaikka kuinka.

Vaikka joka syksy olen äärettömän laiska iskemään sipuleita maahan, ja niiden istutus jää usein seuraavalle keväälle (tai tammikuulle kuten tänä vuonna), päätin jälleen kerran, että ensi keväänä haluan saada vieläkin enemmän sipulikukkia. Vaikka tulppaaneja ja narsisseja jo puskee joka puolelta puutarhaa, ei niitä kai voi koskaan olla liikaa. Lisäksi mulla on tämä cutting garden -idea. Eli leikkokukkapuutarhaa ajatellen haluan, että maljakkoon on mahdollisimman paljon erilaisia vaihtoehtoja.
Samainen cutting garden -idea toimii innoituksena myös daalioiden suhteen. Vaikka vietän mielelläni aikaa kukkivassa puutarhassa, siitä pitää riittää myös maljakkoon.

Olen ostanut nuo kolme puristekristallimaljakkoa kirppikseltä ihan tätä nimenomaista tarkoitusta ajatellen: Jotta saan oman pihan kukkia maljakkoon. Myös vanhat kannut toimivat kauniisti maljakkoina.

Nykyään on saatavilla erilaisia kehikkoja ja kukkatukia maljakkoon (jopa Aalto-vaasiin!), mutta tuo omani on mummun vanha Riihimäen Lasin kukkatuki (näitä on muuten aika hyvin myynnissä nettikirppiksillä nyt kun selaisin) ja hurmaa kivalla vintagelookillaan. Siihen kun laittaa ensin muutaman kukan tukevasti, loput pystyy asettelemaan jo helpommin. Näin välttyy siltä ikävältä ongelmalta, kun sitomaton kimppu valahtaa maljakon reunoille. Oman pihan kukista ja luonnonkista saa myös näyttäviä asetelmia ruukkuihin ihan vaikka vain kanaverkkoa hyödyntämällä.

Pienen cutting gardenin voi perustaa myös parvekkeelle. Daaliat menestyvät oikein hyvin myös ruukuissa.

Kun viime syksynä puutarha näytti taas kuolevan pystyyn, tuntui oman pihan kimppujen aika äärettömän kaukaiselta ajatukselta. Vaan tässä sitä taas ollaan! Kenties kaupan leikkokukien äärellä seuraavan kerran vasta syksyllä. Toivon todella!


8 Responses to “project cutting garden – kevään ensimmäiset”

 1. Avatar Kata sanoo:

  Voi että haluisin tulla sun oppiin sinne ☺️ Sulla on niin inspiroivia kuvia ja juttuja! Haluisin myös saada tommosta kauneutta aikaan pihalla ❤️

 2. Avatar Minni sanoo:

  Hei, onko tuo yksi valkoisista kukista daalia? Jos leikkelen ruukkudaaliasta kukkia niin tuleeko siihen uusia? Kiitos inspiroivasta blogista! :)

  • Kyllä se on daalia. Ostin viime viikolla pari kesädaaliaa ja latvoin niistä vielä kukat pois, jotta tuuheentuvat. Ja kasvattavat tosiaan uusia kukkia. Ehkä jopa innokkaammin. ☺️

 3. Avatar Suvi C -blogi sanoo:

  Voi, miten kauniita kukkia! Ja tuo vanha maitokannu… <3

  Oma hortonomiuteni on vasta siinä vaiheessa, että sain istutettua mökkimaahan perunoita ja raparperin. Niistä ei vielä taida kummoistakaan kukkakimppua saada, heh! Onneksi siellä on luonnostaan kieloja ja muutama aikoinaan istutettu narsissi. Jos vallan innostun, saatan napata pari niistä kahvipöydän kaunistukseksi.

  Mieleni tekisi kuitenkin tehdä mökille kukkamaa, sellainen, johon istuttaisin erilaisia leikkokukkia. Meren läheisyys asettaa kuitenkin oman haasteensa. Ehkä jonakin kauniina päivänä tontilla komeilee kasvihuone, joka pitää kylmän merituulen loitolla.

  Kaunista helatorstaita ja iloa loppuviikkoon <3

  • Oi, oman maan perunoita! Kuulostaa hyvältä!

   Tuo meri tuo kyllä omat haasteensa. Mutta ehkä jotkin luonnonkukkaseokset voisi toimia, jos nyt ei ihan rantaan kylvä?

   Aurinkoista lauantaita. 💛 Eilinen meni täällä puutarhassa, ehkä hyvä pala tätäkin päivää. ☺️

 4. Avatar ewa sanoo:

  Hello from Poland..I don’t understand here any word or sentence:)only looking the photos,but I must say i love your smile:)))You are the most smiled blogger I’ve ever seen:))))