Helppo ja herkullinen kesäkurpitsapaistos

18.6.2020

Kaupallinen yhteistyö Apetina & Indieplace


Lämpimästi tervetuloa Emilian kasviskeittiöön. Viime viikolla tällä samaisella paikalla käytiin retiisien kimppuun, ja siitähän syntyi vallan ihanat hölskyretiisit, jotka muuten sopivat oikein hienosti perinteiseen juhannuspöytään. Tällä viikolla vuorossa on kesäkurpitsa! Niin hassulta kuin se (minun mielestäni) kuulostaakin, kesäkurpitsa ei edelleenkään sovi kaikkien suuhun, ja niinpä ajattelin jakaa ohjeen, jolla aivan varmasti rakastut noihin vihreisiin pötkylöihin. Tämäkin postaus on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Apetinan kanssa ja lopusta löytyy jälleen huikea arvonta.

Meidän vanhan kodin piha oli kyllä sekin aika iso, mutta mitään puutarhaa siitä ei ehditty taikomaan. Pihassa oli kuitenkin yksi tosi hyvä puoli, ja se peittosikin sitten inhottavan kotilo-ongelman. Nimittäin aurinkoisella takapihalla oli iiiiso kasvimaa ja se tuottikin valtavasti iloa. Samanlaisesta haaveilen tähänkin kotipihaan, mutta tosiaan se raivaustyömaa odottaa vielä inspiraatiota tarttua toimeen.

Ensimmäisen oman kodin pihalla kasvatettiin sipuleita, porkkanaa, auringonkukkia ja kesäkurpitsoja. Maa oli niin älyttömän hyvää, että satoa saatiin vaikka kuinka ja kesät vähän kuin elettiin kesäkurpitsalla ja sipulilla. Tuosta samaisesta maasta on kotoisin muuten myös meidän nykyinenkin ruohosipuli. Aikanaan mun vanhemmat lohkaisivat siitä palasen, ja sitten taas minä lohkaisin palasen takaisin kun muutettiin tänne.

No mutta tosiaan kun sitä kesäkurpitsaa tuli yli äyräidenkin, niin johan sitä sitten syötiin monessa muodossa. Grillissä tietenkin, mutta myös uunissa ja kesäkurpitsa onkin meillä melko tavallinen lisukekasvis. Tänään ajattelin kuitenkin jakaa reseptin, jolla valmistat ihanan tarjottavan kesäpöytään. Kesäkurpitsapaistosta voi syödä sellaisenaan tai vaikka hyvän leivän seurana. Mutta ehdottomasti tämän ruoan paras puoli on se, että kasvisten liemi ja välimerellinen juusto tekevät vuosta myös herkullisen kastikkeen pastalle! Tämä onkin sellainen monella tapaa nautittava ruoka.
Ja mitä tulee tuohon paistoksen ulkonäköön, niin tykkään kasata tämän samaan tapaan kuin kasaan ratatouillenkin, eli uunivuoka täyteen värikkäitä rivejä (itselleni tulee tästä vähän Italian lippu mieleen). Voit toki keksiä jonkin toisenlaisen tavan. Ja koska edellisen postauksen kommenteissa moni kertoi, että suu ei vielä ihan taivu munakoisolle, suosittelen kokeilemaan tätä samaa paistosta myös siten, että lisäät mukaan hieman munakoisoa. Aluksi vaikka vain muutama siivu jatkeeksi ja kun suu tottuu, määrää voi lisätä!

Itselläni ei ole tähän ruokaan minkäänlaista reseptiä, vaan teen vuoan täyteen näppituntumalla. Yritin nyt kuitenkin kasata teille edes jonkinlaisen reseptin tapaisen. Muistathan, että kesäkurpitsakaupoilla kannattaa aina metsästää niitä pienimpiä mahdollisia kesäkurpitsoja. Ne ovat ehdottomasti parhaimpia!

Kesäkurpitsapaistos

2-3 kesäkurpitsaa
3-5 tomaattia
1-5 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
200g Aptina Classic -juustoa

Leikkaa kesäkurpitsat ja tomaatit noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Valuta uunivuokaan hieman oliiviöljyä ja lado kesäkurpitsan ja tomaatin siivut vuorotellen siten, että vuoka tulee täyteen. Lykkää sinne tänne väleihin myös valkosipulia. Lisää päälle hiukan suolaa ja kierrä myllystä kunnolla mustapippuria. Hienonna vuokaan yrtit, ja murusta päälle Apetina-juusto. Valuta vielä oliiviöljyä tasaisesti koko vuokaan.

Paista 200°C uunissa n. 30-40 minuuttia. Jos vuoka tuntuu tummuvan liikaa, peitä pinta leivinpaperilla paiston välissä.

Tarjoile paistos leivän kanssa.

Itse jätin tällä kertaa valkosipulit minimiin, koska tajusin, että saan tästä pastan kera loistavan aterian ennen pyörälenkkiä. Jos haluat paistoksesta vielä kastikemaisemman, voit kumota vuoan pohjalle purkin tomaattimurskaa!

Niin, ja sitten se lupaamani arvonta!
Kerro kommenttikentässä oma kasvismuistosi tai lemppari kasvikseksi. Voit myös kertoa, mitä kasvista haluaisit oppia syömään. Kesäkuun aikana kerran viikossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan 100 € K-Ryhmän lahjakortti. Olethan tarkkana, että kirjoitat sähköpostiosoitteesi oikein! Kilpailun säännöt pääset lukemaan täältä.

Ps. Huomaathan, että voit osallistua arvontaan myös instagramissa!


24 Responses to “Helppo ja herkullinen kesäkurpitsapaistos”

 1. Jade says:

  Haluaisin oppia syömään munakoisoa. Kesäkurpitsa ja tomaatit on herkkua.

 2. Nikke says:

  Varhaiskaali on suosikkini. Samoin lempeästi haudutettu sipuli.

 3. Kaisa says:

  Kesäkurpitsasta saa myös tosi hyvän pastan/spagetin korvikkeen. Paistan usein pannulla oliiviöljyssä juustohöylällä suikaloitua kesäkurpitsaa. Joukkoon valkosipulia ja kirsikkatomaatteja ja saa hyvä lisukkeen esim. pastakastikkeelle tai voi syödä sellaisenaan. Feta tai vaikkapa vuohenjuusto kruunaa annoksen. Mekin kasvatettiin omia kesäkurpitsoja omalla kasvimaalla. Ekana vuonna tuli niin paljon ja niin isoja että tuli tinki täyteen muutamaksi vuodeksi kun niitä tunki joka ruokaan. 😂 Nyt taas maistuu.

 4. Satu says:

  Mun lempparikasvis on tomaatti, koska se taipuu moneen ja on maukas. Haluaisin oppia valmistamaan munakoisoa, siinä mun kesän haaste 😉

 5. T says:

  Kukkakaali on lempparikasvis!

 6. Satu says:

  Tomaatti ja mozzarella uunivuoka on ollu kesän lemppari, mut kesäkurpitsaa vois testata ohjeen mukaan. Kaikki kesäruoka on myös lasten mieleen meillä.

 7. Tuula says:

  Mikään ei voita tavallista kaalilaatikkoa, se on parasta. Syömme monopuolisesti kaikkea kasvista.

 8. Mia says:

  Kaalit ovat suosikkeja.

 9. Anne says:

  Tomaatti on suosikki, sopii melkein joka ruokaan.
  Parsa on itselle vähän tuntematon tapaus, sitä olisi kiva oppia syömään 🙂

 10. Tuija says:

  Tällä hetkellä ehkä uusin suosikki on parsa. Kahdella tavalla: kiedottuna pekoniin ja paistoon mausteeksi vain pippuri tai uunissa parsat+öljy+sormisuola ja mustapippuri sekä seesaminsiemenet -> nämä tuo ihanan paahdetun maun 🙂

 11. Riikka says:

  Kesäkurpista on suosikkini! Monipuolinen ja maistuva vihannes, joka toimii suolaisessa, makeassa, raakana tai kypsänä! Kiitos myös tästä reseptivinkistä, testiin menee!

 12. Noona S says:

  Munakoiso marinoituna on herkkua! Ja kesäkurpitsa hyvä kakkonen, sopivat hyvin yhteen.

 13. Tia says:

  Kesäkurpitsa on varmaankin tällä hetkellä ykkösenä kun grillikausikin on meneillään 😋

 14. Nelli says:

  Tämän hetken suosikki on varhaiskaali, josta saa helposti ihanan lisukesalaatin.

 15. M says:

  Kurkku! Ja ihan erityisesti avomaan kurkku. Lapsuuden lempimuistoja ovat mummolassa itse kasvatetut mansikat,uudet perunat.. ja ne avomaan kurkut 🙂

 16. Pupu says:

  Kesäkurpitsa on parasta koska se on hyvä vatsalle. Käytän kesäkurpitsasiivuja pitsapohjana 🙂

 17. Minna says:

  Paprikaa ja tomaattia tulee syötyä eniten. Kaaleja voisi taas opetella käyttämään enemmän ja monipuolisemmin.

 18. Rìitta says:

  Kesäkurpitsaa kasvimaalla kasvamassa, herkkuna kesämunakas, johon raastan kesäkurpitsaa.

 19. sari says:

  Kasvismuistoja: koulun köksän tunnilla tehtiin kesäkurpistatomaattigratiinia, ohje on edelleen, hieman muunneltuna, käytössä. Kasvimaalla kasvaa kakkakasassa taas muutama kesäkurpitsan taimi, jospa tänävuonna tulisi hyvä sato.

 20. anna s. says:

  Lempparini on porkkana, se on niin monikäyttöinen. Sitä voi käyttää perusruokaan, kuten keittöihin ja uuniruokiin. Lisäksi voi käyttää herkutteluun mm. dippailuun ja porkkanakakkuun 🙂

 21. Samalla tavalla kuin sinä, ladomme vuorotellen tomaatti- ja mozarellasiivuja pieneen vuokaan (teeman neliön mallin tarjoiluastia on hyvä tai suorakaiteen mallinen, jos haluaa tehdä enemmän). Siihen päälle basilikanlehtiä ja balsamicoa. Ei lämmitystä. Toinen herkku on paistaa pannulla gluteenittomalla korppujauholla leivitettyjä kesäkurpitsan siivuja. Nam!

 22. Sartsa says:

  Pidän parsasta, kukkakaalista, varhaiskaalista ja kesäkurpitsasta. Näitä tulee syötyä paljon keväällä ja kesällä.
  Kiitos myös reseptistäsi! Se menee testaukseen.

 23. Minttu-Maaria says:

  Ihanan kuuloinen resepti, menee kokeiluun! Parhaat kasvismuistoni ovat lomamatkoilla kreikassa syödyt kreikkalaiset salaatit. Yksinkertaista mutta herkullista. Täydellistä kesäruokaa.

Kommentoi