Heinäkuun päättyessä puutarhassa näyttää tältä

31.7.2020

Hyllyllä mårbacka, kelloköynnös ja chili

Chili ja mårbacka

kesädaalia ja maahumala

Päivänliljat ja sormustinkukat

Hopeasalava

Daalioita ja sormustinkukan siemenkotia

Oregano (mäkimeirami)

Purppuraomenapuu, alla tarha-alpi

Timjamia oreganon alla…

Laventeli

Mårbacka

Laikkuköynnös kietoutuneena ritarinkannuksiin

Valkoinen pompom-daalia

Oregano

Daalia (Lake Ontario)

Kirjavaa maahumalaa daalioiden seurassa.

Salaattia, tilliä, laventelia…

Lisää mårbackoja

Pompom-daalia

Kirsikkatomaatti

Tilli

Laikkuköynnös ja ritarinkannukset

Taustalla tomaatit, ruukussa daalioita ja kelloköynnöstä

Valkoinen kesädaalia

Päivänlilja

Keltaista tarha-alpia

Heinäkuun viimeinen, aurinkoinen aamu ja aamukahvi kasvihuoneessa. Vaikka elokuu vielä kesää onkin (ja toivottavasti myös syyskuu) päätin heti aamulla tallentaa tämän vehreyden ihan vaikka vain omaksi ilokseni, jotta keväällä on sitten taas jotakin motivaationa puutarhapuuhille. Sillä vaikka nyt just ajattelisi, että eihän tätä voi unohtaa, niin kyllä ne muistot haalenee kun lumen alta paljastuu kuollut maa. Huomaatte ehkä että elän myös siinä ajatuksessa, että tuleva talvi tuo tullessaan myös lunta! 🙂

Daalioiden kukinta on vielä sen verran aluillaan, että mitään suuria kimppuja en raaski leikellä maljakkoon. Ritarinkannukset, tarha-alpi, kuuniljat, nauhukset, päivänliljat, sormustinkukat ja harmaamalvikit kukkivat kuitenkin upeasti. Tänäkin vuonna laikkuköynnös nappasi ritarinkannukset tuekseen, mutta olkoon näin.

Vihreän sävyt ovat tässä kohtaa vuotta syvempiä ja nurmikko näyttää sadejakson jälkeen taas hyvinvoivalta, vaikka vähän ylimittainen onkin. Herukat ja karviaiset ovat kypsiä, mutta luumusato jää tänä vuonna kovin vähäiseksi.

Pienet kasvilavat pursuavat täysinäisinä. Ruohosipulin kukinta-aika on päättynyt, mutta omaa loistoaan luo oregano, tilli, timjami ja laventeli. Kaikki vanhoja, lavakauluksissa talvehtivia kasveja. Oregano selkeästi kaipaa jo harvennustakin, tai kohta timjamit tukehtuvat sen alle. Vain salaatti on kylvetty tänä vuonna. Ensi viikolla tuorepakastan yrttejä, jotta niitä saa riipiä taas talvella patojen, keittojen ja kastikkeiden mausteeksi. Se on aika ihanaa, kun uunikasvisten ylle saa heittää kunnolla yrttejä ja tillinipun vuoksi ei tarvitse lähteä kauppaan.

Mårbackoja tuli lisättyä keväällä niin paljon, että syksyn tullen pitää oikein miettiä, miten saan taas kaikki ikkunalle. En siis talveta niitä viileässä, vaan ihan keittiön ikkunalla, talon lämpimimmässä huoneessa patterin yllä.

Kasvihuone on aivan täynnä, joten kirjaan tähän nyt itsellenikin muistutukseksi, että ensi vuonna puolet riittää!

Puutarhassa kaikki hyvin, aurinko paistaa ja hellemekossa tarkenee. Tästä on hyvä jatkaa elokuuhuun!


16 Responses to “Heinäkuun päättyessä puutarhassa näyttää tältä”

 1. Noora says:

  Voisitko mahdollisesti kirjoittaa kuviin kasvien, erityisesti kukkien nimiä? kun osa on ainakin minulle vaikea tunnistaa mutta ovat niin kauniita että haluaisin niitä omaankin puutarhaani. Ja toivoisin sellaista oikein kattavaa pihapostausta, josta kävisi ilmi millaisia kukkapenkkejä sinulla missäkin päin puutarhaa on 😊sinulla on todella ihana puutarha ja koti!

 2. Eija says:

  Hyvä idea Nooralta. Minäkin ihailen kuvia pihastanne ja mietin usein, että mikähän kukka tuokin ihana on.

 3. Eija says:

  Hei! Onko Mårbacka siis belargonia?

 4. Jade says:

  Miten Mårbackan saa menemään talven yli ikkunalaudalla? Pudottaako se lehtiä talvella? Kuinka usein kastelet talvisin? Minulla ollut ensimmäistä kesää kyseisiä kasveja ja niin ovat kauniita että olisi ihana saada ne säilymään talven yli.

  • Valitse valoisin ikkuna, itä-etelä -linjalta. Lehtiä kasvi menettää paljon, mutta se kuuluu asiaan. Keväällä mårbackan melkein kuuluu olla puumainen paljaine varsineen. Muista siis nyppiä kuihtuneet lehdet ja kukat pois, ja pitää kasvi puhtaana.
   Kastelun suhteen pitää olla nuuka, kuten kesälläkin. Mutta mitä vähemmän lehtiä, sitä vähemmän haihdutusta. Itse annan mullan kuivua ihan rutikuivaksi ennen seuraavaa kastelua. Lasittamaton saviruukku on hyvä, koska se haihduttaa kosteutta myös läpi, eikä vesi pääse seisomaan.

   Mikäli mahdollista/haluat voit laittaa kasville lisävalon talven ajaksi.

 5. Satu says:

  Ihailen. Olet taitava puutarhuri!

 6. Aluksi mulla oli ehkä jonkinlainen käsitys siitä, mitä kommentoin, mutta mitä pidemmälle kuvia selasin, sitä sanattomammaksi muutuin. Eihän tuota kauneutta voi sanoilla kuvailla. Olette kyllä onnekkaita, kun saatte asua tuollaisessa paikassa. Ja kyllä, tiedän, ihan pienellä hommalla itsestään ei tuo ole syntynyt…

  Mulla on haaveissa oma kasvihuone mökkipihaan. Mies lupasi ensi kesäksi nikkaroida kasvatuslaatikot. Alku sekin, ehkä… 🙂

  Mukavaa viikonloppua!

  • Kiitos, Suvi. 💛

   Oma piha ja puutarhahommat on yksi niistä jutuista, jotka antavat mulle ihan hirmuisesti voimaa. Joten kyllä, koen olevani tosi onnekas. ❤️

   Kasvatuslaatikot mökillä kuulostavat ihanalle. Sitten saisi perunakattilaan tillit omasta maasta ja salaatinlehdet aamupalavoikkariin.

   Ihanaa uutta viikkoa sinne!

Kommentoi