Minä ja arki

13.8.2020

Kuten tiedätte, minä pidän arjesta. Ihan oikeasti pidän. Olen myös viime päivinä miettinyt paljon arjen käsitettä. Rutiineja, kaavoja, totuttuja tapoja ja tietynlaista turvallisuutta. Sillä niitähän arki on, ja parhaassa tapauksessa juuri siksi niin arvokasta. Elämän parasta aikaa, kuten joskus sanotaan. Yhden käden sormilla silti tuskin pystyy laskemaan kaikki ne kirjat ja oppaat, joita toimivasta arjesta on kirjoitettu.  Ja silti moni kompuroi samojen ongelmien kanssa. Siitä huolimatta, että arjesta tykkääkin. Se on vähän kuin laihduttaminen. Jokainen tietää kyllä mitä pitäisi tehdä, mutta tapojen muuttaminen on vaikeaa. Monesti hyväkin suunnitelma ja alun motivaatio kuluvat ajan myötä ja sitten sitä löytää itsensä vanhoista totutuista tavoista. Viikkosoppa vaihtuu hätäisiin puolieineksiin ja nukkumaan ei tullutkaan mentyä ihan niin aikaisin, kuin oli tarkoitus. Mutta koska kaikesta huolimatta tykkään arjesta, myös blogista on vuosien varrella muodostunut varsin arkinen. Toki siitäkin on rajattu myös paljon pois. Jäljellä arjen kultareunuksia tai pilvien hopeareunoja. Eikös sosiaalista mediaa yleensä siten kuvailla; pikkuisen kiiltokuvamaisena pintana tavalliselle elämälle?

 Elämä jossa asiat soljuvat turvallisesti eteenpäin, on pitkälti myös sitä, mistä aikanaan haaveilin. Elää ja olla terve, tulla onnelliseksi. Melko perustavanlaatuisia, täyttyneitä unelmia, joista usein arjen keskellä unohtaa myös olla kiitollinen. Toki arjenkin väliin pitää välillä mahduttaa juhlaa, mutta arjessa itsessään ei mielestäni ole mitään negatiivista. Välillä tietenkin tökkii, mutta mikäs ei tökkisi. Koen olevani melko positiivinen ihminen, vaikka mielestäni yltiöpositiivisuuttakaan ei tarvitsisi joka paikassa toitottaa. Elämä on hyviä ja huonompia päiviä, ja juurikin siksi niin omanlaisensa arvokasta. Pitää olla ilot ja surut, sillä niistä elämä on rakennettu.

Sanalla arkinen on harmi kyllä jotenkin negatiivinen kaiku. Arkinen vaatetus kun yleensä kuitenkin on moninverroin juhlavaa mukavampaa, eikä arkinen ruokakaan huonoa ole! Mutta ehkä tämäkin on vähän sellainen ikäjuttu. Nuorena moni haluaa elämältä juhlaa ja panostaa korkokenkiin. Sitten tullaan tiettyyn ikään ja mukavat kotitossut ja koti-ilta onkin arvokkaampaa. No, ei sovi tietenkään yleistää, mutta ehkä saatte ajatuksesta kiinni.

Arjessa on kuitenkin yksi iso asia, joka tökkii itseäni pahemmin kuin mikään muu. Se on sellainen ulkopuolelta tuleva arvostelu ja kyseenalaistaminen. Siitäkin huolimatta, että esimerkiksi se laihduttaminen ja arki ovat mitä henkilökohtaisempia asioita, meidän yhteiskunnassa vallitsee ihmeellinen tarve kyseenalaistaa toisten tapoja. Olen monesti miettinyt, miksi joku ylipäätään ruotii muiden tapaa elää. Varsin arkisen blogini kautta olen törmännyt ongelmaan tasaiseen tahtiin ja se on edelleen itselleni mysteeri. Miten se on keneltäkään pois, jos minä nousen viideltä tai vasta puoli seitsemältä. Miksi en voisi pestä pyykkiä enemmän kuin yhtenä päivänä viikossa tai siivota muutenkin kuin perjantaisin. Arjen kun ei tarvitse olla joka perheessä samanlaista. Olen myös enemmän kuin kurkkuani myöden täynnä sitä, että kotona työskentelevä nainen ei yleisen käsityksen mukaan tee mitään, kun taas kotona työskentelevä mies sen sijaan ”käy töissä”. Varsin vinksahtanut mielikuva, ja erityisesti siksi, että kotona työskentelevien naisten vähättelyyn sortuu mielestäni tavallisemmin juurikin nainen. Kun toisten arkea ja ihan tavallista peruselämää arvostelllaan, herää tietenkin kysymys, mistä moinen kumpuaa. Tyytymättömyydestä omaan elämään, kateudesta vai yksinkertaisesta tarpeesta korostaa omaa ja vähätellä toisen? Jokaisella perheellä kun on omat ruutiininsa, aikatalunsa ja ristinsä kannettavana, ja joskus pitäisi vain hyväksyä se, että kaikissa perheissä sauna- ja karkkipäivä ei ole lauantaina.

Elokuu on kiva kuukausi arjen opetteluun. Päivät ovat pitkiä ja aurinko hellii. Iltaisin jaksaa vielä miettiä, mikä meni hyvin, ja mikä kannattaisi ehkä huomenna tehdä toisin ja energia riittää etsimään myös uutta inspiraatiota arkiruokalistaan. Syksy tulee ja pimeät sen myötä, ja nyt jos koskaan kannattaa elämään oikeasti hakea sitä sisältöä joka kantaa synkimmänkin yli. Ja vastaavasti ehkä karsia kaikkea sitä, mikä tuntuu energiasyöpöltä ja tuottaa huonoa mieltä. Millainen arki, sellainen elämä.

Mutta vaikka kulunut vuosi on ollut meille ihan jokaiselle erilainen ja vaikeakin, jaksan silti uskoa, että tulossa on hyvää. Ihana syksy, sitä ihan tavallista elämää ja soljuvaa arkea. Sellaista jota vuosien päästä muistellaan suurella ikävällä.


10 Responses to “Minä ja arki”

 1. Avatar Eija sanoo:

  Voi että taas hyvä postaus, niin hyvä. Piti oikein lukea kaksi kertaa ja yhtyä ajatukseen arjen parhaudesta. Ja nämä kuvat, ai että.

 2. Avatar Anna-Maria K sanoo:

  Olipa mukava postaus. Mulla vielä ihana arki hakee muotoaan taaperoarjessa, kun kaikki on koko ajan niin uutta vaihe vaiheen perään 😄

  Mä uskon että toisen ihmisen asioiden arvostelun tarve kumpuaa sellaisesta, että jollain tavalla ja tasolla se (arvosteltava asia) on kielletty itseltä, jolloin sen tuomitsee muiltakin. Siinä on samaa kuin myötätunnossa: jos on tuomitseva ja kriittinen itselleen, on sitä muillekin. Ja kun on myötätuntoinen itselleen, sitä on luonnostaan muillekin.

  • Ja elät just sitä arkea, jota itse nyt kyyneleet silmissä tänäänkin kaiholla muistelin. Ja silti just nyt on kuitenkin minullakin hyvä. ❤️

   Varmasti vinha perä ajatuksissasi. Ihmisen mieli, lukemattomia kertoja tutkittu ja silti aina yhtä yllättävä ja moniulotteinen.

 3. Avatar Miia sanoo:

  Hienosti sanottu!

 4. Avatar Jarna sanoo:

  Arki. <3 Hyvä kirjoitus, kiitos!
  Se on kyllä jännä juttu miten sjatellaan, että kotona työtä tekevä ei tekisi sitä työtä tai että sillä olisi jotenkin mystisesti aikaa puuhastella kotona kaiken päivää. Vaikka oikeastihan niitä töitä siellä tehdään kaiken päivää. Jännitin aatoksiin törmää, mutta toisesta sisään ja toisesta ulos. Täälläkin arki alkaa maanantaina kun koulut taas alkavat.

  • Kiitos! ❤️
   Ja totta, toisesta sisään, toisesta ulos.

   Ihanaa arjen aloitusta sinne. Ja erityisen rentouttavaa viikonloppua myös! ❤️

 5. Avatar Piia sanoo:

  Jos ja kun tarkoitat itseäsi, kun puhut kotona työskentelyn vähättelystä, voisiko syy olla ettet ole avannut työtäsi?
  Itse normityössä hallinnon parissa olevana, it-yrittäjän eli ”kotityöläisen” läheisenäkin kieltämättä on vaikea hahmottaa mitä tekee bloggaaja esim. 40h viikossa. Jos postauksia tulee pari, eikä juuri yhteistöitä tai mainoksia, kyllähän sitä tulee ihan arvostelemattakin mieleen ajatus hyvin kevyestä työstä. Eikä siinä ole mitään väärää, sehän on loistavaa jos pärjää taloudellisesti muutamalla työtunnilla kuukaudessa. Itsehän sitä tässä hölmö on ollessaan työssä jossa pitää pakertaa vähintään se 160h/kk!😉😁
  Kivointa blogissasi on harmoniset puutarhakuvat❤🌺🌸🌼🌲🌳☘

  • Voi hyvin olla, ja onneksi voinkin päättää mitä elämästäni julkisesti jaan ja mitä en. 🍃
   Lämmin kiitos tästä aiheeseen sopivasta kommentista! ☺️